MiG25 03.12.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Szybkie pytanie dla używających termostatu. Na ile stopni macie ustawiona prosta? A co Ci po tym ,jak Ci powiem ,że 28stopni ? Przecież o zależy od temperatury wody w systemie , i może się okazać ,że przy takim ustawieniu sprężarka Ci się wogóle nie włączy , bo będzie za niska dla Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) A sprawdź w serwisówce , co wrzucił @wilkxd , i zobacz czym te trzy monobloki 5kW , 7kW i 9kW się różnią. Podpowiem , na pewno nie sprężarką. To raczej Twoje są słabe , bo tyczą się generacji H. Nie tycza sie generacji H tylko J ale faktycznie popatrze na monobloki bo o czym pisałem patrzyłem na splity W monoblokach faktucznie poszli calkowicie na unifikacje a wiec ciecie kosztów te same spreżarki a nawet te same wielkosci wymienników . Sprezarka taka jaka dawali do 7i9 duza 4polowa 1,7kw. W splitach 3i5kw jest mniejsza 6polowa 0,9kw to nie dziwota ze ta 5kw chodzi jak Tcap. W rzeczywistosci bedzie to pompa 7kw ograniczona programowo do5kw i podrasowana programowo do 9kw Edytowane 3 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 03.12.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A co Ci po tym ,jak Ci powiem ,że 28stopni ? Przecież o zależy od temperatury wody w systemie , i może się okazać ,że przy takim ustawieniu sprężarka Ci się wogóle nie włączy , bo będzie za niska dla Ciebie ? Widzę że w tym wątku już o nic nie można zapytać bo wszystko wiedzący Pan MiG25 musi zawsze coś wtrącić. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to zajmij się czymś innym, istnieje świat bez PC. Dzięki, nie było pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.12.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Nie tycza sie generacji H tylko J ale faktycznie popatrze na monobloki bo o czym pisałem patrzyłem na splity Możliwe ,że masz prację z tymi splitami , że 03 i 05 jest czym innym ,niż 7 i 9kW , bo tak jest też w All-In-One. Ja bazowałem na monobloku , i faktycznie kolega z Holandii też ma monobloka ( a myślałem ,że splita). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Możliwe ,że masz prację z tymi splitami , że 03 i 05 jest czym innym ,niż 7 i 9kW , bo tak jest też w All-In-One. Ja bazowałem na monobloku , i faktycznie kolega z Holandii też ma monobloka ( a myślałem ,że splita). W monoblokach faktucznie poszli calkowicie na unifikacje a wiec ciecie kosztów te same spreżarki a nawet te same wielkosci wymienników . Sprezarka taka jaka dawali do 7i9 duza 4polowa 1,7kw. W splitach 3i5kw jest mniejsza 6polowa 0,9kw to nie dziwota ze ta 5kw chodzi jak Tcap. W rzeczywistosci bedzie to pompa 7kw ograniczona programowo do5kw i podrasowana programowo do 9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Panowie ... pomóżcie Mam pompe Panasonic aquarea model WH-SDC0709J3E5 i od kilku dni mam problem z którym sobie nawet firma nie potrafi poradzić która ją montowała. Otóż, pomimo, iż ustawiam temperatuę zasilania (tryb prosty) wody np. na 30 to pompa i tak zasila podłogówkę niższą temperaturą. Jeśli zwiększe do 35 stopni to nie ma to żadnego wpływu na wysokość temp. zasilania wody w podłogówce. Jeszcze kilka dni temu zanim (coś popstrykałem, coś się zmieniło) to jak sobie ustawiłem 29 to miałem 29, jak zmieniłem na 32 to miałem 32. Teraz nie wiem co jest wyznacznikiem temperatury zasilania (w trybie prostym) ale na pewno nie to ile ja ustawię. Co ciekawe jak ustawie krzywą grzewczą to po zwiększeniu temp np o + 4 nie ma to również wpływu na temp. zasilania. Co również zauważyłem, od czasu powyższej zmiany znacznie mniej wody mi się skrapla. wcześniej wiadro dziennie to był standard a teraz praktycznie w ogóle. Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o informacje. Tak się jeszcze zastanawiam - czy pompę można przywrócić do ustawień fabrycznych ? Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Lexman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Panowie ... pomóżcie Mam pompe Panasonic aquarea model WH-SDC0709J3E5 i od kilku dni mam problem z którym sobie nawet firma nie potrafi poradzić która ją montowała. Otóż, pomimo, iż ustawiam temperatuę zasilania (tryb prosty) wody np. na 30 to pompa i tak zasila podłogówkę niższą temperaturą. Jeśli zwiększe do 35 stopni to nie ma to żadnego wpływu na wysokość temp. zasilania wody w podłogówce. Jeszcze kilka dni temu zanim (coś popstrykałem, coś się zmieniło) to jak sobie ustawiłem 29 to miałem 29, jak zmieniłem na 32 to miałem 32. Teraz nie wiem co jest wyznacznikiem temperatury zasilania (w trybie prostym) ale na pewno nie to ile ja ustawię. Co ciekawe jak ustawie krzywą grzewczą to po zwiększeniu temp np o + 4 nie ma to również wpływu na temp. zasilania. Co również zauważyłem, od czasu powyższej zmiany znacznie mniej wody mi się skrapla. wcześniej wiadro dziennie to był standard a teraz praktycznie w ogóle. Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o informacje. Tak się jeszcze zastanawiam - czy pompę można przywrócić do ustawień fabrycznych ? Odezwij sie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.12.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Można przywrócić pompę do ustawień fabrycznych .Podczas inicjalizacji trzeba trzymać wszystkie cztery strzałki . Czyli można z menu wybrać reset , i jak się zapali na wyświetlaczu inicjalizacja trzymać wszystkie strzałki , a jak się to nie uda , to wyłączyć prąd , i podczas włączenia je trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 03.12.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Małe pytanieMój przepływ max. to 38l/min, natomiast ten ustawiony ( w ustawieniach pompki ) mam na 28l/min.Przy pracy pompy PC, średnia praca pompki to ok. 16l/min. Tu wszystko pracuje poprawnie.Temperatura zasilania 36-37, powrót 33-34st/cAle przy defrostach zawsze mi przeprowadza go dwu etapowo, najpierw przy użyciu wody z obiegu i nie zdąży sie odszronić ( pozostaje pasek u dołu ), bo woda na zasilaniu spada poniżej 27st/c i przechodzi do drugiego etapu z samą spreżarką.Wiem prawdopodobnie dlaczego tak jest. Bo podczas defrostu pompka zapitala z przepływem 38l/min ( odczytywane z wartości chwilowych ) i prawdopodobnie nie zabiera całej wody ciepłej z grzejników, tylko krąży w obiegu gdzie jej wygodniej czyli z pionu ( który mam też rozległy i ruru 22mm ), temperatura obiegu szybko sie schładza, ale grzejniki nie.Wg. mnie gdyby pompka kręciła sie wolniej ( miała mniejszy przepływ ) to by zdażyła zabrac wode z grzejników i wydłużył by sie czas pierwszego defrostu.Czy jest możliwość ograniczenia obrotów pompki ( przepływu ) podczas defrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Z tego co wiem to nie przy defroscie nie słucha sie ustawień predkosci obiegówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 03.12.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Też mi sie tak wydaje, przeleciałem wszystkie ustawienia.Przecież na buforze ( sprzęgle ) to co pakuja te 50l to to nie może mieć wiecej wody niż ja mam w głównych rurach, a i coś tam musi zabrac z grzejników.A na sprzęgle zabierze tylko wode ze sprzęgła ( różnice hydrauliczne obwodów ), tam musi byc czas wychłodzenia jeszcze wiekszy.Wg. mnie dla tych T CAP nie ma jak przeprowadzić defrostu jednoetapowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Też mi sie tak wydaje, przeleciałem wszystkie ustawienia. Przecież na buforze ( sprzęgle ) to co pakuja te 50l to to nie może mieć wiecej wody niż ja mam w głównych rurach, a i coś tam musi zabrac z grzejników. A na sprzęgle zabierze tylko wode ze sprzęgła ( różnice hydrauliczne obwodów ), tam musi byc czas wychłodzenia jeszcze wiekszy. Wg. mnie dla tych T CAP nie ma jak przeprowadzić defrostu jednoetapowo? Chyba mozna tylko podczas defrostu nie moze Ci spasc temperatura ponizej chyba 27st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 03.12.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Wie ktoś może czy można w pompie panasonic 12kw HT model WH-UH2FEB można przestawić prędkość obiegu wody w układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Chyba mozna tylko podczas defrostu nie moze Ci spasc temperatura ponizej chyba 27st Jak mi robi z zasobnika to daje radę bez sprężarki na samej wodzie, a dziś o 5 rano nawet przy zasilaniu 32 i powrocie 28,5, w samej końcówce odszraniania została odnotowana temp 26,5 i też dała radę na samej wodzie. Ale to przy podłogówce. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Jak mi robi z zasobnika to daje radę bez sprężarki na samej wodzie, a dziś o 5 rano nawet przy zasilaniu 32 i powrocie 28,5, w samej końcówce odszraniania została odnotowana temp 26,5 i też dała radę na samej wodzie. Ale to przy podłogówce. No w tcap jest warunek ze woda wejsciowa nie moze spasc ponizej 27 a wyjsciowa ponizej 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Panowie ... pomóżcie Mam pompe Panasonic aquarea model WH-SDC0709J3E5 i od kilku dni mam problem z którym sobie nawet firma nie potrafi poradzić która ją montowała. Otóż, pomimo, iż ustawiam temperatuę zasilania (tryb prosty) wody np. na 30 to pompa i tak zasila podłogówkę niższą temperaturą. Jeśli zwiększe do 35 stopni to nie ma to żadnego wpływu na wysokość temp. zasilania wody w podłogówce. Jeszcze kilka dni temu zanim (coś popstrykałem, coś się zmieniło) to jak sobie ustawiłem 29 to miałem 29, jak zmieniłem na 32 to miałem 32. Teraz nie wiem co jest wyznacznikiem temperatury zasilania (w trybie prostym) ale na pewno nie to ile ja ustawię. Co ciekawe jak ustawie krzywą grzewczą to po zwiększeniu temp np o + 4 nie ma to również wpływu na temp. zasilania. Co również zauważyłem, od czasu powyższej zmiany znacznie mniej wody mi się skrapla. wcześniej wiadro dziennie to był standard a teraz praktycznie w ogóle. Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o informacje. Tak się jeszcze zastanawiam - czy pompę można przywrócić do ustawień fabrycznych ? RESET również nie pomógł Co może być przyczyną że temp. zasilająca nie przekracza 30 stopni bez względu na ustawienia czy krzywa czy prosta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 RESET również nie pomógł Co może być przyczyną że temp. zasilająca nie przekracza 30 stopni bez względu na ustawienia czy krzywa czy prosta ? A wyswietlił Ci sie EEPROM setup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A wyswietlił Ci sie EEPROM setup? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 temperatura zasilania (ustawiona na 33) rośnie do 30-31 później spada nawet do 26 i tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.12.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 jaką temperaturę masz w domu, od kiedy jest pompa, jaką masz ustawioną deltę i ile wynosi zasilanie i powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts