bobrow 25.11.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jeszcze odnośnie sprawności-za dwa dni minie dokładnie rok , jak na stałe włączyłem ciepłomierz (wcześniej tylko 1 rok miałem non stop, a tylko kontrolnie od czasu do czasu badałem COP)-do dzisiaj mam SCOP 3,14 wg zewnętrznego podlicznika energii (z całym osprzętem tj obiegówka ,sterowniki, itp) i ciepłomierza.Pierwszy sezon miałem SCOP 3,03-była wtedy jeszcze konkret zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 25.11.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jako, że to mój pierwszy sezon z pompą ciepła to mam pytanie.Dom w większości na grzejnikach i tylko częściowo podłogówka. Pompę mam ustawioną na grzanie krzywą : +15 - 35 stopni; -15 - 45 stopni. Dodatkowo mam w salonie dodatkowy termostat, aby uniknąć przegrzewania.Wcześniej przy wyższych temperaturach pompa była co jakiś czas wyłączana przez dodatkowy termostat, bo osiągałem w domu maksymalna zadaną temperaturę. Odkąd temperatury spadły w okolice 0 stopni, pompa chodzi praktycznie non stop. Za ostatnie 24 godziny mam 23 godziny pracy i 5 wyłączeń/włączeń sprężarki. Dodam, że mam według harmonogramu 2 razy na dobę okienka do grzania CWU. Dodatkowy termostat już jej nie wyłącza, gdyż temperatura nie dochodzi do nastawionej (brakuje 0,3 stopnia).Czy te 23 godziny pracy, to nie za dużo? Czy nie zwiększyć temperatury na krzywej tak aby osiągała zadaną w pomieszczeniu temperaturę i się wyłączała na jakiś czas?Pompa uruchomiona z końcem sierpnia, na chwilę obecną ma 923 godziny pracy i 776 włączeń/wyłączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.11.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jako, że to mój pierwszy sezon z pompą ciepła to mam pytanie. Dom w większości na grzejnikach i tylko częściowo podłogówka. Pompę mam ustawioną na grzanie krzywą : +15 - 35 stopni; -15 - 45 stopni. Dodatkowo mam w salonie dodatkowy termostat, aby uniknąć przegrzewania. Wcześniej przy wyższych temperaturach pompa była co jakiś czas wyłączana przez dodatkowy termostat, bo osiągałem w domu maksymalna zadaną temperaturę. Odkąd temperatury spadły w okolice 0 stopni, pompa chodzi praktycznie non stop. Za ostatnie 24 godziny mam 23 godziny pracy i 5 wyłączeń/włączeń sprężarki. Dodam, że mam według harmonogramu 2 razy na dobę okienka do grzania CWU. Dodatkowy termostat już jej nie wyłącza, gdyż temperatura nie dochodzi do nastawionej (brakuje 0,3 stopnia). Czy te 23 godziny pracy, to nie za dużo? Czy nie zwiększyć temperatury na krzywej tak aby osiągała zadaną w pomieszczeniu temperaturę i się wyłączała na jakiś czas? Pompa uruchomiona z końcem sierpnia, na chwilę obecną ma 923 godziny pracy i 776 włączeń/wyłączeń. Co do CWU to nie mam kagańca PC dogrzewa jak spadnie o 5*C. CWU ustawione na 43*C- i jest git załącza się raz/dobę Termostat pokojowy jak byś miał w nienasłonecznionym miejscu było by OK (korytarz) krzywa u mnie to- +12---37*C ; -12---44*C Proponuję harmonogram ustaw na CO a CWU puść samopas. Spróbuj tak popracować ze 2-doby i ocenisz. Jak ustawisz harmonogram na CO i dobrze dobierzesz krzywą tak aby np. w 12 godz. mieć dogrzany dom to skrócisz pracę PC.Trzeba to wszystko dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.11.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jako, że to mój pierwszy sezon z pompą ciepła to mam pytanie. Odkąd temperatury spadły w okolice 0 stopni, pompa chodzi praktycznie non stop. Za ostatnie 24 godziny mam 23 godziny pracy i 5 wyłączeń/włączeń sprężarki. Czy te 23 godziny pracy, to nie za dużo? Należy spokojnie monitorować zachowanie pompy w ciągu dłuższego czasu, Im pompa ma mniej startów tym dla pompy korzystniej, Budynek po jakimś czasie się nagrzeje i okresy pracy pompy ulegną skróceniu, Takie zachowanie PC świadczy o właściwym doborze pompy i prawidłowej instalacji CO, Czy nie zwiększyć temperatury na krzywej tak aby osiągała zadaną w pomieszczeniu temperaturę i się wyłączała na jakiś czas? Pompa uruchomiona z końcem sierpnia, na chwilę obecną ma 923 godziny pracy i 776 włączeń/wyłączeń. Wg; mnie wszystko masz OK, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.11.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Przydałaby się krzywa grzewcza z określeniem 3 punktów. Ciekawe czy takie zmiany planują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.11.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Przydałaby się krzywa grzewcza z określeniem 3 punktów. Ciekawe czy takie zmiany planują. Przecież trzeci punkt masz --według krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.11.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Ja mam dwa. Ty w sumie też masz dwa. krzywa u mnie to- +12---37*C ; -12---44*C edyta: Aaaa chyba, ze miałeś na myśli punkt odcięcia grzania to faktycznie można go liczyć jako trzeci, ale ja potrzebowałbym coś takiego: Edytowane 25 Listopada 2020 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.11.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Jeszcze odnośnie sprawności-za dwa dni minie dokładnie rok , jak na stałe włączyłem ciepłomierz (wcześniej tylko 1 rok miałem non stop, a tylko kontrolnie od czasu do czasu badałem COP)-do dzisiaj mam SCOP 3,14 wg zewnętrznego podlicznika energii (z całym osprzętem tj obiegówka ,sterowniki, itp) i ciepłomierza. Pierwszy sezon miałem SCOP 3,03-była wtedy jeszcze konkret zima... Bobrow- ja nie potrzebuję cieplomierza ponieważ 4 sezony grzania grzałkami z COP=1 więc na koniec sezonu porównam ile wyjdzie COP. Fakt zima do zimy nie równa , ale zawsze coś da. Widzę po listopadzie ( za miesiąc też można) Ty chcesz zmierzyć błąd między PC a cieplomierzem. Ja zadowolę się rachunkiem za EE/rok =0 Edytowane 25 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.11.2020 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Ja mam dwa. Ty w sumie też masz dwa. edyta: Aaaa chyba, ze miałeś na myśli punkt odcięcia grzania to faktycznie można go liczyć jako trzeci, ale ja potrzebowałbym coś takiego: [ATTACH=CONFIG]450611[/ATTACH] No tak . Jeżeli narysujesz sobie oś X i Y i zaznaczysz ( zeszyt w kratę) co 1cm *C od samego początku.tz.oś X 0.+1,+2 itd. aż do nastawy krzywej podobnie z osią Y to ci pięknie wyjdzie. Lepiej i szybciej jest przyjąć np. +15----37*C i -15-----45*C to wiemy że przy ( 0*C) temp zasilania to 41*C i adekwatnie dla temp. zew.+7*C zasilanie=39*C a dla temp. zew (-7*C) to temp. zasilania z PC dla powyższej krzywej =43*C. matematycznie szybciej.W identyczny sposób robimy dla innych krzywych. Edytowane 25 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Nie ma co tu dyskutować , w generacjach H i J na pewno trzeciego punktu nie będzie. W Pompie są w sumie 4 takie krzywe grzewcze ( po dwie dla każdej strefy dla grzania i chłodzenia) , dodanie tych punktów jest niemożliwe bez aktualizacji oprogramowania w pompie , a tego zrobić CZ-TAW1 nie jest w stanie ( on tylko sam siebie może zaktualizować).Może w następnej generacji , ale nikt przecież nie wymieni pompy po to tylko ,żeby mieć taki bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 26.11.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 No tak . Jeżeli narysujesz sobie oś X i Y i zaznaczysz ( zeszyt w kratę) co 1cm *C od samego początku.tz.oś X 0.+1,+2 itd. aż do nastawy krzywej podobnie z osią Y to ci pięknie wyjdzie. Lepiej i szybciej jest przyjąć np. +15----37*C i -15-----45*C to wiemy że przy ( 0*C) temp zasilania to 41*C i adekwatnie dla temp. zew.+7*C zasilanie=39*C a dla temp. zew (-7*C) to temp. zasilania z PC dla powyższej krzywej =43*C. matematycznie szybciej.W identyczny sposób robimy dla innych krzywych. voymar masz policzyłem CI twoją krzywą, możesz sprawdzić czy się będzie pokrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.11.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 @-voymar- Ale ja pisałem o czymś zupełnie innym, wydawało mi się, ze rysunek poglądowy był klarowny. Napisze do czego bym potrzebował takiej krzywej. Bez względu na to co mówi teoria i wzory to utrata ciepła nie jest liniowa (a przynajmniej u mnie) i w okresach przejściowych potrzebuję łagodnego nachylenia krzywej a w dużych mrozach większego nachylenia. Obecnie moja krzywa to (-12 ; +32) (+6 ; +28 ) i odcięcie na +12. Idealnie grzeje mi od początku okresu grzewczego, zarówno miesiąc temu jak średnio na zewnątrz było +10 jak i teraz jak jest -2 w nocy. Ale jak przyjdzie mróz -12,-15 to zasilanie +32 nie wystarczy. Ale jak ustawie +36 to taka krzywa przegrzeje mi dom obecnie. Jasne rozwiązaniem problemu będzie odpowiednio sklecony harmonogram, ale taka łamana krzywa byłaby piękniejszym rozwiązaniem Nie ma co tu dyskutować , w generacjach H i J na pewno trzeciego punktu nie będzie. W Pompie są w sumie 4 takie krzywe grzewcze ( po dwie dla każdej strefy dla grzania i chłodzenia) , dodanie tych punktów jest niemożliwe bez aktualizacji oprogramowania w pompie , a tego zrobić CZ-TAW1 nie jest w stanie ( on tylko sam siebie może zaktualizować). Może w następnej generacji , ale nikt przecież nie wymieni pompy po to tylko ,żeby mieć taki bajer. Jasne, ze nikt nie wymieni pompy po dodatkowe bajery, szczególnie takie niuanse. Ale dyskutować zawsze warto, z wielu dyskusji rodzą się ciekawe rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 A co to za problem z ciągłą pracą przez 5.5h? Ok 23:00 był pierwszy defrost gdzie temp powrotu <27C i ok 4:30 po skończeniu grzania CWU. Tak więc 8h pracy ciągłej. Nie do końca zrozumialeś o co mi chodzilo. 5,5h pracy to był przykład. Ja mam tak że jak bym PC włączył 1 listopada wedlug krzywej i wyłączył ją 1 maja to ona by pracowała cały czas do 1 maja ani razu się nie wyłączając .Modulowała by mocą i pracowała non stop. Dlatego pracuje według harmonogramu w zadanych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 voymar masz policzyłem CI twoją krzywą, możesz sprawdzić czy się będzie pokrywać. OK. Dzięki ha ha -ja znam swoją krzywą na CO i potrafię to wyliczyć ale miło że to zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Kolejne szybkie pytanko do starych POMPIARZYPompa pracuje na harmonogramie ,następuje wyłączenie PC i jest zaszroniona ( tak miałem dziś) Stala zaszroniona i wystartowała pracuje jest OK pracuje 1h bez defrostu ---czyli nie był wymagany. Teraz nasuwa się pytanie i moja obawa --jak to będzie jak pompa będzie się odszraniać lub będzie 1min. przed rozpoczęciem defrostu a harmonogram ją wyłączy.A ponowny start będzie za jakieś 4godz. a ona stoi zaszroniona cała lub defrost został przerwany przez harmonogram. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Np moja jak nie zdążyła się odszronić przed 6 rano to stała w lodzie do 22 ( mialem taryfę G12AS i tylko w nocy chodziła) , to o 22 startowała i mimo ,że pierwsze co to powinna się odszronić , to ona tego nie robiła ,dopóki nie upłynęło 35 min od startu sprężarki .Te 35 min to jeden z warunków defrostu , pomiedzy defrostami musi być minimum 35 min . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Kolejne szybkie pytanko do starych POMPIARZY Pompa pracuje na harmonogramie ,następuje wyłączenie PC i jest zaszroniona ( tak miałem dziś) Stala zaszroniona i wystartowała pracuje jest OK pracuje 1h bez defrostu ---czyli nie był wymagany. Teraz nasuwa się pytanie i moja obawa --jak to będzie jak pompa będzie się odszraniać lub będzie 1min. przed rozpoczęciem defrostu a harmonogram ją wyłączy.A ponowny start będzie za jakieś 4godz. a ona stoi zaszroniona cała lub defrost został przerwany przez harmonogram. Dzięki za odpowiedzi. Harmonogram nie przerwie defrostu jak juz sie zaczol to zostanie dokończony. Nigdy sie nie odszrania jak juz nie moze produkowac ciepla tylko jak wyraznie spada wydajnosc wiec jak Ci sie wylaczy minute orzed defrostem i postoi tak caly dzien to potem wystartuje i wlasnie te ok.35 min bedzie zasuwac z bardzo niskim copem typu cop=2 i potem sie odszroni. Chociaz jednorazowo mialem przypadek (moze jakis błąd) ze stala slabiutko oszroniona powiedzmy 30% i harmonogram ja wystartowal do grzania cwu po 5min od startu poszedl defrost zupelnie nie potrzebnie. Edytowane 26 Listopada 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Nigdy sie nie odszrania jak juz nie moze produkowac ciepla tylko jak wyraznie spada wydajnosc . To nie jest kwestia wydajności , czy jakiś niewiadomo co wymyślnych zależności . W serwisówce jest to opisane. Defrost włacza się ,gdy temperatura orurowania zewnętrznego ( i wcale nie temperatura defrostu jakby nazwa wskazywała) spadnie poniżej temperatury opisanej wykresem zależnym od temperatury otoczenia ( np, przy 0 na zewnątrz to jest -10 stopni orurowania zewnętrznego) , i blokowane jest to jezszcze minimalną pracą sprężarki 35min. Nie ma nic na temat , wydajności , COPów , poboru prądu ,itd , to jest prosta zależność temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Oki .Dzieki chłopaki. Myślałem że jak zatrzyma ją harmonogram i jest zaszroniona to przy ponownym starcie zrobi to grzałką ,czy tam jakimś innym ustrojstwem.Pisząc program ja bym tak to zrobił w takiej wyjątkowej sytuacji. Ale skoro Panasonic tak to rozwiązał to chyba zdawał sobie sprawę że tak może się zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 To nie jest kwestia wydajności , czy jakiś niewiadomo co wymyślnych zależności . W serwisówce jest to opisane. Defrost włacza się ,gdy temperatura orurowania zewnętrznego ( i wcale nie temperatura defrostu jakby nazwa wskazywała) spadnie poniżej temperatury opisanej wykresem zależnym od temperatury otoczenia ( np, przy 0 na zewnątrz to jest -10 stopni orurowania zewnętrznego) , i blokowane jest to jezszcze minimalną pracą sprężarki 35min. Nie ma nic na temat , wydajności , COPów , poboru prądu ,itd , to jest prosta zależność temperatury. Ta temperatura orurowania zmienia sie wraz ze stopniem zaszronienia ? Bo u mnie powiedzmy bedzie stala temperatura 0st i stale warunki i jak pompa bedzie chodzila na wysokiej czestotliwosci to zaszroni sie tak ze po 45min zrobi defrost a jak na malej czestotliwosci to dopiero po 2godzinach zawsze dopiero jak wymiennik jest zarosniety caly na bialo ze nawet ciemniejszych pasków nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts