Stnley 20.05.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Szybkie pytanie do użytkowników serii H. Jest jakaś prosta opcja, żeby włączyć grzałkę zbiornika CWU podłączona do PC? Bo szukam w menu i nie mogę jej uruchomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.05.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 tak propylenowy rozcięczony do -15 st C Ok-to też jakieś rozwiązanie. Też brałem to pod uwagę,ale kiedy wbiłem się w temat -to już zwątpiłem. Na alle coś tam były całe beczki 200L gotowych płynów za 800pln -gość sam w chałupie miesza i co tam rzeczywiście jest , to nie chciałem już sprawdzać na instalacji... Ceny uznanych producentów z dużą ilością certyfikatów były znacznie wyższe np Ergolid 20L -20st /39% kosztuje ok 250 pln czyli za 1 L wychodzi ok 12,50 pln. Natomiast rozcieńczany w 200L beczce za 1L wychodzi 4 pln. Zadałem sobie pytanie czy to jest tylko różnica w cenie ? Jak przyjdą mrozy to się okaże czy przepłacamy za "markowe" produkty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 20.05.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 ok-to też jakieś rozwiązanie. Też brałem to pod uwagę,ale kiedy wbiłem się w temat -to już zwątpiłem. Na alle coś tam były całe beczki 200l gotowych płynów za 800pln -gość sam w chałupie miesza i co tam rzeczywiście jest , to nie chciałem już sprawdzać na instalacji... Ceny uznanych producentów z dużą ilością certyfikatów były znacznie wyższe np ergolid 20l -20st /39% kosztuje ok 250 pln czyli za 1 l wychodzi ok 12,50 pln. Natomiast rozcieńczany w 200l beczce za 1l wychodzi 4 pln. Zadałem sobie pytanie czy to jest tylko różnica w cenie ? Jak przyjdą mrozy to się okaże czy przepłacamy za "markowe" produkty ... firma jest z torunia byłem u nich na miejscu i pokazywali mi ten glikol nawet firmę gdzieś zapisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.05.2020 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Szybkie pytanie do użytkowników serii H. Jest jakaś prosta opcja, żeby włączyć grzałkę zbiornika CWU podłączona do PC? Bo szukam w menu i nie mogę jej uruchomić. w menu instalatora musisz ją uaktywnić, i potem sama się załącza wg algorytmu, lub powyżej bodajże 57st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 21.05.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 w menu instalatora musisz ją uaktywnić, i potem sama się załącza wg algorytmu, lub powyżej bodajże 57st A nie da się jej włączyć ręcznie bez sprężarki? W przypadku awarii kompresora nie mamy możliwości grzania wody? Chyba odepnę ją od pompy i włączę bezpośrednio do gniazdka. Bo w słoneczne dni mam sporą produkcję z PV i nie widzę sensu katowania pompy jak mogę wykorzystać nie używaną grzałkę w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.05.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) A nie da się jej włączyć ręcznie bez sprężarki? W przypadku awarii kompresora nie mamy możliwości grzania wody? Chyba odepnę ją od pompy i włączę bezpośrednio do gniazdka. Bo w słoneczne dni mam sporą produkcję z PV i nie widzę sensu katowania pompy jak mogę wykorzystać nie używaną grzałkę w zbiorniku. Da się ją włączyć ręcznie bez sprężarki wchodząc w opcje serwisowe.Do testowania ok( bo jak wejdziesz do menu to moduł nie ma z pompą komunikacji, nie da się tego zrobic przy pracującej pompie, i nie ma mozliwosci normalnej pracy pompy) , ale jak Ty chcesz załączać ją na stałe ,to lepsza opcja odpiąć i podłączyć do gniazdka ( jak grzałka ma własny termostat), albo zrobić jakąś automatykę ,która włącza grzałkę i od pompy i od PV. Tu już tylko fantazja Cię ogranicza Edytowane 21 Maja 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 21.05.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Da się ją włączyć ręcznie bez sprężarki wchodząc w opcje serwisowe.Do testowania ok( bo jak wejdziesz do menu to moduł nie ma z pompą komunikacji, nie da się tego zrobic przy pracującej pompie, i nie ma mozliwosci normalnej pracy pompy) , ale jak Ty chcesz załączać ją na stałe ,to lepsza opcja odpiąć i podłączyć do gniazdka ( jak grzałka ma własny termostat), albo zrobić jakąś automatykę ,która włącza grzałkę i od pompy i od PV. Tu już tylko fantazja Cię ogranicza Dzięki w takim razie ją odepnę, bo nie chce mi się tak bawić a i tak jej nie używam. Więc to będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.05.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Tylko sprawdź ,czy grzałka ma termostat. Bo nie daj Boże jak zagotujesz wodę w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 21.05.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Tylko sprawdź ,czy grzałka ma termostat. Bo nie daj Boże jak zagotujesz wodę w zbiorniku. Jasna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 24.05.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Witam. Mam pytanie jaki mniej więcej ma pobór maksymalny prądu T-cap 3f 9kW przy grzaniu wody CWU przy temperaturze zewnętrznej 25-35C. Próbuję obliczyć czy moc umowna 16kW wystarczy mi przy grzaniu cwu + 2 klimatyzację 3,5kW + prąd na resztę urządzeń w domu. Czy zwiększyć na 25kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.05.2020 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Witam. Mam pytanie jaki mniej więcej ma pobór maksymalny prądu T-cap 3f 9 kW przy grzaniu wody CWU przy temperaturze zewnętrznej 25-35 C. Próbuję obliczyć czy moc umowna 16 kW wystarczy mi przy grzaniu cwu + 2 klimatyzację 3,5 kW + prąd na resztę urządzeń w domu. Czy zwiększyć na 25 kW? Panasonic dla 9 kW/3 f /TCap podaje ; bezpieczniki 16 A https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2019/01%20EU%20INTRO-AQUAREA%20GEN%2019%20v1_%20uk%C5%82ad_internet.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 25.05.2020 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 T-cap trójfazowy maxymalnie bierze gdzieć koło 8A na fazę nie licząc grzałek, 16kW do masz zbezpieczenie za pewne 25A, starczy ci tyle bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.05.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Ewentualnie możesz wziąć 1kW więcej żeby Ci dali C32 zamiast C25 i wtedy masz spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.05.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 (edytowane) Witam. Mam pytanie jaki mniej więcej ma pobór maksymalny prądu T-cap 3f 9kW przy grzaniu wody CWU przy temperaturze zewnętrznej 25-35C. Próbuję obliczyć czy moc umowna 16kW wystarczy mi przy grzaniu cwu + 2 klimatyzację 3,5kW + prąd na resztę urządzeń w domu. Czy zwiększyć na 25kW? Najprawdopodobniej mieszasz moc z zabezpieczeniem . Chodzi o 16kW mocy , czy 16A zabezpieczenia przed licznikiem ? EDIT: A moc pobierana zależy też od wężownicy ( im mniejsza powierzchnia tym mniej ciepła pompa może oddać i moduluje niżej). Np mój T-Cap 12kW teraz grzeje CWU i pobiera moc 2470 W... Wężownica 3,4m2 , częstotliwość sprężarki 34Hz Edytowane 25 Maja 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 25.05.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Najprawdopodobniej mieszasz moc z zabezpieczeniem . Chodzi o 16kW mocy , czy 16A zabezpieczenia przed licznikiem ? EDIT: A moc pobierana zależy też od wężownicy ( im mniejsza powierzchnia tym mniej ciepła pompa może oddać i moduluje niżej). Np mój T-Cap 12kW teraz grzeje CWU i pobiera moc 2470 W... Wężownica 3,4m2 , częstotliwość sprężarki 34Hz Na rachunku mam Moc umowna 16kW w rozdzielnicy zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.05.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 (edytowane) 25A wystarczy spokojnie. Jak chcesz to zawsze możesz to co @agb pisze , zwiększyć moc o ten 1kW do 17kW ,wtedy bedziesz miał zabezpieczenie 32A i będzie jeszcze lepiej.BTW klimatyzator to też pompa ciepła i moc elektryczna też jest mniejsza ( ok 3 razy) Edytowane 25 Maja 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 03.06.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Koniec miesiąca mam montaż więc pewnie po tym terminie pojawią się pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.06.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Koniec miesiąca mam montaż więc pewnie po tym terminie pojawią się pytania Witam Jeżeli możesz to podaj całkowity koszt montażu tego T cap. Na forum lub priv.,ze zbiornikiem CWU? czy bez. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 03.06.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 U mnie wyszło ca 33k PLNPanasonic 9kW 3 fazy (bez sensu dla mnie 1faza...) , podłączenie na 5 przewodów, zbiornik CWU 200l, kompleksowy montaż (a było co robić=3dni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.06.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 U mnie wyszło ca 33k PLN Panasonic 9kW 3 fazy (bez sensu dla mnie 1faza...) , podłączenie na 5 przewodów, zbiornik CWU 200l, kompleksowy montaż (a było co robić=3dni) Z jakiego powodu uważasz że T Cap 1F jest zły ? Co zadecydowało że wybrałeś 3F ? Dopłata ok. 3k za 3F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts