Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Spróbuję z deltą 8 ale u mnie nawet z deltą 5 pompa się nie wyłącza tak moduluje że może chodzić non stop. Tak jak pisałem.No nie bardzo mi się chce wieżyć aby powrót był 25*C jak zasilanie jest 40*C. Przy grzaniu piecem powrót zawsze był o ok. 10stopni zimniejszy od zasilania. Czyli 35*C Tak że jakim sposobem będzie miał 25. No chyba że PC obniży moc i zasilanie.Muszę potestować.

To tylko takie przykladowe bylo zeby byl ten powrot taki zimny to musialbys miec naprawde wielgachne grzejniki i pozadny odbior ciepla.

I tak Ci powrot zrobi taki jaki bedzie mogla mimo ze ustawisz 15 to jak Twoj system c.o tego nie ogarnie to i tak powrot urosnie nawet np.na delte 5

Chodzi tylko o zasade.

Taki przyklad na podstawie pompy 7kw

Dajesz zasilanie 40 delte5(czyli zalecana do podlogowki bo ta ma pożądny odbiór) to obiegowka w PC zapitala na 25l/m pompa startuje z moca 6kw i caly czas taka utrzymuje woda szybko przelatuje przez grzejnik nie zdązy oddac ciepla i zaraz powrót robi sie cieply.

Pompa wtedy pracuje tak ze powrot rosnie o stopien to pompa podbija zasilanie o stopien aby utrzymac delte 5st.Az dojdzie do tych zadanych 40st i powrot 35 zajmie jej to np.2godziny i potem zaczyna obnizac moc stopniowo np.do 2,5kw zajmie jej to kolejne 2godziny no i potem zaczyna sie przegrzewac (oczywiscie jesli jest slaby odbior albo cieplo na zewnatrz) wszystko ttwa 4godziny i koniec.

Jak dasz delte 15 to obiegowka pracuje na 10l/min od samego poczatku pompa startuje tez z duza moca 6kw tylko woda plynie dwukrotnie wolniej grzejniki maja czas zeby oddac cieplo a pompa podbija tylko zasilanie az do 40st a powrot to juz zalezy jaka woda wraca z grzejników (ale tutaj powiedzmy ze pompa nie pilnuje powrotu i nie podnosi zasilania tylko wtedy jak powrot podskoczy tylko wali w zasilanie ile sie da) dojscie do 40 zajmuje jej np.1godzine a nie dwie i pompa odrazu sie moduluje stopniowo do najnizszych obrotow kiedy to jeszcze powrot jest stosunkowo zimny i tak chodzi sobie na najnizszej modulacji dajac 2,5kw mocy puszczajac tylko 10l/min wody o temp.40st a nie 25l/min wiec zanim powrot dojdzie do tych 35st to bedzie o wiele dluzej niz w pierwszym przypadku.

Minusem tego oczywiscie bedzie ze duzo dluzej bedzie nagrzewala pomirszczenia bo w jednostce czasu bedzie w stanie przekazac do c.o mniej kw

To tylko takie przykladowe bylo zeby byl ten powrot taki zimny to musialbys miec naprawde wielgachne grzejniki i pozadny odbior ciepla.

I tak Ci powrot zrobi taki jaki bedzie mogla mimo ze ustawisz 15 to jak Twoj system c.o tego nie ogarnie to i tak powrot urosnie nawet np.na delte 5

Chodzi tylko o zasade.

Taki przyklad na podstawie pompy 7kw

Dajesz zasilanie 40 delte5(czyli zalecana do podlogowki bo ta ma pożądny odbiór) to obiegowka w PC zapitala na 25l/m pompa startuje z moca 6kw i caly czas taka utrzymuje woda szybko przelatuje przez grzejnik nie zdązy oddac ciepla i zaraz powrót robi sie cieply.

Pompa wtedy pracuje tak ze powrot rosnie o stopien to pompa podbija zasilanie o stopien aby utrzymac delte 5st.Az dojdzie do tych zadanych 40st i powrot 35 zajmie jej to np.2godziny i potem zaczyna obnizac moc stopniowo np.do 2,5kw zajmie jej to kolejne 2godziny no i potem zaczyna sie przegrzewac (oczywiscie jesli jest slaby odbior albo cieplo na zewnatrz) wszystko ttwa 4godziny i koniec.

Jak dasz delte 15 to obiegowka pracuje na 10l/min od samego poczatku pompa startuje tez z duza moca 6kw tylko woda plynie dwukrotnie wolniej grzejniki maja czas zeby oddac cieplo a pompa podbija tylko zasilanie az do 40st a powrot to juz zalezy jaka woda wraca z grzejników (ale tutaj powiedzmy ze pompa nie pilnuje powrotu i nie podnosi zasilania tylko wtedy jak powrot podskoczy tylko wali w zasilanie ile sie da) dojscie do 40 zajmuje jej np.1godzine a nie dwie i pompa odrazu sie moduluje stopniowo do najnizszych obrotow kiedy to jeszcze powrot jest stosunkowo zimny i tak chodzi sobie na najnizszej modulacji dajac 2,5kw mocy puszczajac tylko 10l/min wody o temp.40st a nie 25l/min wiec zanim powrot dojdzie do tych 35st to bedzie o wiele dluzej niz w pierwszym przypadku.

Minusem tego oczywiscie bedzie ze duzo dluzej bedzie nagrzewala pomirszczenia bo w jednostce czasu bedzie w stanie przekazac do c.o mniej kw

Oki. Dzięki za super opis. Nie wiem czy pamietasz lecz ja mam obieg pierwotny i wtorny ( choć potestuję na wyższej delcie) i PC moze pracować na 10L/min a ja na wilo mogę dać np 30L/min. Od miesiąca nie ma opcji aby PC nie mogła zmodulować i się wyłączała.Grzejniki oddają super ciepło jak podniosę przepływ na wilo do powrót cieplejszy tak jak piszesz lecz PC da radę zmodulować i pracować non stop.

Docelowa czy zasilania :p

Równie dobrze mogę napisać ,że temperatura wynika z czestotliwości sprężarki, takim ogólnym stwierdzeniem też będę miał rację :p

Udowadniać, że nie jestem koniem nie zamierzam. Wiadomo która temperatura wynika z krzywej.

A gdybym chciał się przyczepić, to mógłbym napisać, że nie ma czegoś takiego jak Target Temperature, tylko jest Outlet water temperature (Target) :p

EOT.

Jakbyś książki czytał, a nie tylko okładki i tytuły znał, to byś dalej nie ciągnął tematu, który dawno przestał już innych interesować. Przetłumaczę Ci to zdanie jeszcze raz

Jak z krzywej wychodzi zasilanie np. 30C to podniesienie o 1 spowoduje, podniesienie temperatury zasilania do 31C.

Jeżeli w krzywej wynika temperatura zasilania docelowa (bo z krzywej właśnie ta temperatura bezpośrednio wynika) np 30C, to o podniesienie o 1 spowoduje podniesienie temperatury zasilania docelowej do 31C.

Bez odbioru

Jakbyś książki czytał, a nie tylko okładki i tytuły znał, to byś dalej nie ciągnął tematu, który dawno przestał już innych interesować. Przetłumaczę Ci to zdanie jeszcze raz

Jeżeli w krzywej wynika temperatura zasilania docelowa (bo z krzywej właśnie ta temperatura bezpośrednio wynika) np 30C, to o podniesienie o 1 spowoduje podniesienie temperatury zasilania docelowej do 31C.

Bez odbioru

Nie masz racji a sie kłucisz

Jesli z krzywej wynika temperatura docelowa np.40 i klijent sobie podniesie o 5st.to podniesie temperature docelowa do 45st a nie temperature zasilania bo pompa moze nigdy nie dobic do tej temp.bo np.nie bedzie miala odpowiedniej mocy i dalej bedzie miala temperature zasilania np.36

Bez odbioru ;)

Miałem zapytać czy przeczytałeś w ogóle zacytowanego posta. Ale czego oczekiwać o kogoś piszącego klijent, albo kłucisz. :eek:

Wystarczy ze przeczytalem Twoja wypowiedz w której stwierdasz ze podniesienie temperatury docelowej o stopien spowoduje podniesienie temperatury zasilania o stopien.

Ale ten Twoj post tylko swiadczy o tym jakim bucem jestes bo próbujesz na siłę przepchać swoja nie racje a jak juz nie masz argumentów to uciekasz sie do obrażania ludzi.

To ze mam dysortografie nie znaczy ze jestem głupszy od Ciebie bo mogę Cię miażdżyć inteligencją i wiedzą w różnych dziedzinach życia a ty możesz być idiotą pomimo ze piszesz poprawnie