Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Migu oczywiście ma rację -co ma podłogówka do sprzęgła hydraulicznego (może tylko to ,że przy OP i grzejnikach zazwyczaj trzeba je stosować...)?

W układach mieszanych bufory daje się głównie z powodu funkcji sprzęgła "przy okazji"...

Ręce opadają przy takich "instalatorach"-toć to ABECADŁO "pompiarskie" !

TEŻ MYŚLĘ O BUFORZE NAWET 200L

No myślałem że są kumaci ale cóz

mają 100 pomp do zamontowania a już są 11 lat na rynku

pytałem się o bufor ale nie potrzebny,tak powiedzieli

pracuje w budowlance i mam w tym kierunku wiedzę,a pompy to zgłębiam na forach to dla mnie cos nowego

Nie można umiec wszystkiego

Masz może jakieś propozycje ?

patrzę i są 200 l ,

jak dobrze myślę to bez wężownicy

pozdrawiam

TEŻ MYŚLĘ O BUFORZE NAWET 200L

No myślałem że są kumaci ale cóz

mają 100 pomp do zamontowania a już są 11 lat na rynku

pytałem się o bufor ale nie potrzebny,tak powiedzieli

pracuje w budowlance i mam w tym kierunku wiedzę,a pompy to zgłębiam na forach to dla mnie cos nowego

Nie można umiec wszystkiego

Masz może jakieś propozycje ?

patrzę i są 200 l ,

jak dobrze myślę to bez wężownicy

pozdrawiam

Jakby Ci jakiś konkret hydraulik wyraźnie poprawił przepływ w systemie , to za ok 1000pln brutto masz oryginał Panasa 50L. Mam taki w firmie i jest git.

Jakby Ci jakiś konkret hydraulik wyraźnie poprawił przepływ w systemie , to za ok 1000pln brutto masz oryginał Panasa 50L. Mam taki w firmie i jest git.

NIE CHODZI O KASĘ

Ma to działać

Wiesz pojadę do pracy na 3 tyg i żona zostanie z problemem

Mam tydz jeszcze wolnego i musza to zrobić,bo nie chcę mieć ZONKA

Żona zadzwoni i powie że zimno w domu a tyle kasy poszło

Wiesz chodzi mi o komfort i wygodę,mam dość ekogroszku

Jutro ogarnę temat z przedstawicielem i instalatorem,bo serwis jak co to nie ma problemu zaraz przyjeżdzają bo są z Torunia a mają 75 km do mnie

NIE CHODZI O KASĘ

Ma to działać

Wiesz pojadę do pracy na 3 tyg i żona zostanie z problemem

Mam tydz jeszcze wolnego i musza to zrobić,bo nie chcę mieć ZONKA

Żona zadzwoni i powie że zimno w domu a tyle kasy poszło

Wiesz chodzi mi o komfort i wygodę,mam dość ekogroszku

Jutro ogarnę temat z przedstawicielem i instalatorem,bo serwis jak co to nie ma problemu zaraz przyjeżdzają bo są z Torunia a mają 75 km do mnie

Rozumiem -proszę tylko , pamiętaj o min 1" przyłączach (+odpowietrznik u góry i spust od dołu)

Rozumiem -proszę tylko , pamiętaj o min 1" przyłączach (+odpowietrznik u góry i spust od dołu)

od pompy do bojlera idzie wszystko w plastiku 1 cal także ok

muszę coś zanalezć

mam tydz na dogranie i sprawdzenie

Ale mówiłem ,załączyć pompę i niech hebluje

Albo jest ok albo nie

Tak to jest z tymi firmami

Ale ogólnie za wszystko wzięli 31 tyś, także nie ma nie jest zle

pompa bojler cwu 300l podłączenie glikol

Podstawowe zasady ;

1/ OZC - powinno być określone dla każdego pomieszczenia oddzielnie,

2/ moc grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C powinna być > = od mocy cieplnej danego pomieszczenia,

3/ gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą wyższe temperatury

......zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty,

4/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw zład wody w układzie,gdyż jednym z kluczy do ;

........ - optymalnej ilości startów PC

........ - stabilnej pracy pompy ciepła,

........ - wydłużenie czasu pracy sprężarki,

.........- wydłużenie czasu postoju sprężarki

jest objętość wodna instalacji grzewczej ;

Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW

5/ Bufor 50 l lub 100 l jest dopełnieniem tego warunku

6/ Poczytaj jak kolega Marco36 dochodził do swojego szczęścia jeżeli idzie o instalację z pompą PC; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365323-Pompy-ciep%C5%82a-PW-a-mro%C5%BAna-zima-25-30st-C oraz w innych tematach w których brał udział

Edytowane przez Andrzej5101

Podstawowe zasady ;

2/ moc grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C powinna być > = od mocy cieplnej danego pomieszczenia,

4/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw zład wody w układzie,gdyż jednym z kluczy do ;

6/ Poczytaj jak kolega Marco36 dochodził do swojego szczęścia jeżeli idzie o instalację z pompą PC; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365323-Pompy-ciep%C5%82a-PW-a-mro%C5%BAna-zima-25-30st-C oraz w innych tematach w których brał udział

Dzwonił przedstawiciel i ma szef podjechać zobaczyć co jest nie tak

Jak i mówie o buforze to mówią że starają się unikać bo to straty ciepła i więcej prądu bierze

Mam foto 9,91 kw więc no problem

Naprodukowane ma juz prawie 9350kWh od 19 grudnia zeszłego roku a 9,91kw foto mam od 8 marca bo rozbudowałem

Dziwne to ich myślenie

Mają bufor 100l stojący

Niech go zamontują

Nie wiem czym się kierują mówiąc o stratach w buforze

Podstawowe zasady ;

wodę na ogrzanie to max 45 st i to przy mrozach bo dom ma 5 lat i dobrze ocieplony:beton komórkowy 24 cm dach deskowany pod dachówką,15 styro grafit,okna 3 szyby,poddasze 25cm wełny skosy i 45 cm pa podwieszanym suficie( 20+10+15) na mijankę

W domu mam ciepło a nie grzeję(24 st)

Podstawowe zasady ;

Jeszcze jedno pytanie

Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie

Skopiowany cały tydz i histereza 4 st

Jak spadnie temp poniżej histerezy to załącza się grzanie cwu pomimo ustawienia harmonogramu

Co jest grane z tym harmonogramem?

1/Masz OZC dla każdego pomieszczenia?

2/Znasz moc cieplną grzejników w każdym pomieszczeniu?

3/Znasz pojemność układu grzewczego?

4/Jak sterowane są pompy obiegowe dodatkowe?

5/ Na czym" Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie "

Wodę CWU grzeje się do prysznica > 30 C - ale zależy to od indywidualnych ....predyspozycji człowieka

6/ Tu masz instrukcje obsługi sterownika pompy panasonic;

...

Edytowane przez Andrzej5101

5/ Na czym" Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie "

Wodę CWU grzeje się do prysznica > 30 C - ale zależy to od indywidualnych ....predyspozycji człowieka

...

instrukcja instrukcją

A na czym miałem ustawić?

No na sterowniku pompy 45 st temp cwu,

Mam głowice termostaczyczne w łazienkach i kuchni

NA CIEPŁO WŁAŚCIWE WYSZŁO MI ZAPOTRZEBOWANIE 13023 kWh dla całego domu

Jest tam harmonogram dla cwu i co

...

Dokładnie jak na filmiku miałem ustawione

jest ikonka harmonogramu na wyświetlaczu ,harmonogram ustawiony

Jak spadnie woda do 43 to się załącza pompa ,nie jak w harmonogramie tylko na skutek spadku temp wody w zbiorniku cwu

No i co w tym dziwnego ?

W godzinach od 12 do 15 przełączasz pompę na tryb "Kranu" ,czyli CWU. i w tym okresie pompa może ,ale nie musi grzać CWU. Będzie grzała jak zostanie spełniony kolejny warunek , czyli spadnie temperatura o deltę ustawioną w menu.

Edit: tak samo będzie z grzaniem , ustawisz słoneczko , i może zdarzyć się sytuacja , że mimo to pompa nie będzie grzała , bo temperatura wymagana do załączenia ( albo inny warunek włączenia w zalezności jak ją sterujesz) będzie wyższa bądź równa od ustawionej ( a musi być np niższa o 3 stopnie....).

Edytowane przez MiG25

No i co w tym dziwnego ?

W godzinach od 12 do 15 przełączasz pompę na tryb "Kranu" ,czyli CWU. i w tym okresie pompa może ,ale nie musi grzać CWU. Będzie grzała jak zostanie spełniony kolejny warunek , czyli spadnie temperatura o deltę ustawioną w menu.

Edit: tak samo będzie z grzaniem , ustawisz słoneczko , i może zdarzyć się sytuacja , że mimo to pompa nie będzie grzała , bo temperatura wymagana do załączenia ( albo inny warunek włączenia w zalezności jak ją sterujesz) będzie wyższa bądź równa od ustawionej ( a musi być np niższa o 3 stopnie....).

wiem o co chodzi,tak miałem na piecu od eko

cyrkulacje ustawię i tak się załącza jak chcę choc to inna pompka i tylko pcha wode( co 2 godz po 8 min)

to po co harmonogram jak i tak grzeje kiedy chce(bo spadnie poniżej temp,delty)a jak chcę by grzała w tych godz codziennie bo mam prąd z paneli

jedno przeczy drugiemu(ustawisz mi harmonogram a ja i tak ci wodę zagrzeję jak temp spadnie 1 st poniżej delty

Tak ktoś ten harmonogram wymyślił....

Po prostu musisz ustawić optymalną deltę ( 8 chyba jest za dużo , ludzie mają ustawioną 5. ) I ustawić taką temperaturę cwu aby mieć pewność ,że się włączy...

Ja przez automatykę mogę zrobić ForceDHW , i włącza się grzanie CWU mimo nie osiągniętej delty.

No i to ma jakiś sens , bo po co włączać całą pompę , jeśli temperatura spadła ci o ten 1 stopien delty... Przecież zaraz się wyłączy ( a jest uzasadniona opinia ,że jak juz wlaczysz sprężarkę to po to aby działałą jak najdłuzej , a nie za 5 min się wyłączyła).

Edytowane przez MiG25

tak ktoś ten harmonogram wymyślił....

Po prostu musisz ustawić optymalną deltę ( 8 chyba jest za dużo , ludzie mają ustawioną 5. ) i ustawić taką temperaturę cwu aby mieć pewność ,że się włączy...

Ja przez automatykę mogę zrobić forcedhw , i włącza się grzanie cwu mimo nie osiągniętej delty.

No i to ma jakiś sens , bo po co włączać całą pompę , jeśli temperatura spadła ci o ten 1 stopien delty... Przecież zaraz się wyłączy ( a jest uzasadniona opinia ,że jak juz wlaczysz sprężarkę to po to aby działałą jak najdłuzej , a nie za 5 min się wyłączyła).

jeden stopień poniżej delty a nie 1 stopień delty

dwa różne znaczenia

własnie był szef firmy i znalazł problem

nie podpięli powrotu grzejników,zaślepili go i dlatego wyskakiwał błąd

No i co w tym dziwnego ?

Nie wyobrażam sobie aby pompa zaczęła grzać CO gdy temp. spadnie o 3*C od mojej komfortowej czyli z 23*C na 20*C i dopiero ---załaczenie grzania.

Edytowane przez -voymar-

Pisałem o sterowaniu temperaturą wody w układzie , a to są dwie różne temperatury ( np. temperatura wody w obiegu może być i 40 stopni , a w domu i tak tylko 20...).

Jak sterujesz termostatem (sterownikiem z pompy przeniesionym do domu) to tam chyba jet delta 1 stopien , co i tak to może być za dużo i ludzie używają zewnętrznych...

No i jaki teraz przepływ ?

No i jak zakręcisz wszystkie grzejniki to znowu błąd będzie ?

Przepływ:lol:

Wczoraj jak był szef z tej firmy znalazł błąd

Sprawdzał wszystko po kolei i co?

Zonk

zle podpięli powrót grzejników,tzn nie podpięli zaślepili

Był zawór czterodrogowy który wycieli

Znalazł przyczynę,OD 11 LAT JUŻ ZAKŁADA POMPY CIEPŁA

Zaraz zadzwonił i za 1,5 godz byli u mnie

O 16:30 PRZYJECHALI I DO 18:30 ROBILI

Przy odpowietrzaniu było 34,2l/min

a przy sprawdzeniu przeplywu jest teraz 28,4l/min

bufora nie zakładali ani sprzęgła,przyczyna była gdzie indziej

blokował ten zamknięty powrót grzejników

Powrót powinien być wpięty w powrót do pompy za zaworem trójdrożnym,a nie był

co do grzejników,hmmm

W salonie mam 28m2 to tu będzie na maxa otwarte i łazienki i suszarnia ,tam też mam grzejnik

Nie wiem czy nie obniżyć jeszcze krzywej czy te 35/45 to nie za dużo ale pożyjemy zobaczymy

Metodą prób i błędów dojdę do ustawień

A co do harmonogramu to już tez wiem co i jak bo ten szef powiedział że jak sie ustawi harmonogram to nie wolno zmieniać ustawień,nawet jak sie ustawi bo zapamiętuje ostatnie i nie zważa na harmonogram

I rzeczywiście pokazał

Pompa wyłączyła grzanie cwu pomimo nieosiągniętej temp zadane,czyli jednak można

Edytowane przez dzimberto