dzimberto 13.09.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Migu oczywiście ma rację -co ma podłogówka do sprzęgła hydraulicznego (może tylko to ,że przy OP i grzejnikach zazwyczaj trzeba je stosować...)? W układach mieszanych bufory daje się głównie z powodu funkcji sprzęgła "przy okazji"... Ręce opadają przy takich "instalatorach"-toć to ABECADŁO "pompiarskie" ! TEŻ MYŚLĘ O BUFORZE NAWET 200L No myślałem że są kumaci ale cóz mają 100 pomp do zamontowania a już są 11 lat na rynku pytałem się o bufor ale nie potrzebny,tak powiedzieli pracuje w budowlance i mam w tym kierunku wiedzę,a pompy to zgłębiam na forach to dla mnie cos nowego Nie można umiec wszystkiego Masz może jakieś propozycje ? patrzę i są 200 l , jak dobrze myślę to bez wężownicy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.09.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 TEŻ MYŚLĘ O BUFORZE NAWET 200L No myślałem że są kumaci ale cóz mają 100 pomp do zamontowania a już są 11 lat na rynku pytałem się o bufor ale nie potrzebny,tak powiedzieli pracuje w budowlance i mam w tym kierunku wiedzę,a pompy to zgłębiam na forach to dla mnie cos nowego Nie można umiec wszystkiego Masz może jakieś propozycje ? patrzę i są 200 l , jak dobrze myślę to bez wężownicy pozdrawiam Jakby Ci jakiś konkret hydraulik wyraźnie poprawił przepływ w systemie , to za ok 1000pln brutto masz oryginał Panasa 50L. Mam taki w firmie i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 13.09.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Jakby Ci jakiś konkret hydraulik wyraźnie poprawił przepływ w systemie , to za ok 1000pln brutto masz oryginał Panasa 50L. Mam taki w firmie i jest git. NIE CHODZI O KASĘ Ma to działać Wiesz pojadę do pracy na 3 tyg i żona zostanie z problemem Mam tydz jeszcze wolnego i musza to zrobić,bo nie chcę mieć ZONKA Żona zadzwoni i powie że zimno w domu a tyle kasy poszło Wiesz chodzi mi o komfort i wygodę,mam dość ekogroszku Jutro ogarnę temat z przedstawicielem i instalatorem,bo serwis jak co to nie ma problemu zaraz przyjeżdzają bo są z Torunia a mają 75 km do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.09.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 NIE CHODZI O KASĘ Ma to działać Wiesz pojadę do pracy na 3 tyg i żona zostanie z problemem Mam tydz jeszcze wolnego i musza to zrobić,bo nie chcę mieć ZONKA Żona zadzwoni i powie że zimno w domu a tyle kasy poszło Wiesz chodzi mi o komfort i wygodę,mam dość ekogroszku Jutro ogarnę temat z przedstawicielem i instalatorem,bo serwis jak co to nie ma problemu zaraz przyjeżdzają bo są z Torunia a mają 75 km do mnie Rozumiem -proszę tylko , pamiętaj o min 1" przyłączach (+odpowietrznik u góry i spust od dołu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 13.09.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Rozumiem -proszę tylko , pamiętaj o min 1" przyłączach (+odpowietrznik u góry i spust od dołu) od pompy do bojlera idzie wszystko w plastiku 1 cal także ok muszę coś zanalezć mam tydz na dogranie i sprawdzenie Ale mówiłem ,załączyć pompę i niech hebluje Albo jest ok albo nie Tak to jest z tymi firmami Ale ogólnie za wszystko wzięli 31 tyś, także nie ma nie jest zle pompa bojler cwu 300l podłączenie glikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.09.2020 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) Podstawowe zasady ;1/ OZC - powinno być określone dla każdego pomieszczenia oddzielnie,2/ moc grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C powinna być > = od mocy cieplnej danego pomieszczenia,3/ gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą wyższe temperatury......zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty,4/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw zład wody w układzie,gdyż jednym z kluczy do ;........ - optymalnej ilości startów PC........ - stabilnej pracy pompy ciepła,........ - wydłużenie czasu pracy sprężarki,.........- wydłużenie czasu postoju sprężarkijest objętość wodna instalacji grzewczej ;Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW 5/ Bufor 50 l lub 100 l jest dopełnieniem tego warunku 6/ Poczytaj jak kolega Marco36 dochodził do swojego szczęścia jeżeli idzie o instalację z pompą PC; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365323-Pompy-ciep%C5%82a-PW-a-mro%C5%BAna-zima-25-30st-C oraz w innych tematach w których brał udział Edytowane 14 Września 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Podstawowe zasady ; 1/ OZC - powinno być określone dla każdego pomieszczenia oddzielnie, 2/ moc grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C powinna być > = od mocy cieplnej danego pomieszczenia, 3/ gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą wyższe temperatury ......zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty, 4/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw zład wody w układzie,gdyż jednym z kluczy do ; ........ - optymalnej ilości startów PC ........ - stabilnej pracy pompy ciepła, ........ - wydłużenie czasu pracy sprężarki, .........- wydłużenie czasu postoju sprężarki jest objętość wodna instalacji grzewczej ; Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW 5/ Bufor 50 l lub 100 l jest dopełnieniem tego warunku 6/ Poczytaj jak kolega Marco36 dochodził do swojego szczęścia jeżeli idzie o instalację z pompą PC; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365323-Pompy-ciep%C5%82a-PW-a-mro%C5%BAna-zima-25-30st-C oraz w innych tematach w których brał udział Dzwonił przedstawiciel i ma szef podjechać zobaczyć co jest nie tak Jak i mówie o buforze to mówią że starają się unikać bo to straty ciepła i więcej prądu bierze Mam foto 9,91 kw więc no problem Naprodukowane ma juz prawie 9350kWh od 19 grudnia zeszłego roku a 9,91kw foto mam od 8 marca bo rozbudowałem Dziwne to ich myślenie Mają bufor 100l stojący Niech go zamontują Nie wiem czym się kierują mówiąc o stratach w buforze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Podstawowe zasady ; 1/ OZC - powinno być określone dla każdego pomieszczenia oddzielnie, 2/ moc grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C powinna być > = od mocy cieplnej danego pomieszczenia, 3/ gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą wyższe temperatury ......zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty, 4/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw zład wody w układzie,gdyż jednym z kluczy do ; ........ - optymalnej ilości startów PC ........ - stabilnej pracy pompy ciepła, ........ - wydłużenie czasu pracy sprężarki, .........- wydłużenie czasu postoju sprężarki jest objętość wodna instalacji grzewczej ; Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW 5/ Bufor 50 l lub 100 l jest dopełnieniem tego warunku 6/ Poczytaj jak kolega Marco36 dochodził do swojego szczęścia jeżeli idzie o instalację z pompą PC; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365323-Pompy-ciep%C5%82a-PW-a-mro%C5%BAna-zima-25-30st-C oraz w innych tematach w których brał udział wodę na ogrzanie to max 45 st i to przy mrozach bo dom ma 5 lat i dobrze ocieplony:beton komórkowy 24 cm dach deskowany pod dachówką,15 styro grafit,okna 3 szyby,poddasze 25cm wełny skosy i 45 cm pa podwieszanym suficie( 20+10+15) na mijankę W domu mam ciepło a nie grzeję(24 st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Podstawowe zasady ; 1/ OZC - powinno być określone dla każdego pomieszczenia oddzielnie, 2/ moc grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C powinna być > = od mocy cieplnej danego pomieszczenia, 3/ gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą wyższe temperatury ......zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty, 4/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw zład wody w układzie,gdyż jednym z kluczy do ; ........ - optymalnej ilości startów PC ........ - stabilnej pracy pompy ciepła, ........ - wydłużenie czasu pracy sprężarki, .........- wydłużenie czasu postoju sprężarki jest objętość wodna instalacji grzewczej ; Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW 5/ Bufor 50 l lub 100 l jest dopełnieniem tego warunku 6/ Poczytaj jak kolega Marco36 dochodził do swojego szczęścia jeżeli idzie o instalację z pompą PC; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365323-Pompy-ciep%C5%82a-PW-a-mro%C5%BAna-zima-25-30st-C oraz w innych tematach w których brał udział Jeszcze jedno pytanie Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie Skopiowany cały tydz i histereza 4 st Jak spadnie temp poniżej histerezy to załącza się grzanie cwu pomimo ustawienia harmonogramu Co jest grane z tym harmonogramem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.09.2020 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) 1/Masz OZC dla każdego pomieszczenia? 2/Znasz moc cieplną grzejników w każdym pomieszczeniu? 3/Znasz pojemność układu grzewczego? 4/Jak sterowane są pompy obiegowe dodatkowe? 5/ Na czym" Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie " Wodę CWU grzeje się do prysznica > 30 C - ale zależy to od indywidualnych ....predyspozycji człowieka 6/ Tu masz instrukcje obsługi sterownika pompy panasonic; ... Edytowane 14 Września 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 1/Masz OZC dla każdego pomieszczenia? 2/Znasz moc cieplną grzejników w każdym pomieszczeniu? 3/Znasz pojemność układu grzewczego? 4/Jak sterowane są pompy obiegowe dodatkowe? 5/ Na czym" Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie " Wodę CWU grzeje się do prysznica > 30 C - ale zależy to od indywidualnych ....predyspozycji człowieka 6/ Tu masz instrukcje obsługi sterownika pompy panasonic; ... instrukcja instrukcją A na czym miałem ustawić? No na sterowniku pompy 45 st temp cwu, Mam głowice termostaczyczne w łazienkach i kuchni NA CIEPŁO WŁAŚCIWE WYSZŁO MI ZAPOTRZEBOWANIE 13023 kWh dla całego domu Jest tam harmonogram dla cwu i co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 1/Masz OZC dla każdego pomieszczenia? 2/Znasz moc cieplną grzejników w każdym pomieszczeniu? 3/Znasz pojemność układu grzewczego? 4/Jak sterowane są pompy obiegowe dodatkowe? 5/ Na czym" Ustawiłem harmonogram grzania cwu na 12 włączenie cwu grzania( kran) i 15 wyłączenie " Wodę CWU grzeje się do prysznica > 30 C - ale zależy to od indywidualnych ....predyspozycji człowieka 6/ Tu masz instrukcje obsługi sterownika pompy panasonic; ... Dokładnie jak na filmiku miałem ustawione jest ikonka harmonogramu na wyświetlaczu ,harmonogram ustawiony Jak spadnie woda do 43 to się załącza pompa ,nie jak w harmonogramie tylko na skutek spadku temp wody w zbiorniku cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.09.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) No i co w tym dziwnego ? W godzinach od 12 do 15 przełączasz pompę na tryb "Kranu" ,czyli CWU. i w tym okresie pompa może ,ale nie musi grzać CWU. Będzie grzała jak zostanie spełniony kolejny warunek , czyli spadnie temperatura o deltę ustawioną w menu. Edit: tak samo będzie z grzaniem , ustawisz słoneczko , i może zdarzyć się sytuacja , że mimo to pompa nie będzie grzała , bo temperatura wymagana do załączenia ( albo inny warunek włączenia w zalezności jak ją sterujesz) będzie wyższa bądź równa od ustawionej ( a musi być np niższa o 3 stopnie....). Edytowane 14 Września 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 No i co w tym dziwnego ? W godzinach od 12 do 15 przełączasz pompę na tryb "Kranu" ,czyli CWU. i w tym okresie pompa może ,ale nie musi grzać CWU. Będzie grzała jak zostanie spełniony kolejny warunek , czyli spadnie temperatura o deltę ustawioną w menu. Edit: tak samo będzie z grzaniem , ustawisz słoneczko , i może zdarzyć się sytuacja , że mimo to pompa nie będzie grzała , bo temperatura wymagana do załączenia ( albo inny warunek włączenia w zalezności jak ją sterujesz) będzie wyższa bądź równa od ustawionej ( a musi być np niższa o 3 stopnie....). wiem o co chodzi,tak miałem na piecu od eko cyrkulacje ustawię i tak się załącza jak chcę choc to inna pompka i tylko pcha wode( co 2 godz po 8 min) to po co harmonogram jak i tak grzeje kiedy chce(bo spadnie poniżej temp,delty)a jak chcę by grzała w tych godz codziennie bo mam prąd z paneli jedno przeczy drugiemu(ustawisz mi harmonogram a ja i tak ci wodę zagrzeję jak temp spadnie 1 st poniżej delty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.09.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) Tak ktoś ten harmonogram wymyślił....Po prostu musisz ustawić optymalną deltę ( 8 chyba jest za dużo , ludzie mają ustawioną 5. ) I ustawić taką temperaturę cwu aby mieć pewność ,że się włączy... Ja przez automatykę mogę zrobić ForceDHW , i włącza się grzanie CWU mimo nie osiągniętej delty. No i to ma jakiś sens , bo po co włączać całą pompę , jeśli temperatura spadła ci o ten 1 stopien delty... Przecież zaraz się wyłączy ( a jest uzasadniona opinia ,że jak juz wlaczysz sprężarkę to po to aby działałą jak najdłuzej , a nie za 5 min się wyłączyła). Edytowane 14 Września 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 14.09.2020 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 tak ktoś ten harmonogram wymyślił.... Po prostu musisz ustawić optymalną deltę ( 8 chyba jest za dużo , ludzie mają ustawioną 5. ) i ustawić taką temperaturę cwu aby mieć pewność ,że się włączy... Ja przez automatykę mogę zrobić forcedhw , i włącza się grzanie cwu mimo nie osiągniętej delty. No i to ma jakiś sens , bo po co włączać całą pompę , jeśli temperatura spadła ci o ten 1 stopien delty... Przecież zaraz się wyłączy ( a jest uzasadniona opinia ,że jak juz wlaczysz sprężarkę to po to aby działałą jak najdłuzej , a nie za 5 min się wyłączyła). jeden stopień poniżej delty a nie 1 stopień delty dwa różne znaczenia własnie był szef firmy i znalazł problem nie podpięli powrotu grzejników,zaślepili go i dlatego wyskakiwał błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.09.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) No i jaki teraz przepływ ? No i jak zakręcisz wszystkie grzejniki to znowu błąd będzie ? Edytowane 14 Września 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.09.2020 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) No i co w tym dziwnego ? W godzinach od 12 do 15 przełączasz pompę na tryb "Kranu" ,czyli CWU. i w tym okresie pompa może ,ale nie musi grzać CWU. Będzie grzała jak zostanie spełniony kolejny warunek , czyli spadnie temperatura o deltę ustawioną w menu. Edit: tak samo będzie z grzaniem , ustawisz słoneczko , i może zdarzyć się sytuacja , że mimo to pompa nie będzie grzała , bo temperatura wymagana do załączenia ( albo inny warunek włączenia w zalezności jak ją sterujesz) będzie wyższa bądź równa od ustawionej ( a musi być np niższa o 3 stopnie....). Nie wyobrażam sobie aby pompa zaczęła grzać CO gdy temp. spadnie o 3*C od mojej komfortowej czyli z 23*C na 20*C i dopiero ---załaczenie grzania. Edytowane 14 Września 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.09.2020 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Pisałem o sterowaniu temperaturą wody w układzie , a to są dwie różne temperatury ( np. temperatura wody w obiegu może być i 40 stopni , a w domu i tak tylko 20...).Jak sterujesz termostatem (sterownikiem z pompy przeniesionym do domu) to tam chyba jet delta 1 stopien , co i tak to może być za dużo i ludzie używają zewnętrznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 15.09.2020 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) No i jaki teraz przepływ ? No i jak zakręcisz wszystkie grzejniki to znowu błąd będzie ? Przepływ:lol: Wczoraj jak był szef z tej firmy znalazł błąd Sprawdzał wszystko po kolei i co? Zonk zle podpięli powrót grzejników,tzn nie podpięli zaślepili Był zawór czterodrogowy który wycieli Znalazł przyczynę,OD 11 LAT JUŻ ZAKŁADA POMPY CIEPŁA Zaraz zadzwonił i za 1,5 godz byli u mnie O 16:30 PRZYJECHALI I DO 18:30 ROBILI Przy odpowietrzaniu było 34,2l/min a przy sprawdzeniu przeplywu jest teraz 28,4l/min bufora nie zakładali ani sprzęgła,przyczyna była gdzie indziej blokował ten zamknięty powrót grzejników Powrót powinien być wpięty w powrót do pompy za zaworem trójdrożnym,a nie był co do grzejników,hmmm W salonie mam 28m2 to tu będzie na maxa otwarte i łazienki i suszarnia ,tam też mam grzejnik Nie wiem czy nie obniżyć jeszcze krzywej czy te 35/45 to nie za dużo ale pożyjemy zobaczymy Metodą prób i błędów dojdę do ustawień A co do harmonogramu to już tez wiem co i jak bo ten szef powiedział że jak sie ustawi harmonogram to nie wolno zmieniać ustawień,nawet jak sie ustawi bo zapamiętuje ostatnie i nie zważa na harmonogram I rzeczywiście pokazał Pompa wyłączyła grzanie cwu pomimo nieosiągniętej temp zadane,czyli jednak można Edytowane 15 Września 2020 przez dzimberto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts