codix 26.09.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 W przypadku producenta mojego baniaka do zbiornika 300l stosuje on węzownice 3,4metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 A to nie jest model do solarów a nie do pompy gdzie ma wejscia wężownicy gdzies na srodku baniaka i na dole? Jak kupowałem to był dobierany do pompy daikin 11kw niskotemperaturowe Napewno jest do pomp ciepła Ale...... Dzięki Bogu PC od nich nie wziąłem. Jeszcze jedno. Powrót z grzania to tylko 2 stopnie niżej jak zasilanie. Chyba to też jakaś wskazówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 [ATTACH=CONFIG]448527[/ATTACH] Czyli moja wężownica nie jest ujęta w tym spisie bo jakby miała 1.8 to wg Panasonica byłaby akceptowalna . Więc wymiana zbiornika i to szybko w takim układzie A może jakiś mały zbiornik i szeregowo spiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Może spuścić wodę z wężownicy i sprawdzić ile jej tam wchodzi. Czy da to odpowiedź o jej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Wzór na moc to 69,69*przeplyw*różnicatemp Wynik wychodzi w W , przeplyw w l/min A różnica temp to roznica wejścia do wyjścia (albo odwrotnie w zależności co mierzymy). W ten sposób energie mierzy ciepłomierz.Wiec oprócz różnicy temperatur potrzebny Ci jeszcze przeplyw,żeby ocenić (masz go w menu z informacjami ,tak jak temperatury)Poza tym w sterowniku masz ile ciepla w danej chwili pompa wytwarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Spuszczenie wody i sprawdzenie pojemności coś tam powie, np w celu porównania z moim pomiarem ,ale dokładność będzie ciężko.Aby zwiększyć powierzchnie wezownice są wykonywane nie z rur gładkich, tylko karbowanych . Druga metoda na zwiększenie powierzchni to nawinięcie wezownicy nie jedna rurka a kilkoma cieńszymi równolegle. W moim CWU na pewno są co najmniej)dwie równolegle (bo widać było tuż przy wejściu rozgalezienie) Wiec nawet jeśli pojemność będzie te powiedzmy 15 -20l to jeszcze przydałby się jakiś endoskop do wprowadzenia jednym końcem i zobaczenia czy rura jest karbowana i zie rozdziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 No i w ktorym miejscu zbiornika masz wejscie i wyjscie ? Bo jesli tak jak na rysunku ,ze w polowie zbiornika dopiero wejscie, to ta druga polowa jest jakby niewykorzystana i stad wniosek ,ze "wielkopowierzchniowa" to ona nie jest. Moze to pomp ciepla ona jest ,ale takich tylko do CWU ? (One maja stosunkowo mala moc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 27.09.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Ze spuszczaniem sobie daj spokój np.producent mojego baniaka dla 300l ma wezownice 3,4m2 powierzchni a wody wchodzi tylko 21l a widzisz MiG ma inna konstrukcje i juz spuscił 35l .Jak chcesz to zadzwon do daikina to moze Ci powiedza a najlepiej jak by Ci wyslali jakies dane techniczne normalni producenci nawet moc wezownicy podaja przy danym przeplywie i temperaturach zasilania i powrotu.Ale jak masz dwa stopnie roznicy to na bank jest za mała.Szkoda baniaka bo faktycznie drogi ,zimą bedzie lepiej bo pompa nie ma takiej wydajnosci jak latem ale latem bedziesz sie męczył z nim.Dorazne rozwiazanie to grzac czesciej wode ale do niższych wartosci.No i przy panasach to zauwarzyłem ze pompa przed grzaniem cwu ustala sobie na podstawie chyba delty i moze jeszcze czegos np.temp.na zewnatrz z jaka czestotliwoscia sprezarki bedzie sobie grzala wodę i potem juz sie tego trzyma nie moduluje sie przynajmniej u mnie .Jak ma duzą róznice do zagrzania to startuje np.na 45hz jak ma troche do podgrzania to np.na 35hz i tak dalej jak jej ustawie delte malą to wali na 21hz .To tez moze byc dla Ciebie jakies rozwiazanie ustawienie malej delty zeby chodzila na niskiej modulacji wtedy ma mniejsza moc i wezownica nadąrzy z oddawaniem ciepła.Co do eko to latem to akurat im nizsza modulacja tym wieksza sprawnosc pompy ale u Ciebie to i tak jak bedziesz grzal do takich temperatur baniak ze na zasilaniu bedziesz mial czy 58 czy60st to o eko nie masz co myslec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 No i w ktorym miejscu zbiornika masz wejscie i wyjscie ? Bo jesli tak jak na rysunku ,ze w polowie zbiornika dopiero wejscie, to ta druga polowa jest jakby niewykorzystana i stad wniosek ,ze "wielkopowierzchniowa" to ona nie jest. Moze to pomp ciepla ona jest ,ale takich tylko do CWU ? (One maja stosunkowo mala moc) Wejście trochę poniżej połowy zbiornika A wyjście 15cm od podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Obniżyłem temp . 10 lat zbiornik był po kopciucha. Termometr miałem na wyjściu Cwu. Teraz rozumiem o co kama . Ten od pompy jest w połowie zbiornika i gdy przy wyłączonej pompie woda zeszła na CWU wg czujnika na 20st to dalej miałem na tym starym 42 st. Zmniejszyłem CWU na 45 st . Na razie delta 5. Odpaliłem i na razie idzie jednym ciągiem bez taktowania . Na razie od 20 do 39 st bez taktowania. Siedzę i obserwuje . Tylko czy ona musi iść na 34 Hz skoro na grzanki domu idzie sobie na luzie 20 Hz i nie taktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Obniżyłem temp . 