Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Przecież 60hz to nie jakas tragedia a na pewno nie praca na maksa.

Jak masz zwykla sdc jednowentulatorowa to niezaleznie czy bedziesz mial 30 czy 40 na powrocie to i tak przy kazdym defroścoe zaliczy Ci dwa starty sprezarki.

Ja mam 7kw i fizycznie sprawdzone z przeróżnymi temperaturami zawsze robi 2 starty najpierw sie zatrzymuje pobór prądu praktycznie prawie zerowy tyle co na elektronikę i obiegówkę napewno nie chodzi sprezarka mieli samą woda az wyrówna sie zasilanie z powrotem startuje sprezarka robi defrost po czym staje i bardzo szybko rusza do grzania tutaj nie jestem w stanie sprawfzic czy faktycznie robi stopa bo za krótko to trwa ale napewno pompa zlicza to jako kolwejny start i na wyswietlaczu jest tez 0hz

Przy Tcapach i chyba wiekszych jednostkach podobno robi to bez zatrzymania.

Przecież to jest opis defrostu Mode 2. Sprawdźcie te temperatury , bo nawet w 5kW Monoblock jest deice Mode 1 i 2.

Edit: @uciu , nie , to nie jest norma , coś jest nie tak .

Edytowane przez MiG25

Ty to wiesz, ale jest cała masa użytkowników, którzy ślepą wierzą w dane z pomp.

Polecam filmiki tego człowieka, i te wcześniejsze i ten konkretny.

Bardzo dobrze ocieplony dom, fajne wyniki zużycia prądu i super COP.

W marcu zainstalowany niezależny podlicznik. Rozjazd....40% na niekorzyść pompy (co nie zmienia faktu, że i tak zużycia są b. dobre).

U mnie dokladnie 20,86% ---podlicznik a PC zawsze biorę z podlicznika bo za tą EE zaplacę a nie za tą co pokazuje PC

Niekoniecznie jak ja wiem ze przy plus 8 stopniach pompa potrafi mi na zasilaniu 30st pracowac ciągle przez 8godzin bez stopa to jak mam nocke 0st i taka sama temperature zasilania to logiczne jest że kazdy stop zliczony przez pompe przez noc to defrost

Co nie zmienia faktu ,że liczysz to na liczydle. ( w pamięci , jak wolisz). Więc raczej koniecznie.

Przecież to jest opis defrostu Mode 2. Sprawdźcie te temperatury , bo nawet w 5kW Monoblock jest deice Mode 1 i 2.

Edit: @uciu , nie , to nie jest norma , coś jest nie tak .

Jakie mode2? Przecież sam piszesz ze mode 2 chodzi sprezarka na maksa a nie na 60hz i piszesz ze robi to za pomoca samej sprezarki a u mnie robi to 100% za pomoca zładu wody od samego poczatku do samego konca czyli przez jakies 4minuty i zawsze tak samo

Na pewno sprężarka w Mode 1 nie chodzi na 60Hz ... Zrozumiałem z tego ,że objegówka Ci się zatrzymuje , teraz piszesz ,że 100% za pomocą zładu wody...Możesz sprawdzić te temperatury ?

Pisalem ze sprezarka staje i pisalem ze obiegówka mieli az wyrówna zasilanie z powrotem nastepnie startuje sprezarka i dalej chodzi obiegówka wkreca sie nawet na 32l/min (nie pisalem ze u mnie chodzi na 60hz tego nie sprawdzalem ale przy nastepnej okazji zobaczę) przez cale te 4min obiegówka zapitala te 32l/min po rurkach z czynnikiem slychac przeróżne syczenia itp rurki gazowe przy jednostce wew robia sie lodowate(jedna) .

Temperatura przed defrostem 32st zasilanie 26powrót

Po wyrównaniu 26st (przed defrostem)

Przez te 4min powrót spada na 25st a zasilanie stopniowo spada nawet do 18st(na koniec defrostu)

Ale nie sluchasz o czym piszę (testowałem już wszystko)mogę podniesc temperatury tak że na zasilaniu moge miec 40 a na powrocie 35 i wtedy podczas defrostu temperatura zasilania spadnie co najwyzej do np.30 st. A liczy sie tu temperatura powrotu czyli ta woda co wplywa na wymiennik a ta wtedy bedzie miala 35st.i pompa zachowuje sie wtedy identycznie jak przy temperaturach 30/26 tylko sam defrost trwa troszkę krócej

Dla zwykłego użykownika to tylko liczydło i stoper , dla obeznanego w domowej automatyce można użyć HeishaMon i w domowej automatyce nawet co do sekundy zmierzyć i policzyć ilość defrostów.

Sama pompa tego nie liczy/podaje.

Dzięki. Ja z tych zwykłych, ale defrosty to tylko ciekawość, nie aż taka żebym stał i liczył.

Rozumiem ,że tą pierwszą temperaturę w poz.9 też sprawdzałeś ( skoro próbowałeś wszystkiego). Wiesz też także , że w jednostce wewnętrznej są nie tylko dwa czujniki temperatury ( Wejścia i wyjścia) , ale także dwa inne ( w tym jeden służący właśnie do defrostów ,ten z tej pozycji , a ostatni to temperatura gazu) ,i na pewno te czujniki też sprawdziłeś i są na 100% sprawne.

Rozumiem ,że tą pierwszą temperaturę w poz.9 też sprawdzałeś ( skoro próbowałeś wszystkiego). Wiesz też także , że w jednostce wewnętrznej są nie tylko dwa czujniki temperatury ( Wejścia i wyjścia) , ale także dwa inne ( w tym jeden służący właśnie do defrostów ,ten z tej pozycji , a ostatni to temperatura gazu) ,i na pewno te czujniki też sprawdziłeś i są na 100% sprawne.

Oczywiscie posprawdzam podczas defrostu co tam sie dzieje w poz.9 i innych i dam znać,ale to i tak nie zmienia faktu że każdy defrost u mnie jest przeprowadzany za pomocą tylko i wyłącznie wody z obiegu gdyż

a)trwa tylko 4 min

b)rurka gazowa robi się lodowata i słychać syczenie wiec czynnik krąży i pracuje

c)temperatura w obiegu spada poniżej temperatury powrotu wiec ciepło jest odbierane z wody(i tu czuc nawet ręką różnice na zasilaniu i powrocie)

d)napewno sprężarka nie pracuje na maksa i jakiś metalicznych dzwieków nie wydaje tak jak pisałeś ale sprawdzę na ilu Hz

Ponadto chyba wszystkie pompy miałyby walnięte czujniki bo u sąsiada mam tez 7kw seria H pracujaca ze sprzęgłem na zasilaniu 42st i przeprowadza defrost identycznie.

Może się nawet kulnę do kumpla tez 7kw seriaJ ze sprzęgłem zasilanie 38st ale pewnie bedzie tak samo.

Kolega tutaj też pisze że u niego tak samo i jeszcze kiedys też ktoś pisał że tak samo.

Napewno nie jest to mode2 za pomocą samej sprężarki.

Dziś, jak będzie okazja zobaczę w nocy i posprawdzam te temperatury, rurki.

Codix pisałeś,że u Ciebie defrost trwal 4min. U mnie pomiędzy wyłączeniem sprężarki do defrostu a jej ponownym włączeniem mija prawie 12min.

Tu mam, jakis bardzo słaby filmik jak to wyglądało w piatek. Od razu mówię, ze slaby bo raz w pionie jak w poziomie ale pokazuje podstawowe dane

@codix , to jeszcze przy okazji poobserwuj pompę obiegową ( bo nic o niej nie piszesz , a to też charakterystyczna rzecz) , czy się nie zatrzymuje , czy włącza najwyższy możliwy przepływ ( najlepiej poz.12 w menu z informacjami).

@uciu, Ty też sprawdź rurki , tak jak pisał @codix , i przede wszystkim przepływ wody czy jest.

Obejżę ten filmik później , ale 12min to już wskazuje na Mode 2...

Edytowane przez MiG25

Codix pisałeś,że u Ciebie defrost trwal 4min.

U mnie pomiędzy wyłączeniem sprężarki do defrostu

a jej ponownym włączeniem mija prawie 12min.

DEFROST NORMALNY - Mode 1 ;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)

Ciepło jest pobierane z instalacji grzewczej budynku;

...a/ przy tym rodzaju defrostu najważniejsze to temperatura

.......wody na powrocie. Im wyższa tym korzystniej,

...b/ odpowiedni przepływ ;

........- korzystnie gdy jest nominalny,

...c/ odpowiednia pojemność wodna instalacji ;

…....1/ im większa tym korzystniej,

….....2/ bufor 50 l - to dobry akumulator energii do defrostu wg;Panasonica,

...d/ czystość wymiennika,

...e/ oprócz temperatury powietrza ( -3 C do + 3 C ) ;

.........- również wilgotność powietrza,

.........- miejsce lokalizacji pompy.

Dla przykładu przesyłam filmik z końca defrostu w Mode 2 w mojej pompie:

Przy starcie filmu sprężarka już zaczyna zwalniać (maksymalnie daje na ok 72Hz) ,ale słychać charakterystyczny dźwięk przepływających gazów przez parownik ( dla mnie to jakby brzeszczot piłował metal) , oraz samą sprężarkę. Na koniec sprężarka zwalnia , przełącza się któryś z zaworów i dźwięk gazów cichnie i jednocześnie startują wentylatory ,a w jdnostce wewnętrznej pompka objegowa wody ( była zatrzymana na czas tego defrostu ) . Sprężarka się tu nie zatrzymuje , tylko kontynuje pracę bez przerwy. ( Zatrzymała się na samym początku defrostu , teg nie ma na nagraniu).

Dźwięk jest tu wyolbrzymiony przez czuły mikrofon ( i o to w sumie w tym nagraniu chodziło) , w rzeczywistości to aż tak głośno nie chodzi. Rówież w mniejszej jednostce zewnętrznej może być ten dźwięk inaczej postrzegany.

Jeszcze raz , to jest Mode 2 , w Mode 1 jest zupełnie inaczej.

Edytowane przez MiG25

Ta "gorąca para" to raczej gorący gaz , który jest w środku ( w rurkach ) parownika , a nie ,że się para tworzy , i o to tam chodzi.

Para wodna tworzy się zawsze , ale przy Mode 1 jest jej zdecydowanie więcej ( bo proces przebiega dużo szybciej , a parownik rozgrzewa się do wyższych temperatur).

Witam. Pora podsumować mój montaż PC. Jak pisałem wcześniej miałem taktowanie , koledzy radzili a ja poprawiłem. Podsumowując wymienione zostaly kolana przed rozdzielaczami 3/4 "na 1" oraz zmieniłem podłączenie drabinki połączonej z podłogówka w łazience. Było podłączone w jednym miejscu taka głowicą a podłączyłem z dwóch stron zasilanie i powrót. Temat taktowania ustal. Wczoraj założyłem zbiornik wiesmanna 350 wezownica 5/4" pojemności 14 litrów. Wodę od 11st do 49 st zagrzało jednym ciągiem aż miło. Wszystkie problemy zostały rozwiązane dzięki użytkownikom

forum za co dziękuję . Rozmawiałem z firmą która montowala. Jest to duża firma i chociaż montaż był z wieloma problemami z moja instalacja (pękające złączki )i monterów należy tylko chwalić to po rozmowie napewno firmy nie polecę. Panowie z działu doboru i sprzedaży powiedzieli,, nawet jakbyśmy chcieli to nie ma fizycznej możliwości aby dokonać audytu istniejącej instalacji" teraz już wiem ze to klucz . Z perspektywy to nie sprzęgło 50 a 200 litrów może by skompensowaly błędy w instalacji. Pzdr