dzimberto 30.09.2020 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 No nie wiem czy zaprzestanie grzania o godz.21.00-----do 5.00 to KOMFORTOWO? jak na zewnątrz będzie na minusie. Dla mnie komfortowo to jednakowa temperatura przez całą dobę. Też tak myślę Nie idzie nie wiem jaka woda na ogrzewanie, 29-30 " Bojler też ma wężownicę 3,4 m2 300 l(choć chcieli mi dać 200) Ja płacę i ma to dobrze działać, trzeba bufor to trzeba a nie że to koszty dodatkowe Chciałbym taniej to bym grzał eko i po sprawie ale chcę bezobsługowo i ekologicznie bufor 200 l może to załatwi Mam garaż ocieplony obok kotłowni i myślę by tam nawet nie włożyć bufora z 500L Szkoda mi sprężarki w pompie funkcjonuje to teraz ale nie tak optymalnie jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.09.2020 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Też tak myślę Nie idzie nie wiem jaka woda na ogrzewanie, 29-30 " Bojler też ma wężownicę 3,4 m2 300 l(choć chcieli mi dać 200) Ja płacę i ma to dobrze działać, trzeba bufor to trzeba a nie że to koszty dodatkowe Chciałbym taniej to bym grzał eko i po sprawie ale chcę bezobsługowo i ekologicznie bufor 200 l może to załatwi Mam garaż ocieplony obok kotłowni i myślę by tam nawet nie włożyć bufora z 500L Szkoda mi sprężarki w pompie funkcjonuje to teraz ale nie tak optymalnie jak powinno Nikt rozsądny nie wstawi bufora do PC. Ja miałem przy kopciuchu. Straty duże. Sprzęgło sens ma chociaż jak pokazuje u mnie coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.09.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Czy przyczyną taktowania może być słaba wydajność pomp wtórnych? PC miała 48 l/min . Sprzęgło 50l . Mam dwa obiegi i pompy grunfos alpha 2. Dałem na maxa w automacie . Przecież z tych ogromnych grzejników powroty na oko dużo zimniejsze. Może to jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.09.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Czy przyczyną taktowania może być słaba wydajność pomp wtórnych? PC miała 48 l/min . Sprzęgło 50l . Mam dwa obiegi i pompy grunfos alpha 2. Dałem na maxa w automacie . Przecież z tych ogromnych grzejników powroty na oko dużo zimniejsze. Może to jest problem? ja też mam 2 pompy jedna na grzejniki i jedna podłogówka też mam na maxa przepływ 28L/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.09.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Nikt rozsądny nie wstawi bufora do PC. Ja miałem przy kopciuchu. Straty duże. Sprzęgło sens ma chociaż jak pokazuje u mnie coś nie tak. tylko jak dzwonię po różnych firmach tych większych jak CNC w większości to mówią że bufor lepiej by był chociaż 50-100l,jak jest mieszana instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.09.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Czy przyczyną taktowania może być słaba wydajność pomp wtórnych? PC miała 48 l/min . Sprzęgło 50l . Mam dwa obiegi i pompy grunfos alpha 2. Dałem na maxa w automacie . Przecież z tych ogromnych grzejników powroty na oko dużo zimniejsze. Może to jest problem? może tą pompę od grzejników wypiąć wszystko ok tylko dużo tych włączeń i wyłączeń sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.09.2020 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 tylko jak dzwonię po różnych firmach tych większych jak CNC w większości to mówią że bufor lepiej by był chociaż 50-100l,jak jest mieszana instalacja To tak . Pisałeś że 500 byś chciał. Moja ma coś koło 1000 zamontowanych. Dzwoniłem. Myślą nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.09.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Jak macie pompki z regulacja to spróbujcie przyspieszyć na podlogowce a zwolnić do min na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bandi87fcb 30.09.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Witam. POTRZEBUJĘ POMOCY W DOBORZE POMPYPOMPA CIEPŁA F2040 6 kWCENTRALA SHK 200M ZBIORNIK BUFOROWY UKV 20-220 BUDYNEK 120M2 Pow. Uzytkowej150m2 zabudowy Brak OZCŻe strony cieplowlasciwie.pl zapotrzebowanie domu na energie40w/m2Moje pytanie czy ta pompa starczy do mojego domu czy jest zaslaba? Bo sprzedawca twierdzi że będzie idealna i nie proponuję mi mocniejsze. Ktos mi doradzi co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.09.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Bez OZC podejrzewam, że się niktnie podejmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bandi87fcb 30.09.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Może ktoś sprawdzi DTR tej pompy. I sprawdzi COP i moc pompy przy minusowych temperaturach. Bo ja w tym temacie jestem zielony. Sprzedawca mówi że jak braknie mocy to jednostka wew. ma 3 grzałki po 3kw. Ale chyba niema to sensu żeby mieć PC i grzać grzałkami o COP-1Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.09.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Jak macie pompki z regulacja to spróbujcie przyspieszyć na podlogowce a zwolnić do min na grzejnikach. Testy wstrzymane bo na dworze ciepło. W domu ciepło. U mnie na maxa wszystko. Wg mojego rozumu coś słaby odbiór tego ciepła że sprzęgła jest. Zgłosiłem do firmy . Będą monitorować poprzez smart Cloud i wtedy diagnoza. Dzisiaj wieczorem włączę i zmierze temp powrotu Ale na grzejnikach czuć ręką że sporo chłodniejsze A do pompy idzie info że powrót ciepły. Może pompki wtórne sobie nie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.09.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Witam. POTRZEBUJĘ POMOCY W DOBORZE POMPY POMPA CIEPŁA F2040 6 kW CENTRALA SHK 200M ZBIORNIK BUFOROWY UKV 20-220 BUDYNEK 120M2 Pow. Uzytkowej 150m2 zabudowy Brak OZC Że strony cieplowlasciwie.pl zapotrzebowanie domu na energie 40w/m2 Moje pytanie czy ta pompa starczy do mojego domu czy jest zaslaba? Bo sprzedawca twierdzi że będzie idealna i nie proponuję mi mocniejsze. Ktos mi doradzi co robic Kolego nie odbieraj sam pompy. Przeczytaj kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.09.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 POMPA CIEPŁA F2040 6 kW 150m2 zabudowy Że strony cieplowlasciwie.pl zapotrzebowanie domu na energie 40w/m2 Jaką moc ma pompa przy - 20 C -to jest najistotniejsze pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bandi87fcb 30.09.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Pompę dobral sklep. Próbuję się dowiedzieć czy nie jest to zaslaba pompa. Raczej sprzedawcy chcą sprzedać większe pompy o dużej mocy a ten sklep mi to odradza Do wyceny pompy dostałem Szacowane zużycie energii elektrycznej przez powietrzną pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowego źródła ciepła wynosi 3.778 kWh ( przy założeniu ceny 1 kWh=0,50 zł, daje koszt ogrzewania budynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 1.889 zł w tym zużycie energiielektrycznej przez grzałkę 166 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.09.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 To tak . Pisałeś że 500 byś chciał. Moja ma coś koło 1000 zamontowanych. Dzwoniłem. Myślą nad tym Ta firma odemnie jest 11 lat na rynku w tym roku maja założyć 100 pomp Jak im mówię o buforze to mi gadają że na szkoleniach panasonic im nie mówi by na siłę zakładać te bufory To jest zapchaj dziura może tak, pompa pochodzi 10 lat i następna i tak w około biznes się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.09.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Też tak myślę Nie idzie nie wiem jaka woda na ogrzewanie, 29-30 " Bojler też ma wężownicę 3,4 m2 300 l(choć chcieli mi dać 200) Ja płacę i ma to dobrze działać, trzeba bufor to trzeba a nie że to koszty dodatkowe Chciałbym taniej to bym grzał eko i po sprawie ale chcę bezobsługowo i ekologicznie bufor 200 l może to załatwi Mam garaż ocieplony obok kotłowni i myślę by tam nawet nie włożyć bufora z 500L Szkoda mi sprężarki w pompie funkcjonuje to teraz ale nie tak optymalnie jak powinno U mnie nie długo montaż PC Lecz bufor ma być 50L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.09.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Witam. POTRZEBUJĘ POMOCY W DOBORZE POMPY POMPA CIEPŁA F2040 6 kW CENTRALA SHK 200M ZBIORNIK BUFOROWY UKV 20-220 BUDYNEK 120M2 Pow. Uzytkowej 150m2 zabudowy Brak OZC Że strony cieplowlasciwie.pl zapotrzebowanie domu na energie 40w/m2 Moje pytanie czy ta pompa starczy do mojego domu czy jest zaslaba? Bo sprzedawca twierdzi że będzie idealna i nie proponuję mi mocniejsze. Ktos mi doradzi co robic Dawno temu też myślałem o tej pompie lecz zrezygnowałem . Gruntowe tej firmy są OK co do powietrznych to przemyśl jeszcze zanim się zdecydujesz. Bez OZC ciężko. Czy to nowy dom? ,jak nie to ile węgla spalałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bandi87fcb 30.09.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Nowy budynek.Jak dobrze patrzę -10 4,5kw -20 3 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.09.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Ta firma odemnie jest 11 lat na rynku w tym roku maja założyć 100 pomp Jak im mówię o buforze to mi gadają że na szkoleniach panasonic im nie mówi by na siłę zakładać te bufory To jest zapchaj dziura może tak, pompa pochodzi 10 lat i następna i tak w około biznes się kręci Z Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts