Vaikis_ 27.10.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Prawidłowe dobranie pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 27.10.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 qbinek sprawdź jak masz ustawioną - temperaturę ponownego wygrzania zbiornika - czy masz ustawiony harmonogram grzania CWU - czy masz może pompę cyrkulacją CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.10.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Mam PC model WH-SDC07F3E5, wydaje mi się że moja pompa nie ma tak rozbudowanej diagnostyki jak ma kolega Vaikis_ . W tym momencie pompa działa i nie mam z ną żadnych problemów, pracuje w " tanich " godzinach G12W. Czy przy tym modelu jest możliwość sprawdzenia parametrów aby w przyszłości uniknąć kłopotów / usterek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.10.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Kolega Vaikis_ uzywa HeishaMon i dopasowanej pod siebie automatyki domowej. Niestety Twoja pompa to seria F ,nie wiem co do się z niej wycisnąć , moze @bobrow cos powie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 27.10.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 qbinek sprawdź jak masz ustawioną - temperaturę ponownego wygrzania zbiornika [ATTACH=CONFIG]449636[/ATTACH] - czy masz ustawiony harmonogram grzania CWU - czy masz może pompę cyrkulacją CWU ? Możesz napisać co oznacza: max czas działania CO, lub CWU i jak to najlepiej wystawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.10.2020 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 @michal84 ,no ale to w instrukcji chyba jest ? Max. czas działania CWU jest dokładnie tym ,co podaje tytuł. Pompa będzie grzać CWU maksymalnie do takiego czasu ( aby np. nie wychłodzić za bardzo domu) , więc trzeba go ustawić na taki , w jakim na pewno się zbiornik zagrzeje ( zależy od wielkości pompy , od wielkości zbiornika i powierzchni wężownicy , od delty zbiornika ,czyli od jakiej temperatury zaczynasz , i na jakiej konczysz).Max czas działania CO - jest tym samym dla ogrzewania , czyli konczy się grzanie CWU , przełącza na CO i teraz przez ten okres nie grzeje zbiornika ( mimo ,że temperatura w nim spadła i mógłby się włączyć). Ten ostatni czas kasuje się , gdy zmienimy cokolwiek w sterowniku (przestawimy temperaturę np.) , więc często wychodzi problem tego ustawienia , gdy zostawimy pompę bez grzebania w sterowniku , wtedy nagle CWU się nie zagrzał .... Więc bezpieczniej ustawić ten czas na minimum ,żeby nie być zaskoczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.10.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 @michal84 ,no ale to w instrukcji chyba jest ? Max. czas działania CWU jest dokładnie tym ,co podaje tytuł. Pompa będzie grzać CWU maksymalnie do takiego czasu ( aby np. nie wychłodzić za bardzo domu) , więc trzeba go ustawić na taki , w jakim na pewno się zbiornik zagrzeje ( zależy od wielkości pompy , od wielkości zbiornika i powierzchni wężownicy , od delty zbiornika ,czyli od jakiej temperatury zaczynasz , i na jakiej konczysz). Max czas działania CO - jest tym samym dla ogrzewania , czyli konczy się grzanie CWU , przełącza na CO i teraz przez ten okres nie grzeje zbiornika ( mimo ,że temperatura w nim spadła i mógłby się włączyć). Ten ostatni czas kasuje się , gdy zmienimy cokolwiek w sterowniku (przestawimy temperaturę np.) , więc często wychodzi problem tego ustawienia , gdy zostawimy pompę bez grzebania w sterowniku , wtedy nagle CWU się nie zagrzał .... Więc bezpieczniej ustawić ten czas na minimum ,żeby nie być zaskoczonym. Troche chyba zle opisales z tym maks czasem grzania c.o jesli zadana temperatura na ogrzewaniu c.o bedzie osiagnieta np.po 30min a yen czas bedzie ustawiony np.5godzin to jesli cwu spadnie po godzinie o ustawiona delte to sie grzanie cwu zalaczy ponownie . Takie zachowanie bedzie w przypadku kiedy pompa przez np.5godzin nie bedzie mogla osiagnac temp.zadanej to wtedy wczesniej nie przerwie grzania c.o na cel cwu niz te ustawione np.5godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.10.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Nie napisałem też ,że przełączenie z CWU na CO też będzie możliwe wcześniej , jeśli CWU osiągnie temperaturę zadaną.... Dla mnie było to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 28.10.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Dzięki panowie za wytłumaczenie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbinek 29.10.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 qbinek sprawdź jak masz ustawioną - temperaturę ponownego wygrzania zbiornika [ATTACH=CONFIG]449636[/ATTACH] - czy masz ustawiony harmonogram grzania CWU - czy masz może pompę cyrkulacją CWU ? - temperatura ponownego wygrzewania zbiornika (-7) - wlączyłem na próbę harmonogram ale pc i tak grzeje non stop cwu - pompa cyrkulacyjna włączana czasowo na 2 - 3 h dziennie dzisiaj instalator telefonicznie dokonał (za pomocą moich rąk) przestawienie przepływu pompy z 80l do 40 l powiedział że zbiornik za szybko się nagrzewał i pompa taktuje i że powinno być lepiej??? mineła noc i pompa włącza się w każdej godzinie celem dogrzania cwu do zadanej 48 stopni ??? pomożcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.10.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Czy Ty masz serję J ? Jeśli tak to wyłącz najpierw Smart CWU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.10.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Czy Ty masz serję J ? Jeśli tak to wyłącz najpierw Smart CWU . Dokladnie jesli to seria J to w opcji grzanie cwu ma dwa rodzaje do wyboru "zmienny" i "standard" u sasiada na zmiennym tez robila takie myki tylko nie co godzine a ze dwa razy na dobe po przestawienu na standart po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbinek 29.10.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Czy Ty masz serję J ? Jeśli tak to wyłącz najpierw Smart CWU . nie wiem jaki to model:eek: na naklejce jest: WH-SXC09H3E8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.10.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Nie , to jest serja H. To teraz powiedz jaki masz zbiornik ( jaka powierzchnia wężownicy).No i przepływ 80l/min ? Jakoś wierzyć się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.10.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Gdy miałem pompę cyrkulacyjna załączona to woda stygla w szybkim tempie. Bylo to w czasie gdy woda miała 65 st dzień w dzień. Teraz na PC gdy woda ma 45 st to musiałem zakręcić zawór bo pomimo wylaczonej cyrkulacji szło to grawitacyjnie i z 45 robiło sie 40 w 3 godz . Może to samo jest u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbinek 30.10.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Nie , to jest serja H. To teraz powiedz jaki masz zbiornik ( jaka powierzchnia wężownicy). No i przepływ 80l/min ? Jakoś wierzyć się nie chce. szanowni forumowicze, dziękuje za zainteresowanie i podpowiedzi dzisiaj przyjechał serwis i stwierdził, że siłownik rozdzielający wodę na co i cwu nie do końca się zamykał więc woda zamiast lecieć na co częściowo szła na cwu i wychładzała zbiornik cwu więc pc dogrzewała wodę do zadanej w cwu mam nadzieję, że teraz wszystko będzie działało - zresztą tak jak na początku pozdrawiam qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 30.10.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 qbinek, jak to serwis naprawił, wymienił siłownik? Pomogło? Trochę to naciągane jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbinek 30.10.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 qbinek, jak to serwis naprawił, wymienił siłownik? Pomogło? Trochę to naciągane jak dla mnie. nie wiem czy wymienił czy wyregulował ale od momentu jak wyjechali pc działa tak jak przedtem tj. ładnie trzyma temperaturę cwu i grzeje wodę co zgodnie z kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.10.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 qbinek, jak to serwis naprawił, wymienił siłownik? Pomogło? Trochę to naciągane jak dla mnie. Zapewne wystarczyła jedynie kalibracja, tak by siłownik rozpoznał skrajne położenia zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 31.10.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Kalibrowałeś kiedyś taki siłownik ? To raczej proste krańcówki są , nie do ustawiania i kalibrowania. Raczej jednorazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts