agb 18.02.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Nowobudowany musiał spełniać WT2021. W tym UW przegród. Czyli m.in drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.02.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Nowobudowany musiał spełniać WT2021. W tym UW przegród. Czyli m.in drzwi. No wlasnie tez o tym pomyslalem ze na to moga sie powolywac. No ale o tym czy spelnia czy nie to czasem nie kierowniik budowy decyduje i sie pod tym podpisuje .Co trzeba certyfikaty pokazywac na drzwi okna styropian welnę itp I chyba jak skonczy przed 2021 to obowiazuja jeszcze stare. Ale takie jeonowe to i tych starych chyba nie spelnia. Troche to dla mnie dziwne bo jak mamy sciany to nikt nie da certyfikatu na cala sciane tylko najwyzej na styropian i na bloczki i sie liczy wspolczynnik . To niech na jesionki od wewnatrz przybije 5cm pianki i niech oblicza wspolczynnik Tak idac to odbioru budynku mu yez nie dadza bo przez te drzwi nie dpelnia WT co na to kierownik? Edytowane 18 Lutego 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.02.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 A kierownik, to co? Poślini palec, wystawi na wiatr i określi UW drzwi? Mieszasz dwie kwestie. Obowiązujące obecnie WT z wymaganiami programu CT dla nowo budowanych budynków. Dziś budując musisz spełnić obecne WT2017. Jak chcesz pieniądze z CT, to musisz dodatkowo spełnić WT2021 i kierownik nie ma nic do powiedzenia. Poza tym temat o CT jest gdzie indziej i robi się tutaj OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.02.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 A kierownik, to co? Poślini palec, wystawi na wiatr i określi UW drzwi? Mieszasz dwie kwestie. Obowiązujące obecnie WT z wymaganiami programu CT dla nowo budowanych budynków. Dziś budując musisz spełnić obecne WT2017. Jak chcesz pieniądze z CT, to musisz dodatkowo spełnić WT2021 i kierownik nie ma nic do powiedzenia. Poza tym temat o CT jest gdzie indziej i robi się tutaj OT. Przecież tak samo sie liczy jak dla sciany 5cm drewno+5cm np.welny co za problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.02.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Troche to dla mnie dziwne bo jak mamy sciany to nikt nie da certyfikatu na cala sciane tylko najwyzej na styropian i na bloczki i sie liczy wspolczynnik . To niech na jesionki od wewnatrz przybije 5 cm pianki i niech oblicza wspolczynnik Tak idac to odbioru budynku mu yez nie dadza bo przez te drzwi nie dpelnia WT co na to kierownik? Na U przegrody największy wpływ ma ocieplenie; - jakość, - grubość, Kierunek działań dobry + uszczelki drzwiowe, Obecnie wszystkie przegrody muszą spełniać wymagania norm odnośnie U, a budynek; warunek EP - zapotrzebowanie na energię pierwotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.02.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Przecież tak samo sie liczy jak dla sciany 5cm drewno+5cm np.welny co za problem A dla ściany skąd wiesz jak policzyć? Ano stąd, że producent BK/Silki/ceramiki zapłacił za "certyfikat" potwierdzający lambdę i to samo zrobił producent styropianu/wełny. To samo z oknami. Wszyscy wsadzają szyby do profilu z PCV i wszystkim inne U wychodzi. Nie róbmy OT, tłumacząc sobie oczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 20.02.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Oryginalna taca ociekowa jednostki zewnętrznej Panasa to jakieś 1500zł. Macie namiary na coś tańszego co ładnie będzie pasować wymiarami? Pojemnik na zaprawę (gruby elastyczny plastik) +rurka odprowadzająca. Na plus jest odprowadzanie spod całej pompy, a rurka u mnie idzie na ogród, ale może iść gdzie kto chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.02.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Pojemnik na zaprawę (gruby elastyczny plastik) +rurka odprowadzająca. Na plus jest odprowadzanie spod całej pompy, a rurka u mnie idzie na ogród, ale może iść gdzie kto chce U mnie jest tak i woda idzie od razu w grunt [ATTACH=CONFIG]441057[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441058[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.02.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 U mnie jest tak i woda idzie od razu w grunt [ATTACH=CONFIG]441057[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441058[/ATTACH] w jakiej firmie brałeś PC, jaka moc i cena. możesz podać na PW ? szukam właśnie sensownego instalatora w okolicy Katowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.02.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 co sądzicie o takiej instalacji? na 1 rzut oka wygląda ok, rurki dodatkowo zaizolowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.02.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Pojemnik na zaprawę (gruby elastyczny plastik) +rurka odprowadzająca. Na plus jest odprowadzanie spod całej pompy, a rurka u mnie idzie na ogród, ale może iść gdzie kto chce Dzięki. Czyli np. coś takiego - https://foltape.pl/media/152-154.jpg Będzie to dobra alternatywa jak nie znajdę czegoś typu taca. Jak nie znajdę tacy to wezmę typu wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.02.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 U mnie jest tak i woda idzie od razu w grunt [ATTACH=CONFIG]441057[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441058[/ATTACH] A jak będziesz zbierał wodę? Jakaś taca? Woda często kapie całą powierzchnią pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.02.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 U mnie jest tak i woda idzie od razu w grunt [ATTACH=CONFIG]441057[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441058[/ATTACH] Mi się w tym roku przelało górą Muszę się dokopać i odprowadzić dalej od fundamentu pod PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 O jakiej wy wodzie opowiadacie? Przez tyle lat nie zaobserwowałem ani żadnej powodzi ani podlania domu ani niczego co jest z tym związane Może mam zatkany odpływ gdzieś w środku albo u mnie tak mocno paruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.02.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 O jakiej wy wodzie opowiadacie? Przez tyle lat nie zaobserwowałem ani żadnej powodzi ani podlania domu ani niczego co jest z tym związane Może mam zatkany odpływ gdzieś w środku albo u mnie tak mocno paruje A może po prostu PC nie działa i faktycznie masz tak jak napisałeś w stopce, że cop1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 A może po prostu PC nie działa i faktycznie masz tak jak napisałeś w stopce, że cop1. A całkiem możliwe bo jak piszecie defrost co godzina i stąd powodzie macie to u mnie musi grzala napierdzielac równo bo u mnie tylko od święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.02.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Mi się w tym roku przelało górą Muszę się dokopać i odprowadzić dalej od fundamentu pod PC. ja tam mam 1,5m rury fi 160.... ale tej wody jest tak mało, że i 30cm by wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 ja tam mam 1,5m rury fi 160.... ale tej wody jest tak mało, że i 30cm by wystarczyło. No dokładnie Dlatego nie jarze skąd mogą powstać powodzie pod pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 A jak będziesz zbierał wodę? Jakaś taca? Woda często kapie całą powierzchnią pompy. u mnie woda leci tylko po środku, między tymi dwoma "stopami". Na betonie jest spad do rury, wiec samo tam ścieka. U sąsiada widziałem tackę zrobioną przez dekarza z kawałka blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.02.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Z ciekawosci tamtej zimy podkladalem 5l butelke pod odplyw , i zawsze akurat starczala..Takze z dwuwentylatorowej jednostki mozna przyjac ,ze jednorazowo jest to 4,5 - 5l wody. Jakby przyjac 10 defrostow dziennie ,to tej wody bedzie 50l ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts