Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Wystarczy ,że zrobisz mostek na 17/18 (w PC) i PC powinna działać ,oczywiście sprawdź tylko wartość napięć na 3 fazach zasilania

Po zmostkowaniu pinów 17 i 18 komunikat zniknął całkowicie i pompa działa prawidłowo. Dodatkowo sprawdziłem wartości napięć poszczególnych faz oraz napięcie międzyfazowe i są prawidłowe zatem można uznać, że czujnik CKF-B jest uszkodzony. Zamówiłem nowy.

Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.

+4 na zewnątrz i już defrosty. Też tak macie?

Podczas pracy układu temperatura parownika jest niższa od temperatury powietrza o kilka (raczej nie więcej niż o 10*C) stopni.

Ta różnica będzie rosnąć wraz z rosnącym obciążeniem, spadkiem przepływu powietrza, wzrostem stopnia zabrudzenia parownika.

Wszystko wskazuje na to, że pojawił się u mnie problem z czujnikiem przepływu.

Po włączeniu CO zaczęło się od COP-ów w okolicach 5-6. Potem zauważyłem, że generowana moc dochodziła do 20kW. Aż wczoraj zauważyłem, że przepływ wynosi >45l/min. Dziś rana przy wyłączonej pompie ~10l/min. Zakręciłem zawory na wejściu i wyjściu z PC i dalej ~6l/m, a czasem skacze >7l/min. Syf raczej żaden się nie dostał, bo miesiąc temu pierwszy razy był czyszczony filtr i był niemal jak nowy. Jest tam coś co można samemu sprawdzić, czy od razu do serwisanta dzwonić?

Chyba tylko to ,czy kabelek wpięty dobrze do płyty głównej (złącze oznaczone CN-FLWSEN , w górnym prawym rogu).

Na przepływomierzu też jest wtyczka , którą można sprawdzić.

Grubsza robota , to upuszczenie wody z pompy i wyjęcie tego przepływomierza iobejżenie go od środka.

Jak masz serwis i gwarancję to dzwoń.

Mi by wystarczyło 32 przy 13 st i 38 przy -15.

Lecz pompa taktuje jak szalona więc minimum muszę mieć 38 st

A i tak Co 40 minut wyłączenie.

Korzystnie jest;

... - podnieść temperatury zasilania i powrotu,

.. .- mimo spadku COP-u,

... - celem wyeliminowania taktowania,

Przy wzroście temperatury wewnątrz;

... - robić okienka na przerwy w pracy PC

Witam,

ostatnio bawiłem się dodatkowym opomiarowaniem i sterowaniem moim T-capem 9kW F. Trochę "natchnęły" mnie nasze PC wojenki.

Pół roku temu zacząłem kolejna przygodę (po PC i PV) tj sterowaniem na bazie Raspberry Pi i Domoticz.

Po wdrożeniu "podstawowym" tj konfiguracja , zdalny dostęp, automatyczny zapis kopi programu, nauce podstawowych funkcji,itp,itd -w końcu zabrałem się za sterowanie moją PC + cyrkulacja +rekuperator ścienny ( w trakcie).

Odnośnie kontroli i sterowania PC uruchomiłem j/n (głównie steruję tym z telefonu) :

-podlicznik energii po usb/rs485 (wskazania napięć 3 faz,zużycie energii, moc chwilowa )

-czujniki temp : w górnej części zasobnika CWU+sterowanie załączeniem PC w trybie bez CO pod T2 (czyli steruje wtedy on/off PC ) , czujnik temp wyjścia z PC i bufora

-licznik czasu pracy liczony wg mocy min 0,5kW (rozruch sprężarki)

-licznik start/stop PC liczony j/w

-zdalne on/off PC

-wyłączanie PC wg niskiej modulacji sprężarki (przy 19Hz mam ok 1,2kW mocy na PC i jeśli taka wartość nie będzie przekraczana przez 18min , to wyłączam PC na 40 min. Dzięki temu rozwiązuję temat taktowania PC przy wysokich temp.Wcześniej miałem podobny układ wg pomiaru dT na in/out PC)

Są z tego oczywiście wymierne korzyści w ocenie eksploatacji PC , ale jednak przede wszystkim mam z tego uciechę.

Odnośnie straty temp na buforze , to u mnie obecnie średnio jest ok 0,5K

Poniżej fotki z "mojego systemu"

Pzdr

domoticz pulpit.jpg

wyłączenia PC wg dT.jpg

PS

Wielkie dzięki dla kol Isom (ze Smartnego Domu)

Edytowane przez bobrow