-voymar- 04.12.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Co to "sprzędło" ? Jak go ustawić aby się wspomagał sprzęgłem, wodą, czy grzałką ? Wode w CWU grzeje do 50 i nie ma problemu, a w CO jakieś problemy. Sprzęgło . Lecz większość uważa to za bufor. Mam (sprzęgło ) bufor 50L jaki zaleca panas do grzejników wpięty rownolegle ( obieg pierwotny i wtórny) PC defrost zawsze -jak do tej pory defrost robi na samej wodzie. I tak będzie robić bo temperatura zasilania u mnie to 40*C przy delcie 5 to tej wody jest sporo o odpowiedniej temperaturze dla defrostu na samej wodzie Edytowane 4 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.12.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Co do automatycznego podbijania krzywej przez termostat wewnetrzny w seri H 7kw absolutnie to nie działa sprawdzone na różne sposoby absolutnie pompa nic nie zmienia ani temperatury zadanej ani nie pozwala na przekroczenoe zadanej bez jej zmieniania ani nie zmienia pracy spreżarki kompletnie nic. Na termostacie wew. nie sprawdzałem lecz na ustawieniu według wody jest Ok podbija z zadaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.12.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Na forum są i tacy wykształceni fachowcy co mówią że sprzęgieł do (CO) nie ma . Jak również PC Panasonic 3kW:DA wystarczy wejść na wujka Google wpisać sprzęgło hydrauliczne i jak na dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 04.12.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Takie pytanie do użytkowników PC panasonic, czy byłby ktoś zainteresowany modułem do odczytu i zarządzania pompą + dodatkowe we/wy, przekaźniki czujniki, modbus itp.?Pytam dlatego, że jestem głównym projektantem takiego urządzenia https://tinycontrol.pl/pl/lan-controller-35/ , aktualnie odczytuje na nim zdalnie pomiary z podlicznika (pompy), podlicznika falownika PV i samego falownika PV, wszystko razem na jednym kablu po modbusie spiete.I zastanawiam się czy nie dodać do tego modułu obsługi pompy, wpinało by się go w miejsce obecnego modułu ethernetowego/wifi.Wiem, że moduł panasonica można przeflashowac i wgrac otwarty soft, dzięki temu mamy wiecej mozliwosci odczytu i sterowania, ale tutaj było by mozliwosć sterowania lub odczytu jeszcze dodatkowymi elementami w instalacji.Dla samego siebie to mi się nie chce nad tym siedzieć, ale jak by było jakieś zainteresowanie to może bym sie za to wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.12.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Była ostatnio jakaś aktualizacja Smart Cloud? Coś dziwny wykres się u mnie pojawił.[ATTACH=CONFIG]450838[/ATTACH] Jak masz moduł po wifi to takie cuda dzieją się kiedy jest słabszy zasięg wifi, sprawdzone na wielu instalacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.12.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 I jak tam pompa dziś, bo teorii już sporo jest, a magiczna kula dalej nie dała jednoznacznej odpowiedzi Co to "sprzędło" ? Jak go ustawić aby się wspomagał sprzęgłem, wodą, czy grzałką ? Wode w CWU grzeje do 50 i nie ma problemu, a w CO jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.12.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Jak masz moduł po wifi to takie cuda dzieją się kiedy jest słabszy zasięg wifi, sprawdzone na wielu instalacjach Tu się zakłóciła sama komunikacja modułu z pompą. Moduł nawet nie umie odpowiednio CRC sprawdzić i tego weryfikować. Mogę wiele takich fałszywek wysłać do Smartclouda , nic tego nie weryfikuje , i to jest sprawdzone . Na pewno to nie jest kwestia wifi , choć jest na co zrzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 04.12.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Mam pytanie. Jaka powinna być ustawiona delta dla pompy ciepła 7kw monoblok na 5 stopni ? czy warto ją podnieść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 04.12.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Jak masz moduł po wifi to takie cuda dzieją się kiedy jest słabszy zasięg wifi, sprawdzone na wielu instalacjach Mam kabel, ale wcześniej był brak połączenia. Nie wiem dlaczego, ale zawsze muszę odłączyć zasilanie pompy, bo reset cloud- a nie pomaga. Nie nawiązuje automatycznie połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 04.12.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Jeszcze jedno w związku ze smart. Gdzie wam przychodzą komunikaty ,że będą prace konserwacyjne. U mnie ani kiedyś ani teraz nie widziałem komunikatu. A niestety w delegacji tym steruje i kolejny raz gdy nie działa smart cloud nie działa harmonogram wbrew temu co ktoś mi próbował tłumaczyć, że działa. Nie działa i dobrze by było wiedzieć kiedy oni będą coś mataczyc przy tym . Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 04.12.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Mam kabel, ale wcześniej był brak połączenia. Nie wiem dlaczego, ale zawsze muszę odłączyć zasilanie pompy, bo reset cloud- a nie pomaga. Nie nawiązuje automatycznie połączenia. Nie wiem jak robisz ten reset bo ja miałem to samo ale dzisiaj przytrzymalem chyba z minutę i w końcu zgasł dwie kontrolki całkiem i po jakimś czasie zaczął działać. Gdy robiłem według instrukcji nic nie pomagało. Napisane 10s. Robiłem dłużej i nic aż w końcu to co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 04.12.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Ja ostatnio wypinalem wtyczkę z modułu, nie trzeba wyłączać prądu pompie. A jeśli chodzi o powiadomienia o konserwacji to mi się pojawiały na stronie smartcloud albo smartservice jak się logowalem na pompę. Przy okazji zapytam. Czy pompa obiegowa pracując cały czas może się w jakiś sposób uszkodzić, mam bufor i zrobiłem sobie małe sterowanie pompką w obiegu wtórnym, ale obiegówka w pompie mieli wodę prawie cały czas, a sprężarka załącza się tylko gdy trzeba grzać. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez michal84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 04.12.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Gdzie wam przychodzą komunikaty ,że będą prace konserwacyjne. Na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lexman 04.12.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) I jak tam pompa dziś, bo teorii już sporo jest, a magiczna kula dalej nie dała jednoznacznej odpowiedzi Panowie ... no chyba jest dobrze już mówię co i jak ... Rozmawiałem dzisiaj też z jakimś gościem od Panasonic Poland na temat tego problemu i potwierdził Waszą teorie, że wina nie jest w pompie ale w jej nienależytym użytkowaniu w nowym domu tzn. że pompa nie może być wyłączana w ogóle w 1 sezonie grzewczym. Podobno takie problemy się zdarzają w nowych domach jak jest niska temp na zewi wilgoć. Fakt jest taki, że temp. na prostej ustawiona na 33 i tyle jest na zasilaniu, a jak zrobi defrost to wraca znowu na 33. Więc na razie działa tak jak powinien a w domu znowu odzyskaliśmy ciepło i 21 stopni. szaleństwo ! Pytanie co się wydarzy jak temp. spadnie do -10 ? Oby nic. Jeśli faktycznie będzie ok to uważam, że podstawą użytkowania pompy jest to aby wiedzieć jak działa to urządzenie:). Mnie przed rozmową z wami i z gościem z Panasonic (który chyba budował tą pompę bo był w stanie odpowiedzieć na każde pytanie dot. działania tej pompy) nikt wcześniej nie wytłumaczył jej działania, a źle zarządzana nie działała tak jak powinna. Wydaje mi się, że tak właśnie było. Tak czy owak dziękuję Panowie za pomoc !! Bo sprawa była naprawdę ciężka i irytująca. Podaje liczby na teraz: Grzanie na prostej: ustawione 33, Zasilanie 32, Powrót 28, Częst. spręż. 51 Hz, Przepływ 26,2 l, Pobór en. 1,4kw, Produkcja en. 7 kw, COP 5 Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Lexman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.12.2020 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Możesz sobie tez ustawic krzywą tylko ustaw ja tak:minus15/zasil 38 i 0/zasi33 bedziesz mial wtedy do 0st prosta a ponizej 0 bedzie Ci podnosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.12.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Na maila.nie tylko. Jak otwożysz smarta czasem (gdzieś tydzień wcześniej) w lewym górnym rogu pojawia się znaczek ostrzeżenia. Po kliknięciu w niego odczytasz komunikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 05.12.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Witajcie Potrzebuję skorzystać z Waszej mądrości prześwietni grupowicze... w ustawianiu PC All in One - gen J / 9kW / 1 faza. Czytam Was i... ciągle głupi jestem. Moje warunki: Dom kubatura ogrzewana 510m3, 166m2 na podłogówce + 25m2 garaż z grzejnikiem, bez bufora.Roczne zapotrzebowanie na ciepło (z gazu wzięte poprzednie lata) CO+CWU=20tys.kWh (w tym CO=14tys. kWh) temp. zimowa w domu: 23st.CPC pracuje dopiero 3.5 miesiąca (od połowy sierpnia) a już mam 884 startów sprężarki i 1084h pracy. Zużycie prądu wg sterownika PC przez te [3,5 miesiąca: (740kWh-CO) (315kWh-CWU)] [listopad: 375kWh/101kWh] Taryfa G11.Średni COP za (3.5 miesiąca COP=5.1) (za listopad: COP=4.6) (za październik COP=6.1) Wychodzi mi jak Was czytam, że o wiele za dużo startów oraz za dużo godzin pracy. To prowadzi do wniosku, że mam coś źle ustawione. A miałem: termostat pokojowy + krzywą grzewczą kompensacyjną (-15/38, +15/27stopni) + deltaT (6st.) plus harmonogram wymuszający grzanie w porze produkcji prądu z własnej PV od 9 rano do 15 na podbitą do 25st. temperaturę a później powrót do 23 stopni na resztę doby.I tu prośba o pomoc do doświadczonych, którzy już przetrawili temat:- jak powinny wyglądać modelowe - kompromisowe (trwałość sprężarki / koszt eksploatacji) optymalne ustawienia PC w tych warunkach.Powiem Wam, że im dłużej kopię w tym potężnym wątku - tym większy mam mentlik w głowie. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Lubuszmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.12.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 ja bym się twoich wyników nie czepiał, są w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.12.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Chwila. Masz 136m2 i 800m3 kubatury? Czy 136m2 podłogówki, a do tego jeszcze kaloryfery na reszcie domu? Roczne zapotrzebowanie jest mało istotne. Podaj projektowe obciążenie cieplne, jak masz. Stawiam na jakieś 8-10kW. A poza ostatnimi kilkudniowymi mrozami masz pewnie 1/3 tego. W związku z tym nie ma sensu żeby PC chodziła 24/7, bo takie właśnie będą tego skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.12.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Witajcie Potrzebuję skorzystać z Waszej mądrości prześwietni grupowicze... w ustawianiu PC All in One - gen J / 9kW / 1 faza. Czytam Was i... ciągle głupi jestem. Moje warunki: Dom 800m3, 136m2 na podłogówce + garaż z grzejnikiem, bez bufora. Roczne zapotrzebowanie na ciepło (z gazu wzięte poprzednie lata) CO+CWU=20tys.kWh (w tym CO=14tys. kWh) temp. zimowa w domu: 23st.C PC pracuje dopiero 3.5 miesiąca (od połowy sierpnia) a już mam 884 startów sprężarki i 1084h pracy. Zużycie prądu wg sterownika PC przez te taryfa G11: [3,5 miesiąca: (740kWh-CO) (315kWh-CWU)] [listopad: 375kWh/101kWh] Średni COP za (3,5 miesiąca COP=5.1) (za listopad: COP=4.6) (za październik COP=6.1) Wychodzi mi jak Was czytam, że o wiele za dużo startów oraz za dużo godzin pracy. To prowadzi do wniosku, że mam coś źle ustawione. A miałem: termostat pokojowy + krzywą grzewczą kompensacyjną (-15/38, +15/27stopni) + deltaT (6st.) plus harmonogram wymuszający grzanie w porze produkcji prądu z własnej PV od 9 rano do 15 na podbitą do 25st. temperaturę a później powrót do 23 stopni na resztę doby. I tu prośba o pomoc do doświadczonych, którzy już przetrawili temat: - jak powinny wyglądać modelowe - kompromisowe (trwałość sprężarki / koszt eksploatacji) optymalne ustawienia PC w tych warunkach. Powiem Wam, że im dłużej kopię w tym potężnym wątku - tym większy mam mentlik w głowie. Na te copy i zuzycia pradu wogóle nie patrz bo nie maja nic wspólnego z rzeczywistością. Co do ilosci startow do godzin pracy jest ok. Troche duza ilosc godzin pracy ale to pewnie z powodu lekko przy malej pompy jak na takie roczne zapotrzebowanie(tutaj musiabys podac obciazenie w kw) ale z tym nic nie zrobisz chyba ze podniesiesz krzywą wtedy szybciej nagrzeje dom mniej bedzie chodzic bedzie mniej startów. Zaczekaj co wyjdzie po sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts