MiG25 26.11.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Ta temperatura orurowania zmienia sie wraz ze stopniem zaszronienia ? Bo u mnie powiedzmy bedzie stala temperatura 0st i stale warunki i jak pompa bedzie chodzila na wysokiej czestotliwosci to zaszroni sie tak ze po 45min zrobi defrost a jak na malej czestotliwosci to dopiero po 2godzinach zawsze dopiero jak wymiennik jest zarosniety caly na bialo ze nawet ciemniejszych pasków nie widac Sama temperatura oszronienia jest mniej więcej stała , aż w pewnym momencie powietrze nie ma jak przepływać i zaczyna gwałtownie spadać. I ot cała tajemnica. W załaczeniu masz wykres zależności włączenia defrostu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 26.11.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Panowie, pytanie z innej beczki, a właściwie niedawno takie pytanie padło.Co daje tryb cichy, czy zwolni tylko wiatrak, żeby jednostka zewnętrzną ciszej pracowała, czy może, jak tu wcześniej wspomniał kolega ,,Mig,, obniży też moc.Bo jeśli by obniżyła moc na zasilaniu, a tak jak w moim przypadku to 1kW na zasilaniu ( min. modulacja 23 hz ), to by było fajnie.Pytam, bo jeszcze tego nie sprawdzałem, a by mi to w ciepłe dni mały problem rozwiązało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Sama temperatura oszronienia jest mniej więcej stała , aż w pewnym momencie powietrze nie ma jak przepływać i zaczyna gwałtownie spadać. I ot cała tajemnica. W załaczeniu masz wykres zależności włączenia defrostu . [ATTACH=CONFIG]450629[/ATTACH] Nie widzialem takiego wykresu w SM od 7kw(Znalazłem faktycznie jest taki sam ale to nie zmienia faktu ze nastepuje to wczesniej a nie dopiero jak powietrze nie ma jak przeplywac. Bo ostatnio taki przypadek mialem pompa byla tak zaszroniona ze juz prawie przed defrostem stanela z powodu harmonogramu i jak potem sie uruchomila a pogoda byla taka ze szronilo aie jak niewiem to chodzila jeszcze te 35min i produkowala ciepło wiec przeplyw powietrza byl caly czas a zarosla jak nigdy. Pobierala przez te 35 min bardzo duze ilosci energi (nie na grzalki bo mam wylaczone) a produkcja byla kiepska jak cholera bo nie mogla dobic do zadanej 31st przez cale 35min gdzie normalnie jej to zajmuje 15min Edytowane 26 Listopada 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Panowie, pytanie z innej beczki, a właściwie niedawno takie pytanie padło. Co daje tryb cichy, czy zwolni tylko wiatrak, żeby jednostka zewnętrzną ciszej pracowała, czy może, jak tu wcześniej wspomniał kolega ,,Mig,, obniży też moc. Bo jeśli by obniżyła moc na zasilaniu, a tak jak w moim przypadku to 1kW na zasilaniu ( min. modulacja 23 hz ), to by było fajnie. Pytam, bo jeszcze tego nie sprawdzałem, a by mi to w ciepłe dni mały problem rozwiązało. U mnie tryb cichy na stopniu 3 powoduje tylko tyle ze nie pozwala pompie wkrecic sie powyżej 50hz czyli jak normalnie startuje chodzi np.na 65hz iles czasu potem sie moduluje w duł do np.24hz . To na trybie cichym jak wystartuje to tylko do 49hz no i oczywiscie dysponuje wtedy moca odpowiednia jak dla 49hz i wiatrak sie kreci jak przy 49hz co powoduje dluzsze dochodzenie do temp.zadanej wiec pozniej zacznie sie modulowac w dul . W jakiejs jednostce czasu oczywiscie orzez to wyprodukuje mniej energi niz normalnie by to bylo. Ale nie spowoduje to tego ze przy np.39hz bedzie Ci produkowac mniej energi niz bez wlaczonego trybu cichego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Nie widzialem takiego wykresu w SM od 7kw(Znalazłem faktycznie jest taki sam ale to nie zmienia faktu ze nastepuje to wczesniej a nie dopiero jak powietrze nie ma jak przeplywac. Bo ostatnio taki przypadek mialem pompa byla tak zaszroniona ze juz prawie przed defrostem stanela z powodu harmonogramu i jak potem sie uruchomila a pogoda byla taka ze szronilo aie jak niewiem to chodzila jeszcze te 35min i produkowala ciepło wiec przeplyw powietrza byl caly czas a zarosla jak nigdy. Pobierala przez te 35 min bardzo duze ilosci energi (nie na grzalki bo mam wylaczone) a produkcja byla kiepska jak cholera bo nie mogla dobic do zadanej 31st przez cale 35min gdzie normalnie jej to zajmuje 15min Czy nie ma jak przepływać , czy przepływa tak ,że parownik już nie oddaje chłodu do powietrza i spada mu gwałtownie temperatura. Nawet jak powietrze już przez parownik nie przepływa to pompa jeszcze jest w stanie oddawać ciepło chłodząc jeszcze bardziej ten lód na parowniku. Więc przez te 35minut defrost był zablokowany , to temperatura na tym wymienniku nie była powiedzmy -15 stopni , tylko np -25 jak defrost w końcu się zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 26.11.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Bardziej mnie interesuje, czy zejdzie w trybie cichym z modulacjà poniżej tych 23hz, jak w moim przypadku, lub 1kW na zasilaniu.Któryś tu z kolegów użytkowników T CAP pisał, że jemu schodzi do 0.8kW i nie wiem czy to coś w ustawieniach, czy te TCAP 3-fazowe tak schodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Bardziej mnie interesuje, czy zejdzie w trybie cichym z modulacjà poniżej tych 23hz, jak w moim przypadku, lub 1kW na zasilaniu. Któryś tu z kolegów użytkowników T CAP pisał, że jemu schodzi do 0.8kW i nie wiem czy to coś w ustawieniach, czy te TCAP 3-fazowe tak schodzą. Tylko zapobiega wyzszemu wkreceniu sie niz 49hz ponizej niczego nie zmienia w pracy przynajmniej w 7kw bo ponizej 49hz jej praca jest juz naprawde cicha i nie potrzebny jest tryb cichy. Chyba ze w tcapach jakos inaczej bo roznice jakies moga byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Co do grzalek rezerwowych i ich wylaczenia w menu ukrytym. Grzałka BUH (użyj / nie używaj grzałki BUH) (OSTROŻNIE) Różni się od używania / nie używania grzałki BUH ustawionej przez klienta. W przypadku korzystania z tego ustawienia, włączenie grzałki ze względu na ochronę przed mrozem zostanie wyłączone. (Proszę używać tego ustawienia, gdy jest to wymagane przez zakład energetyczny). Używając tego ustawienia, nie można odszraniać z powodu niskiej temperatury nastawy ogrzewania i praca może zostać zatrzymana (H75). Częste zatrzymywanie się może być spowodowane niewystarczającym przepływem cyrkulacji, zbyt niską nastawą temperatury ogrzewania itp. Wiec tylko zagrozenie dla funkcji antyzamrozeniowej to u mnie przy jednostce wewnetrznej w srodku domu nie ma szans.No i jak nie bedzie miala cieplej wody na defrost to poprostu przerwie i wywali bład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Bardziej mnie interesuje, czy zejdzie w trybie cichym z modulacjà poniżej tych 23hz, jak w moim przypadku, lub 1kW na zasilaniu. Któryś tu z kolegów użytkowników T CAP pisał, że jemu schodzi do 0.8kW i nie wiem czy to coś w ustawieniach, czy te TCAP 3-fazowe tak schodzą. Mi 12kW 3fazowy potrafi zejść do 0,6 a jak jest ciepło ( późnia wiosna) nawet do 0,4 , to wszystko przy 19Hz. Przy temperaturze zewnętrznej jak teraz ( -2 stopnie) 0,8 jak najbardziej osiągalne. Oczywiscie to wszystko odczytane z poziomu pompy , z podlicznika jakieś 100 -150W więcej. I nie ma na to wpływu tryb cichy , on tylko ogranicza pompę "od góry" , jeśli potrzebujemy pełnej mocy , to tryb cichy ją ograniczy , jeśli pompa zaczyna się modulować to ma wpływ tylko na obroty wentylatorów ( to ogranicza do samego końca). Edytowane 26 Listopada 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 26.11.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 codix nie tylko, tryb cichy tak jak pisałeś nie pozwala PC startować z "kopa" tylko z określonym Hz moim zdaniem ściśle zależnym od temperatury na zewnątrz. Im cieplej tym z niższym HZ startuje i dłużej PC "dochodzi" do zadanej temperatury a potem moduluje w dół. Ten trym najbardziej może się przydać się w okresach przejściowych, kiedy zależy nam na wydłużeniu pracy PC a zarazem nie odczujemy tego że temp zadana jest wolniej osiągana, Prawdą jest tez że PC pracując z ograniczoną mocą szczytową rzadziej się oszrania, ale jeśli ten proces ma miejsce w bardzo dużej wilgotności i w okolicach 0+ na zewnątrz, to PC potrafi nie oszraniać się a zachodzić lodem. Woda po niej spływa i zamarza powoli i robi się kostka lodu. W tedy podczas defrostu PC ma co robić . Tyle wyszło z moich testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Migu przyjżałem sie jeszcze temu wykresowi pracy zaworu rozpreznego,czterodrogowego,wentylatora,obiegówki i kompresora(pod tym wykresem deice mode) No i niby by wynikalo z tego ze kompresor zmienia tylko obroty ale nie ma niby podanych startstopów ale u siebie próbowalem juz chyba wszystkiego lacznie z bardzo duzymi temperaturami zasilania i powrotu (oraz sprawdzalem czujniki-wszystko jest ok) i dalej robi dwa starty wiec juz sie poddaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Tylko zapobiega wyzszemu wkreceniu sie niz 49hz ponizej niczego nie zmienia w pracy przynajmniej w 7kw bo ponizej 49hz jej praca jest juz naprawde cicha i nie potrzebny jest tryb cichy. Chyba ze w tcapach jakos inaczej bo roznice jakies moga byc Na moim T-Cap nigdy więcej niż 49--50Hz nie widziałem Tryb cichy pewnie wyłączony bo nie ma ikonki na panelu (ikonki palca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Co do grzalek rezerwowych i ich wylaczenia w menu ukrytym. Grzałka BUH (użyj / nie używaj grzałki BUH) (OSTROŻNIE) Różni się od używania / nie używania grzałki BUH ustawionej przez klienta. W przypadku korzystania z tego ustawienia, włączenie grzałki ze względu na ochronę przed mrozem zostanie wyłączone. (Proszę używać tego ustawienia, gdy jest to wymagane przez zakład energetyczny). Używając tego ustawienia, nie można odszraniać z powodu niskiej temperatury nastawy ogrzewania i praca może zostać zatrzymana (H75). Częste zatrzymywanie się może być spowodowane niewystarczającym przepływem cyrkulacji, zbyt niską nastawą temperatury ogrzewania itp. Wiec tylko zagrozenie dla funkcji antyzamrozeniowej to u mnie przy jednostce wewnetrznej w srodku domu nie ma szans. No i jak nie bedzie miala cieplej wody na defrost to poprostu przerwie i wywali bład. Mowisz że jak nie bedzie miała ciepłej wody to przerwie i wywali błąd. To kuźwa jak będą mrozy to to do wiosny może stać w lodzie. No chyba że z czajnikiem przegotowanej można latać i odmrażać . Ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 U mnie też widziałem modulację na 19Hz i (-2*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Migu przyjżałem sie jeszcze temu wykresowi pracy zaworu rozpreznego,czterodrogowego,wentylatora,obiegówki i kompresora(pod tym wykresem deice mode) No i niby by wynikalo z tego ze kompresor zmienia tylko obroty ale nie ma niby podanych startstopów ale u siebie próbowalem juz chyba wszystkiego lacznie z bardzo duzymi temperaturami zasilania i powrotu (oraz sprawdzalem czujniki-wszystko jest ok) i dalej robi dwa starty wiec juz sie poddaję Najprawdopodobniej jednowentylatorowe się po prostu wyłączają na początku defrostu . Być może ktoś ma jednowentylatorową i jest w stanie to obalić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 26.11.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Najprawdopodobniej jednowentylatorowe się po prostu wyłączają na początku defrostu . Być może ktoś ma jednowentylatorową i jest w stanie to obalić.... Z tego co zauważyłem to w mojej &KW seria J jak zaczyna się defrost to sprężarka staje i jest 0Hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Obalić , a nie potwierdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 26.11.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Dla mnie białe jest zawsze białe...nigdy czarne tak wiec potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) U mnie defrost--sprężarka na 30Hz COP- skoczył ( chwilowo ) na 28 produkcja energii (10,8---15kWh) bez zatrzymania sprężarki pobór (0,4 -0.6) i bez dodatkowych (WŁ i WYŁ ) -jest tyle ile przed defrostem .Po defroście płynne przejście do grzania Edytowane 27 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 27.11.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 U mnie też widziałem modulację na 19Hz i (-2*C) Ty masz 1-fazowa, czy 3-fazową, bo jesli masz taka jak ja 1-fazową i ci tak pokazuje, to trochę dziwne, bo u mnie min. 1kW (23hz ). Byc może sa to przekłamania na wyswietlaczu chwilowych wartości. Nie mam jej opomiarowanej, ale sprawdzałem ją, przy wyłączonych pozostałych odbiornikach w domu i porównałem z licznikiem energii ZE i naprawdę pokazuje dokładnie ( błąd to może 5%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts