codix 03.12.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 temperatura zasilania (ustawiona na 33) rośnie do 30-31 później spada nawet do 26 i tak w kółko Przesledz na jakich czrstotliwosciach chodzi Ci wtedy sprezarka podczas dobijania do tych 31 i potem tego spadku czy się wyłacza i jest 0hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 03.12.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Ponieważ w generacji J pompy 5kW , 7kW i 9kW mają te same bebechy ( m.n. sprężarkę ) to minimalna moc pobierana ( a co za tym idzie oddawana ) jest taka sama. Rozmawiałem z pewnym holendrem , i mówił ,że w tej 5kW nie jest w stanie osiągnąć minimalnej mocy 2,5kW.... i że ta wartość to trochę poniżej 3kW( co wg mnie jest tragedią , żeby nie być w stanie zmodulować się do połowy mocy). Więc dla 7kW ta minimalna moc będze taka sama - trochę poniżej 3kW. EDIT. Jedyny plus dla tej 5kW , że to trochę taki T-CAP , nawet przy -25 stopniach będzie moc 5kW Mam zapotrzebowanie na poziomie 6.2kW więc rozsądnie byłoby założyć pompę 7kW aby obniżyć rachunki, ale chyba to nie ma sensu bo będzie schodziła do tej samej wartości co 9kW. Jedyna oszczędność do koszt zakupu Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Adec literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 jaką temperaturę masz w domu, od kiedy jest pompa, jaką masz ustawioną deltę i ile wynosi zasilanie i powrót w domu 19-20, pompa z tego roku chodzi 2 mce, zasilanie 30 powrót 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Przesledz na jakich czrstotliwosciach chodzi Ci wtedy sprezarka podczas dobijania do tych 31 i potem tego spadku czy się wyłacza i jest 0hz 31 stopni - spręzarka 68Hz Moim zdaniem to wygląda tak jakby nie był w stanie nagrzać do tych trzydziestu kilku stopni. Może jakąś grzałkę trzeba mu włączyć ? bo ja już nie wiem. Wcześniej mu ustawiłem ile chciałem i po krótkiej chwili taką temp zasilał. Teraz to trwa wieki a temp osiągnąć nie może Tragedia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 03.12.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Mam pytanie czy moja pompa działa poprawnie. Dziś miałem takie parametry zasilanie podłogówki 32stopnie, delta 7stopni przy temperaturze około -1 pokazało mi COP 2,4. Czy u was też taki niski COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.12.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 31 stopni - spręzarka 68Hz Moim zdaniem to wygląda tak jakby nie był w stanie nagrzać do tych trzydziestu kilku stopni. Może jakąś grzałkę trzeba mu włączyć ? bo ja już nie wiem. Wcześniej mu ustawiłem ile chciałem i po krótkiej chwili taką temp zasilał. Teraz to trwa wieki a temp osiągnąć nie może Tragedia ! wygląda mi to wstępnie na wyciek czynnika masz może moduł internetowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 wygląda mi to wstępnie na wyciek czynnika masz może moduł internetowy? A jak sprawidzic wyciek czynnika ? Moduł mam, ale rozłączył się z routerem i nie umiem na nowo nawiązać połączenia z nim. Więc mam ale niestety jest tak sprawny jak ten piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.12.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A jak sprawidzic wyciek czynnika ? Moduł mam, ale rozłączył się z routerem i nie umiem na nowo nawiązać połączenia z nim. Więc mam ale niestety jest tak sprawny jak ten piec samemu ubytku raczej nie sprawdzisz, a moduł masz możliwość podłączyć po lanie? twój instalator ma dostęp do twojej pompy zdalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.12.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 samemu ubytku raczej nie sprawdzisz, a moduł masz możliwość podłączyć po lanie? twój instalator ma dostęp do twojej pompy zdalnie? U mnie jednostka ma czujnik poziomu czynnika jak za nisko to jest stosowny komunikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 samemu ubytku raczej nie sprawdzisz, a moduł masz możliwość podłączyć po lanie? twój instalator ma dostęp do twojej pompy zdalnie? Tak mam możliwość połączyć po lanie a wiesz jak to później sparować ? Mój instalator ma. Dzisiaj był ale nie poradził sobie z pompą i twierdzi że jest ok. Tepm. na prostej ustawiona na 33 i od godziny stoi na 31 zasilania. Ewidentnie brak mu mocy (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A jak sprawidzic wyciek czynnika ? Moduł mam, ale rozłączył się z routerem i nie umiem na nowo nawiązać połączenia z nim. Więc mam ale niestety jest tak sprawny jak ten piec A cwu grzeje Ci normalnie bo jak tak to zaden czynnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 U mnie jednostka ma czujnik poziomu czynnika jak za nisko to jest stosowny komunikat komunikatu nie miałem żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A cwu grzeje Ci normalnie bo jak tak to zaden czynnik tak CWU chodzi grzeje dobrze. Wolniej niż kiedyś ale grzeje do temp. 48 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.12.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Tak mam możliwość połączyć po lanie a wiesz jak to później sparować ? Mój instalator ma. Dzisiaj był ale nie poradził sobie z pompą i twierdzi że jest ok. Tepm. na prostej ustawiona na 33 i od godziny stoi na 31 zasilania. Ewidentnie brak mu mocy (chyba). żeby przełączyć na lan musisz przez 10s przytrzymać przycisk CHECK, jak zmieni kolor to jest ok, bodajże lan to zielony, wifi miało niebieski. Jak napisał codix, a jak z CWU bo faktycznie jak nagrzewa to wina leży po stronie instalacji CO a nie czynnika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.12.2020 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Generalnie bez podglądu danych pracy, ciężko zdalnie wyrokować, ale wg mnie albo za mało czynnika, albo jak spadły temperatury to brakuje mocy pompie, czyli źle dobrana do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 tak CWU chodzi grzeje dobrze. Wolniej niż kiedyś ale grzeje do temp. 48 stopni Opisz jaki masz dom jakie ozc itp jaka pompa i jak wyglada caly scjemat instalacji co czy jest bufor itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Generalnie bez podglądu danych pracy, ciężko zdalnie wyrokować, ale wg mnie albo za mało czynnika, albo jak spadły temperatury to brakuje mocy pompie, czyli źle dobrana do domu to może ten czynnik. Ciekawe jest to żę jakiś tydzień temu było wszystko ok. Od kilku dni nie działa tak jak należy niewiadomo czemu. Niezależnie od tego Panowie - DZIĘKI !!! Jutro ponownie udam się do swojego instalatora z wizytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Opisz jaki masz dom jakie ozc itp jaka pompa i jak wyglada caly scjemat instalacji co czy jest bufor itd Grzanie na ok 115 m2. Pompa 7kw. Schemat instalacji to ciężko powiedzieć. Buforu nie ma nietety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Grzanie na ok 115 m2. Pompa 7kw. Schemat instalacji to ciężko powiedzieć. Buforu nie ma nietety. Z buforem to akurat dobrze ze nie ma. Nie no 115m2 i pompa 7kw to bys musial miec jakis dziurawiec z lat 60tych zeby nie dawala rady dogrzac wody do 33st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 03.12.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Z buforem to akurat dobrze ze nie ma. Nie no 115m2 i pompa 7kw to bys musial miec jakis dziurawiec z lat 60tych zeby nie dawala rady dogrzac wody do 33st Nowy dom. Dobrze docieplony. Tylko piec nieudany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts