Tulisko 15.09.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 to tam chyba jet delta 1 stopien , co i tak to może być za dużo i ludzie używają zewnętrznych... Chodzi Ci chyba raczej o histerezę a nie o deltę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.09.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 @dzimberto , ludzie w sterownikach nie rozumieją pewnych rzeczy: - sterownik ( harmonogram) ustawia wpisane wcześniej rzeczy ( temperatury) o konkretnej ( wpisanej w harmonogram ) porze. Czyli np o godz. 12:00 włącz pompę , ustaw CWU ,ustaw temperaurę 45 stopni. Czyli jak ktos przyjdzie o 12:01 i cokolwiek zmieni , to harmonogram tego już nie przywróci ( chyba ,że następnego dnia o 12:00 jest to samo wpisane , to na następny dzien dopiero to ustawi). To samo , jeśli o 12:00 nie ma prądu , i prąd powróci o 12:01 , to pompa już się nie włączy , bo pompa miala sie wlaczyc o 12:00 , a nie (jak duzo ludzi rozumuje) ma być włączona od 12:00. @Tulisko , mialem na myśli różnicę temperatur , w skrócie deltę , histereza też może być ( bo to w termostatach faktycznie najczęściej używany zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 18.09.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Migu oczywiście ma rację -co ma podłogówka do sprzęgła hydraulicznego (może tylko to ,że przy OP i grzejnikach zazwyczaj trzeba je stosować...)? W układach mieszanych bufory daje się głównie z powodu funkcji sprzęgła "przy okazji"... Ręce opadają przy takich "instalatorach"-toć to ABECADŁO "pompiarskie" ! Witam ponownie Wszystko działa jak należy podłogówka na górze w łazience jest zimna ale myślę że instalacja gdzieś może mieć jeszcze powietrze Załączyłem odpowietrzanie i zamknąłem dół podłogówki na zaworach a grzejniki są otwarte słychać jakby jeszcze było powietrze w układzie mam do ciebie pytanie Jaką masz temp ustawione na pompie Ja grzeje po krzywej i 45 na 35 delta 5 myślę że jeszcze za dużo na zasilaniu bo żona mi wczoraj nabąknęła ż trochę zimno,a lubi ciepło włączyłem na noc pompę i jeszcze zjechałem na sterowniku -3 st,rano podłoga lekko ciepła i 26 w domu,za ciepło trochę a na dworzu dziś było 5 st w nocy Myślę że może zjechać dół krzywej do 28st a górę zostawić na 42 Co myślisz pozdro Ps.Przepływ 28,5 L/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.09.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Witam ponownie Wszystko działa jak należy podłogówka na górze w łazience jest zimna ale myślę że instalacja gdzieś może mieć jeszcze powietrze Załączyłem odpowietrzanie i zamknąłem dół podłogówki na zaworach a grzejniki są otwarte słychać jakby jeszcze było powietrze w układzie mam do ciebie pytanie Jaką masz temp ustawione na pompie Ja grzeje po krzywej i 45 na 35 delta 5 myślę że jeszcze za dużo na zasilaniu bo żona mi wczoraj nabąknęła ż trochę zimno,a lubi ciepło włączyłem na noc pompę i jeszcze zjechałem na sterowniku -3 st,rano podłoga lekko ciepła i 26 w domu,za ciepło trochę a na dworzu dziś było 5 st w nocy Myślę że może zjechać dół krzywej do 28st a górę zostawić na 42 Co myślisz pozdro Ps.Przepływ 28,5 L/min Hej, u mnie dzisiaj było 0st..PC zacznę włączać "z palca" wg potrzeb jak tylko będzie chłodno (jeśli w dzień jest słonecznie , to pomimo chłodu w nocy CO nie uruchamiamy). Z tego co piszesz wynika ,że musisz koniecznie odpowietrzyć system.Nie chodzi tu wcale o funkcję w PC , tylko o odpowietrzenie instalacji (wszystkie głowice i zawory odkręcone i od dołu do góry po kolei odkręcasz odpowietrzniki).Dopiero po takim odpowietrzeniu możesz sobie puszczać funkcję odpowietrzenia w PC. U mnie KG jeśli dobrze pamiętam, jest taka : 12/40 i -13/48. Bez odpowietrzenia i ciągłej pracy nie ma co zmieniać KG. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 18.09.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Hej, u mnie dzisiaj było 0st..PC zacznę włączać "z palca" wg potrzeb jak tylko będzie chłodno (jeśli w dzień jest słonecznie , to pomimo chłodu w nocy CO nie uruchamiamy). Z tego co piszesz wynika ,że musisz koniecznie odpowietrzyć system.Nie chodzi tu wcale o funkcję w PC , tylko o odpowietrzenie instalacji (wszystkie głowice i zawory odkręcone i od dołu do góry po kolei odkręcasz odpowietrzniki).Dopiero po takim odpowietrzeniu możesz sobie puszczać funkcję odpowietrzenia w PC. U mnie KG jeśli dobrze pamiętam, jest taka : 12/40 i -13/48. Bez odpowietrzenia i ciągłej pracy nie ma co zmieniać KG. Pzdr Hej W zeszłym roku u mnie nie było takich mrozów ,może z 3 dni -6 ale nic poza tym Woda na grzejniki mi szła 40-42 max przy -2 miałem 39 st i w domu 23 st ciepła,podłogówka nawet się nie załączyła sprawdzałem przepływ i dobry i nie słychać nic,przedtem coś jakby było powietrze podłogówkę ciężko odpowietrzyć,bo grzejniki nic powietrza w środku nie ma,spróbuję zejść z temp. W poniedz wyjeżdzam do pracy na 3 tyg to najwyżej żona jak co na sterowniku sobie obniży korektę( te +5 lub -5) zrobi lub wyłączy na grzanie tylko bojler zostawi pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.09.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żeby odpowietrzyć podłogówkę , to trzeba robić pętla po pętli ,żeby jak najwięcej wody przepchnąć przez nią. Czyli wszystkie zamknięte oprócz jednej , i tak po kolei.Masz na listwie podłogówki odpowietrzacz automatyczny ?Czy do innego punktu trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 18.09.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żeby odpowietrzyć podłogówkę , to trzeba robić pętla po pętli ,żeby jak najwięcej wody przepchnąć przez nią. Czyli wszystkie zamknięte oprócz jednej , i tak po kolei.Masz na listwie podłogówki odpowietrzacz automatyczny ?Czy do innego punktu trzeba... Ta jedna pętla u góry w łazience jest podpięta bezpośrednie pod zasilaniem podłogówki przed rozdzielaczem sprawdzałem przepływ i nie słychać tzw szumu jakby bąbelków wody jak włączę pompkę w pompie Mam pytanie Jak wychodzi wam praca sprężarki (praca i włączenia sprężarki) Jak to wygląda to w ujęciu rocznym(godziny pracy i włączenia)? teraz mam 18 godz pracy i 42 włączenia(trochę dużo tych włączeń) Obniżyłem krzywą grzewczą do 42 przy -15 i 26 przy 15 Dziś w nocy trochę chodziła,ale dużo za ciepło co do podłogówki to mam na rozdzielaczach odpowietrzniki i rozdzielaczach grzejników też i przy każdym grzejniku dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 18.09.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żeby odpowietrzyć podłogówkę , to trzeba robić pętla po pętli ,żeby jak najwięcej wody przepchnąć przez nią. Czyli wszystkie zamknięte oprócz jednej , i tak po kolei.Masz na listwie podłogówki odpowietrzacz automatyczny ?Czy do innego punktu trzeba... Jeszcze jedno,zużycie prądu jest mierzone tylko jak działa pompa i sprężarka,sprawdziłem to bo mam podlicznik Jak pompuje tylko wodę w układzie to pokazuje 0 kWh poboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.09.2020 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Rozdzielczość pomiaru mocy to 200W ,i na podstawie tej mocy sterownik liczy Energię. Nie liczy rowniez defrostu (nie obejmuje od produkcji ciepła otrzymanego z podlogowki/bufora).O ile przy 9kW i większych błąd pomiaru nie jest duży (u mnie przy 12kW gdy nie ma defrostow praktycznie się zgadza), to przy mniejszych pompach błąd jest juz praktycznie taki,że nawet jako wskaznik nie da się tych liczb traktować.Co do godz pracy to aktualnie mam 1245h i 632 zalaczen. Jak Ci wychodzi ,że sprezarka zalacza się częściej niż godzinę, to znaczy ze coś jest do poprawy.Oczywiście latem to może być normalne (u mnie zbiornik CWU podgrzewa o 10 stopni w 20min) ,ale zima trzeba pilnować,że jak już się wlaczy ,to tak żeby juz popracowała dłużej. A do tego potrzebna jest po prostu akumulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tompatrz 19.09.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Czy pompa wg krzywej dąży do takiej samej temperatury zasilającej jak wyjściowa? Ustawiłem wg rad Delta T grzania na 8 (grzejniki). Przepływ wody jest pokazywane wg pompy obiegowej która jest w PC ? Czy sumuje w tym przypadku pompę obiegową którą mam jako EXTRA PUMP podłączoną za małym 50 l bojlerem Panasonica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.09.2020 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Nie do końca do tej ( temperatura wyjściowa jest po prostu wynikiem tego co pompa może). Przykładowo wystartujesz powiedzmy z 10stopni , ustawisz na 30 , to wyjściowa będzie wyższa od wejściowej o ustawioną Deltę , i nie będzie to temperatura docelowa.temperatura docelowa jest ustawiana z krzywej ,plus to o ile podniesiesz/obniżysz , albo wprost z ustawionej temperatury ,jesli krzywej grzewczej nie używasz. Pompa najpierw dąży aby temperatura wyjściowa była taka jak docelowa , a poźniej jak ją przekroczy to zaczyna modulować ( aby to utrzymać) , a jak przekroczy o 3 stopnie to bodajże po 3 min się wyłączy Temperaturę aktualną docelową masz w menu z informacjami , a jak chcesz z Service clouda , to tylko z wykresów. Co do przepływu ,to w jednostce wewnętrznej masz przepływomierz , i to są dane z niego. Jest to tylko to co przepływa przez pompę. A czy EXTRA PUMP wpływa na ten pomiar ? Na pewno tak , ale w bardzo niewielkim zakresie ( bo wlasnie po to jest sprzeglo/bufor) zeby odseparować objegi.Pompa nie wie zupelnie jaki jest przeplyw wywołany przez tą EXTRA PUMP , i nie jest to sumowane. Co wiecej ,mozesz w menu servisowym uruchomic tylko EXTRA PUMP , a wewnętrzną pompę miec zatrzymaną , i przeplywu żadnego nie będzie.Oczywiście mówimy o standardowym sprzegle/buforze ( jak Panasonica) . Są jeszcze bufory szeregowe , i tam podłączenie pompy zewnętrznej skutkowałoby przeplywem przez pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.09.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Takie pytanie.PC działa wg harmonogramu - włączenie heat/tank o 13 i wyłączenie o 15W ustawieniach Max czas działania ogrz. podłog mam wpisane 2godzinyCzas wygrz zbiorn (max): 2godziny Oznacza to w okienku 13-15 w ogóle nie właczy się grzanie CWU (nawet jak podłoga nie będzie grzała?? Przydała by się jakaś normalne instrukcja....z opisem co jest do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.09.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Włączy się ,spokojnie.Chodzi o opcje : Max czas działania CO i Max czas działania CWU ... Max czas działania CWU - jak zacznie grzać zbiornik i nie osiągnie żądanej temperatury to i tak się przełączy na CO (bądź wyłączy) po tym czasie. Max czas działania CO - podobnie , tyle że ten czas zaczyna się odliczać po przejściu z CWU ( wcześniej nie ma zastosowania) ,czyli zbiornik dopiero co zagrzany , przejście na CO , i teraz podłoga będzie grzana przynajmniej przez ten czas ,jaki jest ustawiony ( wcześniej na CWU się nie przełączy , chyba ,że wymusisz grzanie zbiornika , bądź zaczniesz zmieniać niektóre opcje - chyba nawet ręczne podniesienie temperatury zbiornika spowoduje ,że ten czas jakby się skasuje i może zacząć grzać zbiornik). Więc jeśli w harmonogramie nie ma np.że o godz 11 grzać zbiornik , to na pewno się włączy. Edytowane 24 Września 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.09.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) MIG25 na pewno?Bo w między czasie znalazłem w tym wątku wypowiedź plusfotoMax czas CO oznacza iż w trybie heat/tank nie załączy CWU wcześniej niż ustawiony tam czas nawet jeśli będzie taka potrzeba.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7880762&viewfull=1#post7880762 skąd moje pytanie?Wczoraj zbiornik dorzewał mi się grzałką....W harmonogramie mam tak:godz13 On H/Tgodz 17 OFF Po zużyciu prądu widziałem że miedzy 13 i 15 PC nie pobrała nic - zaczęło się dopiero pobierać po 15 na CWU a przed 17 włączyłą się grzałka Max czas działania CWU mam 2hMax czas działania CO 2h Edytowane 24 Września 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.09.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Czyli masz ustawione ,że pomiędzy 13 a 17 pompa jest włączona i ustawiona H/T ( bo wcześniej pisałeś ,że tylko do 15 - wyłączenie).A jaka była temperatura wody ustawiona , i jaka Delta ? Być może temperatura wystarczająco się obniżyła dopiero o 15...No i grzanie zbiornika 2 godz. to samo w sobie bardzo długo. Może ustawiłeś temp. wysoko ? ( Pompa powyżej chyba 50 stopni nie jest w stanie nagrzać tylko sprężarką). EDIT: No i poszukaj jeszcze postów @plusfoto odnośnie Max czas działania CO . Sam kiedyś z nim dyskutowałem na ten temat , i przekonał mnie właśnie do tego. Edytowane 24 Września 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.09.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Mimo wszystko wydaje mi się, że przy H/T w harmonogramie pompa powinna zacząć od CWU niezależnie od Max czas działania CO. Edit: oczywiście zakładając, że CWU wymagała grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.09.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Też mi się tak wydaje, i nie napisałem nic ,co by było z tym w sprzeczności. U Ciebie musiał zaistnieć jeszcze jakiś inny warunek , który o 15 pozwolił na przełączenia na CWU. EDIT: U Ciebie , w sensie @uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.09.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) MiG25 no mogło się tak zdarzyć, że dopiero po 15 temp spadła na tyle, że włączył się grzanie CWU. Delte mam 4 i grzanie do 48. Mimo wszystko zastanowiła mnie ta świecąca lampka na grzałce i pobór prądu 4,2... Musze to dłużej poobserwować Spóbuję celowo wylać ciepłą wodę i zobacze jak szybko ją dogrzeje. Aha - Tak mam ustawione H/T 13-17. Pytałem o 13-15 czysto teoretycznie - co by było wtedy Edytowane 24 Września 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.09.2020 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Przykładowo aby podgrzać 300l wody o 6 stopni mocą 2kW potrzeba godzinę.(Poszukaj kalkulatora na necie aby dostosować do Twoich warunków to obliczenie.2kW to jest dość mało na pompe ciepla , i np.taka 9kW chyba się do takiej wartości nawet nie zmoduluje....Wiec co jest u Ciebie nie tak ,ze pompa ciepla robiła to 2h, a i tak włączyła grzałkę w zbiorniku. Może mala wezownica i brak wystarczającego odbioru, moze coś z zaworem trójdrożnym i/lub przepływem... A może czujnik temperatury pokazuje głupoty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 25.09.2020 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 dzięki,poobserwuję to.Wczoraj po 22 godz pompa grzała od 38* do 49* i poradziła sobie sama, bez grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts