Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Przed chwilą była dyskusja w tym temacie na temat jednofazowych czy trójfazowych , wystarczy przejrzeć ostatnie ,powiedzmy 10 stron !

Oszczędnoś 3 tys jest iluzoryczna , jeśli w grę wchodziłaby z zmiana mocy ( bezpieczników ) ,bo za to będziemy musieli zapłacić i zakładowi energetycznemu , i elektrykowi ( przynajmniej za jego podpis na oświadczeniu ,że instalacja jest przystosowana do większej mocy) , a i być może na faktyczym przystosowaniu instalacji.

A argument w stylu ,że jak jednej fazy zabraknie to wciąż będzie działała jest brednią z czasów PRL . Teraz awarie na sieciach są usuwane na bieżąco , a w czasie naprawy i tak musi być wyłączona cała linia (nikt nie pozwoli pracować na dwóch pozostałych fazach zasilonych). Przypadki braku jedej fazy obecnie są niespotykane . Nawet zerwanie jednej linki fazowej na SN powoduje wyłączenie całej linii przez zabezpieczenia.

Dlaczego trzeba ? Panasonic tego wymaga ? Skąd wiesz ,że takiego zabezpieczenia ( domyślam się ,że chodzi Ci o zanik jednej fazy) Panasonic nie ma czegoś takiego wbudowanego w inwerter ?

A być może nawet jeśli jednej fazy zabraknie ( i akurat nie tej od elektroniki w jednostce wewnętrznej) , to inwerter i tak sobie z tym poradzi na dwóch fazach ? ( to tylko teoria ,żeby ktoś przypadkiem tego nie brał za pewnik).

Teraz jeszcze zganiaj na instalatorów ,że oni tego wymagają....

Konkretnie który ? Mój tego nie wymagał.

Rozumiem ,że ktoś się boi , i się zabezpiecza, z tym nie dyskutuję. Dla mnie może drugą zapasową pompę ciepła obok postawić , i to też jest jakieś zabezpieczenie wynikające z obawy. Może sobie też agregat postawić .

Ale z tym ,że trzeba , już tak. Dopuki to nie będzie napisane w serwisówce , to nie jest to wymagane (więc nie trzeba ,a opcjonalnie co najwyżej można) . Przez instalatorów też nie trzeba.

Edytowane przez MiG25

Palca w wentylator też wsadzisz, albo będziesz macał kable w pompie pod napięciem jak ci w serwisówce nie napiszą, że nie wolno?

Nie zganiam na instalatora. Mój wymagał. Twój nie. Licytował się nie będę. Tak jak z tym czy urządzenia 3F zabezpieczać trzeba lub nie. Każdy ma wybór. Dyskutował z argumentami "ja instalował nie bede, bo mie nikt nie kazał, a poza tym ja wiem najlepiej, plus coś mie się zdaje." też nie będę.

ad -voymar-

największa wada 1f t-cap to to że zabezpieczenie na pompę to 32A czyli przed licznikiem wartało by mieć 40A, zazwyczaj na dom ludzie mają 25-32A

Między innymi dlatego, koszt ciągnięcia extra grubych kabli+przeróbka instalacji w gotowym domu to nie jest fajne i tanie (przyłącze pompy mam w garażu a centralna skrzynka z bezpiecznikami jest w przedsionku w domu, rycie ścian to nie to). No mam przyłącze 15kW

Mam fotowoltaikę , płytę 3fazową i dla mnie równe obciążenie faz też ma znaczenie i wpływ na koszty.

Oszczędność 3k bywa pozorna, zwłaszcza w skali czasu.

+ to co inni pisali wcześniej i potem

A może nie wypowiadaj się za każdego średnio rozgarniętego . Ty napisałeś swoje, a inni to na swój sposób czytają. Może po Twojemu to jest podejście statystycznego Polaka , jak coś trzeba , to znaczy ,że tak naprawdę nie trzeba tylko można , ale nie znaczy ,że wszyscy.

Nie tylko ja nie muszę , wszyscy nie muszą.

@pawelszo , poza konkursem , na pewno masz płytę 3fazową ? Standardem są płyty ,które podłączasz do dwóch faz instalacji trójfazowej....

Amica PIT6541NSU

Można ją podłączyć na 1,2 lub 3 fazy

"Dla sieci 230/400V podłączenie trójfazowe z przewodem neutralnym, przewód neutralny do N, przewód ochronny do uziemnienia" przewody H05VV-FG

5X 1,5 mm2

Amica PIT6541NSU

Można ją podłączyć na 1,2 lub 3 fazy

"Dla sieci 230/400V podłączenie trójfazowe z przewodem neutralnym, przewód neutralny do N, przewód ochronny do uziemnienia" przewody H05VV-FG

5X 1,5 mm2

Ale w instrukcji widziałeś opis pod tabelką ?

"* W przypadku domowej instalacji 3-fazowej 230/400V, pozostały przewód podłączyć do zacisku:L3, który nie jest połączony z wewnętrzną instalacją płyty."

Ja to interpretuję ,że to jest standardowe dwufazowe podłączenie , i jak nie masz co z trzecim fazowym przewodem zrobić to go podłącz do L3 , a on i tak nie jest podłączony do płyty. Zastanawiające jest to ,że jest osobno 2N~ i 3N~ , i jeszcze różne przekroje przewodów , ale z drugiej strony przy połączeniu 1N~ jest tylko jeden mostek L1-L2 , tak jakby na L3 faktycznie nic nie było.

Dla mnie to połączenie 3fazowe tej płyty jest podejrzane.

Ale w instrukcji widziałeś opis pod tabelką ?

"* W przypadku domowej instalacji 3-fazowej 230/400V, pozostały przewód podłączyć do zacisku:L3, który nie jest połączony z wewnętrzną instalacją płyty."

Ja to interpretuję ,że to jest standardowe dwufazowe podłączenie , i jak nie masz co z trzecim fazowym przewodem zrobić to go podłącz do L3 , a on i tak nie jest podłączony do płyty. Zastanawiające jest to ,że jest osobno 2N~ i 3N~ , i jeszcze różne przekroje przewodów , ale z drugiej strony przy połączeniu 1N~ jest tylko jeden mostek L1-L2 , tak jakby na L3 faktycznie nic nie było.

Dla mnie to połączenie 3fazowe tej płyty jest podejrzane.

no nie wiem, ale płyta działa i mam jej odbiór przez elektryka

To ,że działa ,to nie wątpię .To ,że elektryk podłączył zgodnie z instrukcją i się pod tym podpisał ,w to też nie.

Tylko nadal nie jestem przekonany ,czy to jest odbiór trójfazowy ,czy dwufazowy ( i skłaniał bym się do tego ,że to raczej standardowy dwufazowy). I winić Amicę , że pisze w ten sposób instrukcję ( albo rzeczywiście próbuje nabrać ludzi ,że jest trójfazowa ).

Trzeba by było na fazie L3 założyć miernik prądu cęgowy ,żeby mieć pewność :)

Ale to nie temat o tym , najwazniejsze ,że działa :)