Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mam 300l i teraz wiem ,że przy pompie ciepła i temperaturze wody 45 , max 48 stopni dla 4 osób jest na styk , z lekkim niedoborem ( akurat duża wężownica i duża moc pompy powoduje ,że w przeciągu 15 min woda ponownie nadaje się do prysznica ) ,ale jeśli grzeję w taryfie nocnej , to trzy prysznice i woda już taka ciepła nie leci - spadek do 35stopni. No i cyrkulacja też nie pomaga i wychładza.

Chcesz mieć komfort to nawet przy 4 osobowej rodzinie i pompie ciepła celuj w 500l.

Mam 300l i teraz wiem ,że przy pompie ciepła i temperaturze wody 45 , max 48 stopni dla 4 osób jest na styk , z lekkim niedoborem ( akurat duża wężownica i duża moc pompy powoduje ,że w przeciągu 15 min woda ponownie nadaje się do prysznica ) ,ale jeśli grzeję w taryfie nocnej , to trzy prysznice i woda już taka ciepła nie leci - spadek do 35stopni. No i cyrkulacja też nie pomaga i wychładza.

Chcesz mieć komfort to nawet przy 4 osobowej rodzinie i pompie ciepła celuj w 500l.

Ale pewnie masz jeszcze duża wezownice, A ja mam tylko 2.5 m2, u siebie w domu mam chelchowskiego 300 l i 3.8 m2 wezownica i grzeje raz dziennie i jest super dla 3 osób nawet przy kąpieli, głównie chodziło mi czy powiedzmy w godzinę zagrzeje mi wodę do tych 43 stopni. Jeśli ma grzać 1,5 godziny A zima jeszcze dłużej to mi się to mija z celem i będę zmuszony kupić takiego jak u mnie. Czy ktoś z kolegów ma podobny, i jest mi w stanie powiedzieć ile czasu grzeje wodę, żebym miał jakieś porównanie. Będę wdzięczny za informację, chełchowski mi nagrzewa do 45 stopni w 35- 45 min.

Też mam identycznego Chełchowskiego 300l z 3,8m2 wężownicą.i dokładnie w tyle czasu się to grzeje ( 12kW pompa jest ograniczana , 9kW też pewnie trochę za duża , dopiero 7kW na pewno grzałaby na full.)

Proporcjonalnie więc dla 2,5m2 zagrzeje gdzieś lekko ponad godzinę.

Edytowane przez MiG25

Ale pewnie masz jeszcze duża wezownice, A ja mam tylko 2.5 m2, u siebie w domu mam chelchowskiego 300 l i 3.8 m2 wezownica i grzeje raz dziennie i jest super dla 3 osób nawet przy kąpieli, głównie chodziło mi czy powiedzmy w godzinę zagrzeje mi wodę do tych 43 stopni. Jeśli ma grzać 1,5 godziny A zima jeszcze dłużej to mi się to mija z celem i będę zmuszony kupić takiego jak u mnie. Czy ktoś z kolegów ma podobny, i jest mi w stanie powiedzieć ile czasu grzeje wodę, żebym miał jakieś porównanie. Będę wdzięczny za informację, chełchowski mi nagrzewa do 45 stopni w 35- 45 min.

Według mnie grzanie CWU - PC mija się z celem. Tak zaraz będą piski ze strony kolegów. Też zamierzam założyć PC po obecnym sezonie grzewczym. Na dziś grzeję grzałką 120L do temp. 85---90*C ,choć ten zbiornik ma tylko 120L to wody i tak jest dużo ponieważ ma ona 90*C. Dostałem wycenę PC+zbiornik CWU lecz gdybam i prawdopodobnie wybiorę samą PC. Na CWU idzie mi średnio 4---5 kWh /doba bo grzałka tylko dogrzewa wodę. Zimą grzanie CWU PC jest bez sensu niski COP .

Okres letni tj. od 8 kwiecień do 19 wrzesień na CWU poszło 688kWh ,fakt PC było by 4 razy taniej ,lecz jak dla mnie to tylko okres letni ma sens grzać PC Przyjmijmy że CWU w okresie letnim to 700kWh a PC to 140kWh (COP =5) różnica to 560kWh x 0,32gr.=179,2 PLN Zbiornik CWU do PC to koszt ok. 3000PLN zwykły 120 L za 700PLN . Zostaje 2300PLN na rachunki za prąd . Za te 2300PLN wolę dołożyć PV . Tak to widzę ,czy dobrze ? dla mnie tak.

Edytowane przez -voymar-

Wszystko ok , tylko jednak zrobił bym zbiornik większy a temperaturę niższą , te 85-90stopni to ryzyko poparzenia duże , straty też duże.

EDIT : a jeszcze lepiej to jednego solara zamiast PV . Solar jednak dużo większą sprawność ma w przypadku grzania wody , niż PV i grzałka.

Edytowane przez MiG25

Według mnie grzanie CWU - PC mija się z celem. Tak zaraz będą piski ze strony kolegów. Też zamierzam założyć PC po obecnym sezonie grzewczym. Na dziś grzeję grzałką 120L do temp. 85---90*C ,choć ten zbiornik ma tylko 120L to wody i tak jest dużo ponieważ ma ona 90*C. Dostałem wycenę PC+zbiornik CWU lecz gdybam i prawdopodobnie wybiorę samą PC. Na CWU idzie mi średnio 4---5 kWh /doba bo grzałka tylko dogrzewa wodę. Zimą grzanie CWU PC jest bez sensu niski COP .

Okres letni tj. od 8 kwiecień do 19 wrzesień na CWU poszło 688kWh ,fakt PC było by 4 razy taniej ,lecz jak dla mnie to tylko okres letni ma sens grzać PC Przyjmijmy że CWU w okresie letnim to 700kWh a PC to 140kWh (COP =5) różnica to 560kWh x 0,32gr.=179,2 PLN Zbiornik CWU do PC to koszt ok. 3000PLN zwykły 120 L za 700PLN . Zostaje 2300PLN na rachunki za prąd . Za te 2300PLN wolę dołożyć PV . Tak to widzę ,czy dobrze ? dla mnie tak.

No kombinujesz niby dobrze, tylko ja mam teraz dofinansowanie z CP i teraz wiesz nie chce wydac a miec dobrze :) A tak sie nie da raczej wiec kombinuje i tez to przeliczam i patrze na wszystkie za i przeciw i na razie wychodzi mi na to, że kupuje nowego chelchowskiego. Ale gdyby mi ktos tu z forum powiedział, że on taki bufor ma i grzeje tyle i tyle to .... Co do grzania prądem to sie wyleczylem w poprzednie lato podczas przerabiania mojej kotłowni, moj 120 litrowy bojler brał ok 50 kWh tygodniowo dla 3 osób i wody brakowało. Wiesz matematyka jest jedna ale każdy liczy po swojemu i co innego sie oplaca.

Gość Arturo72

Zależy jak leży :)

Ja mam tylko wannę do kapania i wody idzie mi sporo, cwu do c.o to stosunek 40-60 całego zużycia przez pompę.

Druga sprawa, zasobnik 300l do cwu mam za 1600zl wtedy, dzisiaj coś koło 2000zl.

Mam 400l i po 15 minutach, to woda jest zimniejsza niż przed, bo weżownica wyrównuje dół z górą zbiornika.

Najgorzej jak wody w zasobniku jeszcze na prysznic jest, włączy się grzanie CWU. Wtedy mam 400l wody ~35C

za mało tu danych, widać na już że coś jest nie tak, bo pompa w 90 minut nie jest wstanie ci zagrzać zbiornika, dlaczgo? tego stąd się nie dowiemy, albo za mała wężownica, albo coś z przepływem, jak masz smart clauda to poproś instalatora aby popatył w smart service na grzanie CWU, będzie widział co jest nie tak podczas grzania CWU

Raczej wężownica daje rade bo tak jak dzisiaj uruchomione grzanie CWU z szybkiego menu pomiędzy 13-15 nagrzewa wodę na teraz 17.30 do 44 stopni.

[ATTACH=CONFIG]441452[/ATTACH]

U nas w domu przy rodzinie 2+3 zasobnik 300l wystarcza spokojnie wieczorem na trzy prysznice, jedną kąpiel w wannie i umycie niemowlaka w wanience.

voymar doszedłem do podobnego w ale ja już instalację mam i będzie przeróbka powrót z co 27-28*C pójdzie do zbiornika cwu (dla pompy lepiej bo dodatkowy odbiór, mniejsze taktowanie itd) woda wstępnie podgrzana w zbiorniku cwu poleci przez podgrzewacz przepływowy, który może dogrzewać wodę wstępnie podgrzaną, nie mogę patrzyć jak pompa pracuje zimą na cwu z cop <3, myślę że podgrzanie wody w podgrzewaczu nie zużyje dużo więcej energii.

Gość Arturo72
voymar doszedłem do podobnego w ale ja już instalację mam i będzie przeróbka powrót z co 27-28*C pójdzie do zbiornika cwu (dla pompy lepiej bo dodatkowy odbiór, mniejsze taktowanie itd) woda wstępnie podgrzana w zbiorniku cwu poleci przez podgrzewacz przepływowy, który może dogrzewać wodę wstępnie podgrzaną, nie mogę patrzyć jak pompa pracuje zimą na cwu z cop <3, myślę że podgrzanie wody w podgrzewaczu nie zużyje dużo więcej energii.

O jacie... :D

Gość Arturo72
Hej, dzięki za zainteresowanie. Ustawienia zrobiłem zgodnie z podpowiedzią, jednak było tak jak wcześniej. Pompa chodziła, grzała, ale z niską mocą... dobiła do 39 stopni i tak przy 4 cyklu grzania w ciągu dnia odpuściłem i włączyłem grzanie CWU "z palca" i dopiero dobiło tak do 44. Widać do na wykresach:

[ATTACH=CONFIG]441415[/ATTACH]

Nie wiem jak jest u Was w tych nowoczesnych stacjach kosmicznych ale u mnie na stacji Мир mam ustawione cwu na 1.35 a c.o na 5.30 i na belejakim zasobniku Galmet SGWS 300l z jedną nagrzewnica w okresie okienka południowego najpierw cwu grzana jest do 43st.C co zajmuje jej ok max godziny, później przełącza się na c.o

URL=https://images90.fotosik.pl/328/d9966a5ace2e90d2.jpg]d9966a5ace2e90d2med.jpg[/url]

ad8cefd4c322da84med.jpg

Edytowane przez Arturo72

Raczej wężownica daje rade bo tak jak dzisiaj uruchomione grzanie CWU z szybkiego menu pomiędzy 13-15 nagrzewa wodę na teraz 17.30 do 44 stopni.

[ATTACH=CONFIG]441452[/ATTACH]

U nas w domu przy rodzinie 2+3 zasobnik 300l wystarcza spokojnie wieczorem na trzy prysznice, jedną kąpiel w wannie i umycie niemowlaka w wanience.

Z zużycia prądu za wiele nie wynika, daj dostęp do smart service, albo instalator niech tam popatrzy, trzeba zobaczyć jaka jest różnica między grzaniem z automatu, a wymuszeniem grzania

pytałeś o inteligntne CWU, masz to w głównym menu, ustawienie funkcji, prawdopodobnie ostatnia pozycja

tu masz opis

7 Tryb CWU (Ciepłej Wody Użytkowej)

Ustawianie opcji Standard lub

Inteligentny w trybie C.W.U.

• Tryb Standard charakteryzuje

się krótszym czasem

nagrzewania zbiornika

C.W.U. Natomiast w trybie

Inteligentnym nagrzewanie

zbiornika trwa dłużej, jednak

zużycie energii jest niższe.

Standard

Edytowane przez 1igor1

Gość Arturo72
Ale niby jak ma być? Jeszcze mi się nie zdarzyło aby zasobnik był grzany do 45 stopni (nawet od 20) dłużej jak godzinę. Zwykle trwa to około 40 min.

No tak ma być przecież ale widzę, że Zukero78 ma problem żeby osiągnąć 44st.C z timera bo grzeje mu tylko do 39st.C.

Wg mnie to kluczem do tego jest właśnie odpowiednie zaprogramowanie czasów grzania c.o i cwu.