codix 29.11.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Spróbuję z deltą 8 ale u mnie nawet z deltą 5 pompa się nie wyłącza tak moduluje że może chodzić non stop. Tak jak pisałem.No nie bardzo mi się chce wieżyć aby powrót był 25*C jak zasilanie jest 40*C. Przy grzaniu piecem powrót zawsze był o ok. 10stopni zimniejszy od zasilania. Czyli 35*C Tak że jakim sposobem będzie miał 25. No chyba że PC obniży moc i zasilanie.Muszę potestować. To tylko takie przykladowe bylo zeby byl ten powrot taki zimny to musialbys miec naprawde wielgachne grzejniki i pozadny odbior ciepla. I tak Ci powrot zrobi taki jaki bedzie mogla mimo ze ustawisz 15 to jak Twoj system c.o tego nie ogarnie to i tak powrot urosnie nawet np.na delte 5 Chodzi tylko o zasade. Taki przyklad na podstawie pompy 7kw Dajesz zasilanie 40 delte5(czyli zalecana do podlogowki bo ta ma pożądny odbiór) to obiegowka w PC zapitala na 25l/m pompa startuje z moca 6kw i caly czas taka utrzymuje woda szybko przelatuje przez grzejnik nie zdązy oddac ciepla i zaraz powrót robi sie cieply. Pompa wtedy pracuje tak ze powrot rosnie o stopien to pompa podbija zasilanie o stopien aby utrzymac delte 5st.Az dojdzie do tych zadanych 40st i powrot 35 zajmie jej to np.2godziny i potem zaczyna obnizac moc stopniowo np.do 2,5kw zajmie jej to kolejne 2godziny no i potem zaczyna sie przegrzewac (oczywiscie jesli jest slaby odbior albo cieplo na zewnatrz) wszystko ttwa 4godziny i koniec. Jak dasz delte 15 to obiegowka pracuje na 10l/min od samego poczatku pompa startuje tez z duza moca 6kw tylko woda plynie dwukrotnie wolniej grzejniki maja czas zeby oddac cieplo a pompa podbija tylko zasilanie az do 40st a powrot to juz zalezy jaka woda wraca z grzejników (ale tutaj powiedzmy ze pompa nie pilnuje powrotu i nie podnosi zasilania tylko wtedy jak powrot podskoczy tylko wali w zasilanie ile sie da) dojscie do 40 zajmuje jej np.1godzine a nie dwie i pompa odrazu sie moduluje stopniowo do najnizszych obrotow kiedy to jeszcze powrot jest stosunkowo zimny i tak chodzi sobie na najnizszej modulacji dajac 2,5kw mocy puszczajac tylko 10l/min wody o temp.40st a nie 25l/min wiec zanim powrot dojdzie do tych 35st to bedzie o wiele dluzej niz w pierwszym przypadku. Minusem tego oczywiscie bedzie ze duzo dluzej bedzie nagrzewala pomirszczenia bo w jednostce czasu bedzie w stanie przekazac do c.o mniej kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.11.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 To tylko takie przykladowe bylo zeby byl ten powrot taki zimny to musialbys miec naprawde wielgachne grzejniki i pozadny odbior ciepla. I tak Ci powrot zrobi taki jaki bedzie mogla mimo ze ustawisz 15 to jak Twoj system c.o tego nie ogarnie to i tak powrot urosnie nawet np.na delte 5 Chodzi tylko o zasade. Taki przyklad na podstawie pompy 7kw Dajesz zasilanie 40 delte5(czyli zalecana do podlogowki bo ta ma pożądny odbiór) to obiegowka w PC zapitala na 25l/m pompa startuje z moca 6kw i caly czas taka utrzymuje woda szybko przelatuje przez grzejnik nie zdązy oddac ciepla i zaraz powrót robi sie cieply. Pompa wtedy pracuje tak ze powrot rosnie o stopien to pompa podbija zasilanie o stopien aby utrzymac delte 5st.Az dojdzie do tych zadanych 40st i powrot 35 zajmie jej to np.2godziny i potem zaczyna obnizac moc stopniowo np.do 2,5kw zajmie jej to kolejne 2godziny no i potem zaczyna sie przegrzewac (oczywiscie jesli jest slaby odbior albo cieplo na zewnatrz) wszystko ttwa 4godziny i koniec. Jak dasz delte 15 to obiegowka pracuje na 10l/min od samego poczatku pompa startuje tez z duza moca 6kw tylko woda plynie dwukrotnie wolniej grzejniki maja czas zeby oddac cieplo a pompa podbija tylko zasilanie az do 40st a powrot to juz zalezy jaka woda wraca z grzejników (ale tutaj powiedzmy ze pompa nie pilnuje powrotu i nie podnosi zasilania tylko wtedy jak powrot podskoczy tylko wali w zasilanie ile sie da) dojscie do 40 zajmuje jej np.1godzine a nie dwie i pompa odrazu sie moduluje stopniowo do najnizszych obrotow kiedy to jeszcze powrot jest stosunkowo zimny i tak chodzi sobie na najnizszej modulacji dajac 2,5kw mocy puszczajac tylko 10l/min wody o temp.40st a nie 25l/min wiec zanim powrot dojdzie do tych 35st to bedzie o wiele dluzej niz w pierwszym przypadku. Minusem tego oczywiscie bedzie ze duzo dluzej bedzie nagrzewala pomirszczenia bo w jednostce czasu bedzie w stanie przekazac do c.o mniej kw Oki. Dzięki za super opis. Nie wiem czy pamietasz lecz ja mam obieg pierwotny i wtorny ( choć potestuję na wyższej delcie) i PC moze pracować na 10L/min a ja na wilo mogę dać np 30L/min. Od miesiąca nie ma opcji aby PC nie mogła zmodulować i się wyłączała.Grzejniki oddają super ciepło jak podniosę przepływ na wilo do powrót cieplejszy tak jak piszesz lecz PC da radę zmodulować i pracować non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.11.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Docelowa czy zasilania Równie dobrze mogę napisać ,że temperatura wynika z czestotliwości sprężarki, takim ogólnym stwierdzeniem też będę miał rację Udowadniać, że nie jestem koniem nie zamierzam. Wiadomo która temperatura wynika z krzywej. A gdybym chciał się przyczepić, to mógłbym napisać, że nie ma czegoś takiego jak Target Temperature, tylko jest Outlet water temperature (Target) EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.11.2020 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 A myślałem, że rozróżnienie temperatury docelowej od wyjściowej to elementarna wiedza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.11.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 A ja myślałem, że nie będziesz dalej głupio w to brnąć. Tym bardziej, że ja o wyjściowej nigdzie nie pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.11.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Witam. Czy mając termostat pokojowy gdy poda sygnał po osiągnięciu temp do wyłączenia PC gdy trwa defrost to PC skończy defrost czy wyłączy się podczas trwania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.11.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 A ja myślałem, że nie będziesz dalej głupio w to brnąć. Tym bardziej, że ja o wyjściowej nigdzie nie pisałem. Ale zrobiłeś mix wszystkiego , tak jak są dwie książki , "Pan Tadeusz" i "Pan Włodyjowski" , a dla Ciebie to jedna wielka epopeja pod tytułem "Pan Tadeusz Włodyjowski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.11.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Jakbyś książki czytał, a nie tylko okładki i tytuły znał, to byś dalej nie ciągnął tematu, który dawno przestał już innych interesować. Przetłumaczę Ci to zdanie jeszcze raz Jak z krzywej wychodzi zasilanie np. 30C to podniesienie o 1 spowoduje, podniesienie temperatury zasilania do 31C. Jeżeli w krzywej wynika temperatura zasilania docelowa (bo z krzywej właśnie ta temperatura bezpośrednio wynika) np 30C, to o podniesienie o 1 spowoduje podniesienie temperatury zasilania docelowej do 31C. Bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Jakbyś książki czytał, a nie tylko okładki i tytuły znał, to byś dalej nie ciągnął tematu, który dawno przestał już innych interesować. Przetłumaczę Ci to zdanie jeszcze raz Jeżeli w krzywej wynika temperatura zasilania docelowa (bo z krzywej właśnie ta temperatura bezpośrednio wynika) np 30C, to o podniesienie o 1 spowoduje podniesienie temperatury zasilania docelowej do 31C. Bez odbioru Nie masz racji a sie kłucisz Jesli z krzywej wynika temperatura docelowa np.40 i klijent sobie podniesie o 5st.to podniesie temperature docelowa do 45st a nie temperature zasilania bo pompa moze nigdy nie dobic do tej temp.bo np.nie bedzie miala odpowiedniej mocy i dalej bedzie miala temperature zasilania np.36 Bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.11.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Miałem zapytać czy przeczytałeś w ogóle zacytowanego posta. Ale czego oczekiwać o kogoś piszącego klijent, albo kłucisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.11.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Trzeba po prostu narobić błęduff ,żeby @agb przeczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Miałem zapytać czy przeczytałeś w ogóle zacytowanego posta. Ale czego oczekiwać o kogoś piszącego klijent, albo kłucisz. Wystarczy ze przeczytalem Twoja wypowiedz w której stwierdasz ze podniesienie temperatury docelowej o stopien spowoduje podniesienie temperatury zasilania o stopien. Ale ten Twoj post tylko swiadczy o tym jakim bucem jestes bo próbujesz na siłę przepchać swoja nie racje a jak juz nie masz argumentów to uciekasz sie do obrażania ludzi. To ze mam dysortografie nie znaczy ze jestem głupszy od Ciebie bo mogę Cię miażdżyć inteligencją i wiedzą w różnych dziedzinach życia a ty możesz być idiotą pomimo ze piszesz poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Witam. Czy mając termostat pokojowy gdy poda sygnał po osiągnięciu temp do wyłączenia PC gdy trwa defrost to PC skończy defrost czy wyłączy się podczas trwania ? Przeprowadzi defrost do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 30.11.2020 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Cześć,Jaka jest prawidłowa liczba załączeni sprężarki w stosunku do czasu pracy ? Obecnie mam 1106h pracy i 577 wl-wyłCzy to normalny wynik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Cześć, Jaka jest prawidłowa liczba załączeni sprężarki w stosunku do czasu pracy ? Obecnie mam 1106h pracy i 577 wl-wył Czy to normalny wynik ? Bardzo dobry wynik panasonik dopuszcza do czterech startów na godzinę pracy. W jakim okresie czasu te 1100h zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.11.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Dziękuję. Bo martwiło mnie że poda sygnał wyłącz i stanie oblodzona a później szopki będą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Dziękuję. Bo martwiło mnie że poda sygnał wyłącz i stanie oblodzona a później szopki będą . Ale zawsze moze Ci wyłączyć np.1 minute przed defrostem i tak zostanie oblodzona ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 30.11.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 czytałem gdzieś o stałej temperaturze na zasilaniu z pompy. Czyli ustawia się krzywe o tej samej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 czytałem gdzieś o stałej temperaturze na zasilaniu z pompy. Czyli ustawia się krzywe o tej samej temperaturze? W seri h oraz j nie wiem jak w starszych masz w menu do wyboru grzanie wg.krzywej albo wg prostej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.11.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ale zawsze moze Ci wyłączyć np.1 minute przed defrostem i tak zostanie oblodzona ;) Fiu Fiu . Trochę lipa ale cos za coś. Ale chyba to samo dotyczy harmonogramu którym grzeje. Wyłączy minutę przed i tak zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts