Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ja używam.Włączam gdzieś co drugi dzień. Temperatura w domu wyraźnie spada, natomiast zimna podłoga to nie jest przyjemne uczucie , ale coś za coś.Jeśli nie będziesz chłodził poniżej punktu rosy to nic się nie skropli.Dla przykładu 23,5 stopnia i wilgotność 60% to punkt rosy 15,3 stopnia (a wilgotność 60% to jest już bardzo wilgotno wg mnie, dlatego temperatura może być jeszcze niższa). Ja temperaturę ustawiam na 17 stopni , wtedy schłodzi max do 15 stopni i się wyłączy. Oczywiście to jest kwestia również odbioru i akumulacji w wylewce , jak i rozłożenia samych rur.

Oczywiście tak jak i przy ogrzewaniu ,tak i chłodzeniu ,pompa nie wlaczy się dopuki roznica pomiedzy zadaną temp a temperaturą wody nie będzie co najmniej 3 stopnie ( w przypadku chlodzenia na minus) , ale mozna tez sterowac termostatem...

Problemem przy chłodzeniu jest temperatura zewnętrzna ( i to wbrew pozorom ta minimalna). Przy włączaniu jeśli jest ona poniżej 19 stopni to sprężarka nie ruszy. Również bezwzględnie wyłączy się , jeśli temp. zewnętrzna będzie poniżej 16 stopni .(a wydawałoby się ,że to idealne warunki do chłodzenia domu pompą...)

Edytowane przez MiG25

Dzięki. Ustawiłem na 17-18 st.C

Faktycznie trochę działa a i podłoga nie jest jakoś straszliwie nieprzyjemna.

W mojej PC minimalna temp. chłodzenia to 16stC. Niżej się nie da, po to by podłoga nie pokryła się wilgocią. Użytkownicy których wypytywałem jak to się sprawuje, mówili ,że jest dobre w dłuższym (min 3 doby) okresie używania (czas reakcji itp) i nie można się spodziewać, że zadziała po kilku godzinach. Jak u mnie zadziała, sprawdzę dopiero w przyszłym roku , chyba że zima będzie gorąca :D

W mojej ocenie działa od razu (w czaso-świecie podłogówki), ale puszczona w południe dała już spadek wieczorem, pozostawiona do rana dała jeszcze większy efekt. Potem w ciągu dnia nic i na kolejną noc ponownie. To było przedwczoraj i wczoraj. Dziś nadal upał, ale te dwa dni wystarczyły dziś nie puszczam chłodzenia.

Ile "uciągnie" pompa obiegowa PC a kiedy, być może, potrzeba coś dokładać?

Obecnie mam tylko parter na dwóch rozdzielaczach każdy po 8 pętli ogrzewając 140m2. Nie wiem jaka suma długości pętli.

Mam też wyprowadzone rurki ogrzewania na strych, obecnie nie używane.

Czy jak w przyszłości będę chciał zaadaptować strych to czy mogę postawić 3 rozdzielacz i do niego 2-3-4 (nie wiem ile) klimakonwektory i nadal na pompce z PC czy będzie trzeba już coś szyć bardziej skomplikowanego.

Jak za mało danych podałem to czego potrzebuję żeby to oszacować/obliczyć.

Dzięki:)

Pompa AiO Aquarea 1f 9kW

Czy jak w przyszłości będę chciał zaadaptować strych to czy mogę postawić 3 rozdzielacz i do niego 2-3-4

(nie wiem ile) klimakonwektory i nadal na pompce z PC czy będzie trzeba już coś szyć bardziej skomplikowanego.

Jak za mało danych podałem to czego potrzebuję żeby to oszacować/obliczyć.

Dzięki:)

Pompa AiO Aquarea 1f 9kW

Należy wykonać OZC całego budynku,

Pompa 9 kW/1f - dla jakiej części budynku była dobierana?

Należy wykonać OZC całego budynku,

Pompa 9 kW/1f - dla jakiej części budynku była dobierana?

Pompa jest jaka jest radzi sobie bez problemu teraz i poradzi sobie ze strychem (jest obecnie lekko nadmiarowa - to z empirii nie OZC). A jak sobie nie poradzi to weźmie grzałkę na te 3 dni czy tam tygodnie. Nie o to pytam.

Pytam ogólnie o praktykę, zalecenia pod kątem pompy obiegowej, ilości rozdzielaczy, pętli i wtłaczania wody na rózne kondygnacje.

• 2 weeks później...
Witam,jaki polecacie sterownik do Panasonica??, obecnie mam zwykłego Salusa, szukam czegoś ładniejszego i z aplikacją.Czy obecne podłączenie sterownika jest ok???to znaczy czy rozłącza też wbudowaną pompę obiegową???Czy tylko wyłącza samą pompę po osiągnięciu zadanej temperatury??sterownik.jpg Edytowane przez marek231984

To może moje pytanie w drugą stronę , a jak teraz masz ? ( czy pompa obiegowa się wyłącza ? )

Bo podłączone jest wg schematu Panasonica ( o ile ten biały przewód dwużyłowy idzie na styk sterownika) a jak PC to robi to tego nie wiem ( może jest to do sprawdzenia w manualu ).

Natomiast ,żeby było inaczej niż jest , to nie jest to prosta sprawa ,bo trzebaby zmieniać logikę sterowania pompy obiegowej i rozcinać przewody w PC ,bo z menu nie da się zmieniać włączenie/wyłączenie pompy objegowej , jak PC nie pracuje.

Witam wszystkich

Jestem poraz pierwszy na forum.

W niedługim czasie chcę zainstalować PC do ogrzewania CO i CWU.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym z lat 30-tych po modernizacji w 2013 . Ściany (cegła +luka powietrzna) 40 cm + styro 10 cm

Dach wełna 25cm , okna 3-szybowe.

Do tej pory kocioł na eko groszek 35 KW.

Dodam jeszcze że kocioł spalał około 8ton + eko groszku a ostatniej zimy nie liczyłem bo okres grzewczy był długi i tylko dokupowałem , choć nie było mrozów to trzeba było palić i przy kotle 35 KW samo podtrzmanie i CWU z cyrkulacją zżerało tony.

Zrobiłem też ozc na stronie ciepłowłaściwe i wyszło mi zapotrzebowanie na moc 88kWh/m2 rocznie co wydaje mi się za małe , ale może się mylę?

Strefa klimatyczna lll - 20 C*

Mam też kilka ofert na kompleksowy montaż PC z wycięciem Kotła i przeróbką kotłowni .

1. Mitsubishi Electric, model Zubadan.

Split o mocy grzewczej 14,0 kW

+ CWU 300L + BUFOR 200L

= 56.460 pln brutto 8%

+ przeróbka kotłowni

(2500 pln + materiały?)

= całość 59000 PLN Brutto

2. Panasonic T-CAP 16KW split

+ CWU 300L + BUFOR 200L

= 49.600 PLN Brutto 8%

+ przeróbka kotłowni 2500

= całość 52.100 PLN Brutto

3. Viessmann

Pakiet Vitocal 200-S AWB-E 201.D16

16 KW split

+CWU 300L + BUFOR 200L

= 48000 PLN Brutto

+ materiały elektryczne i f-gaz

około 2000 PLN

+ przeróbka kotłowni- hydraulik

2500 + materiały??

= całość 52500 + materiały???

4. Vaillant VWL 125/5 AS 400

12.6 KW

+ CWU 400L + BUFOR 200L

= 35000 PLN Brutto

+ osprzęt gdzie jest ujęty kocioł. .

elektryczny ELOBLOCK VE 18 KW

= 6700 PLN Brutto

+ robocizna

= 3500 PLN Brutto

+ przeróbka kotłowni 2500 PLN

= całość 47.700 PLN Brutto 8%.

Pytanie co o tym sądzicie i jaką pompę wybrać , będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Nie podałem najważniejszego ,

jezeli chodzi o dom to tutaj mam trochę mix , więc tak dom to typowa stodoła - prostokąt o wymiarach 22m x 8.5m i składa się z dwóch części, pierwsza to pierwotna część mieszkalna parter +poddasze 160m2 - grzejniki C22 purmo, druga część to pomieszczenie gospodarcze( kiedyś ogrzewane) - garaż w którym mieści się kotłownia i biuro 104m2 - grzejniki C11 - od kilku lat nie ogrzewane ponieważ kocioł i komin dodawały na tyle ciepła że grzejniki były

zamknięte ,ale po "wycięciu " kotła tego ciepła już nie będzie i muszę to brać pod uwagę żeby obliczyć straty.

Do tego poddasze nad garażem 65m2 podłoga - rurki co 10 cm

tyle że podłogówka wpięta w zasilanie za pompą CO .

Całość daje 160m2 grzejniki

104m2 garaż grzejniki

65m2 podłoga

W garażu wystarczy mi ok 10-12 C*.

Zrobiłem też ozc na stronie ciepłowłaściwe i wyszło mi zapotrzebowanie

na moc 88 kWh/m2 rocznie, co wydaje mi się za małe , ale może się mylę?

Strefa klimatyczna lll - 20 C*

88 kWh/m2 - to jest zapotrzebowanie na ilość ciepła;

88 * ( 160 + 104 + 65 ) = 28952 kWh/rok,

moc cieplną podaje się w kW

Witam

Mam pytanie odnośnie modułu Smart Cloud, a konkretnie o harmonogram tygodniowy. Przykładowo ustawiłem sobie załączenie grzania zbiornika wody na godz 5:30 rano i wyłącznie na 7:30. Problem w tym, że wstałem o 6, a pompa nie załącza się. Tak jakby harmonogram nie był ustawiony. Dioda stanu na adapterze sieciowym CZ TAW1 mruga na biało ( implementacja regulatora czasowego).Temperatura wody spadła na tyle, że pompa powinna była się załączyć o tej 5:30, niestety nic takiego nie nastąpiło. Czy ktoś ma z Was większe doświadczenie z ustawieniem harmonogramu czasowego?

Witam

Zamontowali mi dziś pompę panasa monoblok 3 fazy t-capa

Pisałem wcześniej forum ale własnie już dziś mi działa

Mam pytanka:

1. ile załączeń sprężarki macie na podgrzanie wody cwu?

Mi pokazuje 4

Wzięła 3.08 kwh ,z kranówki do 47st

2.ustawiłem harmonogram tyg ale tylko z kranem nie wiem czy dobrze bo było też słonko z kranem i samo słonko

czy bedzie grzało tylko bojler czy po krzywej grzewczej

ustawiłem temp zał 10st bo w domu ciepło(24st)

mam podłogówke i grzejniki

jaką temp ustawić zasilania po krzywej grzewczej

Możecie się podzielić swoimi doświadczeniami będę bardzo wdzięczny

załąćzanie grzania mam raz dziennie od 12 do 15 czs grzania cwu 2 godz

mam fotowoltaike,naprodukawane mam opór ponad 9300kw od 19grudnia zwszłego roku do 8 marca 5,12kw potem dołożyłem jeszcze 4,8kw

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I PODPOWIEDZI

POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA FORUM

Witam

Zamontowali mi dziś pompę panasa monoblok 3 fazy t-capa

Pisałem wcześniej forum ale własnie już dziś mi działa

Mam pytanka:

1. ile załączeń sprężarki macie na podgrzanie wody cwu?

Mi pokazuje 4

Wzięła 3.08 kwh ,z kranówki do 47st

2.ustawiłem harmonogram tyg ale tylko z kranem nie wiem czy dobrze bo było też słonko z kranem i samo słonko

czy bedzie grzało tylko bojler czy po krzywej grzewczej

ustawiłem temp zał 10st bo w domu ciepło(24st)

mam podłogówke i grzejniki

jaką temp ustawić zasilania po krzywej grzewczej

Możecie się podzielić swoimi doświadczeniami będę bardzo wdzięczny

załąćzanie grzania mam raz dziennie od 12 do 15 czs grzania cwu 2 godz

mam fotowoltaike,naprodukawane mam opór ponad 9300kw od 19grudnia zwszłego roku do 8 marca 5,12kw potem dołożyłem jeszcze 4,8kw

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I PODPOWIEDZI

POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA FORUM

Witam

Czekam na montaż PC

Odnośnie grzania . Jak grzałeś do tej pory? Każdy dom jest inny ja bym dał (+15---37*C) , ( -15---40*C)

CO---masz mieszane ,choć dla podłogówki chyba za duże