Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Wystarczy ustawic temperature wyzsza taka jaka sie chce. Mam taka pompę jak ty, i zawsze grzeje CWU do 51-52 stopnie i osiąga to bez grzalki. Zbiirnik ok 185 litrow.

No właśnie u mnie nie bardzo to tak działa, jeśli CWU ma 41 stopni, to mogę ustawić i 56 ale grzanie nie odpala się, dopiero jak temperatura spadnie do ca 39 stopnii

Albo masz ustawioną dużą deltę T dla zbiornika ( czyli różnicę od nastawionej temperatury ,i dopiero przy tej różnicy zacznie grzać) , albo druga możliwość to Max.czas grzania podłogi jest za duży ( podobno to jest czas ,jaki będzie grzana minimalnie podłoga , zanim znowu się przełączy na zbiornik). Nie wiem ,czy ma to zzastosowanie latem , jeśli nie grzejemy ani nie chłodzimy podłogi , ale można sprawdzić.

Albo masz ustawioną dużą deltę T dla zbiornika ( czyli różnicę od nastawionej temperatury ,i dopiero przy tej różnicy zacznie grzać) , albo druga możliwość to Max.czas grzania podłogi jest za duży ( podobno to jest czas ,jaki będzie grzana minimalnie podłoga , zanim znowu się przełączy na zbiornik). Nie wiem ,czy ma to zzastosowanie latem , jeśli nie grzejemy ani nie chłodzimy podłogi , ale można sprawdzić.

Problem w tym, że w ustawieniach instalatora nie ma delty T dla zbiornika, jest tylko dla CO...

To się nazywa Temperatura ponownego wygrzewania zbiornika ( być może to nie jest typowo delta bo działa tylko na obniżenie) , i standardowo ustawiona jest na -8. Zmniejsz ją trochę , np do -5.

Dzięki, nazwa słaba, miałem ustawione na -10 zmieniłem na -5 i zobaczymy.

Bez grzałki woda się nagrzewa do max 53st, no przy temp wody 41 a ustawiam np 56 grzanie nie odpalało, ciekaw jestem.

ps

bez włączonej grzałki dezynfekcja zbiornika i tak nie zadziała ?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z błędem H90. Walczę z nim od kilku tygodni. Pompa 9kw tcap w monoblok, pracuje rok czasu. Zima nie było żadnego problemu a teraz prawie codziennie. Sytuacja objawia się na różne sposoby. Zazwyczaj błąd pojawia się kiedy grzeje cwu. Cwu grzeje według harmonogramu raz dziennie. Błąd zazwyczaj pojawia się na początku nagrzewania, ale nie jest to regułą. Czasem gdy kończę dogrzewać bojler, a czasami wyskoczy jak nic się nie dzieje, pompa jest wyłączona i czuwa. Sprawdziłem wszystko wedluģ diagramu manualna i jest OK. Zawsze po wystąpieniu tego błędu H90 temp. zewnętrzną pokazuje -20. Zazwyczaj restart wystarczy, czasem trzeba poczekać np godz. i włączyć pompę temp. zewn wraca do normy i można grzać. Jak pisałem wcześniej czasem dogrzeje cwu do końca, czasem nie i procedurę muszę powtórzyć. Dodam jeszcze że miałem też 2 tygodnie temu błąd H70. Według manualna PCB do wymiany, lagionelle mam wyłączona. Okazała się że zabezpieczenia na grzalce "wyskoczyly", wcisłem i z tym błędem mam narazie spokój. Natomiast H90 wqrrrrw... ia mnie na maksa, bo już nie wiem co sprawdzać. Ktoś coś? Pomóżcie!

H90 to błąd komunikacji pomiędzy jednostką wewnętrzną a zewnętrzną ,ale skoro to monoblok .... Trzeba jeszcze raz przejrzeć dokładnie to połączenie pomiędzy płytami.

Właśnie ... Sprawdziłem już każdą kostkę i każdy zacisk ;/. Nie wiem, w weekend może przedzwonie wszystkie kable.. ale to robota głupiego. Najgorsze jest to że są dni że błąd się nie pojawia.

Analaziowałem to również pod tym kątem i raczej częściej błąd ten występuje w dni upalne. Częściej także gdy PC ma się włączyć według harmonogramu a nie jak ją uruchamiam z "palca"... ale może to tylko przypadek. Zastanawia mnie też bardzo H70 który również niedawno wystąpił, a według manuala jeżeli wystąpiło to w momencie kiedy grzałka nie pracuje to PCB zewn. do wymiany. Edytowane przez Kubiarz

• 2 weeks później...

Witam,

mam pytanko związane z pompą Panasonic Aquarea 9 KW.

Instalator poprosił o doprowadzenie dwóch przewodów: 3x2.5 oraz 2x4mm2 do pomieszczenia gdzie zamontowana jest pompa.

Jako że dołożyłem w rozdzielnicy liczniki, zauważyłem że sprężarkę podłączono do przewodu 3x2.5mm2 a grzałkę do 3x4mm2.

Czy takie podłączenie jest OK?

Obciążalność długotrwała 3x2.5mm2 oraz 3x4mm2 to odpowiednio 21 i 28A (czyli pi razy oko 4,8 oraz 6,5 kW).

Grzałka ma 3kW a sprężarka potrafi chyba (???) pobrać więcej niż te 3kW, więc korzystniej byłoby podłączyć raczej odwrotnie?

Będę wdzięczny za opinie w tej kwestii.

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez arrow00

Cześć, ile minimalnie od granicy działki powinienem umieścić pompę panasonica aquarea 7KW?

Zakładałem juz temat ale małe zainteresowanie jest

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365220-Umieszczenie-pompy-ciep%C5%82a-i-oczyszczalni-z-drena%C5%BCem-na-dzia%C5%82ce

Wieszasz na ścianie i u siebie, to nie mega hałasuje czy coś, jest też tryb cichy

bez jaj, pompa jest cicha

No chyba to najprostsze z możliwych...

W harmonogramie utwórz w danym dniu jedną pozycję : 19:00 , WŁ , ikonka kranu , temperatury CWU

drugą pozycję : 23:00 ,WYŁ.

Po czym skopiuj ten dzień na wszystkie , włącz harmonogram ( tak ,żęby na górze była ikonka harmonogramu ) i to wszystko.