Andrzej5101 17.03.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 (edytowane) Otóż zakupiłem ponad miesiąc temu pompę T-CAP AQUAREA WXC09H3E8 , niestety przez omyłkę lub niedogadanie się z instalatorem zamówiłem taką właśnie pompę zamiast rekomendowanej z wyliczeń OZC serii H WC09H3E8. Pokaż te obliczenia OZC, Jak grube masz wylewki? Różnice w mocach masz przy temperaturach ; -15 C; - 20 C Edytowane 17 Marca 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 17.03.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Witam. dzięki za odpowiedź, widzę że jesteśmy blisko siebie bo ja Jaworzno, no właśnie o taktowanie się boję, F-gazy instalator posiada, pompa jeszcze nigdzie nie była rejestrowana póki co stoi oczywiście u nas ale jest jeszcze na niego więc z tego co wiem może ją komuś po prostu odsprzedać. Ale jeśli mówisz że z taktowaniem nie będzie tak źle to może warto ją zatrzymać, sam nie wiem . Co do garażu i kotłowni to ta pierwsza ma pętlę jak pozostałe pomieszczenia, natomiast garaż z racji dwóch stanowisk i długości 7m, jest tylko jedna pętla z przodu, w sensie po drugiej stronie bramy. Problemem są różne oświadczenia, które są potrzebne przy zakupie. Może jakiś profesjonalista wyjaśni. Wg mnie jeśli chcesz się pozbyć maszyny to musi to zabrać twój instalator. Co do taktowania, to wszystko zależy jak chcesz używać. Jak w taryfach, to nie będzie problem. Zawsze możesz dołożyć buforek. Ja podniosłem krzywa i w tym roku stosunek żal do godzin pracy zmienił się z 1 do 1 na 1 do 1.3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.03.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Bardziej bym się przejmował ,że to T-CAP jest , a on przy temperaturze powrotu poniżej 28 odszrania się przy użyciu sprężarki ( co trwa w nieskonczoność w porównaniu z normalnym odszranianiem) Ja to sztucznie obeszłem oszukując czujniki ,ale ten HP to do niskotemperaturowych odbiorów lepiej by się nadawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 18.03.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Instalatora niestety nie stać na zakup nowej serii H i zatrzymanie sobie T-Capa( istnieje opcja wymiany bo jeden z jego klientów chce takiego T-Capa ale za ok 2,3-4 miesiące, co mi zbytnio nie odpowiada), więc problem jest po mojej stronie, za pompę zapłaciłem 20500 brutt czyli wydaje mi się dosyć sensownie. Witam, jak chcesz kasę odzyskać to chwileczkę poczekaj, bo podobno za chwilę nie będzie pomp dostępnych więc jeszcze zarobisz. A cena z montażem? I z jakim vatem? Jeśli z montażem, nawet samym chłodniczym, to cena naprawde dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.03.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Obawiam się,że w moim wypadku domu o powierzchni 140 m2 + kotłowni 10 m2 + garażu 40 m2 (wszędzie podłogówka), urządzenie będzie przewymiarowane co będzie się prawdopodobnie wiązać ze zbyt częsty jego rozruchem i postojem. Może ktoś w jakiś sposób pomoże mi rozwiązać problem albo jest zainteresowany wymianą/kupnem ? Różnice w mocach między pompami masz tylko przy temperaturach ; -15 C; - 20 C,gdzie na 100 % nie będzie różnicy w pracy pomp ; patrz #11152 Największą skłonność do taktowania pompy będą miały w temperaturach zewnętrznych > + 2 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 19.03.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Używa ktoś z was trybu cichego w swoim t capie?? Zastanawia mnie czy tryb cichy ogranicza moc pompy ?? I czy to ma wpływ na zuzycie energiLub czas nagrzania do zadanej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.03.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Teraz to już chyba nikt mi nie powie, że smartcloud zaniża zużycie. Tym bardziej, że CO nie chodziło dziś wcale Ogólnie od kilku dni smartcloud żyje własnym życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.03.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 U mnie po ostatniej ingerencji żółtków (konserwacji serwera) przestał działać harmonogram. Chyba jakiś koronawirus ich dopadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.03.2020 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Czyli nie jestem sam. Dlatego wbrew temu co zostało tu wcześniej napisane wątpię aby ten harmonogram był wysyłany z clouda do pompy. A nawet jeśli jest, to bez połączenia do clouda nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.03.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) To tak przy okazji , mamy gotowe rozwiązanie na przeprogramowanie modułu CZ-TAW1 tak ,żeby dane z pompy przekazywał nie do SmartCloud , tylko do brokera MQTT - a stąd już prosta droga do całej automatyki typu Domoticz , Home Assistant, ioBroker, OpenHab2 , itp. Nic nie trzeba lutować , wystarczy pendrive do "przeróbki". Przywrócenie do oryginału też nie jest problemem.Jeśli ktoś chce spróbować to zapraszam na priv. Edytowane 20 Marca 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.03.2020 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 U mnie po ostatniej ingerencji żółtków (konserwacji serwera) przestał działać harmonogram. Chyba jakiś koronawirus ich dopadł. Mi też przestał działać. Co ciekawe nawet jak ustawiłem na sterowniku to też pompa go nie respektuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.03.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 U mnie koło południa zaczęło działać. Ale zobaczymy jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.03.2020 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Mi też przestał działać. Co ciekawe nawet jak ustawiłem na sterowniku to też pompa go nie respektuje... Pewnie zapomniałeś włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 20.03.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Faktycznie są jakieś szopki harmonogramem w module. W czasie okienka 13-15 nie włączył się program. Zrestartowałem moduł, włączyłem ręcznie i niby działało. Teraz patrzę - biała dioda już nie miga. Ustawiłem 18:10-18:15, włączyło się ale już nie wyłączyło. Strach zostawić program na noc, bo zamiast wyłączyć mi się o 2-giej pewnie sam będę musiał o 9-tej. A to trochę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.03.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Ten z kontrolera nie powinien zawieść w przeciwieństwie do SmartClouda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 20.03.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Tak, ustawię z pulpitu pompy. Ale to naprawdę niepoważne ze strony Panasonica. Aplikacji na androida do dziś chyba nie ma, a to zdaje się już standard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 20.03.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 AQUAREA Smart Cloud to jakaś żenada, brak apki, brak wielu danych synchronizacja z cluda niby działa, ale czasami nie.Teraz cloud działa , ale dzisiaj nie odświeża danych - pewnie muszę znowu zrestartować całą pompę (nawet jak jest link Up , to brak danych)Nie ma cache danych jak inet nie działa, musowo trzeba napisać, żeby coś z tym zrobili.Mam toto z uwagi na jakieś dane+wsparcie serwisu, ale dlaczego zwykły użytkownik jest traktowany jak debil --> on/off i temperatura tylko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.03.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Ile jeszcze razy mam powtarzać , co trzeba zrobić HeishaMon ,albo GoHeishaMon na moduł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.03.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 No I zdechło znów... Harmonogramy nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 21.03.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Ile jeszcze razy mam powtarzać , co trzeba zrobić HeishaMon ,albo GoHeishaMon na moduł . Jakie to ma możliwości, czy jest wejście serwisu przez to. Podasz How To ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts