MiG25 18.10.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A ja miałem 16A na jedną rodzinę z pompą 12kW i w święta też starczyło ( jedynie kiedy wyskoczyło , to przy spawarce elektrodowej 400A ,ale to wcześniej ,podczas budowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 19.10.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Witam. Możecie napisać jak macie ustawione krzywe przy kaloryferach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 19.10.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 @lipa_ml U mnie minimum to 38/10 i 40/-15 delta t 8*C. Jak będzie za zimno albo będzie taktować to podnosisz do góry o 1-2 stopnie i sprawdzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 19.10.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Witam. Możecie napisać jak macie ustawione krzywe przy kaloryferach ? Ja jeszcze testuje ale na ta chwile mam 34/15 i 45/-20. Pompa chodzi na harmonogramie w nocy obnizam krzywa o 2 stopnie. W dzień w domu 23 stopnie w nocy 22. Na ta chwilę kiedy na dworze około 7 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.10.2020 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 +4 na zewnątrz i już defrosty. Też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.10.2020 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Osobiście jeszcze nie , ale jest to jak najbardziej ok , gdy pompa działa z pełną mocą , a na zewnątrz duża wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.10.2020 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 +4 na zewnątrz i już defrosty. Też tak macie? Też tak mamy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.10.2020 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 No i wszystko jasne, dzięki.Nie wiem dlaczego zakodowałem sobie, że to tylko bliskie sąsiedztwo 0 (1-2 st). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprycjan 20.10.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Wystarczy ,że zrobisz mostek na 17/18 (w PC) i PC powinna działać ,oczywiście sprawdź tylko wartość napięć na 3 fazach zasilania Po zmostkowaniu pinów 17 i 18 komunikat zniknął całkowicie i pompa działa prawidłowo. Dodatkowo sprawdziłem wartości napięć poszczególnych faz oraz napięcie międzyfazowe i są prawidłowe zatem można uznać, że czujnik CKF-B jest uszkodzony. Zamówiłem nowy. Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.10.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 +4 na zewnątrz i już defrosty. Też tak macie? Podczas pracy układu temperatura parownika jest niższa od temperatury powietrza o kilka (raczej nie więcej niż o 10*C) stopni. Ta różnica będzie rosnąć wraz z rosnącym obciążeniem, spadkiem przepływu powietrza, wzrostem stopnia zabrudzenia parownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.10.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Wszystko wskazuje na to, że pojawił się u mnie problem z czujnikiem przepływu. Po włączeniu CO zaczęło się od COP-ów w okolicach 5-6. Potem zauważyłem, że generowana moc dochodziła do 20kW. Aż wczoraj zauważyłem, że przepływ wynosi >45l/min. Dziś rana przy wyłączonej pompie ~10l/min. Zakręciłem zawory na wejściu i wyjściu z PC i dalej ~6l/m, a czasem skacze >7l/min. Syf raczej żaden się nie dostał, bo miesiąc temu pierwszy razy był czyszczony filtr i był niemal jak nowy. Jest tam coś co można samemu sprawdzić, czy od razu do serwisanta dzwonić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.10.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Chyba tylko to ,czy kabelek wpięty dobrze do płyty głównej (złącze oznaczone CN-FLWSEN , w górnym prawym rogu).Na przepływomierzu też jest wtyczka , którą można sprawdzić.Grubsza robota , to upuszczenie wody z pompy i wyjęcie tego przepływomierza iobejżenie go od środka.Jak masz serwis i gwarancję to dzwoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 20.10.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Witam. Możecie napisać jak macie ustawione krzywe przy kaloryferach ? Mi by wystarczyło 32 przy 13 st i 38 przy -15. Lecz pompa taktuje jak szalona więc minimum muszę mieć 38 st A i tak Co 40 minut wyłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.10.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Mi by wystarczyło 32 przy 13 st i 38 przy -15. Lecz pompa taktuje jak szalona więc minimum muszę mieć 38 st A i tak Co 40 minut wyłączenie. Korzystnie jest; ... - podnieść temperatury zasilania i powrotu, .. .- mimo spadku COP-u, ... - celem wyeliminowania taktowania, Przy wzroście temperatury wewnątrz; ... - robić okienka na przerwy w pracy PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 20.10.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Korzystnie jest; ... - podnieść temperatury zasilania i powrotu, .. .- mimo spadku COP-u, ... - celem wyeliminowania taktowania, Przy wzroście temperatury wewnątrz; ... - robić okienka na przerwy w pracy PC Innego wyjścia nie ma. Jak byłoa krzywa od 30 to 6x na gdz się włączyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 20.10.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Czy może ktoś polecić sterownik bezprzewodowy który da radę między poddaszem A piwnicą. Dodam że czujka bezprzewodowa do alarmu nie dała rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 20.10.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Czy może ktoś polecić sterownik bezprzewodowy który da radę między poddaszem A piwnicą. Dodam że czujka bezprzewodowa do alarmu nie dała rady Używam EUROSTER Q7TXRXGW i daje radę, choć również obawiałem się czy będzie zasięg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 20.10.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Używam EUROSTER Q7TXRXGW i daje radę, choć również obawiałem się czy będzie zasięg. Ta sama sytuacja jak u mnie? Dziękuję zaraz patrzę na ten sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 20.10.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Ta sama sytuacja jak u mnie? Dziękuję zaraz patrzę na ten sprzęt Dokładnie taka sama, czyli z piwnicy, przez parter, na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.10.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 (edytowane) Witam, ostatnio bawiłem się dodatkowym opomiarowaniem i sterowaniem moim T-capem 9kW F. Trochę "natchnęły" mnie nasze PC wojenki. Pół roku temu zacząłem kolejna przygodę (po PC i PV) tj sterowaniem na bazie Raspberry Pi i Domoticz. Po wdrożeniu "podstawowym" tj konfiguracja , zdalny dostęp, automatyczny zapis kopi programu, nauce podstawowych funkcji,itp,itd -w końcu zabrałem się za sterowanie moją PC + cyrkulacja +rekuperator ścienny ( w trakcie). Odnośnie kontroli i sterowania PC uruchomiłem j/n (głównie steruję tym z telefonu) : -podlicznik energii po usb/rs485 (wskazania napięć 3 faz,zużycie energii, moc chwilowa ) -czujniki temp : w górnej części zasobnika CWU+sterowanie załączeniem PC w trybie bez CO pod T2 (czyli steruje wtedy on/off PC ) , czujnik temp wyjścia z PC i bufora -licznik czasu pracy liczony wg mocy min 0,5kW (rozruch sprężarki) -licznik start/stop PC liczony j/w -zdalne on/off PC -wyłączanie PC wg niskiej modulacji sprężarki (przy 19Hz mam ok 1,2kW mocy na PC i jeśli taka wartość nie będzie przekraczana przez 18min , to wyłączam PC na 40 min. Dzięki temu rozwiązuję temat taktowania PC przy wysokich temp.Wcześniej miałem podobny układ wg pomiaru dT na in/out PC) Są z tego oczywiście wymierne korzyści w ocenie eksploatacji PC , ale jednak przede wszystkim mam z tego uciechę. Odnośnie straty temp na buforze , to u mnie obecnie średnio jest ok 0,5K Poniżej fotki z "mojego systemu" Pzdr PS Wielkie dzięki dla kol Isom (ze Smartnego Domu) Edytowane 20 Października 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts