Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mam PC model WH-SDC07F3E5, wydaje mi się że moja pompa nie ma tak rozbudowanej diagnostyki jak ma kolega Vaikis_ .

W tym momencie pompa działa i nie mam z ną żadnych problemów, pracuje w " tanich " godzinach G12W. Czy przy tym modelu jest możliwość sprawdzenia parametrów aby w przyszłości uniknąć kłopotów / usterek ?

@michal84 ,no ale to w instrukcji chyba jest ? Max. czas działania CWU jest dokładnie tym ,co podaje tytuł. Pompa będzie grzać CWU maksymalnie do takiego czasu ( aby np. nie wychłodzić za bardzo domu) , więc trzeba go ustawić na taki , w jakim na pewno się zbiornik zagrzeje ( zależy od wielkości pompy , od wielkości zbiornika i powierzchni wężownicy , od delty zbiornika ,czyli od jakiej temperatury zaczynasz , i na jakiej konczysz).

Max czas działania CO - jest tym samym dla ogrzewania , czyli konczy się grzanie CWU , przełącza na CO i teraz przez ten okres nie grzeje zbiornika ( mimo ,że temperatura w nim spadła i mógłby się włączyć).

Ten ostatni czas kasuje się , gdy zmienimy cokolwiek w sterowniku (przestawimy temperaturę np.) , więc często wychodzi problem tego ustawienia , gdy zostawimy pompę bez grzebania w sterowniku , wtedy nagle CWU się nie zagrzał ....

Więc bezpieczniej ustawić ten czas na minimum ,żeby nie być zaskoczonym.

@michal84 ,no ale to w instrukcji chyba jest ? Max. czas działania CWU jest dokładnie tym ,co podaje tytuł. Pompa będzie grzać CWU maksymalnie do takiego czasu ( aby np. nie wychłodzić za bardzo domu) , więc trzeba go ustawić na taki , w jakim na pewno się zbiornik zagrzeje ( zależy od wielkości pompy , od wielkości zbiornika i powierzchni wężownicy , od delty zbiornika ,czyli od jakiej temperatury zaczynasz , i na jakiej konczysz).

Max czas działania CO - jest tym samym dla ogrzewania , czyli konczy się grzanie CWU , przełącza na CO i teraz przez ten okres nie grzeje zbiornika ( mimo ,że temperatura w nim spadła i mógłby się włączyć).

Ten ostatni czas kasuje się , gdy zmienimy cokolwiek w sterowniku (przestawimy temperaturę np.) , więc często wychodzi problem tego ustawienia , gdy zostawimy pompę bez grzebania w sterowniku , wtedy nagle CWU się nie zagrzał ....

Więc bezpieczniej ustawić ten czas na minimum ,żeby nie być zaskoczonym.

Troche chyba zle opisales z tym maks czasem grzania c.o jesli zadana temperatura na ogrzewaniu c.o bedzie osiagnieta np.po 30min a yen czas bedzie ustawiony np.5godzin to jesli cwu spadnie po godzinie o ustawiona delte to sie grzanie cwu zalaczy ponownie .

Takie zachowanie bedzie w przypadku kiedy pompa przez np.5godzin nie bedzie mogla osiagnac temp.zadanej to wtedy wczesniej nie przerwie grzania c.o na cel cwu niz te ustawione np.5godz

qbinek sprawdź jak masz ustawioną

- temperaturę ponownego wygrzania zbiornika [ATTACH=CONFIG]449636[/ATTACH]

- czy masz ustawiony harmonogram grzania CWU

- czy masz może pompę cyrkulacją CWU ?

- temperatura ponownego wygrzewania zbiornika (-7)

- wlączyłem na próbę harmonogram ale pc i tak grzeje non stop cwu

- pompa cyrkulacyjna włączana czasowo na 2 - 3 h dziennie

dzisiaj instalator telefonicznie dokonał (za pomocą moich rąk) przestawienie przepływu pompy z 80l do 40 l

powiedział że zbiornik za szybko się nagrzewał i pompa taktuje i że powinno być lepiej???

mineła noc i pompa włącza się w każdej godzinie celem dogrzania cwu do zadanej 48 stopni

???

pomożcie

Gdy miałem pompę cyrkulacyjna załączona to woda stygla w szybkim tempie. Bylo to w czasie gdy woda miała 65 st dzień w dzień. Teraz na PC gdy woda ma 45 st to musiałem zakręcić zawór bo pomimo wylaczonej cyrkulacji szło to grawitacyjnie i z 45 robiło sie 40 w 3 godz . Może to samo jest u Ciebie

Nie , to jest serja H.

To teraz powiedz jaki masz zbiornik ( jaka powierzchnia wężownicy).

No i przepływ 80l/min ? Jakoś wierzyć się nie chce.

szanowni forumowicze,

dziękuje za zainteresowanie i podpowiedzi

dzisiaj przyjechał serwis i stwierdził, że siłownik rozdzielający wodę na co i cwu nie do końca się zamykał więc woda zamiast lecieć na co częściowo szła na cwu i wychładzała zbiornik cwu więc pc dogrzewała wodę do zadanej w cwu

mam nadzieję, że teraz wszystko będzie działało - zresztą tak jak na początku

pozdrawiam

qba