Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

no tak

ale

jak pompę podłączysz pod jedną fazę a grzałkę pod drugą i jak akurat nie będzie tej fazy to co

kombination???grzałką będziesz grzał i co przełączał na inna fazę?ludzie jak nie będzie prądu to i tak pompa nie pójdzie obojętnie czy 1 czy 3 fazy i żadne czarodziejskie przełączniki faz nie pomogą

mnie takie rozwiązania nie interesują

mniej kombinacji mniejsze ryzyka awarii

Nie rozumiesz tematu. PC 1F a PC 3F

PC 3F jak braknie 1 fazy to stoisz i kwiczysz przy 1F masz jak braknie jednej fazy masz do dyspozycji jeszcze L2 i L3 Pompa 1F przy braku np. L1 pójdzie i będzie grzała .Podział na zasilanie PC i grzałki robi się tylko po to aby jak najmniej obciążać jedną fazę, choć firma u której złożyłem zapytanie powiedzieli że nie można ( nie da się ) rozdzielić ;;;;;zasilanie z innej a grzałka z innej. Trzeba o to zapytać elektryka instalatora PC a nie pani lub pana z obsługi klienta.

ile mniejsza jest ta sprawność na glikolu?biore to i to moja sprawa,dopłacam 2,5 klocka do 3 faz też moja sprawa mój wybór

Ja biorę to co mi pasuje,mam fotowoltaikę a ma 3 fazy więc pompa też 3 fazy

nie rozumiem różnych komentarzy a czemu to a nie to

dzielimy się swoimi problemami i rozwiązaniami a nie prawimy morałów jeden drugiemu i wymądrzanie się bo ja to tak a ty tak i masz zle

Czy na tym forum nie można podzielić się swoimi technicznymi sprawami odnośnie pomp?

Może załóżmy nowy wątek:PRAWIENIE MORAŁÓW I UŚWIADAMIANIE NIEUŚWIADOMIONYCH

POZDRAWIAM

Ps.Mniej uszypliwości,więcej życzliwości:yes:

Toż to życzliwość .Pytałeś co sądzicie? co brać? więc ja jestem przed zakupem PC i mój wybór to PC Pasas 1F bo nie chcę dopłacać do 3F. To MÓJ WYBÓR. Ty masz inne zdanie to ja tego nie neguję chcesz dopłacić do 3F to dopłacaj i tyle. Odnośnie PV to mam bilansowanie wektorowe więc nie ma znaczenia z której pobieram

Edytowane przez -voymar-

PC 3F jak braknie 1 fazy to stoisz i kwiczysz przy 1F masz jak braknie jednej fazy masz do dyspozycji jeszcze L2 i L3 Pompa 1F przy braku np. L1 pójdzie i będzie grzała .Podział na zasilanie PC i grzałki robi się tylko po to aby jak najmniej obciążać jedną fazę, choć firma u której złożyłem zapytanie powiedzieli że nie można ( nie da się ) rozdzielić ;;;;;zasilanie z innej a grzałka z innej. Trzeba o to zapytać elektryka instalatora PC a nie pani lub pana z obsługi klienta.

A ile razy nie mialeś 1 fazy?

Bo ja nie pamiętam u siebie,jak nie ma to wcale,

Robię tak jak chce po prostej linii,bez kombinacji

Lepiej jak PV jest obciążona 3 fazami przez 3 fazy pompy,co nie

koniec w temacie.

Nie będę się kłócił

moja kasa mój problem,to ja wydaje i zarabiam

pozdrawiam

Toż to życzliwość .Pytałeś co sądzicie? co brać? więc ja jestem przed zakupem PC i mój wybór to PC Pasas 1F bo nie chcę dopłacać do 3F. To MÓJ WYBÓR. Ty masz inne zdanie to ja tego nie neguję chcesz dopłacić do 3F to dopłacaj i tyle. Odnośnie PV to mam bilansowanie wektorowe więc nie ma znaczenia z której pobieram

Ale odbierzesz 80% produkcji a nie lepiej "zjeść" 100% na bieżąco ?

Mam fotowoltaikę i staram się zużywać max prądu w czasie ,kiedy jest jego produkcja (grzanie wody, pranie, zmywarka etc)

Nie żałuję extra kasy na pompę 3 fazową, to plus fotowoltaika i jest miodzio

da się rozdzielić bez problemu, grzałka ma osobny obwód i zabezpieczenie w pompie

Ale odbierzesz 80% produkcji a nie lepiej "zjeść" 100% na bieżąco ?

Mam fotowoltaikę i staram się zużywać max prądu w czasie ,kiedy jest jego produkcja (grzanie wody, pranie, zmywarka etc)

Nie żałuję extra kasy na pompę 3 fazową, to plus fotowoltaika i jest miodzio

Czytaj proszę moje posty ze zrozumieniem. MAM BILANSOWANIE WEKTOROWO

A ile razy nie mialeś 1 fazy?

Bo ja nie pamiętam u siebie,jak nie ma to wcale,

Robię tak jak chce po prostej linii,bez kombinacji

Lepiej jak PV jest obciążona 3 fazami przez 3 fazy pompy,co nie

koniec w temacie.

Nie będę się kłócił

moja kasa mój problem,to ja wydaje i zarabiam

pozdrawiam

Kolego --ja nigdzie nie napisałem że TY masz brać PC 1F tak samo nie napisałem czy mono czy split. Napisałem żę Firma gdzie wysłałem zatytanie ofertowe odradzała mi mono jak ich zapytałem którą wybrać. Więc nie zarzucaj mi że ci coś nakazuję. Nigdy nie miałem takiego zamiaru. Napisałem tylko że sam w tym roku zakładam PC i wybrałem split 1F.

Co do obciążenia ---to powtórzę raz jeszcze mam wektorowo tak że niezależnie z której pobieram i ile.

Kolego --ja nigdzie nie napisałem że TY masz brać PC 1F tak samo nie napisałem czy mono czy split. Napisałem żę Firma gdzie wysłałem zatytanie ofertowe odradzała mi mono jak ich zapytałem którą wybrać. Więc nie zarzucaj mi że ci coś nakazuję. Nigdy nie miałem takiego zamiaru. Napisałem tylko że sam w tym roku zakładam PC i wybrałem split 1F.

Co do obciążenia ---to powtórzę raz jeszcze mam wektorowo tak że niezależnie z której pobieram i ile.

Piszesz o odbiorze, czyli odzyskasz 80% oddanej energi, czyli oddajesz via 3fazy np po 2kWh, z fazy 1 zjesz 2kWh (jak będzie obciążenie) a z pozostałych oddanych do sieci wróci do Ciebie po 1,6kWh - na 2 fazach strata dla Ciebie 0,4kWh, niby nic , ale coś.

Jak chcesz- ot jaranie się bo mam "wektorowo" i co z tego ? jak tracisz

da się rozdzielić bez problemu, grzałka ma osobny obwód i zabezpieczenie w pompie

No to super--bo ten z obsługi klienta mówił że się nie da, może mnie nie zrozumiał o co chodzi. Jak tak jest to damy radę.Mówisz oczywiście o grzałec wspomagającej w PC? Bo jest jeszcze grzałka w zbiorniku CWU.

Ale dlaczego Ty nie czytasz ze zrozumieniem ?

Chodzi o zużywanie energii w domu na bieżąco, która nie wychodzi przez licznik , więc twoje bilansowanie wektorowo nie ma tu nic do rzeczy.

OK zgadzam się w 100% tylko dyskusja była o PC 1F czy 3F . I o to mi chodziło. Skoro jedna jak i druga pobiera tyle samo energii i COP ma identyczny to dla mnie nie znaczenia że jest to PC 1F bo :

Przykład: np. Na (L1 pobieram 1kW) na (L2 pobieram 3kW) na (L3 np. 0,5 kW) więc w sumie pobieram 4,5 kW a PV produkuje mi 4,8kW to tylko 300W idzie do ZE

Dlatego dla mnie nie ma znaczenia jak pobieram i ile na L1,L2,czy L3.

No to super--bo ten z obsługi klienta mówił że się nie da, może mnie nie zrozumiał o co chodzi. Jak tak jest to damy radę.Mówisz oczywiście o grzałec wspomagającej w PC? Bo jest jeszcze grzałka w zbiorniku CWU.

Ale po co mowa o grzałce, pomijam , że popatrzyłem na swoją pompę 3 fazową-->wpięta na 3 fazy+sterowanie na 1fazę...

Kiedy chcesz/planujesz używać grzałkę ?? u mnie tej zimy ani razu nie była uruchomiona (pomijam to jak ją chcesz podłączyć)

Grzałka to sprawność 80-90% a czy o to chodzi pry pompie ciepła ?

Dywagacje bez sensu

OK zgadzam się w 100% tylko dyskusja była o PC 1F czy 3F . I o to mi chodziło. Skoro jedna jak i druga pobiera tyle samo energii i COP ma identyczny to dla mnie nie znaczenia że jest to PC 1F bo :

Przykład: np. Na (L1 pobieram 1kW) na (L2 pobieram 3kW) na (L3 np. 0,5 kW) więc w sumie pobieram 4,5 kW a PV produkuje mi 4,8kW to tylko 300W idzie do ZE

20% haraczu bez znaczenia- no ok

Obciążenie nigdy się nie rozkłada symetrycznie, 3 fazy mają ten plus, że rozkładają obciążenie równomiernie.

Zapytaj montera, jaki musisz mieć przekrój kabli zasilających przy 1ej fazie... tam może pójść 5-6KW i co narzuca Panasonic...

Piszesz o odbiorze, czyli odzyskasz 80% oddanej energi, czyli oddajesz via 3fazy np po 2kWh, z fazy 1 zjesz 2kWh (jak będzie obciążenie) a z pozostałych oddanych do sieci wróci do Ciebie po 1,6kWh - na 2 fazach strata dla Ciebie 0,4kWh, niby nic , ale coś.

Jak chcesz- ot jaranie się bo mam "wektorowo" i co z tego ? jak tracisz

NIEPRAWDA--- FAZY NIE MAJĄ ZNACZENIA

SUMA PRODUKCJI Z 3 FAZ ( +, -) z ZE

taaa, policz

4,8/3=1,6 tyle masz per faza a ile zjadasz i ile oddajesz odbierając potem

1 faza 1,6 -1,0 =0,6

2 faza 3,0 - 1,6 = -1,4

3 faza 1,6 - 0,5 =1,1

bilans

(0,6+1,1)+*0,8-1,4= -0,04

chyba na minusie jesteś ???

ps

spoko, ufaj obietnicom, i sofcie w licznikach...

Edytowane przez pawelszo

Ale po co mowa o grzałce, pomijam , że popatrzyłem na swoją pompę 3 fazową-->wpięta na 3 fazy+sterowanie na 1fazę...

Kiedy chcesz/planujesz używać grzałkę ?? u mnie tej zimy ani razu nie była uruchomiona (pomijam to jak ją chcesz podłączyć)

Grzałka to sprawność 80-90% a czy o to chodzi pry pompie ciepła ?

Dywagacje bez sensu

No nie do końca . Biorę swój przykład bo chcę 1F i tu trzeba pomyśleć, bo przy 3F głowa spokojna. Już wyjaśniam o co chodzi u mnie jak będę zakładał PC.

Muszę ją podpiąć pod fazę która jest najmniej obciążona--( nie jest to trudne lecz trzeba ja znaleźć) Dlaczego?

aby w miarę równo obciążać własną sieć

Przykład; PC pracuje z COP =3 tak więc pobiera 3 kW (PC 9kW) jeżeli na tej samej fazie będzie piekarnik+ czajnik+ mikrofala to już może być sporo.na L1

dlatego mając dom 3 kondygnacje( piwnice, parter, poddasze ) pompę podpinam tam gdzie są sypialnie czyli L3( brak dużych obciążeń) na L2 jest salon ,kuchnia ) więc piekarnik , zmywarka itd.itd -- L2 , piwnice L1 bo są tam bojler, pralka.. Teraz chyba jasne.

taaa, policz

1 faza 1,6 -1,0 =0,6

2 faza 3,0 - 1,6 = -1,4

3 faza 1,6 - 0,5 =1,1

bilans

ps

Napisałem wektorowo lecz jest i międzyfazowo---może dla tego nie rozumiesz. Pisz jak chcesz każdy wie swoje jest tak jak napisałem

WEKTOROWO I MIĘDZYFAZOWO może teraz dotrze.

20% haraczu bez znaczenia- no ok

Obciążenie nigdy się nie rozkłada symetrycznie, 3 fazy mają ten plus, że rozkładają obciążenie równomiernie.

Zapytaj montera, jaki musisz mieć przekrój kabli zasilających przy 1ej fazie... tam może pójść 5-6KW i co narzuca Panasonic...

To chyba pompa 9kW więcej nie weźmie niż te 6kW ha ha

taaa, policz

1 faza 1,6 -1,0 =0,6

2 faza 3,0 - 1,6 = -1,4

3 faza 1,6 - 0,5 =1,1

bilans

ps

A jeszcze jedno kolego . Ja spisuje sobie już piąty rok wskazania i wszystko się pokrywa. Tak samo odnośnie obciążenia faz . na L1 =5 kW grzałek a produkcja była 4,5kW to ile według ciebie ZE powinien mi naliczyć? bo mi naliczył 500W

Napisałem wektorowo lecz jest i międzyfazowo---może dla tego nie rozumiesz. Pisz jak chcesz każdy wie swoje jest tak jak napisałem

WEKTOROWO I MIĘDZYFAZOWO może teraz dotrze.

problemem bywa soft w licznikach i ich ustawienia.

Pompa (mam 3 fazy T-Cap 9kW bierze przy grzaniu wody ca 3kW, no czasem pod 4kW

Jaki jest minimalny wymagalny przekrój przewodów przez Panasonica ??