bobrow 12.10.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Swego czasu były tutaj podawane informacje jakoby automatyka w T-CAP nie zezwalała (redukując obroty sprężarki) na pracę z deltą GZ powyżej 5*C. Oczywiście, to by wymuszało stosowanie sprzęgieł w przypadkach, gdy obiegówka w PC nie byłaby w stanie zapewnić przepływu nominalnego (dla grzewczej nominalnej i delty 5*C). Te informacje były fałszywe, czy może jednak istniały modele z tak zachowującą się automatyką? Zigi-modele przed H pracowały ze stałą wydajnością obiegówki.Była tylko możliwość wyboru biegu (np w moim F 7 prędkości). PC dążyła wtedy do delty 5K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 12.10.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Panowie macie rację , zaczynamy się powoli kręcić w koło. Spróbuję zebrać esencję naszej rozmowy. Proszę też o uzupełnianie/korektę listy. Nasz cel . Wyeliminować taktowanie tzn. nakłonić PC do pracy w jak najdłuższych interwałach z jak największym CP. Wiemy już że zmiana max przepływu w serii H nie ma wpływu na grzanie C.W.U i defrosty. Wiemy że w współpracy PC z buforem wpiętym równolegle, bardzo ważne są przepływy po stronie pierwotnej i wtórnej. Zalecane jest dążyć to stałych przepływów po stronie pierwotnej, a po stronie wtórnej mieć je możliwie największe, żeby PC zawsze miała komu dodawać ciepło, a nie "zasysała" je z powrotem przez bufor. Należy ustawić tak przepływy w indywidualnych odbiornikach ciepła po stronie wtórnej, żeby wszystkie miały możliwie jednakową temp powrotu, a dopiero później zwiększać przepływ w całym układzie. Tyczy się to samych grzejników. W przypadku układu z podłogówką i grzejnikami sytuacja jest bardziej zawiła. Należy wyregulować tak układ wtórny aby przepływy z podłogówki były większe od kaloryferów. Powinno to nam zagwarantować, sumę temperatur powrotu zbliżona do powrotu podłogówki a nie grzejników które mają ją większa. Wiemy że instalacja bufora, to sprawa indywidualna, nie powinna być uznawana jako panaceum na całe zło przez instalatora. Czasami generuje nie potrzebne koszty i problemy z wyregulowaniem instalacji. Trzeba tą sprawę dobrze przemyśleć. (pomocny artykuł: Nieszczęsny bufor do pompy ciepła) Nie wiem czy nie pojechałem w punkcie 3, proszę o korektę jakby co. To czego nie jestem pewien: Czy za pomocą samej delty w serii H jesteśmy w stanie na "sztywno" ustawić przepływ pompy bez zmiany max. przepływu w PC? Co da nam zmiana max. przepływu na mniejszą bądź nominalną jeśli punkt wyżej jest prawdziwy? W ramach dochodzenia bądź wypracowywania kolejnych wniosków postaram się edytować ten post i przykleję go stopce, może się komuś przyda i zaoszczędzi trochę czasu. Co do pkt drugiego to zauważyłem podczas tych wielogodzinnych testów że po pierwsze PC ustawiona na wyższy przepływ niż katalogowy nie potrafi zejść do małego przepływu który jest pożądany aby mogła nie podnosić temp powrotu. Gdy był przepływ ponad katalogowy cały czas rosła mi temp pierwotnego powrotu. Pewnie to wina mojego przepływu pierwotnego.co do pkt 2 wydaje mi się że u mnie te temp nie mają znaczenia ponieważ są bardzo podobne . Kluczowy jest przeplyw. Tu michanica wielokrotnie sie wypowoadal. Te glowice. Kryzy itd wszystko spowalnia . Ma racje . Stare grzejnikowe na rurach calowych pewnie by szlo jak zloto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 (edytowane) Czy za pomocą samej delty w serii H jesteśmy w stanie na "sztywno" ustawić przepływ pompy bez zmiany max. przepływu w PC? Znacznie łatwiej to osiągnąć ustawiając na sztywno max. przepływ w ustawieniach serwisowych na taki jaki nam pasuje ( a ustawia się to bez problemu bo pompa pokazuje aktualny przepływ w l/min) i zmienić deltę na 1. Wtedy pompa zawsze będzie miała przepływ jaki ustawiliśmy , a deltą będzie regulowała moc. Przepływ będzie tu priorytetem ,ustawiona delta będzie i tak nie do osiągnięcia i zawsze będzie wyższa. ( W J jest do tego osobna opcja). Jeśli ustawimy max przepływ na wysoki , i ustawimu deltę to zawsze jest szansa , że pompa będzie się trzymac delty zmniejszając przepływ ( czyli przepływ może być różny , a chcemy stały przepływ, nie chemy żeby się zmieniał wraz z obciążeniem i deltą. Edytowane 12 Października 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Ustawiane przepływy i delty nie mają nic wspólnego z CWU. Tutaj pompa żyje własnym życiem według własnego zupełnie innego algorytmu. Kolego, pofatyguj się sprawdź, a nie pisz głupot. Mam T-CAP 9kW wersja H Sprawdzone, w moim przypadku ustawiony max. przepływ 0x80 co daje 28l/min. Przy takich ustawieniach załączenie CWU pompka mieli wodę w celu zrównania powrotu z zasilaniem z przepływem pełnym 28l/min. Następnie załączenie grzania i przepływ spada do 16l/min i grzeje z pełna mocą na początku 12kW na wyjściu ( woda zimna w cwu więc taka moc uzyskuje, później spada do 9kW 0 Ograniczenie max. przepływu do 0x40, co daje 13l/min Przy takich ustawieniach pompka mieli w celu wyrównania temperatur już tylko z prędkością 13l/min, załączenie grzania również przepływ sie nie zmienia 13l/min Ale tu najważniejsze, przy takim przepływie i braku odbioru ciepła ( za mały przepływ ) pompa PC grzeje z mocą wyjściową już tylko 6kW ( taka sama temperatura w CWU-zimny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 @michancia , @plusfoto żadnej głupoty nie napisał , te ustawienia tyczą się CO . Przy CWU pompa się ich nie trzyma ( nie dąży do zadanej delty ,gdzie mam ustawione 1 , a faktycznie jest 13 , i nie dąży do max przepływu , zadane 50/lmin a jest 19...) , jest nawet zupełnie odwrotnie niż na CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Piszesz o 3A na fazę? Jeśli tak to 3*230=690W razy 3f = 2000W. U mnie PC 9kW z najniższą mocą działa na poziomie ~1,7A na fazę, co daje ~ 1,7*230*3f=1200W przy 19-20Hz, niżej już PC nie potrafi zejść. Podobno (nie potwierdzone,wyczytane gdzieś z internetu) sprężarki w 9kW i 12kW są takie same, więc to musi być ograniczenie softwerowe. Po co to przeliczasz, jak masz na wyświetlaczu podaną z jaka mocą grzeje, min. moc na zasilaniu- 1kW, co w ciepłe dni z COP -5 da na wyjściu 5kW. Mowa o T-CAP 9kW, wersje SDC zejdą niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 @michancia , @plusfoto żadnej głupoty nie napisał , te ustawienia tyczą się CO . Przy CWU pompa się ich nie trzyma ( nie dąży do zadanej delty ,gdzie mam ustawione 1 , a faktycznie jest 13 , i nie dąży do max przepływu , zadane 50/lmin a jest 19...) , jest nawet zupełnie odwrotnie niż na CO... O jakiej ty delcie piszesz, mówimy tu o ograniczeniu na sztywno maksymalnego przepływu pompki obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Piszesz o 3A na fazę? Jeśli tak to 3*230=690W razy 3f = 2000W. U mnie PC 9kW z najniższą mocą działa na poziomie ~1,7A na fazę, co daje ~ 1,7*230*3f=1200W przy 19-20Hz, niżej już PC nie potrafi zejść. Podobno (nie potwierdzone,wyczytane gdzieś z internetu) sprężarki w 9kW i 12kW są takie same, więc to musi być ograniczenie softwerowe. Nie , te 3A to jest najprawdopodobniej wartość prądu po wyprostowaniu z inwertera idącego do sprężarki ( i wentylatora bądź wętylatorów w przypadku wikszych jednostek w Smard Cloud się to nazywa Prąd wyjściowy.. Nie da się tego wprost przeliczyć na moc , na częstotliwość ,bo to jeszcze zależy od temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 O jakiej ty delcie piszesz, mówimy tu o ograniczeniu na sztywno maksymalnego przepływu pompki obiegowej. A o jakiej delcie mogę pisać ? Różnicy temperatur wejściowej i wyjściowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Zgadza się tylko czemu ma służyć taki kaganiec? Po za tym jak już ktoś tu wcześniej napisał, jak wtedy będzie grzała się woda C.W.U gdzie przepływ się zmienia wraz z zwiększającą się temperaturą zasilania wężownicy, u mnie dochodzi do 25*C. Jak ustawię max przepływ na sztywno na te 14l/min to podejrzewam ze PC będzie dłużnej grzać C.W.U bo nie będzie w stanie utrzymać optymalnej delty na zasilaniu i powrocie. Bo czym mniejsza delta tym mniej ciepła jest w stanie oddać wymiennik, przynajmniej tak mi się wydaje. Podobnie może być jak przyjdzie grzać C.O wyższymi temperaturami a będziemy mieli max przepływ na sztywno te 14l/min, to delta z odczytów będzie rosła od tej zadanej, bo PC nie będzie wstanie przekazać więcej ciepła przez wymiennik. Dlatego uważam że niema co schodzić z ustawieniami max przepływów poniżej nominału jaki podaje producent,w moim przypadku to te 25l/min. Ja zostawiłem fabryczne 42l/min, co nie znaczy ze z takimi pracuje. Mi przy ustawionej delcie 8*C pompa chodzi praktycznie na sztywno przy przepływach ~14-15l/min i podejrzewam że to się nie zmieni dopóki delta z odczytów miedzy zasilaniem i powrotem, nie będzie większa od tych 8*C, obecnie mam 5*C. Podejrzewam że to się zacznie zmieniać jak wzrośnie zapotrzebowanie na ciepło po stronie wtórnej i powrót zacznie się obniżać. Wtedy pewnie PC zacznie modulować swoją pracę za pomocą sprężarki i przepływów żeby utrzymać jak najbardziej optymalną pracę. Dlatego nie chcę mieszać z max przepływami, tylko grzecznie pokazać PC jak ma pracować by wykorzystać zwoje wszystkie atuty. Wszystko co piszesz, jest prawdą, tak pracuje PC PW. Szybko sie uczysz:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 A o jakiej delcie mogę pisać ? Różnicy temperatur wejściowej i wyjściowej... No, a kolega TBomek pisał o ograniczeniu max. przepływu pompki obiegowej, z czym nie zgodził sie inny kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 12.10.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Witam ponownieOd soboty obserwuję pompęod 20:15 do dziś załączyła się 24 razy,czas pracy 9 godz, średnio 3 razy na godzSprężarka najpierw wchodzi na 36-37 hz a potem schodzi do 20-21 hz Temperaturę ustawiłem na 38/-15 i 30/15 delta 6,obniżyłem bezpośrednio na panelu na -2 bo za ciepłoUstawiłem jej harmonogram na grzanie od 14ej do 5ej rano w domu 24st dół gdzie podłogówka z grzejnikami i 22,5-23 góra gdzie grzejnikiPompka na podłogówce na max 3 bieg a grzejniki na 2 biegNarazie nie jest aż tak zimno ale widzę że lepiej troszkę bo więcej pracuje w sobotę jeszcze raz włączyłem ją na max przepływ (u mnie jest27-28L/min) i sprawdziłem czy nie jest gdzieś zapowietrzonaTak jak mówią przedmówcy to jak grzeje cwu to nic nie poradzi CWU mam 46 delta 5będzie chłodniej to coś trzeba będzie może skorygować,w sobotę było 353 załączenia i 79 godz pracy dziś 377 i 88 godz pracy czyli lepszy odbiór ciepła ,w nocy dzis i wczoraj ok 5st na dworzups.co do zużycia prądu to różnica kolosalna na panelu 78 kWh a podlicznik 178 kWhCOP za wrzesień za te 20 dni 2,3 ale już pazdziernik 3,5 narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Witam ponownie Od soboty obserwuję pompę od 20:15 do dziś załączyła się 24 razy,czas pracy 9 godz, średnio 3 razy na godz Sprężarka najpierw wchodzi na 36-37 hz a potem schodzi do 20-21 hz Temperaturę ustawiłem na 38/-15 i 30/15 delta 6,obniżyłem bezpośrednio na panelu na -2 bo za ciepło Ustawiłem jej harmonogram na grzanie od 14ej do 5ej rano w domu 24st dół gdzie podłogówka z grzejnikami i 22,5-23 góra gdzie grzejniki Pompka na podłogówce na max 3 bieg a grzejniki na 2 bieg Narazie nie jest aż tak zimno ale widzę że lepiej troszkę bo więcej pracuje w sobotę jeszcze raz włączyłem ją na max przepływ (u mnie jest27-28L/min) i sprawdziłem czy nie jest gdzieś zapowietrzona Tak jak mówią przedmówcy to jak grzeje cwu to nic nie poradzi CWU mam 46 delta 5 będzie chłodniej to coś trzeba będzie może skorygować, w sobotę było 353 załączenia i 79 godz pracy dziś 377 i 88 godz pracy czyli lepszy odbiór ciepła ,w nocy dzis i wczoraj ok 5st na dworzu ps. co do zużycia prądu to różnica kolosalna na panelu 78 kWh a podlicznik 178 kWh COP za wrzesień za te 20 dni 2,3 ale już pazdziernik 3,5 narazie Poczytaj te wszystkie posty od ok dwa tygodnie wstecz, tu wszystko jest napisane, tylko czytaj ze zrozumieniem, miłej lektury. A tak na poważnie, to pompa ci źle pracuje, za często się załącza ( taktuje ) co jest złe dla samej pompy ale i wiąże się z większymi kosztami eksploatacji, w twoim przypadku bardzo dużymi. Zawołaj swojego instalatora, niech ci to ustawi, lub poprawi instalację, bo to źle pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2020 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 No, a kolega TBomek pisał o ograniczeniu max. przepływu pompki obiegowej, z czym nie zgodził sie inny kolega. Tak , nie zgodził się z tym ,że jest ograniczana prędkość również na CWU , ograniczana jest prędkość tylko na CO. Niestety u mnie minimalny przeplyw jaki mogę ustawić to 20l/min ( taki jest przepływ przez sprzęgło) ,a przez CWU jak jest 19l/min. Niżej nie zejdę i jak widać , CWU grzeje się z minimalnym przepływem a max deltą , mimo ,że w ustawieniach mam odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.10.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Temperaturę ustawiłem na 38/-15 i 30/15 delta 6, obniżyłem bezpośrednio na panelu na -2 bo za ciepło Tu jest błąd, ustaw ; 36/-15 i 30/15 - raczej nie schodź poniżej 30 C na powrocie, - lub skracaj okres grzania, - nic nie wiadomo o OZC budynku i mocy pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Tak , nie zgodził się z tym ,że jest ograniczana prędkość również na CWU , ograniczana jest prędkość tylko na CO. Niestety u mnie minimalny przeplyw jaki mogę ustawić to 20l/min ( taki jest przepływ przez sprzęgło) ,a przez CWU jak jest 19l/min. Niżej nie zejdę i jak widać , CWU grzeje się z minimalnym przepływem a max deltą , mimo ,że w ustawieniach mam odwrotnie. Jak nie możesz ustawić większego przepływu, na CO to się zgodzę, tam możesz mieć ciękie rury, ale na CWU, to musi pójść szybciej, no chyba że również masz ciękie rury. U mnie to i na CO i na CWU jak sprawdzam przepływ to max. 40l/min, oczywiście taki przepływ tylko przy sprawdzaniu. A tak to jak miesza wodę to 26l/min, a w czasie pracy ( grzania ) to 16-17l/min, ale przy defroście to pewnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Nie zrozumiałem, piszesz o min. przepływie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Tak patrzę na te przeboje z taktowaniem i podmieszaniem powrotu przy buforach i jestem przekonany ,że kwasi sprawę zmienny przepływ po stronie pierwotnej tj PC.Spróbujcie zrobić jak Migu tu trąbi-ustawcie delty na 1K i max przepływ nie większy od nominału.Jeśli macie na maxa puszczony przepływ po stronie wtórnej tj systemu i nie widać zadowalającej poprawy , to zmniejszajcie stopniowo max przepływ -aż będzie poprawa.Jak ograniczycie istotnie częstotliwość taktowania i zmniejszycie różnice między wyjściem PC a wyjściem z bufora , to też jakiś sukces.Można wtedy dalej analizować temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.10.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Tak patrzę na te przeboje z taktowaniem i podmieszaniem powrotu przy buforach i jestem przekonany ,że kwasi sprawę zmienny przepływ po stronie pierwotnej tj PC. Spróbujcie zrobić jak Migu tu trąbi-ustawcie delty na 1K i max przepływ nie większy od nominału. Jeśli macie na maxa puszczony przepływ po stronie wtórnej tj systemu i nie widać zadowalającej poprawy , to zmniejszajcie stopniowo max przepływ -aż będzie poprawa. Jak ograniczycie istotnie częstotliwość taktowania i zmniejszycie różnice między wyjściem PC a wyjściem z bufora , to też jakiś sukces. Można wtedy dalej analizować temat. Tam nic nie kwasi, to nie jest tak, że ten przepływ się zmienia w czasie pracy. On w czasie pracy jest stały powiedzmy 16l/min, a tylko na początku jak jest mieszanie wody to wzrasta do powiedzmy 25l/min. Więc jak znają ten przepływ, który występuje podczas grzania ( a on jest stały ) no to tylko pozostaje dobór przepływu i regulacja po stronie wtórnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Tam nic nie kwasi, to nie jest tak, że ten przepływ się zmienia w czasie pracy. On w czasie pracy jest stały powiedzmy 16l/min, a tylko na początku jak jest mieszanie wody to wzrasta do powiedzmy 25l/min. Więc jak znają ten przepływ, który występuje podczas grzania ( a on jest stały ) no to tylko pozostaje dobór przepływu i regulacja po stronie wtórnej. No i tłumaczenie od nowa .... Jest wzór na moc , zależna od przepływu i delty. Jak moc się zmienia w czasie pracy to albo zmienia się też przepływ albo też delta. Ciekawe dlaczego w J jest wybór ,albo wg delty ,albo wg przepływu ? Jak w H nie ustawisz tego na min deltę to nie będziesz miał stałego przepływu ,bedzie się zmieniał wraz ze zmianą mocy. A w grzejnikach na początku jest wieksza moc i wiekszy przepływ ( może Ty to nazywasz "mieszaniem") ale szybko moc spada i przepływy również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts