Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Co do termostatu wenetrznego lub termostora to wynikalo by z tego ze raczej nie sluzy on do rozlaczania pracy pompy ciepla a do utrzymania zadanej temperatury w pokoju stała pracą pompy ciepla

Np.ustawimy w pokoju 23st a mamy realnie 20st to sterownik podbije krzywa o 3st jak zrobi sie 21st to zmniejszy krzywa o stopien czyli dalej bedzie podbita o 2st itd.

Właśnie to od paru dni testuję , i na 100%kontroler nie podbija/obniża Target temperature . To zmienia tylko przestawienie punktów krzywej grzewczej ( ale do tego trzeba wyłączyć pompę , jak się nie ma HeishaMon :) )

Termistor czy termostat wewnętrzny tez wyłączy pompe ale dopiero jak temperatura przekroczy zadana o 0,5. W tym opisie jest ze do temperatury wyjsciowej ustalonej na podstawie krzywej jest dodawana wartosć z regulatora PI, ale czy jest odejmowana jak temperatura w pokoju zbliza sie do zadanej to nie wiem. Mozliwe że odejmuje ale jak mimo tego temperatura i tak przekroczy te 0,5 od zadanej to pompe wyłaczy. Najgorzej ze ponowne załaczenie jest dopiero jak spadnie do 22,5, bo to moze trwac kilka godzin i podłoga już sie wychładza. Brakuje mi ustawienia temperatury przynajmniej z rozdzielczoscia 0,5 stopnia i samodzilnego(teraz jest na sztywno +-0,5) ustawiuenia histerezy z rozdzielczoscia 0,2 stopnia. Edytowane przez wilkxt

Akurat to w serwisówce do mojej też jest , i jakoś jeszcze nie zaobserwowałem ,żeby się target temperature od tego zmieniała.

Jedynie widziałem jak termistor wyłączał pompę to faktyczie target temp spadała z 30 do 20 , ale żeby się regulowała w górę ,albo w dól to jeszcze nie widziałem...

Akurat to w serwisówce do mojej też jest , i jakoś jeszcze nie zaobserwowałem ,żeby się target temperature od tego zmieniała.

Jedynie widziałem jak termistor wyłączał pompę to faktyczie target temp spadała z 30 do 20 , ale żeby się regulowała w górę ,albo w dól to jeszcze nie widziałem...

Ale przegladnij serwisowke bo ja patrzylem teraz od tcap9kw3f to opis wyglada inaczej niz w serwisówce od sdc czy mono.

U ciebie faktycznie parametr B=0 czyli nie podbija a w sdc jest opis taki jak u Ciebie na chłodzeniu(znaczy czesciowo)

Też jest dla termostatu wewnętrznego i termistora B = follow Heating PI control contents

Przy chlodzeniu masz B=1 i opis room set temp. (R/C) – actual room temp.) Max/Min Regulation of B: (Max: 5°C ; Min: -5°C)

A przy grzaniu B=follow

Czyli sugeruje to ze jest to inne zachowanie bo jakby nie to opisali by tak samo

A w sdc seria h nie masz tego B=0 when zone ani B=follow tulko masz taki opis jak u Ciebie przy chlodzeniu B=1

Czesci z chlodzeniem nie ma wogóle

Ok , czyli u siebie w sxc , tak jak i w J ta logika podwyzszająca temperaturę docelową gdzieś powinna się ujawnic , a ja je nie widzę.... Nie widzę ,żeby coś podwyszżało temperaturę docelową.

Temperaturę pokoju waha się od 22 ( kiedy teoretycznie jest włączenie objegówek , bo sprężarka włączy się tylko wtedy jak target temp będzie wyższy o 4 stopnie od aktualnej temp wody) ,a przy 24 wyłączy wszystko. (ustawione mam na 23 stopnie).

Edytowane przez MiG25

Ok , czyli u siebie w sxc , tak jak i w J ta logika podwyzszająca temperaturę docelową gdzieś powinna się ujawnic , a ja je nie widzę.... Nie widzę ,żeby coś podwyszżało temperaturę docelową.

Temperaturę pokoju waha się od 22 ( kiedy teoretycznie jest włączenie objegówek , bo sprężarka włączy się tylko wtedy jak target temp będzie wyższy o 4 stopnie od aktualnej temp wody) ,a przy 24 wyłączy wszystko. (ustawione mam na 23 stopnie).

No w J sdc jest taki sam opis jak u Ciebie czyli te PI itd.

U mnie sdc seria H jest tak jakby podbijanie bez jakiejs logiki chociaz tak jak piszesz ja tez nie widzialem tego ale moze dlatego ze nie mialem w domu 20st ;)

Jak bede mial chwile to sprawdze przestawie na ten wewnetrzny krzywą zostawie taka jaka mam a ustawie w domu na 28st wiec powinno podbic krzywa o 5st zobaczymy czy tak zrobi

Tylko pewnoe znowu rozwali całe ustawienia typu harmonogram itd :mad:

Edytowane przez codix

Tylko u użytkowników takich pomp,którzy dodatkowo mają podlicznik i zmierzą pobór podczs pracy z najniższa modulacją .Wtedy mnozysz to przez cop jaki pompa posiada przy danej temperaturze zewnetrznej i temperaturze zasilania i wychodzi.

Moc ta bedzie mniejsza im zimniej ale to tez dane tylko orientacyjne.

Najlepiej jakby ktos mial ciepłomierz.

7kw seri H ma minimalny pobór okolo 450W sadze ze J bedzie miala to samo

NAjmniej co mi podlicznik pokazywal to chyba 550W (J 7KW)

Ponieważ w generacji J pompy 5kW , 7kW i 9kW mają te same bebechy ( m.n. sprężarkę ) to minimalna moc pobierana ( a co za tym idzie oddawana ) jest taka sama.

Rozmawiałem z pewnym holendrem , i mówił ,że w tej 5kW nie jest w stanie osiągnąć minimalnej mocy 2,5kW.... i że ta wartość to trochę poniżej 3kW( co wg mnie jest tragedią , żeby nie być w stanie zmodulować się do połowy mocy).

Więc dla 7kW ta minimalna moc będze taka sama - trochę poniżej 3kW.

EDIT. Jedyny plus dla tej 5kW , że to trochę taki T-CAP , nawet przy -25 stopniach będzie moc 5kW :)

Edytowane przez MiG25

Ponieważ w generacji J pompy 5kW , 7kW i 9kW mają te same bebechy ( m.n. sprężarkę ) to minimalna moc pobierana ( a co za tym idzie oddawana ) jest taka sama.

Rozmawiałem z pewnym holendrem , i mówił ,że w tej 5kW nie jest w stanie osiągnąć minimalnej mocy 2,5kW.... i że ta wartość to trochę poniżej 3kW( co wg mnie jest tragedią , żeby nie być w stanie zmodulować się do połowy mocy).

EDIT. Jedyny plus dla tej 5kW , że to trochę taki T-CAP , nawet przy -25 stopniach będzie moc 5kW :)

Ja mam J 5kW w monobloku i schodzi do 2,5kW, najnizej to chyba 2,2kW(chyba ze czujniki przeklamuja) mialem pobór całości około 500W

To cos slabe wiadomosci ma

Panas w serii J jak zwykle dzieli jednostki zewnetrzne w splitach na 3i5kw i sa to faktycznie identyczne bebechy chociaz jest yam jakas minimalnie inna pewna czesc .

I to 3kw jest jak maly tcap bo do minus16 daje 3kw ale jednostka 5kw juz normalnie przy minus 16 daje ledwo co ponad 4kw a potem jest juz ostry spadek.

Drugim typoszeregiem sa pompy 7i9kw tak samo maja identyczne bebechy ale calkowicie różne niz 3i5kw jest inna sprezarka i innych wymiarów wymiennik.

Nowoscia w seri J jest ze dali identyczne jednostki wewnetrzne dla 3i5kw i rózniace sie jakas rureczka i podkladka do 7i9kw

Napewno 5kw zmoduluje sie nizej niz 7i9kw

A do jakich kw to scisle zalezy od osiaganego w danej chwili copu bo moze sie zmodulowac przy minus20 ponizej 1kw a jak przy plus 20 cop bedzie 7 to wiadomo ze nie zmoduluje sie do takiego poziomu.

W seri H 7kw schodzi z poborem do 450W a z tego co kojarze 5kw do 300W i napewno w seri J nie bedzie gorzej

Edytowane przez codix