giman 03.12.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 I to 3kw jest jak maly tcap bo do minus16 daje 3kw ale jednostka 5kw juz normalnie przy minus 16 daje ledwo co ponad 4kw a potem jest juz ostry spadek. Zgadza się 3kW split J to taki mały T-CAP Ale dlaczego takie esyfloresy dla 9kW? Nic tylko przy -7 trzymać kciuki o rychłe -15 [ATTACH=CONFIG]449131[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.12.2020 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Nowy dom. Dobrze docieplony. Tylko piec nieudany piec bardzo dobry, tylko coś po drodze zawodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 piec bardzo dobry, tylko coś po drodze zawodzi. Najpewniej instalator jak odjeżdża mówiąc ze wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 03.12.2020 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Lexman ja się za dobrze nie znam ale się wypowiem, bo ostatnimi dniami uważnie obserwuję swoja pompę. Jeśli masz ustawioną prostą na 32st i nie dobija do tej temperatury to może dlatego że masz w harmonogramie ustawioną niższą, w sytuacji gdy masz grzanie ustawione nie na podstawie temperatury czujnika w centralce tylko na podstawie temp. wody wylotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.12.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Też mi sie tak wydaje, przeleciałem wszystkie ustawienia. Przecież na buforze ( sprzęgle ) to co pakuja te 50l to to nie może mieć wiecej wody niż ja mam w głównych rurach, a i coś tam musi zabrac z grzejników. A na sprzęgle zabierze tylko wode ze sprzęgła ( różnice hydrauliczne obwodów ), tam musi byc czas wychłodzenia jeszcze wiekszy. Wg. mnie dla tych T CAP nie ma jak przeprowadzić defrostu jednoetapowo? U mnie laduje ze sprzęgła jak brakuje to pobiera z CO . Mam termometr na zasilaniu i widzę że woda przed defrostem ma 40* a po jest 31* Caly defrost na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.12.2020 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 temperatura zasilania (ustawiona na 33) rośnie do 30-31 później spada nawet do 26 i tak w kółko Stawiam, że powód jest bardziej prozaiczny. Są mrozy i nie jest w stanie wyżej dobić z temperaturą. Idzie na max, szroni się wymiennik, defrost i spadek temp zasialania i tak w kółko. Zanim podniesie temperaturę znów defrost. Musi pochodzić kilka dni aż się "przebije" i budynek się wygrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.12.2020 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 U mnie jednostka ma czujnik poziomu czynnika jak za nisko to jest stosowny komunikat Czlowieku ale ty nie masz PC !!!!!!! Masz klimatyzator z funkcją grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 04.12.2020 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Lexman ja się za dobrze nie znam ale się wypowiem, bo ostatnimi dniami uważnie obserwuję swoja pompę. Jeśli masz ustawioną prostą na 32st i nie dobija do tej temperatury to może dlatego że masz w harmonogramie ustawioną niższą, w sytuacji gdy masz grzanie ustawione nie na podstawie temperatury czujnika w centralce tylko na podstawie temp. wody wylotowej. Nie mam na razie harmonogramu ustawionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 04.12.2020 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Stawiam, że powód jest bardziej prozaiczny. Są mrozy i nie jest w stanie wyżej dobić z temperaturą. Idzie na max, szroni się wymiennik, defrost i spadek temp zasialania i tak w kółko. Zanim podniesie temperaturę znów defrost. Musi pochodzić kilka dni aż się "przebije" i budynek się wygrzeje. Było ok jak były wieksze mrozy niż teraz. W weekend ma być ciepło więc wtedy sprawdzę. Poza tym jakichś siarczystych mrozów to on jeszcze nie poznał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 04.12.2020 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 U mnie laduje ze sprzęgła jak brakuje to pobiera z CO . Mam termometr na zasilaniu i widzę że woda przed defrostem ma 40* a po jest 31* Caly defrost na wodzie. Co to "sprzędło" ? Jak go ustawić aby się wspomagał sprzęgłem, wodą, czy grzałką ? Wode w CWU grzeje do 50 i nie ma problemu, a w CO jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.12.2020 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Kiedy opowietrzałeś układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 04.12.2020 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Stawiam, że powód jest bardziej prozaiczny. Są mrozy i nie jest w stanie wyżej dobić z temperaturą. Idzie na max, szroni się wymiennik, defrost i spadek temp zasialania i tak w kółko. Zanim podniesie temperaturę znów defrost. Musi pochodzić kilka dni aż się "przebije" i budynek się wygrzeje. Było ok jak były wieksze mrozy niż teraz. W weekend ma być ciepło więc wtedy sprawdzę. Poza tym jakichś siarczystych mrozów to on jeszcze nie poznał. agb może mieć rację, mrozy może i były większe, ale wilgotnośc mniejsza pewnie była. U siebie(5kw J mono) zauwazyłem cos podobnego, chodziła na krzywej, zona mowi że coś chłodno(bo drugą dobę -5), wieć podpilem na sterowniku o 2 stopnie, meczyła sie z poł godziny zanim podeszło o 1 stopień i za raz defrost i tak w kółko co około 45 minut defrost a o te 2 stopnie nie podbila, już miałem załączyć grzałke wspomagającą (przestawić załaczenie z -10 na -5), ale temperatura na dworze zelzała i dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.12.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Co do automatycznego podbijania krzywej przez termostat wewnetrzny w seri H 7kw absolutnie to nie działa sprawdzone na różne sposoby absolutnie pompa nic nie zmienia ani temperatury zadanej ani nie pozwala na przekroczenoe zadanej bez jej zmieniania ani nie zmienia pracy spreżarki kompletnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.12.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 tak CWU chodzi grzeje dobrze. Wolniej niż kiedyś ale grzeje do temp. 48 stopni Jak ci grzeje baniak CWU, to z pompa wszystko w porzadku, grzeje wolniej baniak, niż kiedyś, bo zimno i moc spadła. Pompa jest sprawna. Poczytaj instrukcje i sprawdź podczas grzania ( podpowiem wchodzisz w odczyty przytrzymujac na raz strzałki lewa, góra, prawa ) aktualny przepływ: Adres 12, bo może filtr sie zapchał, lub układ podłogówek zapowietrzony ( pętli ). Podaj jeszcze ustawienia: temperatura zasilania ( docelowa ) i delta, a jakie temperatury osiąga podczas grzania zasilanie i powrót. Najlepiej jak przepływ bedziesz miał, to ustaw prosta na 34st/c, deltę 5 i obserwuj, rozkład czy takie utrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 04.12.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Czy może były ogłaszane pracę na serwerze smart clouda o których nic nie wiem. Badziew nie działa i nic nie pomaga. Chyba tylko młotek został Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.12.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) U mnie laduje ze sprzęgła jak brakuje to pobiera z CO . Mam termometr na zasilaniu i widzę że woda przed defrostem ma 40* a po jest 31* Caly defrost na wodzie. Masz wyzsza temperaturę grzania ( docelowa ) z tego wzgledu tak szybko sie układ nie wychladza. Ale tak masz racje, w tym wypadku mały bufor 50l jest pomocny przy defroście, zwiekszył zład wody, to na pewno. Do tego przy defroście układ pierwotny mieli bardzo mocno ( 38l/min ) a za buforem pompka obiegowa podmienia z takim samym przepływem jak w czasie grzania wodę w buforze. To rzeczywiście przy defroście spełnia swoje zadanie. Ale ja, na tych paredziesią kWh które pujdzie na defrost nie zabuduje go. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.12.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Było ok jak były wieksze mrozy niż teraz. W weekend ma być ciepło więc wtedy sprawdzę. Poza tym jakichś siarczystych mrozów to on jeszcze nie poznał. Wcale nie musi być dużych mrozów aby tak było. Wystarczy duże zapotrzebowanie na energię przez budynek i niesprzyjające warunki na zewnątrz. Moja teoria jest łatwa do obalenia lub potwierdzenia jeżeli Ty lub instalator macie service clouda. Wystarczy spojrzeć na moc generowaną przez PC, temp zasilania i powrotu. Jeżeli moc była stale maksymalna, lub zaczynało się od maksymalnej i szybko stopniowo spadała, defrost i tak w kółko, a zasilania i powrót nie rosły to masz potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 04.12.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Była ostatnio jakaś aktualizacja Smart Cloud? Coś dziwny wykres się u mnie pojawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 04.12.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Czy może były ogłaszane pracę na serwerze smart clouda o których nic nie wiem. Badziew nie działa i nic nie pomaga. Chyba tylko młotek został Od około 7:00 wczoraj u mnie też nie działa Smart Cloud ani Service. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 04.12.2020 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Była ostatnio jakaś aktualizacja Smart Cloud? Coś dziwny wykres się u mnie pojawił.[ATTACH=CONFIG]450838[/ATTACH] Wow, ale Ci przymroziło wymiennik, to już suchy lód (szczepionke na covida mozesz przechowywac) . A tak na powaznie to chwilowy błąd w chmurze lub na czujniku. A co do smart i srvice clouda to cały czas dziła bez przerw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts