mundi73 10.10.2020 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Witam ponownie. Wczoraj kilka gdz w kotłowni. Wnioski . Wg mnie ten bufor w mojej instalacji jest źródłem nieszczęścia. Po obniżeniu przeplywu z 45 l jaki był ustawiony do 35l dalej to nie było to . Włączone do testów tylko obieg grzejników w całym domu . Na podlogowke za ciepło. Temp powrotu wtórnego 28 przy prostej 35. Zauważyłem ,że moja temp zadana idzie odrazu 2 st wyżej. Czyli zadane 35 to PC 37. Zadane 37 to PC 39. I nie ma to znaczenia jak delta w danym momencie. PC zaczyna grzać powrót na PC 7 st niższy a PC odrazu ma 2 st wyżej. Testujac dalej ustawiłem swoją wtórna na przed ostatni bieg . Wyświetlana moc 30 wat. Słychaćmocny szum. Nie mam do czego się odnieść wiec zakładam,że to właściwe. Na tych 30 watch powrót wtórny bardzo powoli rośnie. Gdy zmienię na max 48 wat powrót bardzo szybko się dogrzewa. Wracam na 30 wat . Ustawiam PC na 25l na minutę. Źle . Przepływy w buforze sobie podbieraja wodę. Zaczynam mierzyć temp w buforze na każdym wyjściu. Zły rozkład . Różnica bufora po stronie PC 3 st. Skutek taktowanie. Po stronie wtórnej różnica idealna 7st. Co jest . Ustawiam PC na 35 L / min . Mierze bufor z każdej strony , źle , PC bierze sobie gorąca wode prosto od siebie. Masakra . Spowalniam przepływ na 30 l /min na PC . Jest o niebo lepiej . Różnica temp niewielka ale jednak . Była delta 7. Zmieniam na delta 5. Bingo . Wszystkie temperatury na buforze osiągają zadane wartości. PC zasilanie i zasilanie wtórnego 35st . Powrót PC i obiegu wtórnego 30st. Musze teraz znaleźć odpowiedni przepływ w PC do niższego obiegu wtórnego bo dla grzejnikowego byłoby idealnie w moim przypadku 18 wat ponieważ temp powrotu zatrzymuje się poniżej 28st i nie rośnie. Mój wniosek z tego taki.Ten cały bufor to źródło zła w moim przypadku . Mam tak dobrana instalacje wtórna że bez tego gówna miałbym różnice 7st a pompa by sobie pięknie dobrala sama prędkość wody. Moje pytanie brzmi dlaczego PC i to zauważyłem od samego początku ustawia 2 st więcej. Zauważyłem to przy krzywej ale myślałem ,ze to wynik krzywej ale wczoraj na prostej to samo. Zawsze 2 więcej od zadanej. Nie ważne jaka delta ona odrazu dąży do 2 st wyżej. Czy to normalne. I jeszcze jedno , przydałby się termometr z 4 sondami .W tedy odrazu bym widział cały rozkład temp. A tak przekladnie jednej sondy i owijania taśma i ociepleniem zajmuje mnóstwo czasu ,a term laserowy fałszuje, bo wystarczy strzelić pod innym kątem lub z mniejszej odleglasci i za każdym razem inny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.10.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Te 2 stopnie wynikają z tego ,że PC powyżej 3 stopni przez 3 minuty się wyłączy. A przy dwóch stopniach powyżej ustawionej temperatury mocno zmoduluje. Tak mówi instrukcja serwisowa , i tak też u mnie jest. Więc to jest tylko informacja ,że pompa jest na granicy i w niedługim czasie się wyłączy jak nie będzie odbioru ciepła ,albo nie podniesiesz temperatury wyżej. Dla 9kW przepływ 25l/min jest przy delta T 5 stopni i pełnej mocy , jak Ci zaczyna modulować to siłą rzeczy również zaczyna jechać w dół z przepływem . Tak samo jeśli ustawiłeś większą deltę. Aktualny przepływ masz w menu z informacjami ( w linku w mojej stopce) ,i daje sobie głowę uciąć ,że to wcale nie będzie 25l/min.. Edytowane 10 Października 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Te 2 stopnie wynikają z tego ,że PC powyżej 3 stopni przez 3 minuty się wyłączy. A przy dwóch stopniach powyżej ustawionej temperatury mocno zmoduluje. Tak mówi instrukcja serwisowa , i tak też u mnie jest. Więc to jest tylko informacja ,że pompa jest na granicy i w niedługim czasie się wyłączy jak nie będzie odbioru ciepła ,albo nie podniesiesz temperatury wyżej. Dla 9kW przepływ 25l/min jest przy delta T 5 stopni i pełnej mocy , jak Ci zaczyna modulować to siłą rzeczy również zaczyna jechać w dół z przepływem . Tak samo jeśli ustawiłeś większą deltę. Aktualny przepływ masz w menu z informacjami ( w linku w mojej stopce) ,i daje sobie głowę uciąć ,że to wcale nie będzie 25l/min.. Sprawdziłem. Gdy nie moduluje jest nominalny . Gdy moduluje 16. Jak to ugryźć. Skoro różnice temp w tym pieprzone buforze rozkładają się 35 35 góra a dół czyli powroty 28 mój powrót a 29 ,8 PC dla czego do .....nędzy ona się dusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Obserwuje przepływ wg instrukcji . Pomimo mojego powrotu on bardzo powoli rośnie 0.1 na minutę. Przyspieszył moja wtórna . Przestał rosnąć ale ten mój przepływ na grzejnikach naprawdę mocny. A może mi się zdaje. Zatrzymał się powrót z PC ale wtym samym momencie zjechała z modulacji i przepływem 17l . Po przyspieszeniu wtórnego powrót PC zaczął spadać i dość szybko. Ten bufor to jedno wielkie nieszczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Mundi-a może spróbuj ustawić dT w PC na 1K tak jak pisał Migu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Jeszcze jedno- teraz jest ciepło i dom może być nagrzany, więc i odbiór będzie słaby.Jak masz zakręcony dół i obciążasz 3 czy 4 grzejnikami ,to i tak jest bardzo dobrze w tym momencie.Praktycznie często będzie inna dT na PC i grzejnikach-wynika to z różnych przepływów Edytowane 10 Października 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Należy pamiętać , że przy niskim zapotrzebowaniu na ciepło (tj poniżej min mocy danej PC)- w końcu każda PC będzie taktować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Idę założyć na stałe (w Malinie) dwa czujniki temp na in/out bufora i zobaczę jak to jest z tymi różnicami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Jeszcze jedno- teraz jest ciepło i dom może być nagrzany, więc i odbiór będzie słaby. Jak masz zakręcony dół i obciążasz 3 czy 4 grzejnikami ,to i tak jest bardzo dobrze w tym momencie. Praktycznie często będzie inna dT na PC i grzejnikach-wynika to z różnych przepływów Hej. Po pierwsze mam odkrecone cały dół wiec normalnie ogrzewanie grzejnika mi cały dom. Dwa mam powrót 7 st niżej . Zasilanie wtórne 35 powrót 28 28,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Będę schodził z ta delta od 5 w dół. Ale jakbym nie miał tego gówna bufora to bym miał piękny powrót 28 przy zadanej 37 prostej.Dlaczego zachodzą takie dziwne procesy w tym buforze. Idzie pięknie i nagle temp PC zaczynają wariowac gdy mój powrocik trzyma pięknie 28 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Będę schodził z ta delta od 5 w dół. Ale jakbym nie miał tego gówna bufora to bym miał piękny powrót 28 przy zadanej 37 prostej.Dlaczego zachodzą takie dziwne procesy w tym buforze. Idzie pięknie i nagle temp PC zaczynają wariowac gdy mój powrocik trzyma pięknie 28 st Odpowiedź jest prosta-modulacja obiegówki w PC. Powinno być ok przy wymuszonej prędkości przy dT=1K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.10.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Będę schodził z ta delta od 5 w dół. Ale jakbym nie miał tego gówna bufora to bym miał piękny powrót 28 przy zadanej 37 prostej.Dlaczego zachodzą takie dziwne procesy w tym buforze. Idzie pięknie i nagle temp PC zaczynają wariowac gdy mój powrocik trzyma pięknie 28 st Ile można jedno i to samo wałkować, bo na wtórnym jak teraz puściłeś same grzejniki to masz duże opory ( poczytaj moje posty wyżej, nie będę się powtarzał ), i woda krąży dużo wolniej niż na pierwotnym. A jak puścisz do tego podłogę, to tam masz małe opory i tylko ona grzeje. Przecież sam powrót na wtórnym o tym świadczy, duża różnica, gdyby tam był odpowiedni przepływ to by całe grzejnki grzały i w końcu powrót z wtórnego by sie zrównał z zasilaniem. Wywalajac bufor byś sie pozbył paru problemów, ale jak nie masz odpowiedniego przepływu teraz na wtórnym, to ci dojdą inne spowodowane z małym przepływem dla PC. Jaka masz instalację - przekroje rur, sam sobie odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Ile można jedno i to samo wałkować, bo na wtórnym jak teraz puściłeś same grzejniki to masz duże opory ( poczytaj moje posty wyżej, nie będę się powtarzał ), i woda krąży dużo wolniej niż na pierwotnym. A jak puścisz do tego podłogę, to tam masz małe opory i tylko ona grzeje. Przecież sam powrót na wtórnym o tym świadczy, duża różnica, gdyby tam był odpowiedni przepływ to by całe grzejnki grzały i w końcu powrót z wtórnego by sie zrównał z zasilaniem. Wywalajac bufor byś sie pozbył paru problemów, ale jak nie masz odpowiedniego przepływu teraz na wtórnym, to ci dojdą inne spowodowane z małym przepływem dla PC. Jaka masz instalację - przekroje rur, sam sobie odpowiedz. To znaczy ze różnica powrotów 7 stoni jest zła? Cały czas myślałem ze im wyższa różnica tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Wyłączam grzejniki. Rozdzielacze od podlogówki max . Pompa 2 zakres z 4 . Grzejniki wyłączone. Około 70m2 podlogówki . Czekamy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.10.