Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

. Zapomniałeś odnieść się do cytatu? No chyba że niewygodny.

.

Jak najbardziej wygodny i na miejscu( dla tego nie zniknął i nie jest modyfikowany ) i w dobrą stronę (do Ciebie ) kierowany . Tylko ty nie rozumiesz sensu.

Ale to bez sensu Tobie tłumaczyć .

Edytowane przez toommm

Mam pytanie do użytkowników panasonica. Po 2 latach pracy padła mi pompa T-cap 9kw. Pompa wyświetlała błąd f24,f25. Instalator w jednostce zewnątrznej pukną kilka razy zawór . Błąd znikną ale pompa nie pracuje z pełną moca tzn nie możemy dogrzać domu. Pompa nie jest wstanie zagrzać wody powyżej 48 stopni(zasobnik 300l) przy max grzaniu ustawionym na 1h. Jak zmieniłem max grzania na 4h, woda zagrzłą się max na 50 stopni. Instalator chce wymienić zawór. Czy ktos miał juz podobny problem? Wydaje mi się ze wymiana tego zaworu jest sporą ingerencją w pompę ciepła. Zastanawiam się czy ten zawór jest dostępny od ręki ? Edytowane przez boldix

Zastanawiam się czy poniższe zachowanie jest normalne. O 11 PC ma z harmonogramu CWU. Zadane 45C, histereza 5C, woda ma 43C. Mimo to grzanie CWU się uruchamia... Chyba nie powinno? I nie rozumiem czemu poza harmonogramem uparcie wraca do zadanych 52C? Bo właśnie to podejrzewam o przyczynę.

NlpAFq0.png

Witam szanownych forumowiczów, nie wiem czy to dobry wątek, nie chodzi mi dokładnie o samą sprzedaż, raczej o wymianę lub poradę. Otóż zakupiłem ponad miesiąc temu pompę T-CAP AQUAREA WXC09H3E8 , niestety przez omyłkę lub niedogadanie się z instalatorem zamówiłem taką właśnie pompę zamiast rekomendowanej z wyliczeń OZC serii H WC09H3E8. No i teraz mam problem bo pompa stała sobie zapakowana , jak ją przywieźli sprawdziłem tylko i niestety na "odwal się" i nie dostrzegłem różnicy i swojego błędu teraz nadchodzi czas montażu no i patrzę a tu klops. W takiej sytuacji zastanawiam się czy pompę trzymać czy raczej usiłować się jej pozbyć? Szczerze powiedziawszy gdyby ktoś chciał zamienić wspomnianą nową nie używaną serię H na tego T-Capa to chętnie wymieniłbym bez żadnych dopłat, moja jednostka jest zapakowana, oczywiście nigdy nie używana. Instalatora niestety nie stać na zakup nowej serii H i zatrzymanie sobie T-Capa( istnieje opcja wymiany bo jeden z jego klientów chce takiego T-Capa ale za ok 2,3-4 miesiące, co mi zbytnio nie odpowiada), więc problem jest po mojej stronie, za pompę zapłaciłem 20500 brutt czyli wydaje mi się dosyć sensownie. Instalator może wystawić rachunek i gwarancję do pół roku od daty kiedy ja zakupił w hurtowni. Proszę o jakieś sensowne porady , szczerze powiedziawszy myślałem o jej zatrzymaniu ale obawiam się że w moim wypadku domu o powierzchni 140m2 + kotłowni 10m2 + garażu 40m2(wszędzie podłogówka), urządzenie będzie przewymiarowane co będzie się prawdopodobnie wiązać ze zbyt częsty jego rozruchem i postojem. Może ktoś w jakiś sposób pomoże mi rozwiązać problem albo jest zainteresowany wymianą/kupnem ? Edytowane przez slawek73

Z tego co się orientuję to odsprzedaż może być bardzo trudna że względu na f-gazy. Co do walorów użytkowych to posiadam ten sprzęt w mniejszym domu i nie widzę problemów z taktowaniem. Ty dodatkowo będziesz grzać garaż, a to może być studnia bez dna jeśli chodzi o zapotrzebowanie.

Z tego co się orientuję to odsprzedaż może być bardzo trudna że względu na f-gazy. Co do walorów użytkowych to posiadam ten sprzęt w mniejszym domu i nie widzę problemów z taktowaniem. Ty dodatkowo będziesz grzać garaż, a to może być studnia bez dna jeśli chodzi o zapotrzebowanie.

Witam. dzięki za odpowiedź, widzę że jesteśmy blisko siebie bo ja Jaworzno, no właśnie o taktowanie się boję, F-gazy instalator posiada, pompa jeszcze nigdzie nie była rejestrowana póki co stoi oczywiście u nas ale jest jeszcze na niego więc z tego co wiem może ją komuś po prostu odsprzedać. Ale jeśli mówisz że z taktowaniem nie będzie tak źle to może warto ją zatrzymać, sam nie wiem :confused:. Co do garażu i kotłowni to ta pierwsza ma pętlę jak pozostałe pomieszczenia, natomiast garaż z racji dwóch stanowisk i długości 7m, jest tylko jedna pętla z przodu, w sensie po drugiej stronie bramy.