Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam. Miałem już problem z uruchomieniem dezynfekcji zbiornika i okazało się że dalej nie potrafię. Wchodzę w ustawienia funkcji. Włączam grzałka zbiornika. W chodzę w dezynfekcja zbiornika i opcja włącz. I nic się nie dzieje. Czy to tylko przez ustawienie instalatora. Wtedy mi się uruchomiło Ale jak widać nie opanowalem. Generacja h

U mnie tylko poprzez harmonogram dezynfekcji. Ustawiłem harmonogramu i się uruchomiło. Czy tak powinno być, że nie mogę tego z ustawień funkcji odpalić?A skoro z harmonogramu czy muszę ręcznie załączyć grzałke zbiornika. Jeżeli tak to słaba automatyka Edytowane przez mundi73

U mnie tylko poprzez harmonogram dezynfekcji. Ustawiłem harmonogramu i się uruchomiło. Czy tak powinno być, że nie mogę tego z ustawień funkcji odpalić?A skoro z harmonogramu czy muszę ręcznie załączyć grzałke zbiornika. Jeżeli tak to słaba automatyka

a masz w ogóle grzałkę w zbiorniku podłączona do sterownika pompy lub czy w ogóle ona siedzi w zbiorniku że chcesz za wszelką cene ją uruchomić?

W menu użytkownika możesz jedynie włączyć lub wyłączyć automatyczną dezynfekcję czyli włączyć lub wyłączyć harmonogram. Aby to się dokonało to po pierwsze musi być ustawiony harmonogram dezynfekcji, po drugie temp. zasobnika jak dobrze pamiętam musi być niższa niż bodajże 40 stopni oraz pompa musi być w pozycji ON. Co do temp. to dokładnie nie pamiętam. Rozgryzaliśmy to gdzieś trzy czy cztery lata temu. Ja z tego nie korzystam bo przy stałym zużyciu wody jest to w/g mnie bezsensem.

Dziękuję. No widzę że jakieś to skomplikowane. Włącz dezynfekcje A to nie działa. Włączam harmonogram i dopiero. Ale zdaje się jeszcze ręcznie grzałka, tak jakby konstruktor założył ,że PC da radę bez grzałki. Z instrukcji którą posiadam napisane jest włącz dezynfekcje w manu użytkownika i G......działa. U mnie o tyle przydatne że mam mała wężownice I do wanny to chyba 20x by musiała się włączyć sama PC.Dziekuje wszystkim

Dobra ,inaczej. Nie masz w sterowniku funkcji "Wymuś dezynfekcję" ( tak jak np wymuś grzanie cwu , wymuś defrost) ,jest tylko wł/wył dezynfekcję ( co w rzeczywistości oznacza włącz wyłącz harmonogram dezynfekcji , a ona dopiero się włącza wtedy ,na kiedy jest zaplanowana).

Wymusić dezynfekcję da się tylko przez service cloud ( czyli przez ustawienia instalatora). Ze smart Clouda raczej tego na razie nie zrobisz (może kiedyś to Panasonic rozbuduje ). Wymusić dezynfekcję możesz też przez Heishamon.

Także ja u siebie mam grzałki włączone( wychodzę z założenia , że jak jest potrzeba to niech je załącza , ale i tak jest 0h na grzałkach wewnętrznych , 10h na CWU właśnie do defrostu). , harmonogram dezynfekcji wyłączony , i wymuszam przez heishamon kiedy chcę.

Kiedyś częściej , teraz już wychodzą z założenia ,że to przesada , robię może co 3 miesiące,.

Edytowane przez MiG25

Możesz zrobić to siłowo ( czyli wyjąć wtyczkę z modułu) , wtedy harmonogram smartclouda na pewno nie zadziała.

Można spróbować przywrócenia ustawien fabrycznych przez przycisnięcie przez 10s WPS i CHECK. ( tylko najpierw upewnić się ,że moduł jest odłączony od internetu , przełączyć na ethernet jeśli używa się WIFi i wyjąć kabel , bo jeśli będzie połączenie to wyśle również reset do chmury i trzeba będzie się rejestrować od nowa).

Plik od harmonogramu na pewno się skasuje , tylko cholera wie , czy nie ściągnie się od nowa mimo nie działającego Smart Cluda.

Edytowane przez MiG25

Czy przy nie działającym smart cloud idzie wyłączyć harmonogram który jest uruchomiony czy jestem skazany na niego do momentu jak zacznie funkcjonować znowu smart cloud?

Wystarczy na sterowniku w pompie wejść w harmonogram włączyć go i wyłączyć a harmonogram z smart cloud się wyłączy.

Kolego Mig powiedz czy laik sobie poradzi z ta aplikacją zamiast smart cloud. Masz w stopce opisane, że szybki powrót do smart cloud. Czy później równie szybki powrót do tej twojej jest możliwy. Chodzi o to że gdyby jakiś problem był zmieniam na smart Cloud do diagnozy przez instalatora A później wracam. Smart Cloud porażka. Nie było mnie w domu A on w tym czasie harmonogram żył swoim życiem w czasie ich niby konserwacji.

Laik sobie poradzi o ile będzie chciał przejść na następny poziom i się dokształcić :)

Trzeba wiedzieć co to jest MQTT (np. mosquitto) , i mieć postawiony broker , no i postawioną jakąś automatykę domowę ( domoticz , Home Assistant , itp.) . Te Dwie rzeczy możnaby zainstalować najpierw na windowsie ,ale docelowo linux by się przydał i RaspberyPi.

A co do samego modułu , to GoHeishaMon wgrywa się za pomocą pendriva ( umieszcza się na nim trzy pliki ,w tym jeden z konfiguracją). Więc jak już wgrasz GoHeishaMon , to przejście do SmartClouda to kwestia naciśnięcia trzech przycisków na module. Przejście ponowne przejście na GoHeishaMon to znowu pendrive , i tak w kółko.

Kolego Mig powiedz czy laik sobie poradzi z ta aplikacją zamiast smart cloud. Masz w stopce opisane, że szybki powrót do smart cloud. Czy później równie szybki powrót do tej twojej jest możliwy. Chodzi o to że gdyby jakiś problem był zmieniam na smart Cloud do diagnozy przez instalatora A później wracam. Smart Cloud porażka. Nie było mnie w domu A on w tym czasie harmonogram żył swoim życiem w czasie ich niby konserwacji.

Nie żył swoim życiem tylko działał zgodnie z tym jak był ustawiony. Ponadto od ponad tygodnia wyświtlało się w aplikacji ostrzeżenie.