Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Gość Arturo72
Arturo72 nie ma możliwości żebyś miał 1 załączenie na dobę każdy defrost to 2 załączenia przy dużej wilgotności i temp w okolicach 0* jest od kilku do kilkunastu defrostów na dobę więc samo to licząc już wpada z załączeniem na grzanie i na CWU kikanaście /dobę więc ok kilkuset na miesiąc :p

No właśnie, coś mi nie grało jak pisaliście, że sprezara staje podczas defrostu. Ostatnio złapałem live defrosta, wyszedłem w trakcie przed jedn.zewnetrzna a tam sprezara chodzi jak gdyby nigdy nic :)

A pompa to stary,dobry ale siepacki T-CAP, z brzydkim wyświetlaczem, bez komunikacji przez neta, liczników i innych bajerów :D

b81e4e39e4bfbd1amed.jpg

Nurt ;)

Chyba na glowe upadles rurka 3/4cala wplywa woda do rury 20cali i nurt sie tworzy w baniaku.

Dobre to jak bys strumyk do jeziora wpuscil taki nurt wytworzy ze poplynie prosto do ujscia z jeziora.

Dobre.

Powiedz co sie stanie jak mamy sprzeglo i pompka obiegowa PC bedzie zasuwala 30l/min a pompa wtorna 10l/min

To ja Ci powiem po 30min pompa sie wylaczy a w domu dalej zimno .

Dlatego pompa wtorna musi conajmniej z ta sama wydajnoscia chodzic a najlepiej z wieksza zeby podbierac wode pompie obiegowej PC.

Czyli musisz dac duza pompe wtorna ustawic na te ponad 30l i tak chodzi jak jebnieta.

Obiegowka w pompie zejdzzie do 11l a tamta dalej chodzi jak jebnieta.

Codix ma rację. Jeśli ma być sprzęgło na zasilaniu to tylko w przypadku równych przeplywow po stronie pierotnej i wtornej. Więc jak układ mieszany czyli podloga i grzejnik to sprzęgło ma sens ale wtedy dt 10stopni C. Jeśli tylko podłoga to układ bezpośredni. Dlaczego? Modulacja pompy obiegowej powoduje różny przyrost mocy. Nadmiar mocy z zasilania przy braku odbioru po stronie wtornej powoduje wzrost temperatury powrotu strony pierwotnej.

Codix ma rację. Jeśli ma być sprzęgło na zasilaniu to tylko w przypadku równych przeplywow po stronie pierotnej i wtornej. Więc jak układ mieszany czyli podloga i grzejnik to sprzęgło ma sens ale wtedy dt 10stopni C. Jeśli tylko podłoga to układ bezpośredni. Dlaczego? Modulacja pompy obiegowej powoduje różny przyrost mocy. Nadmiar mocy z zasilania przy braku odbioru po stronie wtornej powoduje wzrost temperatury powrotu strony pierwotnej.

W idealnym świecie tak, tylko obsłuż 40 pętli jedną pompą objegową z PC...

A ile chcesz obsługiwać ? połowę ?

I do ostatniej kaskady ciepło jednakowo dopłynie....

Jeśli odpowiednio zaprojektujesz instalacje i wyregulujesz przepływy to w ostatnim układzie będzie wystarczająca ilość ciepła aby ogrzać pomieszczenia. Istotne jest

schodzenie ze średnicy rur w odpowiednim czasie i montaż kolejnej pomy wspomagającej. Nie będę tego tłumaczył bo tu jest pole dla projektanta.

Jak gości hotelowych nie ma to można i połowę ;)

Ale faktycznie, 40 pętli to ze 20 pokoi :)

to 380m2 podłogówki ,260m2 powierzchni uzytkowej. Może dla niektórych to jest hotel , dla mnie dom w sam raz.

Jeśli odpowiednio zaprojektujesz instalacje i wyregulujesz przepływy to w ostatnim układzie będzie wystarczająca ilość ciepła aby ogrzać pomieszczenia. Istotne jest

schodzenie ze średnicy rur w odpowiednim czasie i montaż kolejnej pomy wspomagającej. Nie będę tego tłumaczył bo tu jest pole dla projektanta.

Czyli dodatkowe pompy jednak są , projektowanie , regulacja przepływów... Może to będzie w końcu działać ,ale mi projektant zaprojektował dwie pompki ,cztery rozdzielacze i sprzęgło. I to działa bez regulacji.

to 380m2 podłogówki ,260m2 powierzchni uzytkowej. Może dla niektórych to jest hotel , dla mnie dom w sam raz.

Czyli dodatkowe pompy jednak są , projektowanie , regulacja przepływów... Może to będzie w końcu działać ,ale mi projektant zaprojektował dwie pompki ,cztery rozdzielacze i sprzęgło. I to działa bez regulacji.

To jak masz 260m2 uzytkowej a 380m2 podlogowki to gdzie te 120m2 masz?

Pod skosami? Czy taki garaz masz?

Srednio petla na 9,5m2 to w takim wielkim domu niewyobrazam sobie salonu ponizej 50m2 to chcesz powiedziec ze masz 5petli w salonie ?

To chyba po 60mb maja to po co tak dawac nie mozna grubszych rurek dac dluzsze petle i mniej obwodów?

To jak masz 260m2 uzytkowej a 380m2 podlogowki to gdzie te 120m2 masz?

Pod skosami? Czy taki garaz masz?

Srednio petla na 9,5m2 to w takim wielkim domu niewyobrazam sobie salonu ponizej 50m2 to chcesz powiedziec ze masz 5petli w salonie ?

To chyba po 60mb maja to po co tak dawac nie mozna grubszych rurek dac dluzsze petle i mniej obwodów?

I pod skosami , i w garażu.

No to u mnie średnio pętla wychodzi 11m rurki na 1m2... Tak , mam co najmniej 5 pętli w salonie.

Mają różnie ( bo wiatrołap , spiżarka , są małe ,i tam siłą rzeczy wyjdzie mniej niż 50m) , ale średnia i tak wychodzi powyżej 100m.

Priorytetem było jak najniższa temperatura wody , i z pompy wychodzi 26-28 stopni . Choć rozstaw 10cm to podobno już teraz standard , i robi się jeszcze gęściej. PEX 16 jest chyba najpowszechniejszą rurką , stosowanie grubszej a rzadziej nie wyjdzie ekonomiczniej ( nie wiem ,czy do 20 np wiekszych rozdzielaczy nie trzeba).

Podsumowując , jest tak zaprojektowane i zrobione ,inaczej u mnie nie będzie .

Jeżeli są inne rozwiązania ,moze lepsze , ok , niech to projektant zaprojektuje , wdroży , pokaże , może to jest kierunek w jakim trzeba iść :)

Ale dlaczego zakładasz ,że chcę deltę utrzymywać w podłogówce 5stopni ?

Przepływy nie regulowane ,otworzone na maxa . na tych rotametrach wychodzi gdzieś 2l/min. Kiedyś obiecałem sobie ,że poustawiam ,ale miała być też mroźna zima ...

Wolałem nie ryzykować i sprawdzać ,czy da radę czy nie.

Witam Panowie. Wiele się już tu od Was nauczyłem odnośnie pompy i chwała Wam za chęć pomocy. Dlatego zwracam się jeszcze raz bo może ktoś z Was miał podobne doświadczenia i wygrał z tym popieprzonym aparatem państwowo eurokołchozowym. Wklejam link. Dotyczy dofinansowania na pompę ciepła. Z góry dziękuję i pozdrawiam. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350159-Program-Czyste-Powietrze-Co-warto-wiedzie%C4%87&p=7910848#post7910848

Witam Panowie. Wiele się już tu od Was nauczyłem odnośnie pompy i chwała Wam za chęć pomocy. Dlatego zwracam się jeszcze raz bo może ktoś z Was miał podobne doświadczenia i wygrał z tym popieprzonym aparatem państwowo eurokołchozowym. Wklejam link. Dotyczy dofinansowania na pompę ciepła. Z góry dziękuję i pozdrawiam. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350159-Program-Czyste-Powietrze-Co-warto-wiedzie%C4%87&p=7910848#post7910848

A co maja drzwi do pompy?

Na wymiane drzwi nie dostaniesz napewno bo nie ma tych certyfikatów i ich nie zdobedziesz,ale co do tego ma pompa?

Rozumiem ze we wniosku powpisywles np.pompa i np.okna i jeszcze cos.

Jesli tak to trafiles na jakiegos szkodnika ktory pracuje tam i albo z przymusu to robi albo nawet z pobudek politycznych jest na nie.

Zadzwon do wojewodzkiego oddzialu i sie zapytaj.

U mnie jest normalnie wpisujesz we wniosek co chcesz co nie znaczy ze masz to wszystko zrobic.

Po zakwalifikowaniu wniosku wzywaja Cie na podpisanie umowy i mowisz Panie podstawa czyli wymiana pieca na pompe zrobiona ale np.nie zrobilem polowy podlogowki bo cos tam albo nie wstawilem drzwi bo cos tam czy ktos mnie w h.. Zrobil i nie dal do drzwi certyfikatu .

No i wykreslaja ta pozycje z umowy i po temacie mozesz sobie najwyzej później zlozyc drugi wniosek na inne rzeczy.

A sie rozpedzilem mówie o czystym powietrzu (chyba ze z czego innego korzystasz)

A co maja drzwi do pompy?

Na wymiane drzwi nie dostaniesz napewno bo nie ma tych certyfikatów i ich nie zdobedziesz,ale co do tego ma pompa?

Rozumiem ze we wniosku powpisywles np.pompa i np.okna i jeszcze cos.

Jesli tak to trafiles na jakiegos szkodnika ktory pracuje tam i albo z przymusu to robi albo nawet z pobudek politycznych jest na nie.

Zadzwon do wojewodzkiego oddzialu i sie zapytaj.

U mnie jest normalnie wpisujesz we wniosek co chcesz co nie znaczy ze masz to wszystko zrobic.

Po zakwalifikowaniu wniosku wzywaja Cie na podpisanie umowy i mowisz Panie podstawa czyli wymiana pieca na pompe zrobiona ale np.nie zrobilem polowy podlogowki bo cos tam albo nie wstawilem drzwi bo cos tam czy ktos mnie w h.. Zrobil i nie dal do drzwi certyfikatu .

No i wykreslaja ta pozycje z umowy i po temacie mozesz sobie najwyzej później zlozyc drugi wniosek na inne rzeczy.

A sie rozpedzilem mówie o czystym powietrzu (chyba ze z czego innego korzystasz)

No nie wiem co mają drzwi do pompy ale dla nich coś mają. Składałem w programie czyste powietrze i przy nowo budowanym nie ma na drzwi i okna, mogłem tylko na źródło ciepła i centrale wentylacyjną i tak też zrobiłem, a tu takie jazdy, aż się odechciewa.

No nie wiem co mają drzwi do pompy ale dla nich coś mają. Składałem w programie czyste powietrze i przy nowo budowanym nie ma na drzwi i okna, mogłem tylko na źródło ciepła i centrale wentylacyjną i tak też zrobiłem, a tu takie jazdy, aż się odechciewa.

Ale nie pisz do mich tylko zadzwon albo pojedz popros czlowieka ktory Twoj wniosek prowadzi z imienia i nazwiska niech Ci sie przedstawi i niech Ci powie czy pokaze ktory punkt w jakims regulaminie mówi o tym konkretnie a nie bo mi sie wydaje.

Jak Ci takie cos znajdzie to kupa a jak nie to albo sie gosc zreflektuje albo powiedz mu ze jedziesz wyzej do wojewódzkiego oddzialu bo tak nie moze byc i tak uczyn najpierw zadzwon opisz sytuacje itp