MiG25 05.11.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 "Na szczęście" serwis już działa. Przy okazji wczoraj moduł ściągnął nowe oprogramowanie , więc ciekawe jakie bugi teraz wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 05.11.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Laik sobie poradzi o ile będzie chciał przejść na następny poziom i się dokształcić Trzeba wiedzieć co to jest MQTT (np. mosquitto) , i mieć postawiony broker , no i postawioną jakąś automatykę domowę ( domoticz , Home Assistant , itp.) . Te Dwie rzeczy możnaby zainstalować najpierw na windowsie ,ale docelowo linux by się przydał i RaspberyPi. A co do samego modułu , to GoHeishaMon wgrywa się za pomocą pendriva ( umieszcza się na nim trzy pliki ,w tym jeden z konfiguracją). Więc jak już wgrasz GoHeishaMon , to przejście do SmartClouda to kwestia naciśnięcia trzech przycisków na module. Przejście ponowne przejście na GoHeishaMon to znowu pendrive , i tak w kółko. dziękuję. Jednak sobie odpuszczę, elektronika to niej mój konik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 05.11.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Nie żył swoim życiem tylko działał zgodnie z tym jak był ustawiony. Ponadto od ponad tygodnia wyświtlało się w aplikacji ostrzeżenie. nie zamierzam kopać sie z koniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 07.11.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Co jest nie tak, że ustawiając harmonogram przez internet (https://aquarea-smart.panasonic.com/) nie wgrywa się on do pompy i system grzeje po staremu? Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie pompy aktualizuje system. (Już pomijam to, że na pompie harmonogram jest wyzerowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.11.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) Parę dni temu była aktualizacja ( również modułu), może to być po prostu bug , że tylko raz przy starcie moduł zgrywa sobie harmonogram z clouda...Tak tylko teoretyzuję , bo nie używam tego.EDIT: zawsze możesz próbować restartować sam moduł , bez wyłączania pompy ( trzeba trzymać min. 10 s przycisk RESET) Edytowane 7 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 08.11.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Czy jest jakiś sposób by zmusić pompe SDC do defrostow bez użycia sprężarki? U mnie sie nie da... juz na powrocie mam 30st i nadal sprezarka zalicza wl/wył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) Są dwa rodzaje defrostów: "Deice Mode 1" i tam się sprężarka nie zatrzymuje , ale już niektórzy zgłaszali ,że mimo to sterownik zlicza wł/wył. Może jest za mały zład i poprostu defrost się przerywa.... Trzeba by zrobić logi temperatur ( wejsciowej , wyjsciowej , i byc moze jeszcze temperatury za wymiennikiem), częstotliwości srężarki , itp.Może na początek włącz grzałkę ( włącz w sensie ,żeby pompa mogła jej używać ). Deice Mode 2" i rżnięcie sprężarką tak ,że słychać odgłos tarcia metalu o metal...ale najpierw się zatrzymuje). ale to łatwo rozpoznać , bo jak defrost "właściwy" się zacznie ( po ok 1 minucie mieszania wody przez objegówkę) to obiegówka się zatrzmuje ,a w deice mode 1 pracuje dalej . Ktory rodzaj defrostu pompa wybiera , zależy od temperatury zewnętrznej ( Mode 2 będzie zawsze poniżej -10 stopni ), oraz temperatury powrotu ( i tutaj jest różnica pomiędzy zwykłymi HP , gdzie granica to 22 stopnie powrtu , podczas gdy w T-CAPach to 27 stopni). Jeśli podczas defrostu pompa "zdecyduje się" na defrost 1 , a następnie jak będzie trwał temperatura powrotu (a w zasadzie to nie temperatura powrotu tylko temperatura na czujniku pomiędzy wyjścia z grzałki a wymiennikiem w) obniży się poniżej granicznej , to sprężarka się zatrzyma i resztę defrostu będzie wykonane w Mode 2. Edytowane 8 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 08.11.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Co jest nie tak, że ustawiając harmonogram przez internet (https://aquarea-smart.panasonic.com/) nie wgrywa się on do pompy i system grzeje po staremu? Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie pompy aktualizuje system. (Już pomijam to, że na pompie harmonogram jest wyzerowany) Sprawdź czy miga na biało środkowa dioda na module. Warto po wprowadzeniu zmian naciskać przycisk "Zastosuj". Musisz się przyzwyczaić, że sterowanie z modułu żyje własnym życiem - lubi płatać figle. Harmonogram w pompie musi się "wyzerować" - to oddzielne byty nie współpracujące ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 08.11.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Może na początek włącz grzałkę ( włącz w sensie ,żeby pompa mogła jej używać ). Grzałka mi sie włącza od -10. Podnieść ta temperature? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Wydaje mi się , że ta temperatura tyczy się tylko normalnego grzania , jeśli grzałka będzie włączona to podczas defrostu będzie i tak używana w razie potrzeby.Pozostaje tylko zrobić rejestrację podczas dofrostu i zobaczyć co się dzieje ( czy rzeczywiście sprężarka się zatrzymuje i w jakim momencie , jak spadają temperatury , czy grzałka sie włącza , itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 09.11.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Jakie macie dzienne zużycie prądu ? Mi wychodzi około 20 kWh CWU 24h temp. ustawiona na 42C a CO ustawione grzanie od 6 - 23 temp. 42C przy obecnych temperaturach ok 5-7C na dworze . W domu 23C w dzień w nocy spada o 1-1,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 09.11.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 CWU 46stopni, CO 40 stopni (mam tylko grzejniki) działanie ca 8-21,30 temperatura w domu 20-21stna zewnątrz 5-7 stdziennie wg chmury ok 9kWhw nocy temp spada ca 1-1,5stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 11.11.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 U mnie wg chmury 3st na dworze. 23 w domu . Grzanie od 10 do 22. 14kw. Spada przez noc 1 st . Zużycie bez Cwu ponieważ mam kiepski zbiornik i bez sensu podawać.temp wychodzi z krzywej 36st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.11.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Jakie macie dzienne zużycie prądu ? Pytanie bez sensu, co chcesz porównywać ? Zawsze się ktoś znajdzie z większym domem i większym zużyciem , oraz z Domkiem Smerfa ,gdzie zużycie pomijalne... A już w ogóle podawanie zużycia z chmury ( lub z kontrolera) jest w ogóle niemiarodajne. Mógłbyś porównywać COP przy konkretnych warunkach ( temperatura otoczenia , grzanie na full ,czy pompa już moduluje , itp) , ale znowu ,nie ten z kontrolera , tylko prawdziwy , czyli z prawdziwego podlicznika i z zewnętrznego ciepłomierza. Może nowy temat , gdzie sobie można by od nowa takie rzeczy z czapy pisać... Edytowane 11 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.11.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 OK 13-20 kWh z podlicznika /doba . Pompa puszczona w samopas 22---23*C w domu 220m2 z tego 70m2 socjalne do 19*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 13.11.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Czesc, posiadam Panasa 9kw, dom 137m2, reku, grzanie w taniej taryfie. Czy moze mi ktos podac startowa ustawienia krzywej grzewczej zebym mogl od czegos zaczac ustawianie ? Nie dogrzewa mi domu, temp wody w zbiorniku tez jakby nie dogrzana. Jaka krzywa ustawic ? Jaki max czas grzania zbiornika ? Jaki max czas grzania CWU ? Jakie delty ? Bardzo prosze o pomoc bo takie moje testowanie codziennie doprowadzi moja zone do rekoczynow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.11.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 a gdzie twój instalator?, co do ustawień to wszystko zależy od domu, ocieplenia, czy masz grzejniki czy podłogówkę, co do CWU to też zależy jaki zbiornik, ile litrów, gdzie czujnik, jaka wężownica, napisz priv to mogę pomóc ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.11.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Czesc, posiadam Panasa 9kw, dom 137m2, reku, grzanie w taniej taryfie. Czy moze mi ktos podac startowa ustawienia krzywej grzewczej zebym mogl od czegos zaczac ustawianie ? Nie dogrzewa mi domu, temp wody w zbiorniku tez jakby nie dogrzana. Jaka krzywa ustawic ? Jaki max czas grzania zbiornika ? Jaki max czas grzania CWU ? Jakie delty ? Bardzo prosze o pomoc bo takie moje testowanie codziennie doprowadzi moja zone do rekoczynow CWU ustaw na 1,30h a CO na 0,30h Co do krzywej to ( zależy jakie ogrzewanie .Ja mam grzejniki i ustawione mam dla: (+15*C=36*C) dla (-15*C=42*C) PS. jak nie dogrzewa to pewnie źle ustawiony czas działania . Zrób jak napisałem bez podziału na godziny grzania . zbiornik CWU ustaw na 43*C delta (5) dla wszystkiego czyli CWU i CO delta 5 pompę puść w samopas . Napisz jakie efekty po 24h lub 48h. Po tym czasie zostawisz lub dasz ograniczenia. POWODZENIA. Edytowane 13 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 21.11.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Dzis w noc moja pompa zaliczyla 11godzin pracy i 27wl/wyl...Dramat.Obserwowałem pierwszy defrost. Byl po 2godzinach i trwał 11min. Potem chyba defrosty byly co 30min:-(Temp na dworze -1 do -3 i wilgotno, mglisto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.11.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Dlatego ja podnioslem krzywą tak żeby mieć w takich warunkach powrót min. 27C. W ten sposób pierwsze 1-3 defrostów spowoduje start/stop, następne już idą normalnie. Ostatnie grzanie 22-6 to 7 defrostów, 2 start/stopy + jeden po skończeniu grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts