michancia 22.11.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 A u mnie jeszcze żadnych defrostów nie było, choć przez dwa dni na wieczór były szrony na autach ( wieczorem do ok 0.5st schodziło przy durzej wilgotności ) i pewnie jeszcze długo ich nie będzie, z tych prognoz temperatur co widzę.Ale u mnie pompa pracuje w cyklach ( grzejniki ) wg. termostatu pokojowego z histereza 0.4st/c i cykle trwaja tak, że praca to ok.50-60min, następnie stoi z ok. 30min.lub dłużejPrzez czas pracy nie zdąży sie oszronić, a nawet jak zdąży to w czasie postoju sama się odszroni. Podobnie wyglądał tamten rok bardzo mało tych dni z defrostem było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 22.11.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 skąd wy wiecie kiedy kiedy te defrosty są i ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Np aktualnie mam ustawiony komunikator , który wysyła mi wiadomość ,że zaczął się defrost , jaka jest temperatura na zewntrz i jaka temperatura orurowania zewnętrznego ( bo od tych czynników zależy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.11.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Przecież 60hz to nie jakas tragedia a na pewno nie praca na maksa. Jak masz zwykla sdc jednowentulatorowa to niezaleznie czy bedziesz mial 30 czy 40 na powrocie to i tak przy kazdym defroścoe zaliczy Ci dwa starty sprezarki. Ja mam 7kw i fizycznie sprawdzone z przeróżnymi temperaturami zawsze robi 2 starty najpierw sie zatrzymuje pobór prądu praktycznie prawie zerowy tyle co na elektronikę i obiegówkę napewno nie chodzi sprezarka mieli samą woda az wyrówna sie zasilanie z powrotem startuje sprezarka robi defrost po czym staje i bardzo szybko rusza do grzania tutaj nie jestem w stanie sprawfzic czy faktycznie robi stopa bo za krótko to trwa ale napewno pompa zlicza to jako kolwejny start i na wyswietlaczu jest tez 0hz Przy Tcapach i chyba wiekszych jednostkach podobno robi to bez zatrzymania. Przed defrostem wchodzisz w panel na SPRAWDZENIE SYSTEMU > Sprężarka --spisujesz (WŁ i WYŁ) po zakończonym defroście i uruchomieniu pracy na CO ponownie wchodzisz w panel > sprawdz,systemu> sprężarka i odczyt WŁi WYŁ. Rożnica z przed i po defroście =liczba załączeń, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.11.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Nie każdy może U mnie zasilanie wody to max 26 stopni , powrót 24, i w domu 24 stopnie... Nie ma szans dobić do tych 27 stopni. Dlatego muszę oszukiwać czujniki ,żeby mieć defrost w Deice Mode 1. Użytkownicy nie T-Capów ( zwykłych HP) mają lepiej , bo tam ta temperatura graniczna to 22 stopnie... Bo Ty masz jakiś dziwny domy Te 26/24 to przy jakim przepływie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Mial byc do pompy ciepła z jak najniższa temperaturą wody... Do gruntowej w sam raz , do T-CAPa nikt mi nie powiedział że nie bardzo ,bo będą długie defrosty w Mode 2...Dom podzielony jest na parter i piętro osobnymi objegowkami ,na górę idzie 1,9m3/h , na dół 1.1m3/h. Tak wskazują pompy objegowe Alpha2. A PC ma ustawiona delte 1 stopień, wiec dziala objegowka na ustawiony max,czyli 53l/min. Pompa z objegami spjeta przez sprzeglo hydrauliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.11.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 To chyba za duża ta PC do tego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Dopuki prawdziwej zimy nie bedzie ,to na pewno. EDIT: Sam jeszcze 3 lata temu nie byłem przekonany , czy brak zimy co roku jest tylko przejściowy , i morozy poniżej 20 stopni przez tydzień mogą wrócić. Generalnie 3 lata była świadomość ludzi taka ,że z powietrza to ciepła nie będzie Dom ma 380m2 podłogówki , więc generalnie jest co grzać, i przewymiarowana raczej nie jest. Edytowane 23 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 23.11.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Przed defrostem wchodzisz w panel na SPRAWDZENIE SYSTEMU > Sprężarka --spisujesz (WŁ i WYŁ) po zakończonym defroście i uruchomieniu pracy na CO ponownie wchodzisz w panel > sprawdz,systemu> sprężarka i odczyt WŁi WYŁ. Rożnica z przed i po defroście =liczba załączeń, Przecież 60hz to nie jakas tragedia a na pewno nie praca na maksa. Jak masz zwykla sdc jednowentulatorowa to niezaleznie czy bedziesz mial 30 czy 40 na powrocie to i tak przy kazdym defroścoe zaliczy Ci dwa starty sprezarki. Ja mam 7kw i fizycznie sprawdzone z przeróżnymi temperaturami zawsze robi 2 starty najpierw sie zatrzymuje pobór prądu praktycznie prawie zerowy tyle co na elektronikę i obiegówkę napewno nie chodzi sprezarka mieli samą woda az wyrówna sie zasilanie z powrotem startuje sprezarka robi defrost po czym staje i bardzo szybko rusza do grzania tutaj nie jestem w stanie sprawfzic czy faktycznie robi stopa bo za krótko to trwa ale napewno pompa zlicza to jako kolwejny start i na wyswietlaczu jest tez 0hz Przy Tcapach i chyba wiekszych jednostkach podobno robi to bez zatrzymania. a tak to wygląda na wykresie (seria J 7KW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.11.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Pytanie z jaka czestotliwoscia jest prowadzony odczyt poboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.11.2020 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Na pvmonitor nie możes wrzucać częściej jak 2min ( albo 3 , już nie pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 23.11.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Wysyłka na pvmonitor jest co 3 minuty. Widać to na wykresach jak się zoom zrobi ze dane są aktualizowane co 3 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.11.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Tak , tylko wkleiłeś zdjęcie,a nie linka do wykresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.11.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 No to jak sprezarka stanie przed defrostem i mieli 3minuty sama obiegówka to zostanie to odnotowane ale jak tak jak u mnie po defroscie staje znowu na kilka sekund(przy okazji zmierze dokladnie) wogóle moze na pv monitor tego nie odnotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.11.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Pytanie z jaka czestotliwoscia jest prowadzony odczyt poboru? W service cloud masz co 30 sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.11.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Ale trzeba go miec Wiem juz jak sprawdze czy u mnie faktycznie nastepuje stop za tym drugim razem,mam licznik energetyki co pokazuje co do wacika aktualny pobór energi postawie poprostu drugą osobę przy liczniku podczas defrostu niech luknie czy bedzie spadek poboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.11.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) W service cloud masz co 30 sek. Jak włączysz nagrywanie... Bo standardowo to co 5min... Przez HeishaMon możesz to czytać standardowo co 5s ( a nawet co 1s, jeśli masz takie potrzeby) Edytowane 23 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.11.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Ale trzeba go miec Wiem juz jak sprawdze czy u mnie faktycznie nastepuje stop za tym drugim razem,mam licznik energetyki co pokazuje co do wacika aktualny pobór energi postawie poprostu drugą osobę przy liczniku podczas defrostu niech luknie czy bedzie spadek poboru A tego nie zauważysz w menu sprężarki ? Raz , że liczba WŁ/WYŁ wzrośnie , a dwa ,że Hz chyba zdążą spaść do 0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.11.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 A tego nie zauważysz w menu sprężarki ? Raz , że liczba WŁ/WYŁ wzrośnie , a dwa ,że Hz chyba zdążą spaść do 0... Nie no w menu pompy jest odnotowane na kazdy defrost dwa starty i tak jak piszesz 0hz w obu przypadkach ale kiedys ktos cos pisal ze niby jest tylko jede start ze niby robi to plynnie bez stopu itp. Na wykresie ktory zamiescil tu kolega z pompy 7kw tez niby widac jeden start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.11.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Dobrze , ale dodaje Ci się 2 od razu ? Czy 1 to wyłączenie sprezarki, drugie 1 to jej włączenie . Czy też na początku defrostu 1 , i na koniec defrostu drugie 1..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts