agb 03.05.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Ale dlaczego momoblok miałby nie wymagać przeglądów? To producent udziela gwarancji bez wymogu serwisowania? Niech Ci pokaże warunki gwarancji. Co do fotowoltaiki, to lepiej pytać w tematach jej poświęconym, jak ją lepiej obciążać. Dla PC źródło nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 03.05.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Przez te 5 lat ( więc co najmniej 4 sezony grzewcze) chyba kolega potrafi sam powiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na moc cieplną i nikt mu tego nie musi liczyć ? Własnie doszedłem do wniosku czas zmienić że piec który mam jest za duży,błąd gdy słucha się pseudo fachowców przy doborze Przy montażu pierwszych paneli powiedziałem montażyście że będę zmieniał piec bo ten jest za duży więc nawinął mi temat pompy(firma montuje też pompy ciepła) Piec ma sprawność 87% a pompa przy średnim rocznym COP 3 czyli 2 razy więcej niż piec i piec nie chodzi na okrągło latem;) Z liczeniem jeszcze nie jest u mnie tak zle,chciałem porady a nie uszczypliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 03.05.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Ale dlaczego momoblok miałby nie wymagać przeglądów? To producent udziela gwarancji bez wymogu serwisowania? Niech Ci pokaże warunki gwarancji. Co do fotowoltaiki, to lepiej pytać w tematach jej poświęconym, jak ją lepiej obciążać. Dla PC źródło nie ma znaczenia. Czy przy splicie trzeba przegląd??? chyba tak,co nie;) Masz składaka a monoblock to całość przy splicie musisz podać jakim gazem ile i co rok podbijać przeglądy ale mniejsze ryzyko wpadki przy montażu Na pewno nie kosztuje tyle przegląd splita co monoblocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.05.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Zapytaj, a nie wyrokuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.05.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Monoblok i split maja parownik . A brudny parownik to niezupełne odparowanie . A to powoduje ,że do sprężarki dostją się krople czynnika. A sprężarka spręża gaz a nie ciecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.05.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 . Podaj jaka jest prosta metoda okreslania obciązenia cieplnego tylko na podstawie uzytkowania domu. Mysle ze innym sie to przyda i nie bedą miec wątpliwosci do poprawnosci obliczen instalatorów. NP gdy temperatura zewnętrzna wynosi około ZERO sprawdzamy energii poszło w określonym czasie przy zachowaniu stałej temperatury w budynku. Jak mamy zapotrzebowanie dla ZERA to możemy wyliczyć każde inne temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.05.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) Odnośnie podłączenia i zabezpieczenia to w liczniku już mam 32 amp,zmienione z 25 Czytam wasze forum i po internecie by ustrzec się błędów przy wyborze i eksploatacji Liczę się ze zużyciem nawet 6,5 do 7 tys kWh pompy i uwierzcie nie będę płakał Jeśli babka mówi że pompa nie wezmie 6 tys kWh to wierzę na 80% ale dołożę 1000kWh Jacyś wszyscy są przewrażliwieni ,chyba to skutek koronawirusa Pozdrawiam z Norwegii Ps.tu jest spokój i bez paniki ale zdyscyplinowani wszyscy Witam, w firmie mam T-capa 9kW 1fazowy model F podłączony pod C25 i B20 (grzałki). Jeśli masz główne zabezpieczenie 32A , to trzeba przemyśleć sprawę obciążenia na poszczególnych fazach (np indukcja ,pralka , itp).Sama PC na sprężarce może max pociągnąć ok 5kW. Jeśli chodzi o decyzję ws PC pod PV , to skoro PV jest 3 fazowa -to teoretycznie też było by dobrze mieć PC 3 fazową.Chodzi mi tu o rozliczanie w Prosumencie-np w Tauronie jest algebraiczne , a powinno być wektorowe. W domu mam T-capa 9kW 3 fazy +PV 9,92kWp , główna rozdzielnia ma zabezpieczenie C32. Pzdr PS Monobloka T-cap 9kW 3 fazy odpaliłem u kuzynki , na ok 35 ltr glikolu z wymiennikiem. Przeglądy pod CRO nie wymagane , ale pod gwarancję Panasa -już tak... Edytowane 3 Maja 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 03.05.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Nie doradzę czy 1 faza, czy 3, ale może Ci się przyda info z moim doświadczeniem po 1 sezonie z PC Zużycie eko takie jak Twoje, ale od końca września do początku maja, latem CWU grzałem prądem, (a Ty za cały rok) Dom może trochę podobny, ale Twój lepiej ocieplony. Pompa uruchomiona 21 maja 2019, do dziś zużyła 4800 kWh, czyli za rok wyjdzie coś około 5000. No zima lekka była. Także pani Ci dobre mówi, że 6000 da radę Zwróć uwagę, że ja mam pompę "ze złomu" jak tu się uważa, a Ty planujesz panasa, to zużycie pewnie będzie jeszcze mniejsze (i dom cieplejszy) Pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.05.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 NP gdy temperatura zewnętrzna wynosi około ZERO sprawdzamy energii poszło w określonym czasie przy zachowaniu stałej temperatury w budynku. Jak mamy zapotrzebowanie dla ZERA to możemy wyliczyć każde inne temperatury zewnętrznej. Czym sprawdzamy?, jak mamy ciepłomierz to ok. Tylko ile jest instalacji z ciepłomierzem?, bez ciepłomierza przy kotle stałopalnym wazymy ilosc opału?. Jak uwzględniamy moc urządzen (zyski bytowe) ktore sa w domu. tak na marginesie moc emitowana przez dorosłego to ok 100W. Jaką dokladnosc przyjmujesz przy takim pomiarze? ,w kazdym razie ciekawy sposób doboru mocy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.05.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Czym sprawdzamy?, jak mamy ciepłomierz to ok. Tylko ile jest instalacji z ciepłomierzem?, bez ciepłomierza przy kotle stałopalnym wazymy ilosc opału?. Jak uwzględniamy moc urządzen (zyski bytowe) ktore sa w domu. tak na marginesie moc emitowana przez dorosłego to ok 100W. Jaką dokladnosc przyjmujesz przy takim pomiarze? ,w kazdym razie ciekawy sposób doboru mocy pompy. podobnie jak Ty określasz zyski bytowe. Bo nie wiesz czy mam lodówkę, czy cztery. Czy gotuję 5 razy dziennie, czy raz na tydzień. Czy mam szafę rack generującą 300W. Przykłady mógłbym mnożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 03.05.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Witam, w firmie mam T-capa 9kW 1fazowy model F podłączony pod C25 i B20 (grzałki). Jeśli masz główne zabezpieczenie 32A , to trzeba przemyśleć sprawę obciążenia na poszczególnych fazach (np indukcja ,pralka , itp).Sama PC na sprężarce może max pociągnąć ok 5kW. Jeśli chodzi o decyzję ws PC pod PV , to skoro PV jest 3 fazowa -to teoretycznie też było by dobrze mieć PC 3 fazową.Chodzi mi tu o rozliczanie w Prosumencie-np w Tauronie jest algebraiczne , a powinno być wektorowe. W domu mam T-capa 9kW 3 fazy +PV 9,92kWp , główna rozdzielnia ma zabezpieczenie C32. Pzdr PS Monobloka T-cap 9kW 3 fazy odpaliłem u kuzynki , na ok 35 ltr glikolu z wymiennikiem. Przeglądy pod CRO nie wymagane , ale pod gwarancję Panasa -już tak... Dzięki za podpowiedz rozdzielnię mam rozbudowaną więc kwestia pod którą fazę podpiąć Indukcja jest 3 fazowa ale ile tej indukcji używam za dnia;) Czyli monoblock nie jest be? Mieszkam na kujawach więc mam Energę,od lutego już nie płacę za energię Co do poboru energii z paneli bezpośrednio ok ale potem odbiór oddanej do sieci to myślę że nie ma problemu gdyż tylko indukcja ma 3 fazy a reszta domu na różnych fazach porozdzielana więc byłoby trochę dziwnie że oddaje w 3 fazach a pobieram większość z jednej Reszta i tak do sieci i di wykorzystania w nocy lub jesienią Pozostaje kwestia obciążenia bezpośrednio paneli bo teraz dziennie 67-70 kWh produkcja to ile z tego pompa na cwu zużyje 5-6 kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.05.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Dzięki za podpowiedz rozdzielnię mam rozbudowaną więc kwestia pod którą fazę podpiąć Indukcja jest 3 fazowa ale ile tej indukcji używam za dnia;) Czyli monoblock nie jest be? Mieszkam na kujawach więc mam Energę,od lutego już nie płacę za energię Co do poboru energii z paneli bezpośrednio ok ale potem odbiór oddanej do sieci to myślę że nie ma problemu gdyż tylko indukcja ma 3 fazy a reszta domu na różnych fazach porozdzielana więc byłoby trochę dziwnie że oddaje w 3 fazach a pobieram większość z jednej Reszta i tak do sieci i di wykorzystania w nocy lub jesienią Pozostaje kwestia obciążenia bezpośrednio paneli bo teraz dziennie 67-70 kWh produkcja to ile z tego pompa na cwu zużyje 5-6 kWh? Monoblok oczywiście nie jest "be"-jest szczególnie ciekawy jeśli jest wyraźnie tańszy od splita. Straty z powodu użycia glikolu czy wymiennika nie są porażające-u mojej kuzynki zużycie jest podobne do mojego (ta sama miejscowość , ale inne domy). Odnośnie CWU -to z tego co pamiętam , latem idzie u mnie przy 4 osobowej familii coś ok 3-3,5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.05.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 podobnie jak Ty określasz zyski bytowe. Bo nie wiesz czy mam lodówkę, czy cztery. Czy gotuję 5 razy dziennie, czy raz na tydzień. Czy mam szafę rack generującą 300W. Przykłady mógłbym mnożyć. Zwykle pytam czy bedzie cos ponad standard. Ogolnie zyski bytowe są okreslone w normie na poziomie 6,8 W/m2. Osobiscie uwazam ze dla zdecydowaniej wiekszosci przypadków jest to za duzo i niestety zniekształca wynik koncowy. Nie jest mozliwe dokladne okreslenie tej wartosci ale mozna je spróbowac policzyc jezeli ma sie dane dotyczace ilosci i rodzaju tych urzadzen.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 03.05.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Nie doradzę czy 1 faza, czy 3, ale może Ci się przyda info z moim doświadczeniem po 1 sezonie z PC Zużycie eko takie jak Twoje, ale od końca września do początku maja, latem CWU grzałem prądem, (a Ty za cały rok) Dom może trochę podobny, ale Twój lepiej ocieplony. Pompa uruchomiona 21 maja 2019, do dziś zużyła 4800 kWh, czyli za rok wyjdzie coś około 5000. No zima lekka była. Także pani Ci dobre mówi, że 6000 da radę Zwróć uwagę, że ja mam pompę "ze złomu" jak tu się uważa, a Ty planujesz panasa, to zużycie pewnie będzie jeszcze mniejsze (i dom cieplejszy) Pozdrawiam Cię serdecznie Szczerze mi też proponowali nibe ale ta firma i pani co mi wyliczyła zużycie też maja nibe ,buderius panasonic w oferciei mówi że najwięcej montują panasonica bo trzyma moc do -20 i cena też niższa o 3 tyś,byłem u nich w biurze w toruniu Ja nie neguje co kto montuje,chciałeś NIBE twój wybór,nikomu nic do tego Jeden lubi blondynki drugi brunetki;) Pozdrawiam również i dzięki za informację Ps.Cenię ludzi którzy dzielą się doświadczeniem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 03.05.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Monoblok oczywiście nie jest "be"-jest szczególnie ciekawy jeśli jest wyraźnie tańszy od splita. Straty z powodu użycia glikolu czy wymiennika nie są porażające-u mojej kuzynki zużycie jest podobne do mojego (ta sama miejscowość , ale inne domy). Odnośnie CWU -to z tego co pamiętam , latem idzie u mnie przy 4 osobowej familii coś ok 3-3,5kWh Mam pytanko:) Jaka woda (temp) idzie na grzejniki u ciebie? Widzę że masz 90 % grzejników,bo w tym roku 38 -41 stC na grzejniki,tzn rozdzielnie 2 rozdzielnie grzejników parter poddasze i rozdzielnia podłogówek(pomieszczeń)kuchnia i przedpokój po 2 pętle łazienka 1 Babka z firmy mówiła że bez bufora się obędzie bo mam podłogówkę 40m2 ale sam nie wiem co myśleć o tym zbiornik cwu powiedziałem jej 300l Ogólnie wkurza mnie już ten eko bo nie ma mnie w domu a żona musi jak braknie dosypywać do zbiornika choć mam 200kg zbiornik Latem niepotrzebne palenie w piecu i straty w kominie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.05.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) Mam pytanko:) Jaka woda (temp) idzie na grzejniki u ciebie? Widzę że masz 90 % grzejników,bo w tym roku 38 -41 stC na grzejniki,tzn rozdzielnie 2 rozdzielnie grzejników parter poddasze i rozdzielnia podłogówek(pomieszczeń)kuchnia i przedpokój po 2 pętle łazienka 1 Babka z firmy mówiła że bez bufora się obędzie bo mam podłogówkę 40m2 ale sam nie wiem co myśleć o tym zbiornik cwu powiedziałem jej 300l Ogólnie wkurza mnie już ten eko bo nie ma mnie w domu a żona musi jak braknie dosypywać do zbiornika choć mam 200kg zbiornik Latem niepotrzebne palenie w piecu i straty w kominie pozdrawiam U mnie na CO jest 40-48st. Mam mały bufor (bardziej sprzęgło hydrauliczne ) ok 40 ltr i mam też jego obejście (zrobiłem dla porównania). Cały czas moja PC pracuje na buforze tylko właściwie z jednego powodu-hałas na grzejnikach. Bez bufora hałas dzieli się na dwie sytuacje : -bieżąca praca CO (zależy od modelu tj czy jest modulacja prędkości obiegówki , czy jest na stałe-zawsze należy zapewnić właściwy przepływ dla danej mocy) -defrost , wtedy rury i grzejniki bardzo mocno hałasują Jest jeszcze kwestia wypłukiwania zanieczyszczeń z układu (szczególnie przy dużych przepływach) oraz kwestia dopasowania hydraulicznego (szczególnie przy mieszanym układzie z OP). Właśnie z w/w powodów mam bufor-w mojej PC obiegówka pracuje na 3 biegu , a obiegówka wtórna na maxa (22W).Gdybym ominął bufor ,wówczas musiałbym puścić obiegówkę w PC na biegu 5 -co w sumie więcej energii generuje niż 3 bieg+druga obiegówka. Niedawno upuszczałem wodę z buforka i widziałem jaki szlam tam zalegał-zbiorniczek ten naturalnie zbiera wszelkie nieczystości z układu. Jeśli chodzi o COP , to tylko przy min mocy jest ciut gorsza sprawność z buforem -zresztą bez bufora małe moce też są gorsze od katalogu... I to tyle w temacie bufora (choć temat tu był wałkowany wielokrotnie i czasem krzykliwie) Edytowane 5 Maja 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.05.2020 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Jak ma niby to okreslic? na tzw oko, czy na podstawie odczytu urządzen pomiarowych (ciepłomierza).O ile zapotrzebowanie na ciepło na podstawie zuzytego opału da sie w miare dokladnie okreslic, o tyle obciązenie cieplne nie koniecznie. Podaj jaka jest prosta metoda okreslania obciązenia cieplnego tylko na podstawie uzytkowania domu. Mysle ze innym sie to przyda i nie bedą miec wątpliwosci do poprawnosci obliczen instalatorów. No właśnie niekoniecznie.... Ja wychodzę z założenia , że projekt to są założenia , a w rzeczywistość to weryfikuje . Oczywiście jest też projekt powykonawczy... Ale do rzeczy , oczywiście nie spodoba się to wszystkim "obliczeniowcom" ( bo oni są dumni ,jak to co policzyli sprawdza się w rzeczywistości) ,ale dla przykładu ,zamiast robić badania gruntu , i zatrudniać projektanta ,żeby "dostosował" fundamenty pod nie , te pieniądze wolałbym włożyć w pewniejsze : grubsze ławy z dodatkowym drutem zbrojeniowym .Tak robiłem u Siebie , projektant zgodził się ze mną w 100%,i stwierdził ,że on te ławy tylko by odchudził (wykopaliśmy kilka dołków ,co by sprawdzić ,czy wszędzie jest glina na 1,5 m) Być może w tej chwili badania gruntu są już obowiązkowe ,nie wiem nie jestem na bieżąco ,robiłem to parę lat temu. To samo tutaj , jedynie co mi powie "profesjonalne OZE " , to to czy wystarczy pompa 7kW , czy też trzeba jednak brać 9kW.... To ja wolałbym od razu brać 9kW ,niż płacić za to pieniądze i liczyć na to ,że jednak kupię tańszą 7kW... Jeszcze raz powtarzam , to jest moje zdanie ,które żadnemu projektantowi się nie spodoba i ja to rozumiem. Żeby nie było , są rzeczy które projektant sprawdzić musi a kierownik budowy dopilnować ,żeby tak to było zrobione ( rzeczy konstrukcyjne dotyczące bezpieczeństwa - i tu nie dyskutuję). Są też ludzie ,którzy muszą mieć dokładnie wszystko policzone , bo bez planu nawet do WC nie pójdą.. Też to rozumiem. Ale zrozumcie też to ,że te wasze obliczenia to też jest kupa założeń i uśrednień. A co do jednofazowej ,czy trójfazowej , to na pewno falownik masz trójfazowy. Teraz jeśli zużywałbyś na bieżąco do co panele wyprodukują to nie tracisz nic w stosunku jakbyś najpierw miał do energię oddać do sieci a później z powrotem ją pobrać - tutaj do sieci idzie 100 ,a pobrać bezkosztowo możesz tylko 80. Więc jeśli miałbyś pompę ciepła jednofazową to jedna faza fotowoltaiki musiałaby produkować taką moc ( a cala fotowoltaika 3x tyle) ,jaką aktualnie pompa by potrzebowała ,żeby nie odprowadzac energii do sieci ,tylko zuzywać ją na miejscu. Oczywiści jest tez plus , że dwie pozostale fazy produkują prąd do odebrania na później ( ale w stosunku 10:. Generalnie trudna do policzenia rzecz ,bo jest tu dużo zmiennych ( bo przecież w domu pompa ciepla to nie jedyny odbiornik). Mi tu symetria ( i dusza elektryka) podpowiada ,żeby obciążać maksymalnie równomiernie jak się da ( bo to najlepiej dla sieci) , ale dla zwykłego użytkownika to jest wogóle bez znaczenia ( o ile w miarę duże zabezpieczenie przed licznikiem , i wszystko nie wisi na jednej fazie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.05.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 jedynie co mi powie " profesjonalne OZE " , to to czy ; - wystarczy pompa 7 kW , czy też trzeba jednak brać 9 kW.... -To ja wolałbym od razu brać 9 kW, niż płacić za to pieniądze i liczyć na to, że jednak kupię tańszą 7 kW... Jeżeli masz grube wylewki to założenie Twoje jest racjonalne, natomiast jak są same grzejniki - to nadmiar mocy skutkuje taktowaniem w temperaturach ok; > 2 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.05.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) No to wtedy sprawdzam ,czy nie mam ich zakręconych , a jak nie to dokładam żeberek albo wymieniam grzejnik na nowocześniejszy/większy...Może już teraz można stwierdzić ,że w jakimś pokoju potrzebny jest jednak więcej grzejnika... No i pomyślmy też realnie , pomiędzy 7kW a 9kW może być duży przeskok ( jeśli byłby to T-CAP , a raczej o takiej trzeba myslec przy grzejnikch) ,ale jeśli 9kW będzie taktować to 7kW już nie ? Może nie tak często ale chyba też będzie. Edytowane 4 Maja 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 04.05.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Jeżeli masz grube wylewki to założenie Twoje jest racjonalne, natomiast jak są same grzejniki - to nadmiar mocy skutkuje taktowaniem w temperaturach ok; > 2 C. Mam 40m2 podłogówki Dziś gadałem z gosciem od pompy i powiedział że jak jest powyżej 35l wody w układzie to nie trzeba bufora myślę że u mnie jest więcej mam 100 zeberek,jedno mieści 0,31l To te 32l+ 40m2 podłogówki to myślę że dramatu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts