MiG25 27.09.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Nie ,tego nie da się uszkodzić. Spróbuj najpierw podłączyć kablem.Albo przełącz jeszcze raz na kabel , a pozniej spowrotem na wifi (10s przycisk check).Albo jak będzie na kablu to wtedy sprobuj wczytac te dane z pena.Ostatecznie trzeba zrobić przywrocenie ustawien fabrycznym ( przez 10s dwa przyciski WPS+Check na raz). Tylko musisz mieć pewność ,że nie jestes podłłączony do internetu , bo jak będziesz to cie jeszcze wyloguje ze SmartClouda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Można się bawić w takie kombinacje , tylko czy jest sens... Ile robocizny więcej , kombinacji ,dwa zbiorniki zajmą więcej miejsca , a i tak wynik końcowy może nie być zadowalający. Wg mnie taniej i szybciej wyjdzie po prostu wymiana i sprzedaż tego . No tak tylko sprzedam zbiornik kwasowy może za tysiąc który jest dożywotni A kupię emaliowany za pewnie 3tys bo już na nierdzewne nie dam rady . Zobaczymy . Na razie zostawie ten bo po obniżeniu temp do 45 nie ma tragedi. 2 włączania sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.09.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Teraz drugi temat. Na razie mam stałą taryfę. Grzeje dom PC pierwszy dzień . Wcześniej 10 lat kocioł na węgiel. Bez problemu zagrzalo cały układ. Krzywa -15 40st 15 30st i to ok bo jest w domu ok. Mam sprzęgło 50l . Około 100m2 podłogowej oraz 3 grzejnik. I tak PC grzeje około 30minut zasilanie 33st powrót 31. Teraz miała 34 powrót 31 i się wyłącza sprężarka. Tak około 15minut i gdy zasilanie i powrót ma 28 st włącza się ponownie . I tak cały czas . Od 28 do 31 minut grzeje i przerwa na około 15 minut. Pobór mocy wskazuje 0 w tym czasie . Sprężarka pracuje na 20Hz około. W dzień było 10st na dworze teraz 8. W dzień żadnego szronunie widziałem. Pompa podłogowki na maxa A grzejniki prawie na maxa. Przepływ PC to 48 l/minuta . Myślałem że to może coś ja ogranicza bo na ustawieniach CWU widziałem max czas grzania CO 30 minut . Przedstawiłem na 1.30 . Nic nie dało. Cwu nie grzeje bo nie ma potrzeby . Wychodzi srednio 1.1 x na godzinę Jak to wygląda wg Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.09.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 To że przez pompę masz przepływ 48l/m to przy buforze nic nie znaczy . Ważniejsze jaki przepływ masz po drugiej stronie bufora ( tam już gorzej to zmierzyć ).A jak pompa taktuje to po prostu nie ma odbioru ciepła ( tak samo zresztą jak na CWU).Może masz wystarczajaco ciepło w domu ,żeby nie grzać ? ( Ja u siebie mimo ,że się ochlodzilo mam rekordy temperatury - latem tak nie bylo , dzis caly dzien rekuperator chodzil na maksa ,zeby wilgoc wyciagnąc bo mimo ,ze deszczowo to punkt rosy ponizej 10 , a w domu do 13 dochodzil , wiec nie wiem czy na noc chlodzenia nie wlączyc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.09.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nie ,tego nie da się uszkodzić. Spróbuj najpierw podłączyć kablem. Albo przełącz jeszcze raz na kabel , a pozniej spowrotem na wifi (10s przycisk check). Albo jak będzie na kablu to wtedy sprobuj wczytac te dane z pena. Ostatecznie trzeba zrobić przywrocenie ustawien fabrycznym ( przez 10s dwa przyciski WPS+Check na raz). Tylko musisz mieć pewność ,że nie jestes podłłączony do internetu , bo jak będziesz to cie jeszcze wyloguje ze SmartClouda. niestety dalej bez powodzenia, tak jakby z pena plik nie był odczytywany wogóle. reset globalny robiłem, efekt ten sam. dzisiaj/jutro spróbuje podpiąć ten moduł kablem Eth do rutera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.09.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 To może spróbuj z innym pendrivem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 28.09.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam. Za poprzednie rady dziękuję. Sprężarka ma 1 włączenie na godzine przy CO i jedno po obniżeniu grzania do 44st. Na razie zostawiam to jak zrobi sie chłodno. Teraz mam pytanie do mających mieszany układ. Ustawiłem krzywa na -15 40st i 15 30st. Te 30 stopni musi zostać bo pasuje idealnie do grzejników w sypialniach ale podłogowa szaleje . Przy 8 na dworze nagrzalo salon do 26 a my całe życie na 22 st. Wczoraj wkrecilem po pół obrotu na 3 z 4 pętli podłogowej. Rano bylo 26 wiec wkrecilem jeszcze 1/4 obrotu na wszystkich 4 petlach. Niestety nie ma tam żadnych wskaźników wiec na czuja. Teraz prosze zweryfikować czy skręcać po 1/4 obrotu na 3 petlach aż bedzie efekt a jedna zostawić aby zapewnić przepływ ,czy może obniżyć prędkość pompy obiegowej podłogowej instalacji o jeden stopień. Co bedzie bardziej właściwie dla PC.w poludnie wyłączyłem ogrzewanie bo upał straszny.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.09.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam. Za poprzednie rady dziękuję. Sprężarka ma 1 włączenie na godzine przy CO i jedno po obniżeniu grzania do 44st. Na razie zostawiam to jak zrobi sie chłodno. Teraz mam pytanie do mających mieszany układ. Ustawiłem krzywa na -15 40st i 15 30st. Te 30 stopni musi zostać bo pasuje idealnie do grzejników w sypialniach ale podłogowa szaleje . Przy 8 na dworze nagrzalo salon do 26 a my całe życie na 22 st. Wczoraj wkrecilem po pół obrotu na 3 z 4 pętli podłogowej. Rano bylo 26 wiec wkrecilem jeszcze 1/4 obrotu na wszystkich 4 petlach. Niestety nie ma tam żadnych wskaźników wiec na czuja. Teraz prosze zweryfikować czy skręcać po 1/4 obrotu na 3 petlach aż bedzie efekt a jedna zostawić aby zapewnić przepływ ,czy może obniżyć prędkość pompy obiegowej podłogowej instalacji o jeden stopień. Co bedzie bardziej właściwie dla PC.w poludnie wyłączyłem ogrzewanie bo upał straszny.Dziękuję Jak masz sprzeglo to dla pompy prawie bez roznicy co bedziesz robil po stronie c.o mozesz sobie poprzymykac wszystko ile chcesz tylko ze jak poprzymykasz podlogowke to zmniejszysz znaczaco odbior ciepla te 50l sprzegielko zaraz sie nagrzeje pompa zmoduluje do mocy minimalnej az sie wylaczy moze sie okazac ze bedziesz mial problemy z taktowaniem . Musisz to wypróbowac. Sensownym rozwiazaniem bylo by zwiekszenie grzejnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 28.09.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jak masz sprzeglo to dla pompy prawie bez roznicy co bedziesz robil po stronie c.o mozesz sobie poprzymykac wszystko ile chcesz tylko ze jak poprzymykasz podlogowke to zmniejszysz znaczaco odbior ciepla te 50l sprzegielko zaraz sie nagrzeje pompa zmoduluje do mocy minimalnej az sie wylaczy moze sie okazac ze bedziesz mial problemy z taktowaniem . Musisz to wypróbowac. Sensownym rozwiazaniem bylo by zwiekszenie grzejnikow grzejniki sa potężne i dlatego grzeją tymi 30 stopniami co w nie wchodzi . Wlasnie o to chodzi czy ktoś testował bo ja jestem w tygodniu w delegacji a nie chce reszty rodziny ganiac to kotłowni. Najpierw próbuje te pętle przymykac. Taktowania nie chce i tak mam 1 x na godzinę. To daje 24na dobę . Narazie ciepło na dworze może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 28.09.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Czytałem kilka lat forum waszego i były sugestie podnosić krzywa grzewcza aby uniknąć taktowania . Wtedy bym sie ugotować mógł. Tak myślę tez, że mozna wg harmonogramu grzać ale to juz ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.09.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 A musisz w ogóle już grzać ? Może jeszcze za wcześnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 28.09.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 A musisz w ogóle już grzać ? Może jeszcze za wcześnie ? o tym nie pomyślałem. Hehe.No w sypialniach na poddaszu miodu nie ma. My i tak mamy zakręcony ale młodsze pokolenie sie skarży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.09.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 No widzisz ogromne to moze one i są,ale dalej masz dyproporcję pomiedzy wydajnoscia grzejników a wydajnoscia podlogówki czyli albo dołozysz grzejników albo odejmiesz pętle podlogówki żeby to wyrównać inaczej sie nie da.Jak podniesiesz yemperature to grzejniki nagrzeja szybko a podlogowka jeszcze szybciej i sie ugotujesz.Jak odetniesz petle albo dwie to bedzie Ci sie rowno nagrzewac ale moze sie pompa za szybko grzac i wyłączać.Wiec jak nie zwiekszenie wydajnosci grzejników to wymiana pompy na mniejsza bo ta jeat za mocna a to nierealne rozwiazanie wiec pozostaje chyba tylko podniesienie krzywej wylaczenie petli podlogowki i grzanie w okienkach ale bez prób to nikt nie zgadnie czy to zadziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.09.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 A jeszcze napisz jak duze sa te grzejniki i jakiego typu na jaki metraż. Bo jak piszesz że co godzine masz start i tak przez 24 godziny to mam pytanko tak grzejesz zima czy teraz tez 24h ci chodzi i daje te 30st na grzejniki bo jak tak i faktycznie te grzejniki sa ogromne to przy takich temperaturach jak teraz panuja to Ty na tym poddaszu chyba ocieplenia nie masz Moze dociepl poddasze albo przyjrzyj sie jakosci istniejacego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 29.09.2020 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 mundi73 czy ja dobrze rozumiem, że na kaloryfery i podłogówka idzie na jednym obiegu?? Bo z mojego bardzo skromnego doświadczenia wychodzi, że kaloryfery tak naprawdę zaczynają grzać troche od 33-35 st. a podłogówka w takich temperaturach to ma bardzo dużą wydajność cieplną. Nie powinieneś mieć dwóch oddzielnych obiegów i grzać wg dwóch krzywych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.09.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 No jesli na jednej petli jest i podlogowka i grzejniki to ustawienie przeplywow to podstawa . Jesli wogole uda sie to wyregulowac, bo przez grzejniki jest duzo mniejszy opor i wiekszosc wody tam plynie. Byc moze raczej trzeba przykrecac petle z grzejnikami a nie podlogowka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.09.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 mundi73 czy ja dobrze rozumiem, że na kaloryfery i podłogówka idzie na jednym obiegu?? Bo z mojego bardzo skromnego doświadczenia wychodzi, że kaloryfery tak naprawdę zaczynają grzać troche od 33-35 st. a podłogówka w takich temperaturach to ma bardzo dużą wydajność cieplną. Nie powinieneś mieć dwóch oddzielnych obiegów i grzać wg dwóch krzywych ? Mam dwa obiegi tylko nigdy tej podłogowki nie kalibrowalem. Miałem kopciuchy. Jak było-5 to kabel do kontaktu i poszło. Jak za ciepło to wyłączalem. Grzejniki robiły robotę. Teraz mam PC to chciałbym żeby to się zagrało ładnie i skalibrowalo . A grzejniki potężne więc zasilanie 30 a w sypialni 22 u dzieci. U nas zakręcony. Jak już uda mi się zgrać podniose krzywą aby taktowanie zgubić. Najpierw muszę temperatury wyrównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.09.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 A jeszcze napisz jak duze sa te grzejniki i jakiego typu na jaki metraż. Bo jak piszesz że co godzine masz start i tak przez 24 godziny to mam pytanko tak grzejesz zima czy teraz tez 24h ci chodzi i daje te 30st na grzejniki bo jak tak i faktycznie te grzejniki sa ogromne to przy takich temperaturach jak teraz panuja to Ty na tym poddaszu chyba ocieplenia nie masz Moze dociepl poddasze albo przyjrzyj sie jakosci istniejacego Szukam rozwiązań realnych . Próbuje zrozumieć tą PC. Jednak na kopciuchu i buforze miałem opanowane wszystko. Szło 42 w grzejniki . Na grzejnikach głowice i tyle. Teraz dobieram wszystko od początku. Za zainteresowanie dziękuję zawsze komuś może się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.09.2020 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Zawsze mogę wyłączyć podłogowe odkręcić grzejniki i będzie jak dawniej A podłogowe gdy temperatura spadnie poniżej 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.09.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Jeszcze mam pytanie do kolegi bobrow. Czytałem wasze forum i Ty masz w jednym domu całe grzejnikowe. Nie taktuje PC .Ile startów ma sprężarka na dobę. Wiem że gdzieś to jest pisane Ale... znowu szukać strona po stronie kilka lat...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts