1igor1 04.06.2020 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 największa wada 1f t-cap to to że zabezpieczenie na pompę to 32A czyli przed licznikiem wartało by mieć 40A, zazwyczaj na dom ludzie mają 25-32A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.06.2020 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Zobacz #439 ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek/page22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.06.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Przed chwilą była dyskusja w tym temacie na temat jednofazowych czy trójfazowych , wystarczy przejrzeć ostatnie ,powiedzmy 10 stron ! Oszczędnoś 3 tys jest iluzoryczna , jeśli w grę wchodziłaby z zmiana mocy ( bezpieczników ) ,bo za to będziemy musieli zapłacić i zakładowi energetycznemu , i elektrykowi ( przynajmniej za jego podpis na oświadczeniu ,że instalacja jest przystosowana do większej mocy) , a i być może na faktyczym przystosowaniu instalacji. A argument w stylu ,że jak jednej fazy zabraknie to wciąż będzie działała jest brednią z czasów PRL . Teraz awarie na sieciach są usuwane na bieżąco , a w czasie naprawy i tak musi być wyłączona cała linia (nikt nie pozwoli pracować na dwóch pozostałych fazach zasilonych). Przypadki braku jedej fazy obecnie są niespotykane . Nawet zerwanie jednej linki fazowej na SN powoduje wyłączenie całej linii przez zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.06.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Dodatkowe kW mocy przyłączeniowej to 59 zł/kW. Tyle, że nawet jak zabraknie fazy, to może zabraknąć akurat tej, na której wisi PC Przy 3F z kolei trzeba doliczyć koszt zabezpieczenia przed anomaliami napięcia. Jakieś 200-300 zł minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.06.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Dlaczego trzeba ? Panasonic tego wymaga ? Skąd wiesz ,że takiego zabezpieczenia ( domyślam się ,że chodzi Ci o zanik jednej fazy) Panasonic nie ma czegoś takiego wbudowanego w inwerter ? A być może nawet jeśli jednej fazy zabraknie ( i akurat nie tej od elektroniki w jednostce wewnętrznej) , to inwerter i tak sobie z tym poradzi na dwóch fazach ? ( to tylko teoria ,żeby ktoś przypadkiem tego nie brał za pewnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.06.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 A dlatego, że nie mam pewności, że Twoje teorie mają potwierdzenie w praktyce, to urządzenia 3F zabezpieczam. I instalatorzy też tego wymagają, a to oni są gwarantami PC. I oczywiście możesz im udowadniać, że nie mają racji. W zimę, przy -15C, podczas awarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.06.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Teraz jeszcze zganiaj na instalatorów ,że oni tego wymagają.... Konkretnie który ? Mój tego nie wymagał.Rozumiem ,że ktoś się boi , i się zabezpiecza, z tym nie dyskutuję. Dla mnie może drugą zapasową pompę ciepła obok postawić , i to też jest jakieś zabezpieczenie wynikające z obawy. Może sobie też agregat postawić . Ale z tym ,że trzeba , już tak. Dopuki to nie będzie napisane w serwisówce , to nie jest to wymagane (więc nie trzeba ,a opcjonalnie co najwyżej można) . Przez instalatorów też nie trzeba. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.06.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Palca w wentylator też wsadzisz, albo będziesz macał kable w pompie pod napięciem jak ci w serwisówce nie napiszą, że nie wolno? Nie zganiam na instalatora. Mój wymagał. Twój nie. Licytował się nie będę. Tak jak z tym czy urządzenia 3F zabezpieczać trzeba lub nie. Każdy ma wybór. Dyskutował z argumentami "ja instalował nie bede, bo mie nikt nie kazał, a poza tym ja wiem najlepiej, plus coś mie się zdaje." też nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.06.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 To napisz poprawnie następnym razem : Można zainstalować dodatkowe zabezpieczenie przed zanikiem fazy , a nie : trzeba je zainstalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 04.06.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 ad -voymar- największa wada 1f t-cap to to że zabezpieczenie na pompę to 32A czyli przed licznikiem wartało by mieć 40A, zazwyczaj na dom ludzie mają 25-32A Między innymi dlatego, koszt ciągnięcia extra grubych kabli+przeróbka instalacji w gotowym domu to nie jest fajne i tanie (przyłącze pompy mam w garażu a centralna skrzynka z bezpiecznikami jest w przedsionku w domu, rycie ścian to nie to). No mam przyłącze 15kW Mam fotowoltaikę , płytę 3fazową i dla mnie równe obciążenie faz też ma znaczenie i wpływ na koszty. Oszczędność 3k bywa pozorna, zwłaszcza w skali czasu. + to co inni pisali wcześniej i potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.06.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 @pawelszo , poza konkursem , na pewno masz płytę 3fazową ? Standardem są płyty ,które podłączasz do dwóch faz instalacji trójfazowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.06.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 To napisz poprawnie następnym razem : Można zainstalować dodatkowe zabezpieczenie przed zanikiem fazy , a nie : trzeba je zainstalować... Każdy średnio rozgarnięty zrozumiał. Ty nie musisz instalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.06.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 A może nie wypowiadaj się za każdego średnio rozgarniętego . Ty napisałeś swoje, a inni to na swój sposób czytają. Może po Twojemu to jest podejście statystycznego Polaka , jak coś trzeba , to znaczy ,że tak naprawdę nie trzeba tylko można , ale nie znaczy ,że wszyscy.Nie tylko ja nie muszę , wszyscy nie muszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.06.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 05.06.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 @pawelszo , poza konkursem , na pewno masz płytę 3fazową ? Standardem są płyty ,które podłączasz do dwóch faz instalacji trójfazowej.... Amica PIT6541NSU Można ją podłączyć na 1,2 lub 3 fazy "Dla sieci 230/400V podłączenie trójfazowe z przewodem neutralnym, przewód neutralny do N, przewód ochronny do uziemnienia" przewody H05VV-FG 5X 1,5 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.06.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (przyłącze pompy mam w garażu a centralna skrzynka z bezpiecznikami jest w przedsionku w domu, rycie ścian to nie to). No mam przyłącze 15 kW Instalacja elektryczna może być kładziona na zewnątrz ściany w korytku - bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 05.06.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Instalacja elektryczna może być kładziona na zewnątrz ściany w korytku - bez problemu. Nie bardzo 1. Przebić się przez ścianę w garażu 2. Przewody w korytku ? na ociepleniu od frontu domu, fuuuj 3. Wejść do domu 4. Wpiąć się do skrzynki No Way, koszty, wygląd etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.06.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Amica PIT6541NSU Można ją podłączyć na 1,2 lub 3 fazy "Dla sieci 230/400V podłączenie trójfazowe z przewodem neutralnym, przewód neutralny do N, przewód ochronny do uziemnienia" przewody H05VV-FG 5X 1,5 mm2 Ale w instrukcji widziałeś opis pod tabelką ? "* W przypadku domowej instalacji 3-fazowej 230/400V, pozostały przewód podłączyć do zacisku:L3, który nie jest połączony z wewnętrzną instalacją płyty." Ja to interpretuję ,że to jest standardowe dwufazowe podłączenie , i jak nie masz co z trzecim fazowym przewodem zrobić to go podłącz do L3 , a on i tak nie jest podłączony do płyty. Zastanawiające jest to ,że jest osobno 2N~ i 3N~ , i jeszcze różne przekroje przewodów , ale z drugiej strony przy połączeniu 1N~ jest tylko jeden mostek L1-L2 , tak jakby na L3 faktycznie nic nie było. Dla mnie to połączenie 3fazowe tej płyty jest podejrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 05.06.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ale w instrukcji widziałeś opis pod tabelką ? "* W przypadku domowej instalacji 3-fazowej 230/400V, pozostały przewód podłączyć do zacisku:L3, który nie jest połączony z wewnętrzną instalacją płyty." Ja to interpretuję ,że to jest standardowe dwufazowe podłączenie , i jak nie masz co z trzecim fazowym przewodem zrobić to go podłącz do L3 , a on i tak nie jest podłączony do płyty. Zastanawiające jest to ,że jest osobno 2N~ i 3N~ , i jeszcze różne przekroje przewodów , ale z drugiej strony przy połączeniu 1N~ jest tylko jeden mostek L1-L2 , tak jakby na L3 faktycznie nic nie było. Dla mnie to połączenie 3fazowe tej płyty jest podejrzane. no nie wiem, ale płyta działa i mam jej odbiór przez elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.06.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 To ,że działa ,to nie wątpię .To ,że elektryk podłączył zgodnie z instrukcją i się pod tym podpisał ,w to też nie. Tylko nadal nie jestem przekonany ,czy to jest odbiór trójfazowy ,czy dwufazowy ( i skłaniał bym się do tego ,że to raczej standardowy dwufazowy). I winić Amicę , że pisze w ten sposób instrukcję ( albo rzeczywiście próbuje nabrać ludzi ,że jest trójfazowa ). Trzeba by było na fazie L3 założyć miernik prądu cęgowy ,żeby mieć pewność Ale to nie temat o tym , najwazniejsze ,że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts