-voymar- 16.02.2020 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Oryginalna taca ociekowa jednostki zewnętrznej Panasa to jakieś 1500zł. Macie namiary na coś tańszego co ładnie będzie pasować wymiarami? Czy to problem zrobić samemu? Ja będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.02.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 (edytowane) I co wymysliles cos? Dlaczego ta praca od 23 do 3 taka poszarpana? Tak jak pisze @agb ,to defrosty. W piątek pompa przez dzień nie pracowała (a raczej pracowała przez 2h wg taryfy G12W) ,więc w nocy pracowała na full ,a że warunki niesprzyjające to defrost częściej niż godzina. W sobotę natomiast już włączona na cały dzień. W tym czasie grzała dwa razy zbiornik i się nie wyłączyła .Dopiero w niedzielę po 6 po zagrzaniu zbiornika,a wyłączyła się dlatego,że w domu już było bardzo nagrzane. Sposób jest ,prosty, jak już jest osiągnięta temperatura zbiornika wymuszamy defrost ,i albo obniżamy ustawiona temperaturę w zbiorniku,albo zmieniamy tryb na grzanie.Sprezarka zwolni pompa przełączy tryb na grzanie ,ale defrost się niestety zrobi( zależy w którym momencie przerzucimy to defrost zrobi się albo że zbiornika albo z podłogi). Nie wiem czy jest aż nadto potrzeba takiego działania,ale dla pochwalenia się mam 234godziny pracy ,a ilość wł_wył to 92. W ten sposób ten stosunek można jeszcze powiększyć. (Godzin pracy mialem dużo więcej ,ale z miesiąc temu bawiąc się w przywracanie ustawień fabrycznych sobie je niechcący skasowałem) Ręcznie może być problem,ale przy pomocy HeishaMon jest to łatwe do zautomatyzowania. A co do tacki ,to wydaje się być wystarczające podprowadzenie pod ten duży otwór pod jednostka zewnętrzna rurki ,a w resztę otworków włożyć silikon,co by z nich nie kapało podczas defrostu. Ja mam podstawiona pod ten otwór rurkę kanalizacyjna 40mm ,ktora jest dodatkowo ocieplona otulina do rur. Rura ta wchodzi pionowo w fundament ,i jest wkopana na 1,20 cm (granica przemarzania) .Na tej głębokości podłączona jest rura rozsaczajaca (długości 4m). W ten sposób rurka ta nie zamarznie,bo ciepło z gruntu idzie po niej do góry. W poprzednim roku było ok. Jeśli chciałbyś dać tackę to uważam,że od razu trzeba do niej grzałkę (bo ciepło z defrostu jednostki zewnętrznej do niej nie dotrze i woda na niej zamarznie przy dużych mrozach) Edytowane 16 Lutego 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 16.02.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 U mnie Wył-Wł: 2012 Czas pracy: 2397h Coś chyba nie za dobrze. Chyba muszę ją w końcu jakoś zaprogramować. Jakie są typowe poprawne wartości (relacje) tych parametrów? Masz super. Relacja 1:1 jest uznawana za poprawną. Jeśli załączenie średnio trwa mniej niż godzinę to jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 MIG -pomysł z odprowadzeniem bardzo dobry , nawet nie potrzeba ocieplać tej rury fi 40 ponieważ jest pionowo w dół i woda i tak nie zamarznie bo jej tam nie ma. Co do zalepiania małych otworków to kwestia sprawdzenia bo właśnie tam może dojść do zmrożenia . Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie tacy ociekowej pod całą jednostką zachowując spadki. ( taca nie płaska tylko w kształcie stożka ,no nie tak dosadnie stożka lecz prostokąt z niewielkim kątem) ---taki odwrócony dach kopertowy---Na środku otwór pod rurę np. fi 50 lub fi 75 i odpływ pionowy tak jak zrobiłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Mi instalator powiedział, że można odkręcić osłonę wentylatora i ułożyć na dnie kabel grzewczy. Wtedy nic nie zamarznie. Problem w tym, że wszystkie kable jakie znalazłem wg opisu włączają się przy +3C, a wyłączają przy +12, czy nawet +15C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.02.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 (edytowane) śMIG -pomysł z odprowadzeniem bardzo dobry , nawet nie potrzeba ocieplać tej rury fi 40 ponieważ jest pionowo w dół i woda i tak nie zamarznie bo jej tam nie ma. Co do zalepiania małych otworków to kwestia sprawdzenia bo właśnie tam może dojść do zmrożenia . Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie tacy ociekowej pod całą jednostką zachowując spadki. ( taca nie płaska tylko w kształcie stożka ,no nie tak dosadnie stożka lecz prostokąt z niewielkim kątem) ---taki odwrócony dach kopertowy---Na środku otwór pod rurę np. fi 50 lub fi 75 i odpływ pionowy tak jak zrobiłeś . Tylko , czy jest sens , skoro już to co jest działa jak tacka ( tylko trochę dziurawa ,dlatego silikon) i ma nawet przetłoczenia , aby ta woda ładnie spływała. Koledzy wcześniej tak robili , i wydaje mi się ,że w zupełności starczało, odprowadzanie skroplin wystarczające a ciepło z defrostu wystarcza na to ,żeby woda całkowicie spłynęła ( dla zewnętrznej tacy już bym grzałkę rekomendował). Być może jak ktoś tu napisze ,że to nie wystarczyło , to zmienę zdanie , ale nic się nie zanosi ,aby mrozy poniżej 20 stopni wróciły.... Edytowane 16 Lutego 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.02.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Mi instalator powiedział, że można odkręcić osłonę wentylatora i ułożyć na dnie kabel grzewczy. Wtedy nic nie zamarznie. Problem w tym, że wszystkie kable jakie znalazłem wg opisu włączają się przy +3C, a wyłączają przy +12, czy nawet +15C. Taki powinien wystarczyć , jakbyś miał go podłączyć do specjalnego konektora CN-HT2 pod grzałkę , i uruchomić w menu pompy. Wtedy grzałka jest sterowana przez pompę , U mnie w tym konektorze jest nawet wtyczka do wykorzystania , tylko wsadzić w nią piny i można uruchamiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.02.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Oryginalna taca ociekowa jednostki zewnętrznej Panasa to jakieś 1500zł. Macie namiary na coś tańszego co ładnie będzie pasować wymiarami? Czy to problem zrobić samemu? Ja będę robił. Za to kocham internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.02.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Ja mam , metalowa wanna Jak się dobrze poszuka to za darmo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Mi instalator powiedział, że można odkręcić osłonę wentylatora i ułożyć na dnie kabel grzewczy. Wtedy nic nie zamarznie. Problem w tym, że wszystkie kable jakie znalazłem wg opisu włączają się przy +3C, a wyłączają przy +12, czy nawet +15C. Możliwości jest naście .Chodzi o dobry tani sposób. Co do kabli to ty decydujesz w jakich temperaturach ma się załączać. Chyba logiczne i zarazem niepotrzebne jest aby kable załączały się w dodatnich temp. Tak że jak kable to proste sterowanie i działają w minusowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Możliwości jest naście .Chodzi o dobry tani sposób. Co do kabli to ty decydujesz w jakich temperaturach ma się załączać. Chyba logiczne i zarazem niepotrzebne jest aby kable załączały się w dodatnich temp. Tak że jak kable to proste sterowanie i działają w minusowych. Ja decyduję? To podaj rozwiązanie gdzie tak jest i opłaca się wziąć je bardziej od oryginalnego kabla panasonica, którym pompa steruje. Taki powinien wystarczyć , jakbyś miał go podłączyć do specjalnego konektora CN-HT2 pod grzałkę , i uruchomić w menu pompy. Wtedy grzałka jest sterowana przez pompę , U mnie w tym konektorze jest nawet wtyczka do wykorzystania , tylko wsadzić w nią piny i można uruchamiać. Ale gdzie miałbym go podłączyć? Bo ja raczej nie z tych co uprawiają "kablarstwo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.02.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 W jednostce zewnętrznej , do płyty PCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Domyślam się, że nie masz żadnego zdjęcia? Tam normalnie podaje 230V i można dowolny kabel grzewczy dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 16.02.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 (edytowane) Ja decyduję? To podaj rozwiązanie gdzie tak jest i opłaca się wziąć je bardziej od oryginalnego kabla panasonica, którym pompa steruje. Ale gdzie miałbym go podłączyć? Bo ja raczej nie z tych co uprawiają "kablarstwo" Ja tak właśnie zrobiłem jak pisze MIG25: swój kabel grzewczy podpiąłem do płyty głównej jedn. zewn. (wejście CN-HT2), dla separacji dodatkowo podłączyłem przy przekaźnik. Kabel leży na spodzie i wychodzi w dół pod pompę w rurce (taką jak odprowadzenie skroplin z klimy). Otwory na spodzie pozatykane silikonem. Kabel grzewczy działa tylko podczas odszraniania (opcja w konfiguracji Base Pan Heater typ A). [ATTACH=CONFIG]440942[/ATTACH] Edytowane 16 Lutego 2020 przez redblack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.02.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Nic nie podajesz , po prostu złącze ma dwa piny , jedno N drugi L , i jest 220V , złącze się nazywa CN-HT2[ATTACH=CONFIG]440941[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Ja decyduję? To podaj rozwiązanie gdzie tak jest i opłaca się wziąć je bardziej od oryginalnego kabla panasonica, którym pompa steruje. Ale gdzie miałbym go podłączyć? Bo ja raczej nie z tych co uprawiają "kablarstwo" Decydujesz to decyduj do końca . Masz wybór tak z kablami ( jak ci są potrzebne) jak i z tacą ociekową . Czy tak trudno pojąć. A niby co się ma opłacać? Chyba jest logiczne że np. firmowe będzie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Nic nie podajesz , po prostu złącze ma dwa piny , jedno N drugi L , i jest 220V , złącze się nazywa CN-HT2 [ATTACH=CONFIG]440941[/ATTACH] Chodziło mi, że PC podaje 230V jak potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 17.02.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Nie mam pojęcia, w dzien pracuje a w nocy śpię i nie badam tego Dla przypomnienia, grzeje tylko w tanich widelkach 13-15 i 22-6 Arturo72 nie ma możliwości żebyś miał 1 załączenie na dobę każdy defrost to 2 załączenia przy dużej wilgotności i temp w okolicach 0* jest od kilku do kilkunastu defrostów na dobę więc samo to licząc już wpada z załączeniem na grzanie i na CWU kikanaście /dobę więc ok kilkuset na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.02.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Arturo72 nie ma możliwości żebyś miał 1 załączenie na dobę każdy defrost to 2 załączenia przy dużej wilgotności i temp w okolicach 0* jest od kilku do kilkunastu defrostów na dobę więc samo to licząc już wpada z załączeniem na grzanie i na CWU kikanaście /dobę więc ok kilkuset na miesiąc A co ja na poprzedniej stronie pisałem ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7909847&viewfull=1#post7909847 Masz tam kilka (jak nie kilkanaśCWU , a sprężarka ani razu się nie zatrzymała.... czary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Arturo72 nie ma możliwości żebyś miał 1 załączenie na dobę każdy defrost to 2 załączenia przy dużej wilgotności i temp w okolicach 0* jest od kilku do kilkunastu defrostów na dobę więc samo to licząc już wpada z załączeniem na grzanie i na CWU kikanaście /dobę więc ok kilkuset na miesiąc Sprawdź najpierw jaką ma pompę Artur. U niego przy odszranianiu na CO jest jeden start stop natomiast przy odszranianiu na CWU nie będzie żadnego. Może jeszcze nastąpić przy przejściu z CWU na CO. Z CO na CWU przechodzi płynnie bez zatrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts