Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Szybkie pytanie dla używających termostatu. Na ile stopni macie ustawiona prosta?

A co Ci po tym ,jak Ci powiem ,że 28stopni ? Przecież o zależy od temperatury wody w systemie , i może się okazać ,że przy takim ustawieniu sprężarka Ci się wogóle nie włączy , bo będzie za niska dla Ciebie ?

A sprawdź w serwisówce , co wrzucił @wilkxd , i zobacz czym te trzy monobloki 5kW , 7kW i 9kW się różnią. Podpowiem , na pewno nie sprężarką.

To raczej Twoje są słabe , bo tyczą się generacji H.

Nie tycza sie generacji H tylko J ale faktycznie popatrze na monobloki bo o czym pisałem patrzyłem na splity

W monoblokach faktucznie poszli calkowicie na unifikacje a wiec ciecie kosztów te same spreżarki a nawet te same wielkosci wymienników .

Sprezarka taka jaka dawali do 7i9 duza 4polowa 1,7kw. W splitach 3i5kw jest mniejsza 6polowa 0,9kw to nie dziwota ze ta 5kw chodzi jak Tcap.

W rzeczywistosci bedzie to pompa 7kw ograniczona programowo do5kw i podrasowana programowo do 9kw

Edytowane przez codix

A co Ci po tym ,jak Ci powiem ,że 28stopni ? Przecież o zależy od temperatury wody w systemie , i może się okazać ,że przy takim ustawieniu sprężarka Ci się wogóle nie włączy , bo będzie za niska dla Ciebie ?

Widzę że w tym wątku już o nic nie można zapytać bo wszystko wiedzący Pan MiG25 musi zawsze coś wtrącić. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to zajmij się czymś innym, istnieje świat bez PC. Dzięki, nie było pytania.

Nie tycza sie generacji H tylko J ale faktycznie popatrze na monobloki bo o czym pisałem patrzyłem na splity

Możliwe ,że masz prację z tymi splitami , że 03 i 05 jest czym innym ,niż 7 i 9kW , bo tak jest też w All-In-One. Ja bazowałem na monobloku , i faktycznie kolega z Holandii też ma monobloka ( a myślałem ,że splita).

Możliwe ,że masz prację z tymi splitami , że 03 i 05 jest czym innym ,niż 7 i 9kW , bo tak jest też w All-In-One. Ja bazowałem na monobloku , i faktycznie kolega z Holandii też ma monobloka ( a myślałem ,że splita).

W monoblokach faktucznie poszli calkowicie na unifikacje a wiec ciecie kosztów te same spreżarki a nawet te same wielkosci wymienników .

Sprezarka taka jaka dawali do 7i9 duza 4polowa 1,7kw. W splitach 3i5kw jest mniejsza 6polowa 0,9kw to nie dziwota ze ta 5kw chodzi jak Tcap.

W rzeczywistosci bedzie to pompa 7kw ograniczona programowo do5kw i podrasowana programowo do 9kw

Panowie ... pomóżcie

Mam pompe Panasonic aquarea model WH-SDC0709J3E5 i od kilku dni mam problem z którym sobie nawet firma nie potrafi poradzić która ją montowała. Otóż, pomimo, iż ustawiam temperatuę zasilania (tryb prosty) wody np. na 30 to pompa i tak zasila podłogówkę niższą temperaturą. Jeśli zwiększe do 35 stopni to nie ma to żadnego wpływu na wysokość temp. zasilania wody w podłogówce.

Jeszcze kilka dni temu zanim (coś popstrykałem, coś się zmieniło) to jak sobie ustawiłem 29 to miałem 29, jak zmieniłem na 32 to miałem 32. Teraz nie wiem co jest wyznacznikiem temperatury zasilania (w trybie prostym) ale na pewno nie to ile ja ustawię.

Co ciekawe jak ustawie krzywą grzewczą to po zwiększeniu temp np o + 4 nie ma to również wpływu na temp. zasilania.

Co również zauważyłem, od czasu powyższej zmiany znacznie mniej wody mi się skrapla. wcześniej wiadro dziennie to był standard a teraz praktycznie w ogóle.

Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o informacje.

Tak się jeszcze zastanawiam - czy pompę można przywrócić do ustawień fabrycznych ?

Edytowane przez Lexman

Panowie ... pomóżcie

Mam pompe Panasonic aquarea model WH-SDC0709J3E5 i od kilku dni mam problem z którym sobie nawet firma nie potrafi poradzić która ją montowała. Otóż, pomimo, iż ustawiam temperatuę zasilania (tryb prosty) wody np. na 30 to pompa i tak zasila podłogówkę niższą temperaturą. Jeśli zwiększe do 35 stopni to nie ma to żadnego wpływu na wysokość temp. zasilania wody w podłogówce.

Jeszcze kilka dni temu zanim (coś popstrykałem, coś się zmieniło) to jak sobie ustawiłem 29 to miałem 29, jak zmieniłem na 32 to miałem 32. Teraz nie wiem co jest wyznacznikiem temperatury zasilania (w trybie prostym) ale na pewno nie to ile ja ustawię.

Co ciekawe jak ustawie krzywą grzewczą to po zwiększeniu temp np o + 4 nie ma to również wpływu na temp. zasilania.

Co również zauważyłem, od czasu powyższej zmiany znacznie mniej wody mi się skrapla. wcześniej wiadro dziennie to był standard a teraz praktycznie w ogóle.

Tak się jeszcze zastanawiam - czy pompę można przywrócić do ustawień fabrycznych ?

Odezwij sie na priv

Można przywrócić pompę do ustawień fabrycznych .Podczas inicjalizacji trzeba trzymać wszystkie cztery strzałki .

Czyli można z menu wybrać reset , i jak się zapali na wyświetlaczu inicjalizacja trzymać wszystkie strzałki , a jak się to nie uda , to wyłączyć prąd , i podczas włączenia je trzymać.

Małe pytanie

Mój przepływ max. to 38l/min, natomiast ten ustawiony ( w ustawieniach pompki ) mam na 28l/min.

Przy pracy pompy PC, średnia praca pompki to ok. 16l/min. Tu wszystko pracuje poprawnie.

Temperatura zasilania 36-37, powrót 33-34st/c

Ale przy defrostach zawsze mi przeprowadza go dwu etapowo, najpierw przy użyciu wody z obiegu i nie zdąży sie odszronić ( pozostaje pasek u dołu ), bo woda na zasilaniu spada poniżej 27st/c i przechodzi do drugiego etapu z samą spreżarką.

Wiem prawdopodobnie dlaczego tak jest. Bo podczas defrostu pompka zapitala z przepływem 38l/min ( odczytywane z wartości chwilowych ) i prawdopodobnie nie zabiera całej wody ciepłej z grzejników, tylko krąży w obiegu gdzie jej wygodniej czyli z pionu ( który mam też rozległy i ruru 22mm ), temperatura obiegu szybko sie schładza, ale grzejniki nie.

Wg. mnie gdyby pompka kręciła sie wolniej ( miała mniejszy przepływ ) to by zdażyła zabrac wode z grzejników i wydłużył by sie czas pierwszego defrostu.

Czy jest możliwość ograniczenia obrotów pompki ( przepływu ) podczas defrostu?

Też mi sie tak wydaje, przeleciałem wszystkie ustawienia.

Przecież na buforze ( sprzęgle ) to co pakuja te 50l to to nie może mieć wiecej wody niż ja mam w głównych rurach, a i coś tam musi zabrac z grzejników.

A na sprzęgle zabierze tylko wode ze sprzęgła ( różnice hydrauliczne obwodów ), tam musi byc czas wychłodzenia jeszcze wiekszy.

Wg. mnie dla tych T CAP nie ma jak przeprowadzić defrostu jednoetapowo?

Też mi sie tak wydaje, przeleciałem wszystkie ustawienia.

Przecież na buforze ( sprzęgle ) to co pakuja te 50l to to nie może mieć wiecej wody niż ja mam w głównych rurach, a i coś tam musi zabrac z grzejników.

A na sprzęgle zabierze tylko wode ze sprzęgła ( różnice hydrauliczne obwodów ), tam musi byc czas wychłodzenia jeszcze wiekszy.

Wg. mnie dla tych T CAP nie ma jak przeprowadzić defrostu jednoetapowo?

Chyba mozna tylko podczas defrostu nie moze Ci spasc temperatura ponizej chyba 27st

Chyba mozna tylko podczas defrostu nie moze Ci spasc temperatura ponizej chyba 27st

Jak mi robi z zasobnika to daje radę bez sprężarki na samej wodzie, a dziś o 5 rano nawet przy zasilaniu 32 i powrocie 28,5, w samej końcówce odszraniania została odnotowana temp 26,5 i też dała radę na samej wodzie. Ale to przy podłogówce.

Edytowane przez plusfoto

Jak mi robi z zasobnika to daje radę bez sprężarki na samej wodzie, a dziś o 5 rano nawet przy zasilaniu 32 i powrocie 28,5, w samej końcówce odszraniania została odnotowana temp 26,5 i też dała radę na samej wodzie. Ale to przy podłogówce.

No w tcap jest warunek ze woda wejsciowa nie moze spasc ponizej 27 a wyjsciowa ponizej 22

Panowie ... pomóżcie

RESET również nie pomógł :(

Co może być przyczyną że temp. zasilająca nie przekracza 30 stopni bez względu na ustawienia czy krzywa czy prosta ?