mario123123 29.11.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Chodzi mi o to czy podnieść trochę krzywą żeby się jednak wyłączała w nocy czy zostawić niech chodzi sobie cały czas? bo temperaturę zadaną utrzymuje dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.11.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Rozpisujesz się o tych temperaturach jak byś z dzieckiem gadał, a na koniec stwierdzisz, że pompa może nie trzymać tej docelowej jak ja nazywasz. Jak działa pompa, czy działa na krzywej czy prostej, gdzie to odczytać, to ja to doskonałe znam. Stwierdziłem tu już dawno, że jak pompa nie ma odpowiedniego odbioru ciepła do swojej min. Mocy, to nie jest w stanie utrzymać tej temperatury zadanej, tylko podnosi jà by się ratować a po czasie siè wyłącz. I stwierdziłeś też ,że to ta sama temperatura , a tylko ja piszę ,że to są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Chodzi mi o to czy podnieść trochę krzywą żeby się jednak wyłączała w nocy czy zostawić niech chodzi sobie cały czas? bo temperaturę zadaną utrzymuje dobrze. Jak Ci utrzymuje stałą temperaturę w domu i pompa pracuje cały czas ( tylko czy cały czas pracuje sprężarka, bo to dwa różne tematy ), to nic nie zmieniaj. Nie podnoś temperatury zasilania, bo będziesz miał tylko koszty większe, kosztem komfortu. No hyba, że boisz siè, że Ci pompa przekroczy ten magiczny czas pracy w roku 2500h, ale to inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Chodzi mi o to czy podnieść trochę krzywą żeby się jednak wyłączała w nocy czy zostawić niech chodzi sobie cały czas? bo temperaturę zadaną utrzymuje dobrze. Jak masz akumulacje budynku i zaakceptujecie ciut niższą temperature w nocy, to mozesz obnizyc na noc, zawsze trochē mniej nabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 29.11.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jak Ci utrzymuje stałą temperaturę w domu i pompa pracuje cały czas ( tylko czy cały czas pracuje sprężarka, bo to dwa różne tematy ), to nic nie zmieniaj. Nie podnoś temperatury zasilania, bo będziesz miał tylko koszty większe, kosztem komfortu. No hyba, że boisz siè, że Ci pompa przekroczy ten magiczny czas pracy w roku 2500h, ale to inny temat. Też mi się wydaje że nie ma sensu podnosić. A te 2500 h co piszesz to jest nie zalecane? bo będzie mało włączeń i wyłączeń , a praca będzie raczej ciągła przez to godzin trochę nabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jak masz akumulacje budynku i zaakceptujecie ciut niższą temperature w nocy, to mozesz obnizyc na noc, zawsze trochē mniej nabije. a co to ma na celu ? Ile będzie z tego wątpliwego zysku? W nocy masz tani prąd w dzień za darmo? Po co cudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Witam wszystkich.Jestem szczęśliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonic HT 12 kw od czerwca 2020r. Dom - stare budownictwo grube ściany, ocieplenie 6 cm styropianu, dolna kondygnacja grzejniki żeliwne , górna kondygnacja aluminiowe, około 180 metrów użytkowych do ogrzania. Mam ustawioną krzywą grzania przy -15 st.temp.51 oraz przy +15 temp 38. Termostat pokojowy ustawiony na 22,5 st. Jestem zadowolony bo pompa przy tych ustawieniach utrzymuje cały czas temperaturę 22 stopnie w pokoju według temperatury na termostacie. Pytanie do kolegów bardziej doświadczonych brzmi: Czy to że pompa chodzi cały czas nie wyłączając się to dobrze czy żle? W dzień pewnie z 1 raz się wyłączy Jak już mówimy o pracy sprężarki i o tym, jaką praca jest dla niej lepsza, czy ciägła czy cykliczna i z jaką modulacjà, to tu kolega jest dobrym przykładem. Jego pompa pracuję non stop przez cały dzień, co tylko w sezonie grzewczym da ok.4300godz.pracy. Te magiczne 25000godz. pracy dla przewidziane dla sprężarki, o których się nieśmiało wypowiadają producenci, to ona przekroczy w niecałe 6 lat i co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jak już mówimy o pracy sprężarki i o tym, jaką praca jest dla niej lepsza, czy ciägła czy cykliczna i z jaką modulacjà, to tu kolega jest dobrym przykładem. Jego pompa pracuję non stop przez cały dzień, co tylko w sezonie grzewczym da ok.4300godz.pracy. Te magiczne 25000godz. pracy dla przewidziane dla sprężarki, o których się nieśmiało wypowiadają producenci, to ona przekroczy w niecałe 6 lat i co dalej. Nic żywotność minimalna sprężarki to 100 000 h pracy to ok 20 lat uwzględniając sezon grzewczy 7 miesięcy lub 12 lat gdyby pc działała na full przez cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Nic żywotność minimalna sprężarki to 100 000 h pracy to ok 20 lat uwzględniając sezon grzewczy 7 miesięcy lub 12 lat gdyby pc działała na full przez cały rok Dla jakiego producenta sprēżarek, bo tym nikt za bardzo się nie chwali. Ciężko coś znaleść, ale najczęściej przewija się 25000, lub 50000, ale 100000 to optymizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Dla jakiego producenta sprēżarek, bo tym nikt za bardzo się nie chwali. Ciężko coś znaleść, ale najczęściej przewija się 25000, lub 50000, ale 100000 to optymizm. Muszę poszukać , choć dotyczyło to klimatyzatorów i napisano że te 100 000 h to minimum max to 250 000 pod warunkiem że czynnik nie wyleci ale z 2 strony w tej chwili są czujniki ilości czynnika więc tego bym się nie obawiał wystarczy nie olać alertów. Stare klimy pracują po 20 lat PC w POlsce o których wiem to wytzrymały co najmniej 12 lat zanim padły ale to była PC termoglow z bezpośrednim odzyskiem czynnika z gruntu , teraz takich już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.11.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Tutaj gość z Panasonica mówi ,że 60 -100 tysiecy to minimum : Nie to ,że bym w to bezgranicznie wierzył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) 220m2 100% grzejniki na sztuki rożnej mocy 14szt. (+) (-) 1 No widzisz jestem młody posiadacz PC lecz w temacie od kilku lat. Zadaję pytania na które znam odpowiedź lecz chcę się podwójnie upewnić w swojej racji lecz wszystkie uwagi przyjmuję poważnie. Możesz wierzyć lub nie,ale ja jestem pewien że chodziło by ci to super lecz przekonać cię chyba mi się nie uda, lecz spróbuję. Zauważyłeś że o rozne rzeczy cie pytam. Tak? Ale wszystko pomału . Moje straty są takie jak twoje . PAMIĘTASZ? Pisałem --02*C na 1---do 2h Ja wybacz lecz twojego instalatora bym pogonił. Tobie jest potrzebny maly bufor taki jak ja mam panasa 50L- nierdzewny ( to akurat szczegół) + pompka obiegowa wilo 6-1 i dwa obiegi wodne . PIERWOTNY - (PC - bufor ) oraz WTÓRNY- ( bufor-CO) Cały PIC polega na pompie Wilo bo PC + bufor ma mieć nominalny przeplyw i wtedy będzie idealnie modulować i pracować. Układ bez bufora to do podlogówki choć są i wyjątki Do sedna bufor wpięty równolegle ( jak pisałem ) 2 niezależne obiegi. Ja próbowałem przez Wilo na różnych wydajnościach doprowadzic do wylączenia PC i nic nie dało rady. ( zaleta ) Deltę mam jak w podłogówce 5 . ZACZYNAMY PC jak uklad zimny i startuje z harmonogramu -napitala pompa obiegowa w PC oraz wilo na wtórnym która jak będzie dobrana to będzie gonić wodę prawidłowo ( u mnie ani max ani min przeplyw wody na wilo nie wylaczy PC ) Jedziemy dalej PC przyśpiesza bo woda (temp.w buforze rośnie ) więc przyśpiesz jeszcze bardziej niż na starcie. Osiąga zadaną i zaczyna modulować wilo napitala dalej. Jak na wilo dasz minimalny przepływ to powrót jest zimniejszy bo woda wolniej przepływa jak Wilo dasz na max - to powrot cieplejszy lecz przez bufor pompa zmoduluje mocą. Fakt jest taki że moc grzejnikow też musi być odpowiednia. A co do tego u ciebie mam wątpliwości. ILE MASZ GRZEJNIKÓW? odnośnie domu to wydaje mi się że mam cieplejszy ale tego ne biorę pod uwagę. Trochę namieszałem ale wytłumaczyć to przez pisanie to trzeba by się naprawdę postarać, Lecz pytanie do pytania i rozwiązanie się pojawi. Masz za mały zład --To podstawa .BUFOR jest potrzebny--Pewnie nie uwierzysz. Jeszcze powiedz ile grzejników. Jeszcze jedna zaleta ochraniasz pompę obiegową w PC która pracuje z buform bez zbytnich obciążeń ,a napitala wilo w CO która kosztuje sporo mniej. Nie dawało mi spokoju, po co u Ciebie przy takim zładzie wody i jak sądzę odpowiednim przepływie w instalacji władowali , Ci bufor 50l, który nic nie wnosi do instalacji ( jak by miał z 300l to by coś dał, ale to inny temat ). Ale teraz już wiem i jak sądzę, nie każdy instalator o tym wie. W naszym wypadku, a właściwie twoim, masz t cap 2 wentylatorowego, do tego twoja instalacja jest rozległa i jeszcze 3 kondygnacje ( wysokość podnoszenia ) i prawdopodobnie musi to pracować na zewnętrznej pompce obiegowej. Z tego względu jak ma zostać zastosowana jedną czy dwie zewnętrzne pompki, to musi również zostać zabudowany mały bufor ( sprzęgło), który ma za zadanie oddzielić obieg wtórny od obiegu pierwotnego. Bo pompa 2 wentylatorowa, żeby przeprowadziç odszranianie nr.2 tylko samà sprężarką ( woda w obiegu poniżej 27st/C) to pompka obiegowe w PC staje, a czujnik przepływu PC nie może widzieć przepływy, bo inaczej wywali błąd (dotyczy 2wentylatorowych ) Oczywiście można to próbować ominąć, ale takie jest zalecenie dla Panasa, bufor 50l. Edytowane 29 Listopada 2020 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 29.11.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Witam wszystkich.Jestem szczęśliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonic HT 12 kw od czerwca 2020r. Dom - stare budownictwo grube ściany, ocieplenie 6 cm styropianu, dolna kondygnacja grzejniki żeliwne , górna kondygnacja aluminiowe, około 180 metrów użytkowych do ogrzania. Mam ustawioną krzywą grzania przy -15 st.temp.51 oraz przy +15 temp 38. Termostat pokojowy ustawiony na 22,5 st. Jestem zadowolony bo pompa przy tych ustawieniach utrzymuje cały czas temperaturę 22 stopnie w pokoju według temperatury na termostacie. Pytanie do kolegów bardziej doświadczonych brzmi: Czy to że pompa chodzi cały czas nie wyłączając się to dobrze czy żle? W dzień pewnie z 1 raz się wyłączy Jeszcze jedno pytanie do Was mam żeby rozwiać swoje wszystkie wątpliwości. Mam ustawione krzywe temperatury i prawdopodobnie dobrze są dopasowane ale pytanie brzmi czy ustawia się tylko krzywe czy jeszcze jakąś temeprature na wyjsciu ? Rozumiem że nie bo ta temperatura jest brana z krzywych? Dopiero się uczę użytkować pompę stąd brak u mnie wiedzy. Proszę o info? Edytowane 29 Listopada 2020 przez mario123123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.11.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jeszcze jedno pytanie do Was mam żeby rozwiać swoje wszystkie wątpliwości. Mam ustawione krzywe temperatury i prawdopodobnie dobrze są dopasowane ale pytanie brzmi czy ustawia się tylko krzywe czy jeszcze jakąś temeprature na wyjsciu ? Rozumiem że nie bo ta temperatura jest brana z krzywych? Dopiero się uczę użytkować pompę stąd brak u mnie wiedzy. Proszę o info? Tak jest ustawiana automatycznie wedlug krzywej. Jeszcze ustawiasz delte przy podlogówce ok.5st przy grzejnikach z 10st mozna dac nawet na 15st i tak bedzie sobie utrzymywac najwieksza jaka da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 29.11.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Dzięki za wyjaśnienie.Muszę doczytać gdzie się tą deltę ustawia w Panasonicu HT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.11.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Tak jest ustawiana automatycznie wedlug krzywej. Jeszcze ustawiasz delte przy podlogówce ok.5st przy grzejnikach z 10st mozna dac nawet na 15st i tak bedzie sobie utrzymywac najwieksza jaka da radę. Jak ustawisz wysoką deltę 10 to pompa będzie taktować ,Miałem na 12 lecz wtedy jechałem na termostacie, może na krzywej było by OK. Nie wiem za dużo na raz. Trzeba testować po tygodniu z różnymi ustawieniami. Ja zarówno na termostacie jak i krzywej deltę mam 5 i jest git. Zalecana na grzejniki to delta 7--8. Jeszcze jej nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.11.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jak ustawisz wysoką deltę 10 to pompa będzie taktować ,Miałem na 12 lecz wtedy jechałem na termostacie, może na krzywej było by OK. Nie wiem za dużo na raz. Trzeba testować po tygodniu z różnymi ustawieniami. Ja zarówno na termostacie jak i krzywej deltę mam 5 i jest git. Zalecana na grzejniki to delta 7--8. Jeszcze jej nie sprawdzałem. A niby dlaczego ma taktowac ?? Wlasnie zmniejszy taktowanie bo jak masz zadana np.40 i delte 5 to pompa startuje z duza moca i trzyma taka moc az dobije do 40 ale trzyma sie zawsze powrotu jak powrót rosnie o stopien to zasilanie tez.i dopiero jak dobije do 40tu to zaczyna sie modulowac. Jak dasz delte 15 to po pierwsze obiegowka w pompie chodzi wolniej po drugie pompa wystartuje tez mocno ale bardzo szybko dociagnie do 40tu bo nie musi podnosic powrotu powrot wtedy bedzie mial 25st.i pompa bardzo szybko bedzie sie modulowala w dół .A potem bedzie potrzebowala bardzo duzo czasu aby powrót wzrósl zeby delta zrobila sie tak mala ze wylaczy pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 29.11.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Przy pompie wysokotemperaturowej Panasonic HT , delta jest ustawiona z automatu bo jest dedykowana tylko do grzejników i nie można jej zmieniać.Raczej nic nie będę przestawiał też w krzywej.Mam cały czas na termostacie pokojowym ustawione 22,5 i taka się utrzymuje temperatura w pokoju i pompa pracuje ciągle bez wyłączania się.Jak się zrobi cieplej i będzie słonecznie to zapewne bedą przerwy w pracy pompy ale teraz pracuje cały czas i to jest chyba dla jej funkcjonowania korzystne działanie. Przeanalizuję jeszcze zużycie prądu jakie jest dobowe dla PC. Edytowane 29 Listopada 2020 przez mario123123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.11.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) A niby dlaczego ma taktowac ?? Wlasnie zmniejszy taktowanie bo jak masz zadana np.40 i delte 5 to pompa startuje z duza moca i trzyma taka moc az dobije do 40 ale trzyma sie zawsze powrotu jak powrót rosnie o stopien to zasilanie tez.i dopiero jak dobije do 40tu to zaczyna sie modulowac. Jak dasz delte 15 to po pierwsze obiegowka w pompie chodzi wolniej po drugie pompa wystartuje tez mocno ale bardzo szybko dociagnie do 40tu bo nie musi podnosic powrotu powrot wtedy bedzie mial 25st.i pompa bardzo szybko bedzie sie modulowala w dół .A potem bedzie potrzebowala bardzo duzo czasu aby powrót wzrósl zeby delta zrobila sie tak mala ze wylaczy pompę. Spróbuję z deltą 8 ale u mnie nawet z deltą 5 pompa się nie wyłącza tak moduluje że może chodzić non stop. Tak jak pisałem.No nie bardzo mi się chce wieżyć aby powrót był 25*C jak zasilanie jest 40*C. Przy grzaniu piecem powrót zawsze był o ok. 10stopni zimniejszy od zasilania. Czyli 35*C Tak że jakim sposobem będzie miał 25. No chyba że PC obniży moc i zasilanie.Muszę potestować. Edytowane 29 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swq 29.11.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Dom nowo wybudowany jak w stopce. Prace wykończeniowe w trakcie. Pompa uruchomiona 19.11. z zadaną temp.stała 35st., potrzebowała prawie 186h pracy sprężarki aby ją osiągnąć. Delta 5st. , przepł. ok. 27l/minŚrednio zużywa 45kWh/dzień - dom był mocno wychłodzony i temp. zew też nie rozpieszczają.Przy 218h pracy ilość zał-wył sprężarki 445. Czy to aby nie za dużo zał-wył sprężarki? Czy takie zużycie na początku jest rzeczą normalną?Czy macie jakieś sugestie co do sterowania na obecnym etapie? Od jutra zmniejszam temp. do 28 na zasilaniu (z podbiciem w godz. taniej taryfy) bo w domu sauna się zrobiła.Zużycie podane z podlicznika aczkolwiek to podawane przez pompę jest tylko ok.2,5% mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts