mundi73 20.10.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Witam, ostatnio bawiłem się dodatkowym opomiarowaniem i sterowaniem moim T-capem 9kW F. Trochę "natchnęły" mnie nasze PC wojenki. Pół roku temu zacząłem kolejna przygodę (po PC i PV) tj sterowaniem na bazie Raspberry Pi i Domoticz. Po wdrożeniu "podstawowym" tj konfiguracja , zdalny dostęp, automatyczny zapis kopi programu, nauce podstawowych funkcji,itp,itd -w końcu zabrałem się za sterowanie moją PC + cyrkulacja +rekuperator ścienny ( w trakcie). Odnośnie kontroli i sterowania PC uruchomiłem j/n (głównie steruję tym z telefonu) : -podlicznik energii po usb/rs485 (wskazania napięć 3 faz,zużycie energii, moc chwilowa ) -czujniki temp : w górnej części zasobnika CWU+sterowanie załączeniem PC w trybie bez CO pod T2 (czyli steruje wtedy on/off PC ) , czujnik temp wyjścia z PC i bufora -licznik czasu pracy liczony wg mocy min 0,5kW (rozruch sprężarki) -licznik start/stop PC liczony j/w -zdalne on/off PC -wyłączanie PC wg niskiej modulacji sprężarki (przy 19Hz mam ok 1,2kW mocy na PC i jeśli taka wartość nie będzie przekraczana przez 18min , to wyłączam PC na 40 min. Dzięki temu rozwiązuję temat taktowania PC przy wysokich temp.Wcześniej miałem podobny układ wg pomiaru dT na in/out PC) Są z tego oczywiście wymierne korzyści w ocenie eksploatacji PC , ale jednak przede wszystkim mam z tego uciechę. Odnośnie straty temp na buforze , to u mnie obecnie średnio jest ok 0,5K Poniżej fotki z "mojego systemu" Pzdr [ATTACH=CONFIG]449383[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]449384[/ATTACH] PS Wielkie dzięki dla kol Isom (ze Smartnego Domu) Patrze na twój scren. Czy temp wyjścia z PC to temp z czujnika PC czy własny czujnik na wejściu do bufora. Widzę niewielka różnice pomiędzy wyjściem z PC a wyjściem z bufora. Cały czas mnie zastanawia dlaczego u mnie to różnica 3 st . Osiągnąłem równowagę i mogę ustawić PO wtórne , że może iść wiele godzin bez wyłączenia. Jak wiemy każdy stopień w górę to wymierne wartość w zużytej energi. Gdy potrzebuje w danej chwili mieć na wejsciu w obgieg wtórny 30st to musze mieć 33st na PC. Woda ewidentnie miesza się z powrotem i jakby przepływ nie ustawil. Pytani brzmi , czy gdy potrzebuje 30 st a musze ustawić 33 na PC to czy ogrzanie mnie drożej kosztuje poprzez bufor niż gdyby woda szła bezpośrednio w układ o 30 st. Czy tracę na tym całym mieszaniu wody ,czy sumarycznie na jedno wyjdzie.Napewno to sprawdzę fizycznie w przyszłości ale co na to teoria ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.10.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Mundi,czujniki są zewnętrzne typu DS18B20 skalibrowane wg wzorcowego czujnika w ciepłomierzu (zamocowałem je najpierw w tym samym miejscu na out z PC ,a po kalibracji przełożyłem jeden czujnik do wyj z bufora).Odnośnie 3K różnicy w całym sezonie to nie majątek, tym bardziej w Twoim przypadku z temperaturami na grzejnikach jak przy OP.To będą grosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.10.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Chyba tylko to ,czy kabelek wpięty dobrze do płyty głównej (złącze oznaczone CN-FLWSEN , w górnym prawym rogu). Na przepływomierzu też jest wtyczka , którą można sprawdzić. Grubsza robota , to upuszczenie wody z pompy i wyjęcie tego przepływomierza iobejżenie go od środka. Jak masz serwis i gwarancję to dzwoń. Sprawdziłem wtyczkę i było ok. Po ponownym włączeniu zasilania PC bez zmian. Ale po nocnym grzaniu CO/CWU wygląda, że się naprawiło. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 22.10.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Odnośnie bufora i sprzegla właśnie oglądałem na yt ciekawy materiał z gościem z panasonica myślę że wielu osoba może wiele wyjaśnić zwłaszcza tym co zamierzają dopiero montować pompe. W sumie nie chciałbym zostać posadzonych o reklamę bo nie o to chodzi. Wydaje mi się że gość jest dość mocno merytoryczny z panasa. Jak wpiszecie bufor do pompy ciepła w yt pewnie wyskoczy. Nie wiem ale chyba linków tu nie wolno wstawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 25.10.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Czy komuś też po zmianie czasu w PC, AQUAREA Service Cloud przestała rysować wykresy w menu instalatora ? Edit: Poradziłem sobie, ponowne uruchomienie PC z bezpiecznika chyba pomogło. Swoją drogą XXI wiek a ja musiałem ręczenie przestawiać czas w W10, bo automatyczne ustawienie działa tylko wtedy kiedy je wyłączysz i ponownie włączysz. Dokąd zmierza ten świat... Edytowane 25 Października 2020 przez TBomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateti 26.10.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam,Mam TCap 9 od roku, chciałbym wymienić w 3 pokojach stare 10 letnie tradycyjne grzejniki panelowe C22 na coś innego, aby zwiększyć efektywność grzania przy zachowaniu dość niskiej temp na grzejnikach, .......CO MOŻECIE POLECIĆ?? - nie mówię tutaj o klimakonwektorach, ale jakiś innych grzejnikach low-H2o albo C33?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.10.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Mam TCap 9 od roku, chciałbym wymienić w 3 pokojach stare 10 letnie tradycyjne grzejniki panelowe C22 na coś innego, aby zwiększyć efektywność grzania przy zachowaniu dość niskiej temp na grzejnikach, Można dołożyć grzejników, niekoniecznie wymieniać; .... - jeżeli mieszkasz już 10 lat to wiesz gdzie są miejsca niedogrzane, .... - polecam Kermi V33/wysokość 600 mm, .... - uruchom grzejnik w garażu; to pomoże ograniczyć taktowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateti 26.10.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Można dołożyć grzejników, niekoniecznie wymieniać; .... - jeżeli mieszkasz już 10 lat to wiesz gdzie są miejsca niedogrzane, .... - polecam Kermi V33/wysokość 600 mm, .... - uruchom grzejnik w garażu; to pomoże ograniczyć taktowanie. w zasadzie to w 3 dużych pokojach na piętrze planowałem taką zmiane że zamienię C22 na C33 przy nieznacznym powiekszeniu długości grzejnika....powinno być chyba lepiej?? co do taktowania za poprzedni rok to raczej nie jest tak źle: wł/wył 2942 na czas działania 2353 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.10.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 co do taktowania za poprzedni rok to raczej nie jest tak źle: wł/wył 2942 na czas działania 2353 godziny Powinno być raczej odwrotnie, U mnie 4200 h/2429 wł/wył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 U mnie 4200 h/2429 wł/wył. Bardzo ładny wynik. U ciebie jedno załączenie trwa 1.73 godziny. A jaka jest granica, poziom przyzwoitości? Powyżej, którego nie ma co się martwić taktowaniem, nawet jeśli wynik nie jest rewelacyjny. Wystarczy jedno załączenie = 1h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.10.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 U mnie na CO razem z odszranianiem średnio w roku przypada 1 załączenie na 1,5 godziny. Dla CWU to 1 załączenie na około 35 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.10.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 A jaka jest granica, poziom przyzwoitości? Im mniej załączeń tym korzystniej, Poczytaj tematy z mojej stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.10.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 U mnie 1366 h na 701 załączeń... Ale to głównie zasługa tego ,że było grzane tylko w nocy ( taryfa była antysmogowa G12AS) , oraz oszukane czujniki (aby pokazywały wyższe temperatury o 5 stopni , przez co temp wody była powyżej 27 stopni i nie było defrostu sprężarką) . Teraz już będzie to spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.10.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 (edytowane) Ale szalejecie - u mnie skromnie średnio 1 włączenie na 51min pracy i tu zasługa defrostów i małej delty na CWU.6130wył-wł na 5241h pracyTeraz widzę ze mam 1 na około 2 godziny pracy i chyba duży wpływ ma na to otwarcie pętki w garażu. Edytowane 26 Października 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.10.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 U mnie 1366 h na 701 załączeń... Ale to głównie zasługa tego ,że było grzane tylko w nocy ( taryfa była antysmogowa G12AS) , oraz oszukane czujniki (aby pokazywały wyższe temperatury o 5 stopni , przez co temp wody była powyżej 27 stopni i nie było defrostu sprężarką) . Teraz już będzie to spadać. U mnie podobnie. G12as i blisko 1 załączenie na 2h. Dużo nabiło na początku gdzie miałem źle ustawioną krzywą, temp powrotu <27C i defrost za defrostem. Teraz nawet przy 10-11C na zewnątrz przez 6h jedno załączenie po skończeniu grzania i przełączaniu z powrotem na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Im mniej załączeń tym korzystniej, Aha im mniej tym lepiej. Coś jak jestem za pokojem na świecie i likwidacją głodu. U mnie 1 załączenie średnio trwa 1,2 godziny. Chyba ujdzie w końcu progów w tym parametrze nie określono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.10.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Od początku (grudzień 2016) mam 4545 godzin i 3937 startów (chłodzenie, CO i CWU) Średnio dziennie pompa pracowała 2,5 godz. i zaliczała 2,2 startów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 26.10.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 U mnie od uruchomienia w czerwcu 2019 do dnia dzisiejszego;WYŁ.WŁ : 1405 - całkowity czas działania : 1613h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.10.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Sprawdzam tylko czy dodały się info w stopceUdało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbinek 27.10.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 (edytowane) witam doświadczonych uzytkowników pc panasonic:) chciałbym napisać o sytuacji jak zachowuje się moja pompa 9 tcap pompa na kg działała super, cwu ustawione na 48 stopni włączało się grzanie cwu tak 3 do 4 razy na dobę od 3 dni wystąpiło takie zjawisko (obserwowane na smart claud) że pokazane jest tak jakby w każdej godzinie dogrzewana była cwu a grzania zwykłego nie ma nie wiem o co chodzi?może jest za ciepło i dlatego?ale dlaczego cały czas dogrzewa cwu jak wcześniej tylko 3-4 razy?może macie jakiś pomysł?pozdrawiamqba Edytowane 27 Października 2020 przez qbinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts