pawelszo 21.02.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Dzięki. Czyli np. coś takiego - https://foltape.pl/media/152-154.jpg Będzie to dobra alternatywa jak nie znajdę czegoś typu taca. Jak nie znajdę tacy to wezmę typu wanna. Dokładnie takie coś mam, znacznie lepsze od plastikowych pojemników: tańsze i mocniejsze. Mi kapie nie tylko centralnie ale i po bokach tez trochę (, a ilość wody, hmm - mocno zależy od wilgotności powietrza i temperatury. Woda nie tylko z defrostu jest ale i ze skraplania wody. Jak było mocno mglisto, to i 20-40l wody na dzień się skraplało. Jak jest czysty pojemnik to nic tylko zbierać i mamy wodę destylowaną ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 21.02.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 O jakiej wy wodzie opowiadacie? Przez tyle lat nie zaobserwowałem ani żadnej powodzi ani podlania domu ani niczego co jest z tym związane Może mam zatkany odpływ gdzieś w środku albo u mnie tak mocno paruje ...moje jest naj..mojsze .... Każdego z nas PC chodzi w różnych warunkach , u jednych nisko u jednych wysoko ( HZ i temp zadana ) ..... i nie mamy tych samych Pc . Ja nawet nie mam żwiru , nie mam odpływu rurki , po prostu ziemia i wisi jednostka na ścianie . ...U mnie Passat w wersji TR pali np. 2,5 litra .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 21.02.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Mam takie rozwiązanie i działa, woda idzie na ogród w bywa jej sporo[ATTACH=CONFIG]441099[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.02.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Mam takie rozwiązanie i działa, woda idzie na ogród w bywa jej sporo [ATTACH=CONFIG]441099[/ATTACH] Jak ta woda idzie lub raczej odpływa jak jest na zewnątrz np. (-5*C lub - 10)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 21.02.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Na razie od zeszłego roku tak nie było zbyt często , ot ciepło jest.Ale zdarzyło się wyrzucać kawały lodu z pojemnika w sumie profilaktycznie.Moje skromne obserwacje = defrost nie generuje zbyt wiele wody, skropliny jak jest wilgotno (zwłaszcza mgła) i na plusie znacznie więcej dają wody, a wtedy jest na plusie i nie ma problemu.Pojemnik pomieści sporo wody- zależy jak wysoko damy odpływ i jaki duży jest, u mnie ca 30-40l spoko, bez problemu wystarczy na 5-7 dni jak coś.Taca pod pompą bez ogrzewania zadziała wg. mnie słabiej -> mniejsza pojemność, zresztą jak grzać odpływ.Dodam , że skropliny są też w lecie/jesieni etc, także nie mówimy tylko o tym, kiedy jest na minusie (bez sensu cała dyskusja o defrostach i o tym ile wody wtedy jest...)psdla mnie ten zbiornik to poważnie fajne źródło wody destylowanej- filtrujemy via filtry do kawy, potem profilaktyczne gotowane (mikrobiologia) i do butli (żelazko, nawilżacz etc) Edytowane 21 Lutego 2020 przez pawelszo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 21.02.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]441103[/ATTACH]Witajcie, gdzie tu poznać odszranianie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.02.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 A w opcjach sobie ustaw i będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 21.02.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Plusfoto a która opcja to jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.02.2020 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 W ustawieniach wykresu ptaszek na Odszroń (i mozsz go dac na druga os ,bo wartosci sa tam albo 1 czyli nie ma defrostu ,albo 2 jest aktywny defrost.Pomocna jest tez temperatura orurowania zewnetrznego ,to od niej i temperatury otoczenia zalezy defrost (i jeszcze od czasu od ostatniego defrostu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 22.02.2020 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 W ustawieniach wykresu ptaszek na Odszroń (i mozsz go dac na druga os ,bo wartosci sa tam albo 1 czyli nie ma defrostu ,albo 2 jest aktywny defrost. Pomocna jest tez temperatura orurowania zewnetrznego ,to od niej i temperatury otoczenia zalezy defrost (i jeszcze od czasu od ostatniego defrostu) Dzięki MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 23.02.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Dziś czyściłem moją "lodówkę" i tak sobie patrze patrze i nie tylko licznik źle wskazuje ale także zegar od roku przyspieszył 1h i 20 minut .....nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 24.02.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dziś czyściłem moją "lodówkę" i tak sobie patrze patrze i nie tylko licznik źle wskazuje ale także zegar od roku przyspieszył 1h i 20 minut .....nieźle Zegar warto kontrolować - na pompie ciepła jak i w skrzynce z energetyki. Ja miałem rozbieżności ok 40 min, gdzie działając w drugiej taryfie ma to znaczenie. W skali roku sa to juz jakieś pieniądze, a teraz policzyć sobie wystarczy ile np. Tauron ma takich odbiorców i ilu z nich tego nie koryguje. Był gdzieś w necie artykuł o tym - z tych różnic czasowych, paru kilowatów x ileś mln. abonentów robi się niezła sumka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.02.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Witam Towarzystwo,wpadły mi w łapki ciekawe panasowe materiały odnośnie sprawności ich PC, poniżej kilka fotek :[ATTACH=CONFIG]441286[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441287[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441288[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441289[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441290[/ATTACH]Jak widać podane są wartości COP dla -20st dla różnych temp wyjściowych.Test przy -24st termometr suchy/-15st mokry 9kW T-capa i jego moc 9,66kW ,zrobiły na mnie wrażenie...Jest MOC z tymi potworkami...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.02.2020 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Panie, ale to przecież przerobiony klimatyzator z większą sprężarką, a nie state of art z polskiej szopy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2020 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Panie, ale to przecież przerobiony klimatyzator z większą sprężarką, a nie state of art z polskiej szopy! Nie ignoruj, bo przecież zamach był,no i wybuchy też... Jak ktoś ma pomieszane w głowie to mama mi zawsze za dziecka mówiła "zostaw, odejdź".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukero87 01.03.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Witam,To mój pierwszy post tutaj, lecz temat śledzę już dłuższy czas. Od niedawana jestem posiadaczem pompy ciepła Panasonic 7kW 1faz. Wprowadziliśmy się w lutym do nowego domu i jesteśmy z niej zadowoleni jeśli chodzi o ogrzewanie. Natomiast mamy problem z CWU, ustawiając w harmonogramie grzanie na 22 stopnie to pilnuje tego dobrze, jednak ustawiając wode na 42 stopnie ma problem z dobiciem do 38 nawet. Kiedy chcemy zagrzać wodę do mycia to używamy szybkiego menu z panelu sterowania i tym sposobem mamy wodę 42 w trochę ponad 1h. Poniżej praca pompy przy ustawieniu w harmonogramie:0.01-6.00 --> grzanie 22 stopnie6.01-24.00--> grzanie 22 stopnie / CWU 42 stopnieCzym może być spowodowane takie "słabe grzanie" CWU? Sprawdzając zasilanie i powrót różnica temp na pompie wynosi tylko 5 stopni, a temp zasilania jest wyższa od temp w zasobniku czasem o 1 stopień tylko. Instalator był oglądał ten problem i mówił coś o funkcji inteligentnego grzania CWU w jednym z ukrytych menu, jednak nie znalazł tego. Obecnie włączamy ogrzewanie ręcznie z szybkiego menu ( jednak po to jest harmonogram, żeby on tego pilnował), skoro sumarycznie weźmie tyle samo kW przy harmonogramie grzejąc wodę do ~38stopni, jak przy ręcznym włączeniu do ~42 stopni. Jeśli ktoś miał podobny przypadek proszę o wiadomość prywatną.[ATTACH=CONFIG]441335[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.03.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Witam, To mój pierwszy post tutaj, lecz temat śledzę już dłuższy czas. Od niedawana jestem posiadaczem pompy ciepła Panasonic 7kW 1faz. Wprowadziliśmy się w lutym do nowego domu i jesteśmy z niej zadowoleni jeśli chodzi o ogrzewanie. Natomiast mamy problem z CWU, ustawiając w harmonogramie grzanie na 22 stopnie to pilnuje tego dobrze, jednak ustawiając wode na 42 stopnie ma problem z dobiciem do 38 nawet. Kiedy chcemy zagrzać wodę do mycia to używamy szybkiego menu z panelu sterowania i tym sposobem mamy wodę 42 w trochę ponad 1h. Poniżej praca pompy przy ustawieniu w harmonogramie: 0.01-6.00 --> grzanie 22 stopnie 6.01-24.00--> grzanie 22 stopnie / CWU 42 stopnie Czym może być spowodowane takie "słabe grzanie" CWU? Sprawdzając zasilanie i powrót różnica temp na pompie wynosi tylko 5 stopni, a temp zasilania jest wyższa od temp w zasobniku czasem o 1 stopień tylko. Instalator był oglądał ten problem i mówił coś o funkcji inteligentnego grzania CWU w jednym z ukrytych menu, jednak nie znalazł tego. Obecnie włączamy ogrzewanie ręcznie z szybkiego menu ( jednak po to jest harmonogram, żeby on tego pilnował), skoro sumarycznie weźmie tyle samo kW przy harmonogramie grzejąc wodę do ~38stopni, jak przy ręcznym włączeniu do ~42 stopni. Jeśli ktoś miał podobny przypadek proszę o wiadomość prywatną. [ATTACH=CONFIG]441335[/ATTACH] jak masz ustawiony max czas działania CO, max czas działania CWU, jaką masz histerezę na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukero87 01.03.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 jak masz ustawiony max czas działania CO, max czas działania CWU, jaką masz histerezę na CWU? Max działania CO 3h, MAX CWU 2h , histereza CWU 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.03.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Max działania CO 3h, MAX CWU 2h , histereza CWU 5 stopni. ok, 42 stopnie i 5 stopni histereza to już zimna woda jest o temp 37 sopni a zaczyna grzać jak masz 36, ustaw CWU tak na 45 stopni max działania CO ustaw na 60 minut, CWU powinno ci starczyć 90 minut, jak masz zbiornik nie większy jak 300 litrów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.03.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 I myslisz ,ze na te 500 stron tematu nikt nie zadal jeszcze tego pytania ? Bylo ,i to nie raz...Moze zawyzac, a moze w miare dobrze pokazywac,zalezy od modelu i parametrow pracy (temperatura otoczenia ,temperatura wody w objegu , jwilgotnosci i defrostow z tym zwiazanych). Generalnie rzadko pokazuje dobrze, przewaznie zawyza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts