1igor1 04.03.2020 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Witam. Chce się dowiedzieć co znaczy max działania co ?? U i mnie ustawione jest na 8 godz. Co się zmieni jesli ustawie np 4 godz Max czas CO - jeżeli masz ustawione na 8 godzin, to tak: grzeje CWU,jak zagrzeje przechodzi na CO, i CO będzie grzane przez 8 godzin jeżeli nie osiągnie zadanej, i dopiero po tych 8 godzinach znów będzie mógł grzać CWU. Czyli jeżeli nie do grzeje wcześniej CO do zadanej, a zbiornik będziesz miał zimny to ci go nie zagrzeje ponownie przed upływem tych 8 godzin. Czyli jak chcesz zawsze mieć ciepłą wodę CWU to lepiej ustawić na 60 minut max CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.03.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 (edytowane) Max czas CO - jeżeli masz ustawione na 8 godzin, to tak: grzeje CWU,jak zagrzeje przechodzi na CO, i CO będzie grzane przez 8 godzin jeżeli nie osiągnie zadanej, i dopiero po tych 8 godzinach znów będzie mógł grzać CWU. Czyli jeżeli nie do grzeje wcześniej CO do zadanej, a zbiornik będziesz miał zimny to ci go nie zagrzeje ponownie przed upływem tych 8 godzin. Czyli jak chcesz zawsze mieć ciepłą wodę CWU to lepiej ustawić na 60 minut max CO. Może i tak by było , gdyby ta opcja się nazywała Min czas CO , a nie Max czas CO.... Więc albo Panasonic schrzanił oznaczenie ( w j.angielskim nazywa się to Floor operation time ( max) , i opis jest : Maximum time for floor operation, więc nie jest to kwestia błędnego tłumaczenia), albo nie jest tak jak piszesz. Ja mam to ustawione na 10godzin , i zbiornik częściej się grzeje niż ten czas ,i zawsze jest nagrzany. Nie jest też to faktycznie czas maksymalnego grzania CO , by by Ci się po godzinie pompa wyłączyła... Edytowane 4 Marca 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.03.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Mówicie o wersji H ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.03.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 (edytowane) Może i tak by było , gdyby ta opcja się nazywała Min czas CO , a nie Max czas CO.... Więc albo Panasonic schrzanił oznaczenie ( w j.angielskim nazywa się to Floor operation time ( max) , i opis jest : Maximum time for floor operation, więc nie jest to kwestia błędnego tłumaczenia), albo nie jest tak jak piszesz. Ja mam to ustawione na 10godzin , i zbiornik częściej się grzeje niż ten czas ,i zawsze jest nagrzany. Nie jest też to faktycznie czas maksymalnego grzania CO , by by Ci się po godzinie pompa wyłączyła... Jest tak jak piszę, przynajmniej w generacji H i J, Tak jak pisałem jak masz zagrzane CO to przełączy ci się wcześniej na CWU, sprawdź np. zimny zbiornik i podbij temperaturę CO o 5 stopni i zobacz czy ci się przełączy na CWU przed upływem Max CO, albo zanim nie dogrzeje ci wody w ukłacie CO. Wyłączenie i włączenie grzania CWU powoduje wymuszenie grzania CWU Edytowane 4 Marca 2020 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.03.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Oczywiście, że się przełączy ,wystarczy ,że temperatura spadnie w zbiorniku o ustawioną deltę, i tak jest w generacji H. I oczywiście ,że sprawdzałem.Chyba ,że wg Ciebie cały czas mam zagrzane CO.... Ale jak ,skoro sprężarka pracuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukero87 04.03.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 pomogła zmiana parametrów, bo inteligentne grzanie CWU raczej tu nie przeszkadza, fakt ogranicza moc ale nie na tyle żeby nie zagrzać CWU Hej, dzięki za zainteresowanie. Ustawienia zrobiłem zgodnie z podpowiedzią, jednak było tak jak wcześniej. Pompa chodziła, grzała, ale z niską mocą... dobiła do 39 stopni i tak przy 4 cyklu grzania w ciągu dnia odpuściłem i włączyłem grzanie CWU "z palca" i dopiero dobiło tak do 44. Widać do na wykresach: [ATTACH=CONFIG]441415[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukero87 04.03.2020 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 A co to za zbiornik jest ? Jaką ma powierzchnię wężownicy ? Być może jest ona tak mała ,że pompa zjeżdża z mocą ,żeby utrzymać deltę 5 stopni. Więc jeśli zbiornik nie jest przystosowany do pomp ciepła ,tylko węglowego , to jego grzanie niską temperaturą będzie trwać dłuuugo... U mnie wężownica 4,2m2 , i pompa nigdy nie pracuje na full przy grzaniu CWU , max moc wg pompy to 9,6kW na początku , im wyższa temperatura tym coraz mniej. Zbiornik to Galmet 300l. Nie znalazłem naklejki z modelem dokładnym ale ma dwie wężownice "zmostkowane" o powierzchni jeśli pamiętam 1,7m2. Instalator zwracał mi uwagę, na minimalną ich powierzchnię, żeby była taka jak zalecana minimum. Dziwi mnie to, że przy harmonogramie pompa nie może dobić ponad 40 stopni CWU, a gdy włączam z szybkiego menu wskakuje na większą częstotliwość i w trochę ponad godzinkę mamy ~43 stopni. Energia pobierana dla grzania do prawie 40 stopni przez cały dzień jest prawie taka sama jak pobierana jednorazowo dla 43, więc dalej męczymy się z ręcznym załączaniem CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.03.2020 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Hej, dzięki za zainteresowanie. Ustawienia zrobiłem zgodnie z podpowiedzią, jednak było tak jak wcześniej. Pompa chodziła, grzała, ale z niską mocą... dobiła do 39 stopni i tak przy 4 cyklu grzania w ciągu dnia odpuściłem i włączyłem grzanie CWU "z palca" i dopiero dobiło tak do 44. Widać do na wykresach: [ATTACH=CONFIG]441415[/ATTACH] za mało tu danych, widać na już że coś jest nie tak, bo pompa w 90 minut nie jest wstanie ci zagrzać zbiornika, dlaczgo? tego stąd się nie dowiemy, albo za mała wężownica, albo coś z przepływem, jak masz smart clauda to poproś instalatora aby popatył w smart service na grzanie CWU, będzie widział co jest nie tak podczas grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.03.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) Oczywiście, że się przełączy ,wystarczy ,że temperatura spadnie w zbiorniku o ustawioną deltę, i tak jest w generacji H. I oczywiście ,że sprawdzałem. Chyba ,że wg Ciebie cały czas mam zagrzane CO.... Ale jak ,skoro sprężarka pracuje.... Mylisz się, przełączy się tylko wtedy kiedy CO osiągneło zadaną temperaturę!, przy małym zapotrzebowaniu na cieplo tego nie zauważysz bo pompa tą temperaturę szybko osiąga, a pracuje ci sprężarka, bo ona schodzi z modulacją i trzyma ją mimo iż temepratura na CO jest już osiągnięta. Popatrz jakie masz temperatury CO a jaka wychodzi z krzywej, i wyjdzie ci że masz ją o 1-2 stopnie wyżej niż wynika z krzywej, i dlatego przełącza ci na CWU, ale jak byś miał wyziębiony dom, albo dom o dużym zapotrzebowaniu, to byś tego zbiornika nie zagrzał, mam trochę tych pomp zamontowanych i wiem po co jest Max czas CO Edytowane 5 Marca 2020 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.03.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) Może się mylę , ale w Twoje wytłumaczenie nie wierzę . To jest maksymalny czas , a nie minimalny ,tak jest w instrukcji w każdym języku , i tak jest w menu. Do tej pory w serii J by to w menu poprawili. Mając ustawiony ten czas na 10 godzin i grzejąc tylko w godzinach 22-06 to bym w życiu zimą CWU nie zagrzał , bo pompa cały czas na full pracowała. Edytowane 5 Marca 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.03.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 To masz Maksymalny czas działania CO, po którym pompa MUSI się przęłączyć na CWU jeśli jest zapotrzebowanie na CO i CWUjeżeli CO osiągnie wcześniej zadaną, a CWU ma potrzebę się zagrzać to się zagrzeje, jeżeli masz ustawiony harmonogram to działa to troszkę inaczej i pewnie dlatego się nie umiemy dogadać, jak byś miał pompę bez harmonogramu to by ci wody nie zagrzałou Ciebie już o 22 jest ten czas powyżej 10h co, ale jakbyś ustawił grzanie np od 20 do 6 to w tych godzinach więcej jak raz ci nie zagrzeje wody CWU jak CO będzie nie dogrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.03.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 To masz Maksymalny czas działania CO, po którym pompa MUSI się przęłączyć na CWU jeśli jest zapotrzebowanie na CO i CWU jeżeli CO osiągnie wcześniej zadaną, a CWU ma potrzebę się zagrzać to się zagrzeje Takie zdanie w języku polskim pewnie ma sens , ale w języku programowania nie wnosi nic , Bo to jest spełnione zawsze. Czyli u mnie po 10 godzinach jeśli jest zapotrzebowanie na CO i CWU to się przełącza. Ale sprawdźmy co będzie po 8 godzinach : Zakładamy ,że jest zapotrzebowanie na CO i CWU , Jest . no to teraz jaki jest warunek ,żeby dalej grzać CO i się nie przełączyć ? Czas 8 godzin jest mniejszy od 10 , a 10 to max . I wg Ciebie się nie przełączy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.03.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 sprawdzone, nie przełączy się, ale czas CO liczysz od ostatniego grzania CWU, najprościej sprawdzisz to tak: jak masz grzanie CO od 22 to podbij CO o 5st, wymuś grzanie CWU, jak skończy grzać CWU i przełączy się na co liczy czas 10h lub osiągnięcie zadanej, więc wypuść szybko wodę ze zbiornika poniżej delty i zobaczysz że ci się nie przełączy na CWUJak uważasz że jest inaczej twoja sprawa, ja już trochę czasu o tym dyskutowałem z technikami od panasonica. jak ci już pisałem problem robi się kiedy ktoś ma pompę puszczoną w samo pas, i ktoś bierze np. dwa razy kąpiel w wannie, i drugi raz ci nie zagrzeje jak nie zostanie spełniony powyższy warunek. sprawdzone w działaniu u klientów i tak jest edit, tylko twoje zapotrzebowanie na CO to nie jest wtedy jak pompa kręci, tylko wtedy kiedy nie osiąga zadanej temperatury, pamiętaj że tam są widełki i pompa nie wyłącza się od razu po osiągnięciu zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.03.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Nie dam rady tego sprawdzić bo nie będę po 22 spuszczał 300l ciepłej wody do szamba ( niestety kanalizacji w mojej okolicy nie ma ,a na oczyszczalnie zgody nie dostałem ) , ani grzał na max 10 godzin w weekend bo już nie te temperatury... Dobrze by tak było , jak piszesz , ale coś tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.03.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Może się mylę , ale w Twoje wytłumaczenie nie wierzę . To jest maksymalny czas , a nie minimalny ,tak jest w instrukcji w każdym języku , i tak jest w menu. Do tej pory w serii J by to w menu poprawili. Mając ustawiony ten czas na 10 godzin i grzejąc tylko w godzinach 22-06 to bym w życiu zimą CWU nie zagrzał , bo pompa cały czas na full pracowała. MiG oni mają rację. Już to kiedyś tłumaczyłem. Przy ustawieniu sterownika na jednoczesne grzanie CO i CWU pompa wystartuje z grzaniem CWU i po zagrzaniu zbiornika lub po osiągnięciu max czasu wygrzewu zbiornika (nawet jeśli nie osiągnie zapodanej temp.) przełączy się na CO. Natomiast następny wygrzew zbiornika nastąpi nie wcześniej niż po osiągnięciu zadanego max czasu działania ogrzewania podłogowego. Po tym czasie po prostu przełączy się w tryb priorytetu dla CWU. Jest jeszcze jeden niuans tego działania. Każda zmiana statusu sterownika n.p. przez harmonogram - wystarczy tylko zmiana temperatury o którejkolwiek godzinie - spowoduje automatyczne przejście na priorytet CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.03.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 dzięki plusfoto, może teraz uwierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 05.03.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 A tak z ciekawości jakie szambo?? I co ile wywozisz nieczystości ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 05.03.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Nie dam rady tego sprawdzić bo nie będę po 22 spuszczał 300l ciepłej wody do szamba ( niestety kanalizacji w mojej okolicy nie ma ,a na oczyszczalnie zgody nie dostałem ) , ani grzał na max 10 godzin w weekend bo już nie te temperatury... Dobrze by tak było , jak piszesz , ale coś tu nie gra. A tak z ciekawości jakie szambo?? I co ile wywozisz nieczystości ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.03.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) MiG oni mają rację. Już to kiedyś tłumaczyłem. Przy ustawieniu sterownika na jednoczesne grzanie CO i CWU pompa wystartuje z grzaniem CWU i po zagrzaniu zbiornika lub po osiągnięciu max czasu wygrzewu zbiornika (nawet jeśli nie osiągnie zapodanej temp.) przełączy się na CO. Natomiast następny wygrzew zbiornika nastąpi nie wcześniej niż po osiągnięciu zadanego max czasu działania ogrzewania podłogowego. Po tym czasie po prostu przełączy się w tryb priorytetu dla CWU. Jest jeszcze jeden niuans tego działania. Każda zmiana statusu sterownika n.p. przez harmonogram - wystarczy tylko zmiana temperatury o którejkolwiek godzinie - spowoduje automatyczne przejście na priorytet CWU. Już od dawna nie steruję harmonogramem w sterowniku , ale może ogólnie każda zmiana powoduje skasowanie tego. Może akurat mam tak u siebie ,że ten parametr w ogóle na nic nie wpływa ( bo steruję przez HeishaMon i poprzez wymuszanie grzania CWU o odpowiednich porach ) , a do tego jest błędnie opisany. A tak z ciekawości jakie szambo?? I co ile wywozisz nieczystości ?? 12m3 kupione jako 10m3 ( bo powyżej 10m3 są w przepisach inne odległości od granicy działki i od okien) wystarcza na max 1,5 miesiąca przy czteroosobowej rodzinie. No i w tygodniu w godz 07-17 w domu nikogo nie ma... Edytowane 5 Marca 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 05.03.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Panowie, a propo bojlera, jak tu kolega ma bojler galmet z wezownicami 1,7 m2, i jakoś mu działa, to ja mam do Was pytanie. Mam 5 letni galmet 300 litrów z dwiema wezownicami 1,1+ 1,4 m2, zostawiać go i podłączac czy nie ryzykowac i kupować nowy z duza wezownica. Dodam, że w domu będzie 5 osób tylko prysznice, ale jak mi pójdą jeden po drugim się myć to cwu z 3 h pod rzad bedzie chodzic czasami. Moze ktos ma podobnego galmeta u siebie i daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts