Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ponieważ w generacji J pompy 5kW , 7kW i 9kW mają te same bebechy ( m.n. sprężarkę ) to minimalna moc pobierana ( a co za tym idzie oddawana ) jest taka sama.

Rozmawiałem z pewnym holendrem , i mówił ,że w tej 5kW nie jest w stanie osiągnąć minimalnej mocy 2,5kW.... i że ta wartość to trochę poniżej 3kW( co wg mnie jest tragedią , żeby nie być w stanie zmodulować się do połowy mocy).

Więc dla 7kW ta minimalna moc będze taka sama - trochę poniżej 3kW.

EDIT. Jedyny plus dla tej 5kW , że to trochę taki T-CAP , nawet przy -25 stopniach będzie moc 5kW :)

Mam zapotrzebowanie na poziomie 6.2kW więc rozsądnie byłoby założyć pompę 7kW aby obniżyć rachunki, ale chyba to nie ma sensu bo będzie schodziła do tej samej wartości co 9kW. Jedyna oszczędność do koszt zakupu

Edytowane przez Adec
literówka

Przesledz na jakich czrstotliwosciach chodzi Ci wtedy sprezarka podczas dobijania do tych 31 i potem tego spadku czy się wyłacza i jest 0hz

31 stopni - spręzarka 68Hz

Moim zdaniem to wygląda tak jakby nie był w stanie nagrzać do tych trzydziestu kilku stopni. Może jakąś grzałkę trzeba mu włączyć ? bo ja już nie wiem.

Wcześniej mu ustawiłem ile chciałem i po krótkiej chwili taką temp zasilał. Teraz to trwa wieki a temp osiągnąć nie może

Tragedia !

31 stopni - spręzarka 68Hz

Moim zdaniem to wygląda tak jakby nie był w stanie nagrzać do tych trzydziestu kilku stopni. Może jakąś grzałkę trzeba mu włączyć ? bo ja już nie wiem.

Wcześniej mu ustawiłem ile chciałem i po krótkiej chwili taką temp zasilał. Teraz to trwa wieki a temp osiągnąć nie może

Tragedia !

wygląda mi to wstępnie na wyciek czynnika

masz może moduł internetowy?

A jak sprawidzic wyciek czynnika ?

Moduł mam, ale rozłączył się z routerem i nie umiem na nowo nawiązać połączenia z nim. Więc mam ale niestety jest tak sprawny jak ten piec

samemu ubytku raczej nie sprawdzisz, a moduł masz możliwość podłączyć po lanie? twój instalator ma dostęp do twojej pompy zdalnie?

samemu ubytku raczej nie sprawdzisz, a moduł masz możliwość podłączyć po lanie? twój instalator ma dostęp do twojej pompy zdalnie?

Tak mam możliwość połączyć po lanie a wiesz jak to później sparować ?

Mój instalator ma. Dzisiaj był ale nie poradził sobie z pompą i twierdzi że jest ok.

Tepm. na prostej ustawiona na 33 i od godziny stoi na 31 zasilania. Ewidentnie brak mu mocy (chyba).

Tak mam możliwość połączyć po lanie a wiesz jak to później sparować ?

Mój instalator ma. Dzisiaj był ale nie poradził sobie z pompą i twierdzi że jest ok.

Tepm. na prostej ustawiona na 33 i od godziny stoi na 31 zasilania. Ewidentnie brak mu mocy (chyba).

żeby przełączyć na lan musisz przez 10s przytrzymać przycisk CHECK, jak zmieni kolor to jest ok, bodajże lan to zielony, wifi miało niebieski.

Jak napisał codix, a jak z CWU bo faktycznie jak nagrzewa to wina leży po stronie instalacji CO a nie czynnika,

Generalnie bez podglądu danych pracy, ciężko zdalnie wyrokować, ale wg mnie albo za mało czynnika, albo jak spadły temperatury to brakuje mocy pompie, czyli źle dobrana do domu

to może ten czynnik. Ciekawe jest to żę jakiś tydzień temu było wszystko ok. Od kilku dni nie działa tak jak należy niewiadomo czemu.

Niezależnie od tego Panowie - DZIĘKI !!! Jutro ponownie udam się do swojego instalatora z wizytą.