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 To znaczy ze różnica powrotów 7 stoni jest zła? Cały czas myślałem ze im wyższa różnica tym lepiej Jakie masz te średnice rur na CO?, to znaczy odejścia od bufora, potem twoje rury tz. pion, później to co idzie równolegle ( rozprowadzenia na poszczególnych nitkach ) i to co wchodzi do grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Jakie masz te średnice rur na CO?, to znaczy odejścia od bufora, potem twoje rury tz. pion, później to co idzie równolegle ( rozprowadzenia na poszczególnych nitkach ) i to co wchodzi do grzejników. Rury do rozdzielacz miedź 28 przed rozdzielaczami kolana 3/4 i dalej aleupex 16 wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Raczej to OP ma tu większe opory niż te 4 grzejniczki...Ogólnie to teraz Mundi zaczynasz po prostu ustawiać swoją PC pod system-nie stresuj się różnymi deltami na buforze, bo to jest NORMA.On po to tu jest.Bufora proponuję jednak nie wywalać-bo masz sterowanie dwoma piętrami (oczywiście w ramach eksperymentów można założyć bypass na nim).Teraz łapiesz ustawienia dla min mocy-przy chłodniejszych dniach będzie Ci pewnie łatwiej.Pozostaje jeszcze tylko kwestia jak to optymalnie ustawić ,aby podłogówka nie pracowała -a grzejniki tak....Chyba wiem -a jak byś puścił tylko jedną obiegówkę wtórną na cały dom , to można zastosować taki myk :kiedy termostat od OP wyłączy PC , obiegówka wtórna sobie będzie pracować dla całej chałupy i OP w tym momencie będzie oddawać skumulowane ciepło do grzejników...Powinno obyć się bez taktowania , bo PC będzie pracować na pełnym obciążeniu w danym momencie całego systemu.Funkcję taktowania przejmie oddawanie temp z OP... A córki będą sobie mogły regulować temp w swoich pokojach jak tylko będą chciały ! O-taki pomysł. Edytowane 10 Października 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Mundi-masz jedną zasadniczą przewagę w swoim układzie :JEDNAKOWE TEMPERATURY DLA OP I GRZEJNIKÓW ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Dodam tylko ,że załączanie/wyłączanie wtórnej obiegówki będzie wg temp np 25st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.10.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Raczej to OP ma tu większe opory niż te 4 grzejniczki... Ogólnie to teraz Mundi zaczynasz po prostu ustawiać swoją PC pod system-nie stresuj się różnymi deltami na buforze, bo to jest NORMA. On po to tu jest. Bufora proponuję jednak nie wywalać-bo masz sterowanie dwoma piętrami (oczywiście w ramach eksperymentów można założyć bypass na nim). Teraz łapiesz ustawienia dla min mocy-przy chłodniejszych dniach będzie Ci pewnie łatwiej. Pozostaje jeszcze tylko kwestia jak to optymalnie ustawić ,aby podłogówka nie pracowała -a grzejniki tak.... Chyba wiem -a jak byś puścił tylko jedną obiegówkę wtórną na cały dom , to można zastosować taki myk : kiedy termostat od OP wyłączy PC , obiegówka wtórna sobie będzie pracować dla całej chałupy i OP w tym momencie będzie oddawać skumulowane ciepło do grzejników...Powinno obyć się bez taktowania , bo PC będzie pracować na pełnym obciążeniu w danym momencie całego systemu. Funkcję taktowania przejmie oddawanie temp z OP... O-taki pomysł. No tak. Ale sporo ludzi ma na grzejnikach oparty system i hula. Co jest grane że nie hula u mnie. Kolega powyżej się denerwuje że się powtarza . Zrozumiałem że twierdzi ze mój obieg jest za wolny .Woda zapieprza w rurach i nie daje tych 25l. Czyżby te kolana 3/4 w rozdzielacz kładą sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts