michancia 08.10.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Kolego Tomku, zaoszczędzisz parę wat na pompce, a efekt będziesz miał taki, że musisz trzymać wyzsza temperature na zasilaniu PC, a każdy dodatkowy stopień to są dużo większe koszty niż parę wat na pompce obiegowej, a w mojej ocenie to podnosisz o co najmniej 3-5 stopni dodatkowo, a to duże koszty. Do tego będziesz miał niedogrzane pomieszczenia te na górnej kondygnacji, teraz tego nie odczuwasz, bo jest ciepło, ale jak przyjda mrozy to odczujesz.Załóż dodatkową pompkę na tym obwodzie co ci nie dogrzewa, ewentualnie wstaw większa od tej co masz, a zobaczysz różnicę. Przecież jakieś najtańsze nie kosztuja majatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 TBomek-miałem nadzieję ,że dojdziesz do takich wniosków (ja też bym tak zrobił tj regulacja tego co mam +obserwacja +korekty) Będziesz Pan zadowolony ! Mundi, wysokość podnoszenia chyba mierzymy od wyjścia pompy- z tego co piszesz mogą być prawidłowo dobrane obiegówki. Jedną rzecz należy sobie uświadomić -duże przepływy na grzejnikach to ZAWSZE większy hałas (szum). Czy to komuś przeszkadza,czy nie -to inna sprawa.Dla mnie osobiście przepływ na grzejnikach powyżej 1m3/h tj ok 16l/min jest za duży. A kiedy dochodzi defrost na grzejnikach bez równoległego bufora , to dopiero furczy... Wysłałem priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.10.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Cyt kolegi Tomka;'Mam jeszcze jedno spostrzeżenie które tyczy się grzania samą temperaturą na wyjściu z PC, bez zewnętrznego termostatu. Zauważyłem że jak tak grzałem i na noc miałem maksymalnie obniżoną krzywą powiedzmy na 25*C na wyjściu, to sprężarka PC w środku nocy potrafiła dosłownie na chwilę wystartować i się od razu wyłączyć (~ 1 do 5min pracy) mimo tego że nie osiągnęła temperatury załączania (tak z 2-3 razy na noc). Woda w instalacji w domu ma min. 25st/c ty ustawiasz 25st na wyjściu z PC, żeby pompa wystartowała to musi zmielić pompka obiegowa tak żeby zrównać zasilanie z powrotem i wtedy startuje, i to zrobiła następnie sie załącza i od razu podnosi zasilanie i tu róznica na zasilaniu i powrocie musi od razu wzrosnać a nastepnie nie może powrót sie zbliżać o różniće 3st/c, bo w jeśli sie zbliża to podnosi jeszcze zasilanie o jeden stopień i sie wyłącza.W twoim przypadku wystartowała, ale powrót dalej ma za ciepły i sie wyłącza.Na zasilaniu to przy grzejnikach musi być minimum 30st/c, żeby to chciało wystartować i chociaż pare minut popracowac, ewentualnie popracuje bo masz bufor, ale nie zagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.10.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 TBomek-miałem nadzieję ,że dojdziesz do takich wniosków (ja też bym tak zrobił tj regulacja tego co mam +obserwacja +korekty) Będziesz Pan zadowolony ! Mundi, wysokość podnoszenia chyba mierzymy od wyjścia pompy- z tego co piszesz mogą być prawidłowo dobrane obiegówki. Jedną rzecz należy sobie uświadomić -duże przepływy na grzejnikach to ZAWSZE większy hałas (szum). Czy to komuś przeszkadza,czy nie -to inna sprawa.Dla mnie osobiście przepływ na grzejnikach powyżej 1m3/h tj ok 16l/min jest za duży. A kiedy dochodzi defrost na grzejnikach bez równoległego bufora , to dopiero furczy... Ja mam układ grzejnikowy wpięty bezpośrednio w PC, bez żadnego bufora, pompka obiegowa ta ta co w PC, która moduluje ( zmienia swoja wydajność płynnie ) A której w moim przypadku max. wydajność dochodzi do 37l/min w ukladzie na CO, natomiast w ukladzie CWU - 41l/min Z tego co zauważyłem średni przepływ jaki mam podczas grzania CO to w granicach 18l/min, przy defrostach pewnie ful. Żadnego szumu na grzejnikach ani w instalacji nigdy nie słyszę nawet przy defrostach. Warunek instalacja dobrze odpowietrzona, i odpowiednio grube rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 08.10.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Przez moje "łapki" przeszły trzy konwersje z kopciucha na Panasy T-cap (jeden mieszany OP+grzejniki i dwa tylko grzejniki). Instalacje dość różnie wykonane,ale wszędzie mam temp wyjścia z bufora niższą o max 1,5K od wyjścia z PC (po rozruchu CO , oczywiście). W dwóch miejscach jest Wilo Pico Yonos 25/1-4 ,a w trzecim 25/1-6 (bo trzy kondygnacje).Wszystkie ustawione na maxa. Oczywiście odpowietrzenie i ewentualna regulacja -to podstawa.Choć w moim przypadku nie było żadnych regulacji przepływów , ponieważ długie lata (najwięcej 22) wszystko pracowało na kopciuchach i było ok. Resztę robi PC-w H ustawiłem max prędkość obiegówki na 35l/min.W dwóch modelach F jest 3 bieg co także daje ok 35l/min. A jaka delta tak z ciekawości bo od tego zależny jest przepływ przynajmniej u mnie w serii j choć pewnie czegoś nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Ja mam układ grzejnikowy wpięty bezpośrednio w PC, bez żadnego bufora, pompka obiegowa ta ta co w PC, która moduluje ( zmienia swoja wydajność płynnie ) A której w moim przypadku max. wydajność dochodzi do 37l/min w ukladzie na CO, natomiast w ukladzie CWU - 41l/min Z tego co zauważyłem średni przepływ jaki mam podczas grzania CO to w granicach 18l/min, przy defrostach pewnie ful. Żadnego szumu na grzejnikach ani w instalacji nigdy nie słyszę nawet przy defrostach. Warunek instalacja dobrze odpowietrzona, i odpowiednio grube rury. 18l/min ok-jak będziesz miał większą moc np przy mrozach powinien też być większy przepływ. Sorry -ale nie sądzę ,że tego hałasu nie słychać na "płytowcach" przy np 30l/min... Tak jak pisałem-nie każdemu to przeszkadza... W przypadku układów równoległych buforów z PC uznaję bardzo prostą zasadę : nominalny przepływ na PC i max (akceptowalny i realny) na systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 A jaka delta tak z ciekawości bo od tego zależny jest przepływ przynajmniej u mnie w serii j choć pewnie czegoś nie wiem Mój pięcioletni ponad T-cap F ma stałe dążenie do 5K , strona wtórna średnio 7-8K. Oczywiście przy nagrzanej chałupie po stronie PC będzie niska dT (2K najniżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 08.10.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Posiadam pompy grundfos alpha 2 i wg specyfikacji grudfosa jedną mam do 4m i to ok bo instalacją podłogowa jest 3m powyżej bufora. Wg producenta przepływ na tej wysokości 13.6 l/min A druga H do 6m podnoszenia . Drabinka w łazience jest na 8 metrach jako ostatni punkt. Wg producenta przepływ na H 6m to 10l/min . Tylko na podlogowce to faktycznie nie słychać przepływu wody A jak dam na grzejnikach max to słychać ostry szum nad pompką. Czy tu pies pogrzebany? Wysokość podnoszenia pompki nie ma nic wspólnego z wysokością grzejników, to jest tylko parametr jakie max ciśnienie uzyskuje pompka. Może mieć 1m podnoszenia i zasilać dom o wysokości 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 08.10.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 cangi80 tak, tylko że przy 1 m podnoszenia da Ci przykładowo 40l/min przepływu, a przy tych 30 metrach nawet litra na minute nie wyciśnie, problem w tym ze PC muszą mieć dużą wymianę ciepła, którą między innymi reguluje się przepływami. O ile to w podłogówkach nie problem, to z kaloryferami już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Wysokość podnoszenia pompki nie ma nic wspólnego z wysokością grzejników, to jest tylko parametr jakie max ciśnienie uzyskuje pompka. Może mieć 1m podnoszenia i zasilać dom o wysokości 30m. Ale jakaś zależność musi być. Przy danej wysokości ma wg katalogu max przepływ. Daje na Maxa na podlogowce i mam różnicę 7 st Ale w tym ich buforze woda się nie miesza z jakiejś przyczyny tylko jest różnica 4st i stop. Dlaczego.......każdy radzi jak umiem i może Ale dlaczego 2 pompki nie potrafią wrzucić do bufora na powrocie 27 st gdy na PC jest 37/34 Pompa staje. Powinna dostarczyć ta chłodna wodę i PC powinna pobrać ta wodę temp jakieś cirka 31 st . Co tu grane jest . Może PC ma jakiś przepływ na sztywno zrobiony np 30l/min? Nie wiem . Dzwonię znowu do firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 TBomek może się okazać że ta nasza cała robota psu na bude. Jestem po rozmowie z pro partner Panasonic i po przeanalizowaniu wykresów nie wiedzą co grane. Powiedział że te przepływy nie daje aż tak eszmrk roli po na wtórnym obiegu. Poddali się i przekazują sprawę do centrali . Może w wada urządzenia lub oprogramowania się wdarla. Mamy ten sam sprzęt w tym samym czasie założony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Miało być,, te przepływy nie grają aż takiej dużej roli na obiegu wtórnym,, sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 08.10.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) mundi73, nie sądzę żeby to była wina PC. Wodę C.W.U grzeje mi wzorowo. Bardziej obwiniał bym skopaną instalację lub jakimś cudem źle zrobiony bufor Panasonica. Jak przeżyje ten sezon to wtedy się wypowiem. PC ma 5lat gwarancji więc jest trochę czasu na testy i wyroki. Nie ufam z założenia takim tworom jak pro partner Panasonic, tam pracują ludzie od sprzedaży a nie od darmowej pomocy, zwłaszcza jak słyszę taką spychologie że przekaże do centrali. Jak sobie sami nie pomożemy to inni na pewno nam nie pomogą, bo żeby t dobrze zdiagnozować to ktoś z tej centrali powinien sam przyjechać ocenić instalację i porobić własne pomiary, z wykresu nigdy nie wyczytasz niuansów modernizowanych kotłowni lub bubli instalacyjnych. mundi73 a skąd wiesz że w tym samym czasie i powiedz mi że jeszcze przez tego samego instalatora ? Edytowane 8 Października 2020 przez TBomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 mundi73, nie sądzę żeby to była wina PC. Wodę C.W.U grzeje mi wzorowo. Bardziej obwiniał bym skopaną instalację lub jakimś cudem źle zrobiony bufor Panasonica. Jak przeżyje ten sezon to wtedy się wypowiem. PC ma 5lat gwarancji więc jest trochę czasu na testy i wyroki. Nie ufam z założenia takim tworom jak pro partner Panasonic, tam pracują ludzie od sprzedaży a nie od darmowej pomocy, zwłaszcza jak słyszę taką spychologie że przekaże do centrali. Jak sobie sami nie pomożemy to inni na pewno nam nie pomogą, bo żeby t dobrze zdiagnozować to ktoś z tej centrali powinien sam przyjechać ocenić instalację i porobić własne pomiary, z wykresu nigdy nie wyczytasz niuansów modernizowanych kotłowni lub bubli instalacyjnych. mundi73 a skąd wiesz że w tym samym czasie i powiedz mi że jeszcze przez tego samego instalatora ? A tak się mi wydawało, że nie dawno zakładałes Ale Ty masz tcap A ja sdc. Jutro działam dalej . Sprawdzenie filtra wstępnego przed buforem czy czasem jakaś taśma terminowa się nie zaplatala A później sprawdzę przepływ i ewentualnie obniże w PC w celu porównania co się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Dzisiaj już myślałem o tym Czy pijany hinczyk nie wrzucił czegoś do bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Bobrów mój przyjacielu jesteś wielki. Aż boje sie cieszyć ... Ma ktoś kod do przepływu w seri H SDC 9kw 3 fazy. Czy to 5A czy 7A . Wg instrukcji napisane 25 litrów nominalny przepływ Edytowane 8 Października 2020 przez mundi73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Bobrów mój przyjacielu jesteś wielki. Aż boje sie cieszyć ... Ma ktoś kod do przepływu w seri H SDC 9kw 3 fazy. Czy to 5A czy 7A . Wg instrukcji napisane 25 litrów nominalny przepływ Zobacz stopkę MIG25 , tam są jego posty z instrukcjami serwisowymi. Wprawdzie dla T-capa , ale powinno być podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Zobacz stopkę MIG25 , tam są jego posty z instrukcjami serwisowymi. Wprawdzie dla T-capa , ale powinno być podobnie. Mam instrukcję i może jej nie kumam Ale dla modelu 9 kw 3fazy napisane jest nominalny przepływ dla delty 5 to 25litrow. Wedlug szkicu krzywej to moja jednostka jest oznaczona jest WH- sxc 09 i ma przypisany kod 7A . Gdy włączę sprawdzenie przepływu to wyświetla 35l / min i w instrukcji opisane jako rzeczywista objętościowa prędkość przepływ i wody . Nad kodem który wpisałem jest oznaczenie maksymalny przepływ. Wcześniej miałem kod 0x96 i przepływ 45l/min. Efekt taki że ponad godzinę chodziło bez wyłączenia A różnica między moimi termometrami zmniejszyła się z 5 do 3 st . Zaczęła woda się wymieniać. Mogę wpisać inny kod i zmniejszyć rzeczywisty do 26 litrów Ale czy to będzie prawidłowo do defrostow itd. Może ktoś pewny jest na grupie tego kodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.10.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) To nie jest kod , tylko cyfry/wartości w kodzie szesnastkowym Możesz spokojnie to zmieniać, podczas defrostów to nie jest brane pod uwagę i pompa objegowa będzie i tak chodziła na maksa. EDIT. Możesz nawet zredukować tą prędkość do przepływu mniejszego niż 25l/min , wtedy pompa zwiększy deltę ,mimo ustawionej 5 stopni. Edytowane 8 Października 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 08.10.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 To nie jest kod , tylko cyfry/wartości w kodzie szesnastkowym Możesz spokojnie to zmieniać, podczas defrostów to nie jest brane pod uwagę i pompa objegowa będzie i tak chodziła na maksa. Zwał jak zwał. To czy ustawić ten rzeczywisty na 25 litrów jak poniżej mam w instrukcji że nominalny......itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts