MiG25 02.04.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 A ja miałem ten problem , i kilka osób też . Piszę też ,że jest nowa aktualizacja ( gdzie problemy mogą być zupełnie inne, bo jedno można poprawić drugie popsuć). Więc już nie drąż starego problemu , bo od dziś nowe rozdanie EDIT: Albo za kilka dni potwierdź , że masz dalej ten problem mimo aktualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.04.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Po jednej dobie stwierdzam że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.04.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Ja nie będę chwalił dnia przed zachodem słońca Przy okazji, czy tylko mi pokazuje teraz ~10x wyższe zużycie energii niż faktycznie ma to miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 04.04.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Panowie szukałem ale coś nie mogę znalezsc . Pod które złącza na płycie i który pin podłączyć regulator pokojowy Salus 091FLRF2 . Wyjścia mam NO i COM. Ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.04.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Na płycie głównej masz kostkę opisaną Optional Thermostat 1 , a w niej po kolei H , C , N , L. Podłączasz jedno wyjście do H , drugie do L. Bez różnicy które do którego. Ustawiasz w menu instalatora / Strefa i czujnik / Termostat pokojowy / Zewnętrzny. \Włączasz pompę , przestawiasz na tryb grzania (może też być auto ,jeśli temperatury są ustawione tak ,żeby było grzanie) ,i po otrzymaniu sygnau z regulatora stycznik w nim się zamknie ,zwierając H z L i pompa włączy grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 05.04.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Na płycie głównej masz kostkę opisaną Optional Thermostat 1 , a w niej po kolei H , C , N , L. Podłączasz jedno wyjście do H , drugie do L. Bez różnicy które do którego. Ustawiasz w menu instalatora / Strefa i czujnik / Termostat pokojowy / Zewnętrzny. \Włączasz pompę , przestawiasz na tryb grzania (może też być auto ,jeśli temperatury są ustawione tak ,żeby było grzanie) ,i po otrzymaniu sygnau z regulatora stycznik w nim się zamknie ,zwierając H z L i pompa włączy grzanie. Dziękuję bardzo , u mnie co prawda te złącza mają nazwę : Room thermo 1 ale wnioskuję po zworach Heat, Cool, N,L że o to złącze chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.04.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Tak , faktycznie na płycie jest ROOM THERMO 1 , oraz opisy HEAT ,COOL, N,L.....Przepisałem za szybko z i z opcjonalnej plyty PCB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 05.04.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Ok, to teraz mogę spokojnie podłączać , zaraz sie zabieram . Mam nadzieję że ten Salus będzie kompatybilny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 05.04.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Utwierdzcie mnie w przekonaniu czy dobrze rozumiem istotę zastosowania regulatora pokojowego , bo mam chwilowe zaćmienie chyba . Tryb grzania PC mam ustawiony na krzywa grzewcza i to reguluje mi temp zadana na zasilaniu podłogowki tak ? A regulator pokojowy wyłączy mi PC po osiągnięciu zadnej na nim temp w pomieszczeniu ? Czyli jeśli krzywa grzewcza jest ustawiona ,,za wysoko,, regulator pokojowy zapobiegnie przegrzaniu w pomieszczeniu tak to działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.04.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Utwierdzcie mnie w przekonaniu czy dobrze rozumiem istotę zastosowania regulatora pokojowego , bo mam chwilowe zaćmienie chyba . Tryb grzania PC mam ustawiony na krzywa grzewcza i to reguluje mi temp zadana na zasilaniu podłogowki tak ? A regulator pokojowy wyłączy mi PC po osiągnięciu zadnej na nim temp w pomieszczeniu ? Czyli jeśli krzywa grzewcza jest ustawiona ,,za wysoko,, regulator pokojowy zapobiegnie przegrzaniu w pomieszczeniu tak to działa ? Regulator pokojowy działa dla pompy na zasadzie on/ofo, czyli pompa grzeje do momentu osiągnięcia temperatury zadanej pomieszczenia. Natomiast z jaką temperaturą na zasilaniu pompa ma grzać, to o tym decydują ustawienia w pompie: krzywa, która reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej, prosta grzeje ze stałą zadaną. Do tego jeszcze się ustawia deltę grzania. Ale w zasadzie te ustawienia, gdy na zasilaniu nie przekraczasz 35 st/C, to niewiele dają oszczędności. O tym decyduje zapotrzebowanie budynku na energię i w mniejszym stopniu system grzania: ogrzewanie podłogowe, lub grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek73 07.04.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Problemem są różne oświadczenia, które są potrzebne przy zakupie. Może jakiś profesjonalista wyjaśni. Wg mnie jeśli chcesz się pozbyć maszyny to musi to zabrać twój instalator. Co do taktowania, to wszystko zależy jak chcesz używać. Jak w taryfach, to nie będzie problem. Zawsze możesz dołożyć buforek. Ja podniosłem krzywa i w tym roku stosunek żal do godzin pracy zmienił się z 1 do 1 na 1 do 1.3. Bardziej bym się przejmował ,że to T-CAP jest , a on przy temperaturze powrotu poniżej 28 odszrania się przy użyciu sprężarki ( co trwa w nieskonczoność w porównaniu z normalnym odszranianiem) Ja to sztucznie obeszłem oszukując czujniki ,ale ten HP to do niskotemperaturowych odbiorów lepiej by się nadawał. Różnice w mocach między pompami masz tylko przy temperaturach ; -15 C; - 20 C,gdzie na 100 % nie będzie różnicy w pracy pomp ; patrz #11152 Największą skłonność do taktowania pompy będą miały w temperaturach zewnętrznych > + 2 C Na wstępie przepraszam za poślizg bo pisałem a potem długo mnie nie było, no ale czasy mamy jakie mamy i szczerze powiedziawszy miałem mnóstwo innych spraw które musiałem wyprostować. Na szczęście od tego tygodnia mogę się bardziej skupić na rozwiązaniu tego problemu. Sytuacja wygląda tak że instalator z wielką chęcią pomógł by wymienić mojego T-Capa na serię H bo mu się klient na T-Capa wyklarował i chce moją jednostkę na już. Niestety jak zostało wcześniej wspomniane ciężko jest z dostępnością serii H, wobec powyższych została mi zaoferowana wymiana na serię J 9 kW z jedną fazą. Co myślicie o takiej wymianie, z tego co czytam i porównuję to praca tej jednostki wydaje się być bliższa wspomnianej serii H 9 kW 3 fazy ? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez slawek73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.04.2020 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Niestety jak zostało wcześniej wspomniane ciężko jest z dostępnością serii H, wobec powyższych została mi zaoferowana wymiana na serię J 9 kW z jedną fazą. Co myślicie o takiej wymianie, z tego co czytam i porównuję to praca tej jednostki wydaje się być bliższa wspomnianej serii H 9 kW 3 fazy ? Jakie jest OZC budynku ? - moc cieplna budynku? - zapotrzebowanie na ciepło? Zobacz ; post #11152 - podawałem w 17.03.2020 9 kW/1f /J - to bliżej Panasonic SDC 9 kW/1f / H Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek73 08.04.2020 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Jakie jest OZC budynku ? - moc cieplna budynku? - zapotrzebowanie na ciepło? Zobacz ; post #11152 - podawałem w 17.03.2020 9 kW/1f /J - to bliżej Panasonic SDC 9 kW/1f / H [ATTACH=CONFIG]442748[/ATTACH] Wiesz co muszę to znaleźć bo robiła mi to firma z którą finalnie się nie dogadałem, tak im generalnie wyszło, juz trochę czasu minęło, stąd mam bałagan. Ale dom 140m2, garaż 40m2, kotłownia 10m2, pustaki porotherm 25, chudziak 15 żadnych ociepleń, wylewka dół część mieszkalna 15 cm styropianu, 7 cm miksokreta, garaż 6 cm styro i 8 wylewki, góra 6 cm styro 6.5 cm wylewki, bez rekuperacji. Co dalej, elewacja będzie robiona w maju(nowy dom), 20cm, ocieplenie dachu 30 cm, wełna z lambdą 35 , dom wdłg projektu https://www.extradom.pl/projekt-domu-bruno-2-ps-WRW1213, z tym że dodany jest spory podcień na froncie i zrobiony kanał w garażu, lokalizacja Jaworzno, front jest centralnie na południe, także w salonie praktycznie tego słońca nie ma, podłoże, jest kilkanaście km od Pustyni Błędowskiej, a więc głównie piach i sucho. P.S Zapomniałem o najważniejszym okna Oknoplast Winergetic, w salonie HST na praktycznie całą długość ściany, drzwi zew Wikęd- front aluminium, kotłownia stalowe, brama Hormana. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez slawek73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.04.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 OZC - powinno być profesjonale, żeby później nie mieć problemów;- zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362558-Fujitsu-High-Power-Waterstage-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek73 08.04.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) OZC - powinno być profesjonale, żeby później nie mieć problemów; - zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362558-Fujitsu-High-Power-Waterstage-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84 Tak, tak zdaję sobie sprawę takie było mniej więcej zrobione przez nich (dosyć spora firma), nie było to na zasadzie "Janusz" ma firmę i przeliczył, ja sam też mam dwa darmowe programy do przeliczania OZC. Podałem pobieżnie informacje domu żeby zobrazować, co do mostków cieplnych to jak widać na projekcie, kilka się znajdzie. Właśnie m.in dlatego mam zagwozdkę z tym modelem pompy bo zdaję sobie sprawę że obecny T-CAP może być lub jest trochę przewymiarowany. Firma która robiła OZC zastanawiała się pomiędzy 7 KW T-Cap a 9 kW serii H, z tym że w wypadku tej ostatniej zaproponowali dwie opcje jedną bez rekuperacji WC09H3E8 i z rekuperacją WC09H3E5-1 Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez slawek73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.04.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Podaj obliczenia firmy i swoje,Wylewki masz cienkie, więc raczej grzanie całodobowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.04.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, użytkuje pompę już prawie dwa lata i dzisiaj zgłupiałem.Na ta chwile CO wyłączone, pompa grzeje tylko CWU. Dzisiaj wchodzę do kotłowni i z pompy i rur wydobywają sie dźwięki przelewania wody i spuszczania jej chyba do zbiornika. Szczerze to pierwszy raz coś takiego zauważyłem i teraz nie wiem czy zgłupiałem czy coś jest nie tak. IMO zawsze było cichutko czy to przy grzaniu CO czy CWU.Poniżej filmik: Poprawilem link:https://streamable.com/jszrnt Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Kriss7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 08.04.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Witam, użytkuje pompę już prawie dwa lata i dzisiaj zgłupiałem. Na ta chwile CO wyłączone, pompa grzeje tylko CWU. Dzisiaj wchodzę do kotłowni i z pompy i rur wydobywają sie dźwięki przelewania wody i spuszczania jej chyba do zbiornika. Szczerze to pierwszy raz coś takiego zauważyłem i teraz nie wiem czy zgłupiałem czy coś jest nie tak. IMO zawsze było cichutko czy to przy grzaniu CO czy CWU. Poniżej filmik: Poprawilem link: https://streamable.com/jszrnt Coś niskie ciśnienie wody na manometrze , może z czegoś cieknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.04.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Jest sucho jak pieprz. Nie widzę żadnego przecieku, na sterowniku brak błędów. Pompa normalnie grzeje zbiornik, osiągnęła zadaną temp i przestała pracować. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Kriss7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Witam, użytkuje pompę już prawie dwa lata i dzisiaj zgłupiałem. Na ta chwile CO wyłączone, pompa grzeje tylko CWU. Dzisiaj wchodzę do kotłowni i z pompy i rur wydobywają sie dźwięki przelewania wody i spuszczania jej chyba do zbiornika. Szczerze to pierwszy raz coś takiego zauważyłem i teraz nie wiem czy zgłupiałem czy coś jest nie tak. IMO zawsze było cichutko czy to przy grzaniu CO czy CWU. Poniżej filmik: Poprawilem link: https://streamable.com/jszrnt Hej, moim zdaniem należy sprawdzić ciśnienie w układzie - w spoczynku powinno być ok 1.5bara. Druga sprawa , ten szum to chyba powietrze-więc trzeba odpowietrzyć układ. Należy to zrobić w dwóch obwodach : -CO i wtedy standardowo puszczasz tryb odpowietrzenia -dla CWU , wtedy trzeba ręcznie przesterować zaw 3 drogowy+ tryb odpowietrzenia Oczywiście musisz mieć odkręcony na ok 1.5-2 obroty odpowietrznik w jednostece wewn lub w systemie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts