michancia 27.11.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 U mnie defrost--sprężarka na 30Hz COP- skoczył ( chwilowo ) na 28 produkcja energii (10,8---15kWh) bez zatrzymania sprężarki pobór (0,4 -0.6kWh) i bez dodatkowych (WŁ i WYŁ ) -jest tyle ile przed defrostem .Po defroście płynne przejście do grzania Zrobiła defrost przy użyciu tylko zładu wody, u mnie też tak samo przejdzie, żadnego zał/wył. Ale jeśli sie w tym czasie nie odmrozi, to przejdzie do drugiego etapu z użyciem samej sprężarki, a wtedy pomiędzy pierwszym defrostem a drugim jest zatrzymanie sprężarki i ponowne załączenie i licznik zliczy 2 ( 1 zał, 1 wył ), po drugim defroście przechodzi płynnie do grzania co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.11.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Post na temat klimatyzacji przeniosłem TUTAJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 27.11.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 U mnie defrost--sprężarka na 30Hz COP- skoczył ( chwilowo ) na 28 produkcja energii (10,8---15kWh) bez zatrzymania sprężarki pobór (0,4 -0.6kWh) i bez dodatkowych (WŁ i WYŁ ) -jest tyle ile przed defrostem .Po defroście płynne przejście do grzania Właśnie miałem pytać czy to normalne A tu kolega opisuje swój defrost . Mam to samo . Sprężarka się nie wyłączyła. Defrosty przeprowadzone woda z układu. Raz zauważyłem gdy miałem wyłączona podłogowke przeszła na mode 2 jak opisuje Migu i wtedy stanęła. Poza tym jak u kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.11.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 mundi73, SDC 9kW trójfazowa to zewnętrzna jednostka dwuwentylatorowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 27.11.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) Zrobiła defrost przy użyciu tylko zładu wody, u mnie też tak samo przejdzie, żadnego zał/wył. Ale jeśli sie w tym czasie nie odmrozi, to przejdzie do drugiego etapu z użyciem samej sprężarki, a wtedy pomiędzy pierwszym defrostem a drugim jest zatrzymanie sprężarki i ponowne załączenie i licznik zliczy 2 ( 1 zał, 1 wył ), po drugim defroście przechodzi płynnie do grzania co. Jest dokładnie tak jak piszesz .na wodzie 19Hz było chwilkę reszta to samo co u ciebie 23Hz. Pompa 1F Edytowane 27 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 27.11.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Zrobiła defrost przy użyciu tylko zładu wody, u mnie też tak samo przejdzie, żadnego zał/wył. Ale jeśli sie w tym czasie nie odmrozi, to przejdzie do drugiego etapu z użyciem samej sprężarki, a wtedy pomiędzy pierwszym defrostem a drugim jest zatrzymanie sprężarki i ponowne załączenie i licznik zliczy 2 ( 1 zał, 1 wył ), po drugim defroście przechodzi płynnie do grzania co. Musi się odmrozić na wodzie ponieważ mam grzejniki a na nich temp. zas.40*C więc powrót mam35*C przy delcie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 28.11.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Witam!!Nie miałem okazji tego zaobserwować czy ktoś z forumowiczów wie jak to działa. Zastanawiam się nad podnoszeniem bądź obniżaniem krzywej za pomocą harmonogramu czy też bezpośrednio za pomocą sterownika. Krzywą można ponieść o 5 lub obniżyć o -5. Tylko się zastanawiam jak to działa. Myślałem, że ta jedna jednostka to 1 stopień zmiany wody na zasilaniu. Ale nie jestem pewien czy tak jest. Czy ktoś to weryfikował czy to chodzi o 1 stopień czy raczej o jeden przedział wynikający z krzywej kiedy tmp na zewnatrz zmienia się o 1 stopień? Oczywiście chodzi o pompy panasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Witam!! Nie miałem okazji tego zaobserwować czy ktoś z forumowiczów wie jak to działa. Zastanawiam się nad podnoszeniem bądź obniżaniem krzywej za pomocą harmonogramu czy też bezpośrednio za pomocą sterownika. Krzywą można ponieść o 5 lub obniżyć o -5. Tylko się zastanawiam jak to działa. Myślałem, że ta jedna jednostka to 1 stopień zmiany wody na zasilaniu. Ale nie jestem pewien czy tak jest. Czy ktoś to weryfikował czy to chodzi o 1 stopień czy raczej o jeden przedział wynikający z krzywej kiedy tmp na zewnatrz zmienia się o 1 stopień? Oczywiście chodzi o pompy panasa. Właśnie podniosłem sobie o +4 i to co widzę to podnosi od krzywej o zadaną wartość np. miałem 40*C Mam 44*C. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.11.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Witam!! Nie miałem okazji tego zaobserwować czy ktoś z forumowiczów wie jak to działa. Zastanawiam się nad podnoszeniem bądź obniżaniem krzywej za pomocą harmonogramu czy też bezpośrednio za pomocą sterownika. Krzywą można ponieść o 5 lub obniżyć o -5. Tylko się zastanawiam jak to działa. Myślałem, że ta jedna jednostka to 1 stopień zmiany wody na zasilaniu. Ale nie jestem pewien czy tak jest. Czy ktoś to weryfikował czy to chodzi o 1 stopień czy raczej o jeden przedział wynikający z krzywej kiedy tmp na zewnatrz zmienia się o 1 stopień? Oczywiście chodzi o pompy panasa. Jak z krzywej wychodzi zasilanie np. 30C to podniesienie o 1 spowoduje, podniesienie temperatury zasilania do 31C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.11.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) Zobacz w menu z informacjami , punkt 8 , pierwsza wartość. i zobacz jak się zmienia temperatura docelowa wraz z przesunięciem krzywej. Jak z krzywej wychodzi zasilanie np. 30C to podniesienie o 1 spowoduje, podniesienie temperatury zasilania do 31C. To nie jest zasilanie.... To jest Target temperature , po polsku temperatura docelowa , a jak pompa do niej dąży temperaturą zasilania , to już jest inny temat ( może od razu walić zasilanie 2 stopnie wyżej od docelowej , może stopniowo dochodzić....) Edytowane 28 Listopada 2020 przez MiG25 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.11.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Musi się odmrozić na wodzie ponieważ mam grzejniki a na nich temp. zas.40*C więc powrót mam35*C przy delcie 5 Ja mam też grzejniki i duży zlad wody powyże 120l, temperatury na zasilaniu 37, na powrocie 34. Ale to zależy kiedy ona ten defrost przeprowadzi, czy na początku cyklu grzania, czy na końcu. Jak na końcu cyklu to w obiegu ma dużo ciepłej wody, a jak na początku to jej wody nie starcza ( powrót poniżej 27st/c i przechodzi do drugiego cyklu ) W moim przypadku raz jej sie uda samym zładem, a raz przy samym zładzie prawie całą odszroni i zostanie jej na dole mały pasek i wtedy mieli przy użyciu sprężarki i to bardzo długo, gdzie juz dawno sie odszronila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.11.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Jak z krzywej wychodzi zasilanie np. 30C to podniesienie o 1 spowoduje, podniesienie temperatury zasilania do 31C. To zależy czy jest odbior ciepła, bo przy grzejnikach, to ustawienie krzywej i delty ni jak się ma do rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.11.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 To jeszcze raz powtórzę , ustawia się temperaturę docelową , a nie temperaturę wyjściową ( zasilania...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.11.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 To jeszcze raz ci powtórzę, mam ustawioną temperaturę zasilania czy jak wolisz docelową na 36st/c z deltą 5st/c. A pompa grzeje z temperaturą zasilania 37st/c i powrotu 34st/c. Tak grzeje do ok. 0st/c na dworze, a poniżej tej temperatury zapotrzebowanie budynku wzrasta a tym samym i odbiór ciepla i pompa zaczyna trzymac zadaną na zasilaniu 36 st/C i deltę 5st/c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) To zależy czy jest odbior ciepła, bo przy grzejnikach, to ustawienie krzywej i delty ni jak się ma do rzeczywistości A to dlaczego?. Po miesiącu testów u mnie nie ma opcji aby PC się wyłączyła z powodu braku odbioru. Zresztą pisałem o tym .Tak że zależy jak kto co ma . wczoraj jak ją puściłem to pracowala 22godz z jednym startem ( wczoraj ) no i oczywiście dziś jak się wylączyła o 14. Tak że mi może PC pracować aż do wiosny i to na różnych krzywych i się nie wyłączy ani razu. To też z jednej strony jest super bo mogę zadać krzywą na cały sezon ( niska krzywa) i pracowała by do wiosny. Z drugiej strony wygenerowała by mnóstwo godzin pracy 30x24=720 godz. na miesiąc i tu moja obawa. Więc trzeba ją ograniczać czasowo z wyższą krzywą. Edytowane 28 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.11.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 To jeszcze raz ci powtórzę, mam ustawioną temperaturę zasilania czy jak wolisz docelową na 36st/c z deltą 5st/c. A pompa grzeje z temperaturą zasilania 37st/c i powrotu 34st/c. Tak grzeje do ok. 0st/c na dworze, a poniżej tej temperatury zapotrzebowanie budynku wzrasta a tym samym i odbiór ciepla i pompa zaczyna trzymac zadaną na zasilaniu 36 st/C i deltę 5st/c No i sam widzisz ,że to dwie różne temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.11.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 A to dlaczego?. Po miesiącu testów u mnie nie ma opcji aby PC się wyłączyła z powodu braku odbioru. Zresztą pisałem o tym .Tak że zależy jak kto co ma . wczoraj jak ją puściłem to pracowala 22godz z jednym startem ( wczoraj ) no i oczywiście dziś jak się wylączyła o 14. Tak że mi może PC pracować aż do wiosny i to na różnych krzywych i się nie wyłączy ani razu. To też z jednej strony jest super bo mogę zadać krzywą na cały sezon ( niska krzywa) i pracowała by do wiosny. Z drugiej strony paprała by mnóstwo godzin 30x24=720 godz. na miesiąc i tu moja obawa. Więc trzeba ją ograniczać czasowo. Tak tylko jakie masz zapotrzebowanie budynku na ciepło. Jak masz duży odbiór tego ciepła, bo budynek go potrzebuje, to tak bedzie. U mnie, tak jak w tej chwili, na dworze mam 0st/c, energia cieplna w budynku została zmagazynowana ( ściany z cegły 40cm do tego dobrze zaizolowany ) Pompa pracuje wg. termostatu z histerezą 0.4st/c, temperatura zadana 22.4st/c.To jak pompa osiągneła tę zadaną o 17.00 i sie wylączyła, to ponowne załączenie było o 18.45, tyle czasu pompa nie pracuje, bo budynek to ciepło trzyma. Ale tym samym jak juz sie rozgrzeje to tego ciepła nie odbiera. Przy tej pompie T CAP i przy moim budynku, to dopiero pompa może ciągle pracować prawdopodobnie przy ujemnych temperaturach. Ale tego nie sprawdziłem,bo i tak do -7st/c jaklie były w tamtym roku, to ona pracowała w cyklach, przy największej temperaturze zasilania 38st/c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.11.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 No i sam widzisz ,że to dwie różne temperatury. Powiedz mi co sie zmieniło w tych twoich dwóch różnych temperaturach ( i jak by je nie nazywać zasilanie czy zadana ), jeśli w ustawieniach nic nie zmienialem ( wczoraj ustawiłem krzywą 38/36 i 15/0 i delta 5st/c ). A w dniu dzisiejszym w dzień przy +4st/c na zasilaniu mam 37st/c przy powrocie 34st/c, a teraz gdy temperatura 0st/c na zasilaniu pięknie 36st/c i powrót 32st/c i tak se pieknie pracuje ( cykl takiej pracy trwa tak z jedna godzinę i termostat ja wyłączy ). Ale też długo nie popracuje, bo zeszła z modulacją do min. ( 1kW ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Tak tylko jakie masz zapotrzebowanie budynku na ciepło. Jak masz duży odbiór tego ciepła, bo budynek go potrzebuje, to tak bedzie. U mnie, tak jak w tej chwili, na dworze mam 0st/c, energia cieplna w budynku została zmagazynowana ( ściany z cegły 40cm do tego dobrze zaizolowany ) Pompa pracuje wg. termostatu z histerezą 0.4st/c, temperatura zadana 22.4st/c.To jak pompa osiągneła tę zadaną o 17.00 i sie wylączyła, to ponowne załączenie było o 18.45, tyle czasu pompa nie pracuje, bo budynek to ciepło trzyma. Ale tym samym jak juz sie rozgrzeje to tego ciepła nie odbiera. Przy tej pompie T CAP i przy moim budynku, to dopiero pompa może ciągle pracować prawdopodobnie przy ujemnych temperaturach. Ale tego nie sprawdziłem,bo i tak do -7st/c jaklie były w tamtym roku, to ona pracowała w cyklach, przy największej temperaturze zasilania 38st/c Skoro masz ponowne zalączenie o18,45 a wył było o 17.00 To u mnie jest podobnie średnio strata ( utrata ciepła na poziomie 0.2*C na 1-- 2godz.) Jak bym grzal na termostacie to tak by sie wyłączała .Jeden szkopuł mam taki że nie mam termostatu dodatkowego tylko ten na PC a on jest w sterowni. Tam temp szybciej spada niż w pomieszczeniach mieszkalnych i pompa mi się załączała za wcześnie niż byla potrzeba . Natomiast gdy się załączyła to znów szybciej osiągała zadaną i znów stop. Dalo by się to ogarnąć na harmonogramie lecz prościej było mi grzać według temp. wody i krzywej. Ja mam PC dopiero miesiąc tak że rożnego rodzaju ustawienia muszę dopiero dopasować do domu. Mi przy 0*C na zew. wystarczy i 37*C--38*C lecz zależy mi na czasie jak dam 40*C to szybciej dogrzeje dom a i PC krócej chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Powiedz mi co sie zmieniło w tych twoich dwóch różnych temperaturach ( i jak by je nie nazywać zasilanie czy zadana ), jeśli w ustawieniach nic nie zmienialem ( wczoraj ustawiłem krzywą 38/36 i 15/0 i delta 5st/c ). A w dniu dzisiejszym w dzień przy +4st/c na zasilaniu mam 37st/c przy powrocie 34st/c, a teraz gdy temperatura 0st/c na zasilaniu pięknie 36st/c i powrót 32st/c i tak se pieknie pracuje ( cykl takiej pracy trwa tak z jedna godzinę i termostat ja wyłączy ). Ale też długo nie popracuje, bo zeszła z modulacją do min. ( 1kW ). Jaka pompka obiegowa? bufor masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts