Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Otóż zakupiłem ponad miesiąc temu pompę T-CAP AQUAREA WXC09H3E8 ,

niestety przez omyłkę lub niedogadanie się z instalatorem zamówiłem taką właśnie

pompę zamiast rekomendowanej z wyliczeń OZC serii H WC09H3E8.

Pokaż te obliczenia OZC,

Jak grube masz wylewki?

Moce pomp 1.jpg

Moce pomp sdc 9kW3f ; 9 kWTCap.jpg

Różnice w mocach masz przy temperaturach ; -15 C; - 20 C

Edytowane przez Andrzej5101

Witam. dzięki za odpowiedź, widzę że jesteśmy blisko siebie bo ja Jaworzno, no właśnie o taktowanie się boję, F-gazy instalator posiada, pompa jeszcze nigdzie nie była rejestrowana póki co stoi oczywiście u nas ale jest jeszcze na niego więc z tego co wiem może ją komuś po prostu odsprzedać. Ale jeśli mówisz że z taktowaniem nie będzie tak źle to może warto ją zatrzymać, sam nie wiem :confused:. Co do garażu i kotłowni to ta pierwsza ma pętlę jak pozostałe pomieszczenia, natomiast garaż z racji dwóch stanowisk i długości 7m, jest tylko jedna pętla z przodu, w sensie po drugiej stronie bramy.

Problemem są różne oświadczenia, które są potrzebne przy zakupie. Może jakiś profesjonalista wyjaśni. Wg mnie jeśli chcesz się pozbyć maszyny to musi to zabrać twój instalator. Co do taktowania, to wszystko zależy jak chcesz używać. Jak w taryfach, to nie będzie problem. Zawsze możesz dołożyć buforek. Ja podniosłem krzywa i w tym roku stosunek żal do godzin pracy zmienił się z 1 do 1 na 1 do 1.3.

Bardziej bym się przejmował ,że to T-CAP jest , a on przy temperaturze powrotu poniżej 28 odszrania się przy użyciu sprężarki ( co trwa w nieskonczoność w porównaniu z normalnym odszranianiem) Ja to sztucznie obeszłem oszukując czujniki ,ale ten HP to do niskotemperaturowych odbiorów lepiej by się nadawał.

Instalatora niestety nie stać na zakup nowej serii H i zatrzymanie sobie T-Capa( istnieje opcja wymiany bo jeden z jego klientów chce takiego T-Capa ale za ok 2,3-4 miesiące, co mi zbytnio nie odpowiada), więc problem jest po mojej stronie, za pompę zapłaciłem 20500 brutt czyli wydaje mi się dosyć sensownie.

Witam, jak chcesz kasę odzyskać to chwileczkę poczekaj, bo podobno za chwilę nie będzie pomp dostępnych więc jeszcze zarobisz. A cena z montażem? I z jakim vatem? Jeśli z montażem, nawet samym chłodniczym, to cena naprawde dobra.

Obawiam się,że w moim wypadku domu o powierzchni 140 m2 + kotłowni 10 m2

+ garażu 40 m2 (wszędzie podłogówka), urządzenie będzie przewymiarowane

co będzie się prawdopodobnie wiązać ze zbyt częsty jego rozruchem i postojem.

Może ktoś w jakiś sposób pomoże mi rozwiązać problem albo jest zainteresowany wymianą/kupnem ?

Różnice w mocach między pompami masz tylko przy temperaturach ;

-15 C; - 20 C,gdzie na 100 % nie będzie różnicy w pracy pomp ; patrz #11152

Największą skłonność do taktowania pompy będą miały w temperaturach zewnętrznych > + 2 C

To tak przy okazji , mamy gotowe rozwiązanie na przeprogramowanie modułu CZ-TAW1 tak ,żeby dane z pompy przekazywał nie do SmartCloud , tylko do brokera MQTT - a stąd już prosta droga do całej automatyki typu Domoticz , Home Assistant, ioBroker, OpenHab2 , itp.

Nic nie trzeba lutować , wystarczy pendrive do "przeróbki". Przywrócenie do oryginału też nie jest problemem.

Jeśli ktoś chce spróbować to zapraszam na priv.

Edytowane przez MiG25

Faktycznie są jakieś szopki harmonogramem w module. W czasie okienka 13-15 nie włączył się program. Zrestartowałem moduł, włączyłem ręcznie i niby działało. Teraz patrzę - biała dioda już nie miga. Ustawiłem 18:10-18:15, włączyło się ale już nie wyłączyło. Strach zostawić program na noc, bo zamiast wyłączyć mi się o 2-giej pewnie sam będę musiał o 9-tej. A to trochę kosztuje.

AQUAREA Smart Cloud to jakaś żenada, brak apki, brak wielu danych synchronizacja z cluda niby działa, ale czasami nie.

Teraz cloud działa , ale dzisiaj nie odświeża danych - pewnie muszę znowu zrestartować całą pompę (nawet jak jest link Up , to brak danych)

Nie ma cache danych jak inet nie działa, musowo trzeba napisać, żeby coś z tym zrobili.

Mam toto z uwagi na jakieś dane+wsparcie serwisu, ale dlaczego zwykły użytkownik jest traktowany jak debil --> on/off i temperatura tylko ?