10 lat zbiornik był po kopciucha. Termometr miałem na wyjściu Cwu. Teraz rozumiem o co kama . Ten od pompy jest w połowie zbiornika i gdy przy wyłączonej pompie woda zeszła na CWU wg czujnika na 20st to dalej miałem na tym starym 42 st. Zmniejszyłem CWU na 45 st . Na razie delta 5. Odpaliłem i na razie idzie jednym ciągiem bez taktowania . Na razie od 20 do 39 st bez taktowania. Siedzę i obserwuje . Tylko czy ona musi iść na 34 Hz skoro na grzanki domu idzie sobie na luzie 20 Hz i nie taktuje Jest ok : dT 5K i ok 35Hz oznacza dużą moc i dobry COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Więc tak. Od 20 st do 44 grzeje b3z taktowania . Różnica zasilania i powrotu 8st . Przy 44 st sprężarka się wyleczyla 1raz . Myślę skoro się wyleczyla to podniosą CWU do 46 st. Przy 45 znowu się wyleczyla.... taktowanie zaczyna się od 44 st widać. Różnica powrotu jest już nie wielka i zaczyna wariowac . Zostawiam te 45 delta 5 i muszę myśleć co z tym zbiornikiem zrobić. Wyrzucić nie wrzucę . Albo dołożyć wężownice,Ale tu potrzebny spawacz pierwszej klasy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Więc tak. Od 20 st do 44 grzeje b3z taktowania . Różnica zasilania i powrotu 8st . Przy 44 st sprężarka się wyleczyla 1raz . Myślę skoro się wyleczyla to podniosą CWU do 46 st. Przy 45 znowu się wyleczyla.... taktowanie zaczyna się od 44 st widać. Różnica powrotu jest już nie wielka i zaczyna wariowac . Zostawiam te 45 delta 5 i muszę myśleć co z tym zbiornikiem zrobić. Wyrzucić nie wrzucę . Albo dołożyć wężownice,Ale tu potrzebny spawacz pierwszej klasy . Ja to przerabiałem u siebie -zamontowałem PC najpierw ze starym 140L Galmetem (bo już był przy kopciuchu). Dokładnie tak było -częste taktowanie i słaby COP. Po wymianie zas CWU na Termicę 300L z 3,4m2 wężownicą jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 27.09.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Więc tak. Od 20 st do 44 grzeje b3z taktowania . Różnica zasilania i powrotu 8st . Przy 44 st sprężarka się wyleczyla 1raz . Myślę skoro się wyleczyla to podniosą CWU do 46 st. Przy 45 znowu się wyleczyla.... taktowanie zaczyna się od 44 st widać. Różnica powrotu jest już nie wielka i zaczyna wariowac . Zostawiam te 45 delta 5 i muszę myśleć co z tym zbiornikiem zrobić. Wyrzucić nie wrzucę . Albo dołożyć wężownice,Ale tu potrzebny spawacz pierwszej klasy . Raczej ciezko bedzie znależć maly baniak z dużą wężownica ale ja bym poszukal i podpiol wezownice tego malego baniaka pod powrót z wezownicy tego twojego daikina i do pompy. A maly bojler zasilil bym woda z wodociagów i z malego bojlera ta woda do tego daikina to spowodowalo by ochlodzenie powrotu i wstepne podgrzanie cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Można się bawić w takie kombinacje , tylko czy jest sens... Ile robocizny więcej , kombinacji ,dwa zbiorniki zajmą więcej miejsca , a i tak wynik końcowy może nie być zadowalający. Wg mnie taniej i szybciej wyjdzie po prostu wymiana i sprzedaż tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.09.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 witam pięknie... jestem posiadaczem PC Panas 5kW mono od niedawna. mam też moduł WiFi. Niestety chciałem go zainstalować i jest problem... w ruterze nie mam WPSa więc chciałem zrobić to ręcznie z użyciem pendrive-a. I tu niestety jest problem, nie mogę zgrać Pliku ustawień (klawisz Utwórz plik ustawień jest niepodświetlony) .. wszystko robiłem zgodnie z opisem na stronce, tak przynajmniej mi się wydaje. Może ktoś zna ten problem, albo wie jak utworzyć plik ustawień sieci ręcznie, będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Plik nazywa się "settings.txt" ,,a jego zawartość : SSID=jjKEY=jjjjjjjjjjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.09.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Plik nazywa się "settings.txt" ,,a jego zawartość : SSID=jj KEY=jjjjjjjjjjj zrobiłem jak pisałeś... utworzyłem plik, pen do modułu wifi i przycisk WPS (10sek) ... miga dioda Status na niebiesko... i po tym nic, dioda Link nie zapala się czy tu istotne są wielkości liter dla SSID i KEY-a ?! zrobiłem też później Reset.. i ponownie WPS.. i to samo. btw. specjalnie dorzuciłem Extendera wifi aby sygnał był silny, nic to nie dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Oczywiście ,że istotna jest wielkość liter. Zobacz ,czy choć na chwilę zapala się dioda na pendrive . Możesz spróbować też tego : https://megawrzuta.pl/download/34b8fbc7c186335bfda012d14989b292.htmlTo było na moim CD i działa , jest tam przycik SET , po czym obok pokazuje się file download - link do pliku , i się pobiera.A jak nie dziala to inna przegladarka ? ( na chrome dziala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.09.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 dzięki za pomoc. konfig zgrany z użyciem twojego skrypcika. wsadzam pen-a i nie widzę aby dioda migała. naciskam na 10sek WPSa.. miga potem dioda Status na niebiesko, i nic.. Link dalej się nie zapala. próbowałem na 2 pen-ach. to samo. moduł walniety ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts