codix 10.02.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Czyli niezależnie od pracy PC czy harmonogram, czy krzywa i termostat zawsze bada powrót. Tak? Ogrzewając dom ( pomijając źródło ciepła) to powrót zawsze będzie chłodniejszy niż zasilanie. Ustawiając zasianie np.40*C a powrót 37*C jest mało prawdopodobne że PC będzie taktować . Prędzej dogrzeje dom i się wyłączy. Jeżeli ta różnica będzie większa 40*C i powrót 32*C ( czyli delta = 8 jest większe prawdopodobieństwo że PC zanim zdąży dogrzać dom zrobi ileś tam razy taktowanie. Ustawienie delty na grzejnikach tez niewiele daje jak pompa jest za mocna na dane warunki to czy masz ustawiona delte 5 czy 12st to i tak pompa przegrzeje powrót i bedzie jechala na delcie ok.3st az zdechnie . Jedynym ratunkiem jest podnoszenie zadanej bo wtedy grzejniki oddaja wiecej ciepla i szybciej nagrzeja dom ale wiadomo koszty im wyzsza temp tym gorszy cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Zawsze nadrzędna jest temperatura powrotu i jeśli ta się zbliży na 3st/c, to na zasilaniu pompa sama podniesie jeszcze o 1st/c w stosunku do zadanej i jak ten powrót dalej będzie się zbliżał to się wyłączy. Harmonogram nic nie da, jedynie małej mocy pompa, taka która jest w stanie zejść z mocą na zasilaniu jak jej powrót wzrasta, ale tu prawie każdy ma przewymiarowane, bo się każdy zabezpieczał na ujemne temperatury, których już od dwóch lat nie ma. Można też, w przypadku grzejników podnosić temperaturę na zasilaniu, ale w tym przypadku każdy liczy złotówki, ewentualnie dokładanie grzejników, żeby zwiększyć powierzchnie grzejną, ale to dodatkowe koszty ( i ,,szpecą,,). O widzisz Panie. Takiej właśnie informacji chciałem. ( dostaniesz ode mnie zieloną kreseczkę za pomocną informację) DZIĘKI. To daje kolejne rozważania bardzo mi to pomoże . Czyli PC tylko raz sobie podniesie o ten 1*C -Tak? Ale to już daje sporo więcej możliwości. Ja akceptuje większe zużycie kWh zależy mi aby jak najmniej taktowała. A doświadczenie mam spore - no nie z PC lecz z grzałkami naprawdę dało mi to bardzo dużo co napisałeś. ( to podniesienie o ten *C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ustawienie delty na grzejnikach tez niewiele daje jak pompa jest za mocna na dane warunki to czy masz ustawiona delte 5 czy 12st to i tak pompa przegrzeje powrót i bedzie jechala na delcie ok.3st az zdechnie . Jedynym ratunkiem jest podnoszenie zadanej bo wtedy grzejniki oddaja wiecej ciepla i szybciej nagrzeja dom ale wiadomo koszty im wyzsza temp tym gorszy cop Tak rozumie lecz w moim przypadku powinno być SUPER- jak oczywiście PC schodzi z mocą jak podajecie T-cap 3,5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 O widzisz Panie. Takiej właśnie informacji chciałem. ( dostaniesz ode mnie zieloną kreseczkę za pomocną informację) DZIĘKI. To daje kolejne rozważania bardzo mi to pomoże . Czyli PC tylko raz sobie podniesie o ten 1*C -Tak? Ale to już daje sporo więcej możliwości. Ja akceptuje większe zużycie kWh zależy mi aby jak najmniej taktowała. A doświadczenie mam spore - no nie z PC lecz z grzałkami naprawdę dało mi to bardzo dużo co napisałeś. ( to podniesienie o ten *C) Tak tylko raz jak masz zadana np.32 to podniesie na 33 zeby sie ratowac przed wylaczeniem ale juz na 34 nie jak te 33 nie pomoze to i tak sie wylaczy.Ale nieraz ten glupi 1st starczy zeby pompa zamiast wylaczac sie co godzine chodzi 5godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Tak tylko raz jak masz zadana np.32 to podniesie na 33 zeby sie ratowac przed wylaczeniem ale juz na 34 nie jak te 33 nie pomoze to i tak sie wylaczy.Ale nieraz ten glupi 1st starczy zeby pompa zamiast wylaczac sie co godzine chodzi 5godzin Właśnie i ten 1*C bardzo mi dużo daje ( oczywiście w sterowaniu) . Uważam że będzie super. Po tych informacjach. Jeszcze można dać bufor większy na powrocie ,też jakieś rozwiązanie. Jak ten standardowy byłby za mały to dobiorę sam taki optymalny. Lecz zapewne nie będzie potrzebny. I jeszcze jedno . -Czy zawsze jest on ( bufor) jak potrzebny wpięty jest szeregowo? Czy są dwa obiegi pierwotny i wtórny? Pierwotny( PC bufor) i wtórny( bufor +CO ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Najlepiej przy grzejnikach podlaczyc je krzyzowo i posprawdzac temperatury powrotów.Ja tak mialem ze jeden grzejnik byl blisko pompy i glównie walilo wode przez niego co bardzo skutecznie podgrzewalo caly powrót.Jego zdlawienie bardzo pomoglo.Ustawienie wiekszej delty na grzejnikach tez moze wywolac inna prace chociaz nie chce mi sie tego rozkminiac .Jak dajesz wieksza delte to obiegowka wolniej pracuje pompa szybciej dochodzi do zadanej a woda w grzejnikach ma wiecej czasu na oddanie ciepla.Pompa ze wzgledu ze dobila do zadanej szybciej sie moduluje w dól .Co ogolnie wydluzy czas pracy wiec w niektorych przypadkach moze pomócAle jak pompa chodzi w sposob ciagly to niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Najlepiej przy grzejnikach podlaczyc je krzyzowo i posprawdzac temperatury powrotów. Ja tak mialem ze jeden grzejnik byl blisko pompy i glównie walilo wode przez niego co bardzo skutecznie podgrzewalo caly powrót. Jego zdlawienie bardzo pomoglo. Ustawienie wiekszej delty na grzejnikach tez moze wywolac inna prace chociaz nie chce mi sie tego rozkminiac . Jak dajesz wieksza delte to obiegowka wolniej pracuje pompa szybciej dochodzi do zadanej a woda w grzejnikach ma wiecej czasu na oddanie ciepla. Pompa ze wzgledu ze dobila do zadanej szybciej sie moduluje w dól . Co ogolnie wydluzy czas pracy wiec w niektorych przypadkach moze pomóc Ale jak pompa chodzi w sposob ciagly to niewiele Sprawa jest oczywista -że grzejnik najbliżej źródła ciepła musi być kryzowany więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Właśnie i ten 1*C bardzo mi dużo daje ( oczywiście w sterowaniu) . Uważam że będzie super. Po tych informacjach. Jeszcze można dać bufor większy na powrocie ,też jakieś rozwiązanie. Jak ten standardowy byłby za mały to dobiorę sam taki optymalny. Lecz zapewne nie będzie potrzebny. I jeszcze jedno . -Czy zawsze jest on ( bufor) jak potrzebny wpięty jest szeregowo? Czy są dwa obiegi pierwotny i wtórny? Pierwotny( PC bufor) i wtórny( bufor +CO ) Ja akurat nie jestem przekonany do buforów Zalezy jaki przypadek Bufor tylko na powrocie zwieksza ilosc wody napewno pomaga przy defrostach ale co do taktowania to pamietajmy ze bufor nie oddaje ciepla jest zaizolowany to tylko np.50l wody jak mamy tcapa 9kw to ile mu zajmie podgrzanie tej wody. Chwilka. A jak juz system chodzi np.2 godziny to taka sama woda do niego wplywa jak i wyplywa wiec jakby go nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.02.2020 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 W domu nie tylko wylewka akumuluje ciepło. Ja mam anhydryt 5cm ( tak wyszlo ,że więcej nie można było) i grzeje tylko w nocy od 22-06 ( nie mam jeszcze okienka 2h w dzień) i nikt nie narzeka ,że zimno o 21. Dla przykładu temperatura od niedzielnego ranka spadła o 1,5 stopnia, po grzaniu z soboty na niedzielę było 24,2 (i było za gorąco ,żona otwierała okna pomimo rekuperacji i ogólnego zakazu , a dziś w nocy nie grzała bo za bardzo przekombinowałem z krzywą i się nie włączyła , i teraz przed włączeniem jest , 22,7 . Może jak by były mrozy po -15 trzeba będzie włączać i w dzień. A ja mam 9-10cm wylewki betonowej na dole, i 7-8cm na górze. Do tego ściany z silki 24 i 2 stropy żelbetowy po 20cm. I grzeję jak Ty... plus 6h w dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Z kolei przy buforze jako sprzeglo czyli dwie pompki mam zastrzezenia co do pracy pompi wtórnej.Podczas grzania pompka wtorna powinna caly czas miec rowna lub wieksza wydajnosc niz obiegowka w PC ja tak nie bedzie to obiegowka z PC bedzie mielic wode przez sam bufor.TTa wtorna musiala by miec tez przeplywomierz i byc sterowana przez Pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.02.2020 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 To w jaki sposób nagrzałoby Ci się to sprzęgło/bufor to raz , a dwa sprzęgło stosuje się właśnie wtedy kiedy są niedopasowane przepływy , więc z jednej strony chcesz zastosować sprzęgło a z drugiej strony chcesz dopasować przepływ.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.02.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 A ja mam 9-10cm wylewki betonowej na dole, i 7-8cm na górze. Do tego ściany z silki 24 i 2 stropy żelbetowy po 20cm. I grzeję jak Ty... plus 6h w dzień A dlaczego nie wystarcza w nocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.02.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 To w jaki sposób nagrzałoby Ci się to sprzęgło/bufor to raz , a dwa sprzęgło stosuje się właśnie wtedy kiedy są niedopasowane przepływy , więc z jednej strony chcesz zastosować sprzęgło a z drugiej strony chcesz dopasować przepływ.... Dlatego mowie ze bufory do mnie nie przemawiaja. Jak nie wiesz jak bufor na powrocie moze sie nagrzac? Pompa daje 30l/m bufor ma 50l to co dwie minuty cala woda w buforze jest wymieniana czyli jak zasilanie masz np.32st i pompa startuje to po np.15min powrot ma 27st i taka woda wplywa do bufora to co ona ma sie w nim ochlodzic? Jaka do niego wleci taka wyleci czyli tak jak by go nie bylo. Czego nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.02.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kolego ,a ja myślę ,że Ty wiele rzeczy nie rozumiesz.W rzece największe prądy są na środku , i tak samo w takim buforze jak po obu stronach będziesz miał identyczne przepływy to wytworzy się taki nurt z wejścia do wyjścia i będzie coś jakby tego bufora nie było. Dlatego muszą w nim być nierówne przepływy. Czego nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.02.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Narazie poruszamy temat bufora na powrocie i jego grzania sie .Odnies sie do tegoZe sprzeglem za chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.02.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kolego ,a ja myślę ,że Ty wiele rzeczy nie rozumiesz. W rzece największe prądy są na środku , i tak samo w takim buforze jak po obu stronach będziesz miał identyczne przepływy to wytworzy się taki nurt z wejścia do wyjścia i będzie coś jakby tego bufora nie było. Dlatego muszą w nim być nierówne przepływy. Czego nie rozumiesz Nurt Chyba na glowe upadles rurka 3/4cala wplywa woda do rury 20cali i nurt sie tworzy w baniaku. Dobre to jak bys strumyk do jeziora wpuscil taki nurt wytworzy ze poplynie prosto do ujscia z jeziora. Dobre. Powiedz co sie stanie jak mamy sprzeglo i pompka obiegowa PC bedzie zasuwala 30l/min a pompa wtorna 10l/min To ja Ci powiem po 30min pompa sie wylaczy a w domu dalej zimno . Dlatego pompa wtorna musi conajmniej z ta sama wydajnoscia chodzic a najlepiej z wieksza zeby podbierac wode pompie obiegowej PC. Czyli musisz dac duza pompe wtorna ustawic na te ponad 30l i tak chodzi jak jebnieta. Obiegowka w pompie zejdzzie do 11l a tamta dalej chodzi jak jebnieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.02.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 I już skończyłeś dyskusję na temat , czy to tylko twój monolog....Dyskutowanie z tobą nie ma sensu , już to nie raz tu pokazałeś. I niestety to ty na głowę upadłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.02.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ja Ci przytaczam przyklady konkretne a ty nie masz argumentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.02.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Argumentów na co ? Ja Cie do niczego nie mam zamiaru przekonywać , jedynie pokazuje gdzie nie masz racji ,a Ty co chwila zmieniasz rzeczy ,i jeszcze obrażasz (tym razem mnie ,ale w poprzednich wypowiedziach innych). "Chyba upadłeś na głowę" to jest argument ?Najpierw piszesz ,że przepływu muszą być jak najbardziej równe , teraz ,że wtórny co najmniej równy a najlepiej większy... Najlepiej to jakby wszystko było idealnie i sprzęgła w ogóle nie było , ale nie zawsze się tak da. I żeby nie było , nie mam żadnych buforów i nie jestem ich zwolennikiem, ale po co się je stosuje i jak działają wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.02.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Argumentów na co ? Ja Cie do niczego nie mam zamiaru przekonywać , jedynie pokazuje gdzie nie masz racji ,a Ty co chwila zmieniasz rzeczy ,i jeszcze obrażasz (tym razem mnie ,ale w poprzednich wypowiedziach innych). "Chyba upadłeś na głowę" to jest argument ? Najpierw piszesz ,że przepływu muszą być jak najbardziej równe , teraz ,że wtórny co najmniej równy a najlepiej większy... Najlepiej to jakby wszystko było idealnie i sprzęgła w ogóle nie było , ale nie zawsze się tak da. I żeby nie było , nie mam żadnych buforów i nie jestem ich zwolennikiem, ale po co się je stosuje i jak działają wiem. No bo nie lubie jak mi sie wkreca kit i klamie. Pokaz mi zdanie gdzie najpierw twierdzilem ze przeplywy powinny byc jak najbardziej równe. I miales sie odniesc co do grzania sie bufora na powrocie. I powiedz co sie stanie jesli obiegowka PC zasuwa 30l/min a pompka wtorna 10l/m w sprzegle Edytowane 11 Lutego 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts