Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Laik sobie poradzi o ile będzie chciał przejść na następny poziom i się dokształcić :)

Trzeba wiedzieć co to jest MQTT (np. mosquitto) , i mieć postawiony broker , no i postawioną jakąś automatykę domowę ( domoticz , Home Assistant , itp.) . Te Dwie rzeczy możnaby zainstalować najpierw na windowsie ,ale docelowo linux by się przydał i RaspberyPi.

A co do samego modułu , to GoHeishaMon wgrywa się za pomocą pendriva ( umieszcza się na nim trzy pliki ,w tym jeden z konfiguracją). Więc jak już wgrasz GoHeishaMon , to przejście do SmartClouda to kwestia naciśnięcia trzech przycisków na module. Przejście ponowne przejście na GoHeishaMon to znowu pendrive , i tak w kółko.

dziękuję. Jednak sobie odpuszczę, elektronika to niej mój konik.

Parę dni temu była aktualizacja ( również modułu), może to być po prostu bug , że tylko raz przy starcie moduł zgrywa sobie harmonogram z clouda...

Tak tylko teoretyzuję , bo nie używam tego.

EDIT: zawsze możesz próbować restartować sam moduł , bez wyłączania pompy ( trzeba trzymać min. 10 s przycisk RESET)

Edytowane przez MiG25

Są dwa rodzaje defrostów:

"Deice Mode 1" i tam się sprężarka nie zatrzymuje , ale już niektórzy zgłaszali ,że mimo to sterownik zlicza wł/wył. Może jest za mały zład i poprostu defrost się przerywa.... Trzeba by zrobić logi temperatur ( wejsciowej , wyjsciowej , i byc moze jeszcze temperatury za wymiennikiem), częstotliwości srężarki , itp.

Może na początek włącz grzałkę ( włącz w sensie ,żeby pompa mogła jej używać ).

Deice Mode 2" i rżnięcie sprężarką tak ,że słychać odgłos tarcia metalu o metal...ale najpierw się zatrzymuje). ale to łatwo rozpoznać , bo jak defrost "właściwy" się zacznie ( po ok 1 minucie mieszania wody przez objegówkę) to obiegówka się zatrzmuje ,a w deice mode 1 pracuje dalej .

Ktory rodzaj defrostu pompa wybiera , zależy od temperatury zewnętrznej ( Mode 2 będzie zawsze poniżej -10 stopni ), oraz temperatury powrotu ( i tutaj jest różnica pomiędzy zwykłymi HP , gdzie granica to 22 stopnie powrtu , podczas gdy w T-CAPach to 27 stopni). Jeśli podczas defrostu pompa "zdecyduje się" na defrost 1 , a następnie jak będzie trwał temperatura powrotu (a w zasadzie to nie temperatura powrotu tylko temperatura na czujniku pomiędzy wyjścia z grzałki a wymiennikiem w) obniży się poniżej granicznej , to sprężarka się zatrzyma i resztę defrostu będzie wykonane w Mode 2.

Edytowane przez MiG25

Co jest nie tak, że ustawiając harmonogram przez internet (https://aquarea-smart.panasonic.com/) nie wgrywa się on do pompy i system grzeje po staremu? Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie pompy aktualizuje system. (Już pomijam to, że na pompie harmonogram jest wyzerowany)

Sprawdź czy miga na biało środkowa dioda na module. Warto po wprowadzeniu zmian naciskać przycisk "Zastosuj". Musisz się przyzwyczaić, że sterowanie z modułu żyje własnym życiem - lubi płatać figle. Harmonogram w pompie musi się "wyzerować" - to oddzielne byty nie współpracujące ze sobą.

Wydaje mi się , że ta temperatura tyczy się tylko normalnego grzania , jeśli grzałka będzie włączona to podczas defrostu będzie i tak używana w razie potrzeby.

Pozostaje tylko zrobić rejestrację podczas dofrostu i zobaczyć co się dzieje ( czy rzeczywiście sprężarka się zatrzymuje i w jakim momencie , jak spadają temperatury , czy grzałka sie włącza , itp).

Jakie macie dzienne zużycie prądu ?

Pytanie bez sensu, co chcesz porównywać ? Zawsze się ktoś znajdzie z większym domem i większym zużyciem , oraz z Domkiem Smerfa ,gdzie zużycie pomijalne...

A już w ogóle podawanie zużycia z chmury ( lub z kontrolera) jest w ogóle niemiarodajne.

Mógłbyś porównywać COP przy konkretnych warunkach ( temperatura otoczenia , grzanie na full ,czy pompa już moduluje , itp) , ale znowu ,nie ten z kontrolera , tylko prawdziwy , czyli z prawdziwego podlicznika i z zewnętrznego ciepłomierza.

Może nowy temat , gdzie sobie można by od nowa takie rzeczy z czapy pisać...

Edytowane przez MiG25

Czesc,

posiadam Panasa 9kw, dom 137m2, reku, grzanie w taniej taryfie. Czy moze mi ktos podac startowa ustawienia krzywej grzewczej zebym mogl od czegos zaczac ustawianie ? Nie dogrzewa mi domu, temp wody w zbiorniku tez jakby nie dogrzana. Jaka krzywa ustawic ? Jaki max czas grzania zbiornika ? Jaki max czas grzania CWU ? Jakie delty ? Bardzo prosze o pomoc bo takie moje testowanie codziennie doprowadzi moja zone do rekoczynow :)

Czesc,

posiadam Panasa 9kw, dom 137m2, reku, grzanie w taniej taryfie. Czy moze mi ktos podac startowa ustawienia krzywej grzewczej zebym mogl od czegos zaczac ustawianie ? Nie dogrzewa mi domu, temp wody w zbiorniku tez jakby nie dogrzana. Jaka krzywa ustawic ? Jaki max czas grzania zbiornika ? Jaki max czas grzania CWU ? Jakie delty ? Bardzo prosze o pomoc bo takie moje testowanie codziennie doprowadzi moja zone do rekoczynow :)

CWU ustaw na 1,30h a CO na 0,30h Co do krzywej to ( zależy jakie ogrzewanie .Ja mam grzejniki i ustawione mam dla: (+15*C=36*C) dla (-15*C=42*C)

PS. jak nie dogrzewa to pewnie źle ustawiony czas działania . Zrób jak napisałem bez podziału na godziny grzania . zbiornik CWU ustaw na 43*C delta (5) dla wszystkiego czyli CWU i CO delta 5 pompę puść w samopas . Napisz jakie efekty po 24h lub 48h. Po tym czasie zostawisz lub dasz ograniczenia. POWODZENIA.

Edytowane przez -voymar-