MiG25 21.11.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Przecież 60hz to nie jakas tragedia a na pewno nie praca na maksa. Jak masz zwykla sdc jednowentulatorowa to niezaleznie czy bedziesz mial 30 czy 40 na powrocie to i tak przy kazdym defroścoe zaliczy Ci dwa starty sprezarki. Ja mam 7kw i fizycznie sprawdzone z przeróżnymi temperaturami zawsze robi 2 starty najpierw sie zatrzymuje pobór prądu praktycznie prawie zerowy tyle co na elektronikę i obiegówkę napewno nie chodzi sprezarka mieli samą woda az wyrówna sie zasilanie z powrotem startuje sprezarka robi defrost po czym staje i bardzo szybko rusza do grzania tutaj nie jestem w stanie sprawfzic czy faktycznie robi stopa bo za krótko to trwa ale napewno pompa zlicza to jako kolwejny start i na wyswietlaczu jest tez 0hz Przy Tcapach i chyba wiekszych jednostkach podobno robi to bez zatrzymania. Przecież to jest opis defrostu Mode 2. Sprawdźcie te temperatury , bo nawet w 5kW Monoblock jest deice Mode 1 i 2. Edit: @uciu , nie , to nie jest norma , coś jest nie tak . Edytowane 21 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.11.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Ty to wiesz, ale jest cała masa użytkowników, którzy ślepą wierzą w dane z pomp. Polecam filmiki tego człowieka, i te wcześniejsze i ten konkretny. Bardzo dobrze ocieplony dom, fajne wyniki zużycia prądu i super COP. W marcu zainstalowany niezależny podlicznik. Rozjazd....40% na niekorzyść pompy (co nie zmienia faktu, że i tak zużycia są b. dobre). U mnie dokladnie 20,86% ---podlicznik a PC zawsze biorę z podlicznika bo za tą EE zaplacę a nie za tą co pokazuje PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.11.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Niekoniecznie jak ja wiem ze przy plus 8 stopniach pompa potrafi mi na zasilaniu 30st pracowac ciągle przez 8godzin bez stopa to jak mam nocke 0st i taka sama temperature zasilania to logiczne jest że kazdy stop zliczony przez pompe przez noc to defrost Co nie zmienia faktu ,że liczysz to na liczydle. ( w pamięci , jak wolisz). Więc raczej koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.11.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Przecież to jest opis defrostu Mode 2. Sprawdźcie te temperatury , bo nawet w 5kW Monoblock jest deice Mode 1 i 2. Edit: @uciu , nie , to nie jest norma , coś jest nie tak . Jakie mode2? Przecież sam piszesz ze mode 2 chodzi sprezarka na maksa a nie na 60hz i piszesz ze robi to za pomoca samej sprezarki a u mnie robi to 100% za pomoca zładu wody od samego poczatku do samego konca czyli przez jakies 4minuty i zawsze tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.11.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Na pewno sprężarka w Mode 1 nie chodzi na 60Hz ... Zrozumiałem z tego ,że objegówka Ci się zatrzymuje , teraz piszesz ,że 100% za pomocą zładu wody...Możesz sprawdzić te temperatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.11.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Na pewno sprężarka w Mode 1 nie chodzi na 60Hz ... Zrozumiałem z tego ,że objegówka Ci się zatrzymuje , teraz piszesz ,że 100% za pomocą zładu wody...Możesz sprawdzić te temperatury ? Pisalem ze sprezarka staje i pisalem ze obiegówka mieli az wyrówna zasilanie z powrotem nastepnie startuje sprezarka i dalej chodzi obiegówka wkreca sie nawet na 32l/min (nie pisalem ze u mnie chodzi na 60hz tego nie sprawdzalem ale przy nastepnej okazji zobaczę) przez cale te 4min obiegówka zapitala te 32l/min po rurkach z czynnikiem slychac przeróżne syczenia itp rurki gazowe przy jednostce wew robia sie lodowate(jedna) . Temperatura przed defrostem 32st zasilanie 26powrót Po wyrównaniu 26st (przed defrostem) Przez te 4min powrót spada na 25st a zasilanie stopniowo spada nawet do 18st(na koniec defrostu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.11.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 To może to 18stopni jest tu kluczem ( bo jest dużo poniżej 22 stopni) , Sprawdź jeszcze przy defroście do ilu spada ta pierwsza liczba w pozycji 9 w menu z informacjami. Czy cały czas jest powyżej 22 stopni ( również jak mieli wodę na początku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.11.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Ale nie sluchasz o czym piszę (testowałem już wszystko)mogę podniesc temperatury tak że na zasilaniu moge miec 40 a na powrocie 35 i wtedy podczas defrostu temperatura zasilania spadnie co najwyzej do np.30 st. A liczy sie tu temperatura powrotu czyli ta woda co wplywa na wymiennik a ta wtedy bedzie miala 35st.i pompa zachowuje sie wtedy identycznie jak przy temperaturach 30/26 tylko sam defrost trwa troszkę krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.11.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Dla zwykłego użykownika to tylko liczydło i stoper , dla obeznanego w domowej automatyce można użyć HeishaMon i w domowej automatyce nawet co do sekundy zmierzyć i policzyć ilość defrostów. Sama pompa tego nie liczy/podaje. Dzięki. Ja z tych zwykłych, ale defrosty to tylko ciekawość, nie aż taka żebym stał i liczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.11.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Rozumiem ,że tą pierwszą temperaturę w poz.9 też sprawdzałeś ( skoro próbowałeś wszystkiego). Wiesz też także , że w jednostce wewnętrznej są nie tylko dwa czujniki temperatury ( Wejścia i wyjścia) , ale także dwa inne ( w tym jeden służący właśnie do defrostów ,ten z tej pozycji , a ostatni to temperatura gazu) ,i na pewno te czujniki też sprawdziłeś i są na 100% sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.11.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Rozumiem ,że tą pierwszą temperaturę w poz.9 też sprawdzałeś ( skoro próbowałeś wszystkiego). Wiesz też także , że w jednostce wewnętrznej są nie tylko dwa czujniki temperatury ( Wejścia i wyjścia) , ale także dwa inne ( w tym jeden służący właśnie do defrostów ,ten z tej pozycji , a ostatni to temperatura gazu) ,i na pewno te czujniki też sprawdziłeś i są na 100% sprawne. Oczywiscie posprawdzam podczas defrostu co tam sie dzieje w poz.9 i innych i dam znać,ale to i tak nie zmienia faktu że każdy defrost u mnie jest przeprowadzany za pomocą tylko i wyłącznie wody z obiegu gdyż a)trwa tylko 4 min b)rurka gazowa robi się lodowata i słychać syczenie wiec czynnik krąży i pracuje c)temperatura w obiegu spada poniżej temperatury powrotu wiec ciepło jest odbierane z wody(i tu czuc nawet ręką różnice na zasilaniu i powrocie) d)napewno sprężarka nie pracuje na maksa i jakiś metalicznych dzwieków nie wydaje tak jak pisałeś ale sprawdzę na ilu Hz Ponadto chyba wszystkie pompy miałyby walnięte czujniki bo u sąsiada mam tez 7kw seria H pracujaca ze sprzęgłem na zasilaniu 42st i przeprowadza defrost identycznie. Może się nawet kulnę do kumpla tez 7kw seriaJ ze sprzęgłem zasilanie 38st ale pewnie bedzie tak samo. Kolega tutaj też pisze że u niego tak samo i jeszcze kiedys też ktoś pisał że tak samo. Napewno nie jest to mode2 za pomocą samej sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.11.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Dziś, jak będzie okazja zobaczę w nocy i posprawdzam te temperatury, rurki. Codix pisałeś,że u Ciebie defrost trwal 4min. U mnie pomiędzy wyłączeniem sprężarki do defrostu a jej ponownym włączeniem mija prawie 12min. Tu mam, jakis bardzo słaby filmik jak to wyglądało w piatek. Od razu mówię, ze slaby bo raz w pionie jak w poziomie ale pokazuje podstawowe dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) @codix , to jeszcze przy okazji poobserwuj pompę obiegową ( bo nic o niej nie piszesz , a to też charakterystyczna rzecz) , czy się nie zatrzymuje , czy włącza najwyższy możliwy przepływ ( najlepiej poz.12 w menu z informacjami). @uciu, Ty też sprawdź rurki , tak jak pisał @codix , i przede wszystkim przepływ wody czy jest. Obejżę ten filmik później , ale 12min to już wskazuje na Mode 2... Edytowane 22 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.11.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Codix pisałeś,że u Ciebie defrost trwal 4min. U mnie pomiędzy wyłączeniem sprężarki do defrostu a jej ponownym włączeniem mija prawie 12min. DEFROST NORMALNY - Mode 1 ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Ciepło jest pobierane z instalacji grzewczej budynku; ...a/ przy tym rodzaju defrostu najważniejsze to temperatura .......wody na powrocie. Im wyższa tym korzystniej, ...b/ odpowiedni przepływ ; ........- korzystnie gdy jest nominalny, ...c/ odpowiednia pojemność wodna instalacji ; …....1/ im większa tym korzystniej, ….....2/ bufor 50 l - to dobry akumulator energii do defrostu wg;Panasonica, ...d/ czystość wymiennika, ...e/ oprócz temperatury powietrza ( -3 C do + 3 C ) ; .........- również wilgotność powietrza, .........- miejsce lokalizacji pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Dla przykładu przesyłam filmik z końca defrostu w Mode 2 w mojej pompie: Przy starcie filmu sprężarka już zaczyna zwalniać (maksymalnie daje na ok 72Hz) ,ale słychać charakterystyczny dźwięk przepływających gazów przez parownik ( dla mnie to jakby brzeszczot piłował metal) , oraz samą sprężarkę. Na koniec sprężarka zwalnia , przełącza się któryś z zaworów i dźwięk gazów cichnie i jednocześnie startują wentylatory ,a w jdnostce wewnętrznej pompka objegowa wody ( była zatrzymana na czas tego defrostu ) . Sprężarka się tu nie zatrzymuje , tylko kontynuje pracę bez przerwy. ( Zatrzymała się na samym początku defrostu , teg nie ma na nagraniu). Dźwięk jest tu wyolbrzymiony przez czuły mikrofon ( i o to w sumie w tym nagraniu chodziło) , w rzeczywistości to aż tak głośno nie chodzi. Rówież w mniejszej jednostce zewnętrznej może być ten dźwięk inaczej postrzegany. Jeszcze raz , to jest Mode 2 , w Mode 1 jest zupełnie inaczej. Edytowane 22 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.11.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 W linku który podał wyżej Andrzej jest napisane, że przy mode2 defrost moze byc gorącą parą. W moim filmiku od okolo min 8,30 do 9.30 widac pare, pod koniec jest jej więcej, kończy się jak włącza sie wiatrak. Czy przy mode1 tez wystepuje para? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Ta "gorąca para" to raczej gorący gaz , który jest w środku ( w rurkach ) parownika , a nie ,że się para tworzy , i o to tam chodzi. Para wodna tworzy się zawsze , ale przy Mode 1 jest jej zdecydowanie więcej ( bo proces przebiega dużo szybciej , a parownik rozgrzewa się do wyższych temperatur). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.11.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 U mnie na koniec defrostu jak sie wentylator uruchomi to idzie taki oblok pary jakby jakis parowóz wystartowal na pare metrów do góry objetosciowo kilka metrów szesciennych jak by sie cos hajcowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 To teraz pomyśl ile tej pary jest z jednostki dwuwentylatorowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 22.11.2020 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Witam. Pora podsumować mój montaż PC. Jak pisałem wcześniej miałem taktowanie , koledzy radzili a ja poprawiłem. Podsumowując wymienione zostaly kolana przed rozdzielaczami 3/4 "na 1" oraz zmieniłem podłączenie drabinki połączonej z podłogówka w łazience. Było podłączone w jednym miejscu taka głowicą a podłączyłem z dwóch stron zasilanie i powrót. Temat taktowania ustal. Wczoraj założyłem zbiornik wiesmanna 350 wezownica 5/4" pojemności 14 litrów. Wodę od 11st do 49 st zagrzało jednym ciągiem aż miło. Wszystkie problemy zostały rozwiązane dzięki użytkownikomforum za co dziękuję . Rozmawiałem z firmą która montowala. Jest to duża firma i chociaż montaż był z wieloma problemami z moja instalacja (pękające złączki )i monterów należy tylko chwalić to po rozmowie napewno firmy nie polecę. Panowie z działu doboru i sprzedaży powiedzieli,, nawet jakbyśmy chcieli to nie ma fizycznej możliwości aby dokonać audytu istniejącej instalacji" teraz już wiem ze to klucz . Z perspektywy to nie sprzęgło 50 a 200 litrów może by skompensowaly błędy w instalacji. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts