Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

@agb

"Chwila. Masz 136m2 i 800m3 kubatury? Czy 136m2 podłogówki, a do tego jeszcze kaloryfery na reszcie domu?"

Masz rację... podałem te liczby za projektem sprzed 20lat (powierzchnia użytkowa i kubatura całej bryły domu. Przeliczyłem skrupulatnie powierzchnie i mam: 166m2 podłogówki (68m2 parter +98,1m2 poddasze użytkowe).

Do tego na parterze w bryle domu ok. 25m2 garaż z jednym grzejnikiem o mocy grzewczej 2kW.

Kubatura części ogrzewanej domu to ok. 510m3.

Zapotrzebowanie na ciepło wynosi 7,6 kW dla strefy obliczeniowej - 18 °C

Maksymalna moc grzewcza dobranej pompy ciepła w T= -20 °C i W=35 °C, wynosi 8,4 kW

w tym 5,4kW pompa + 3kW grzałka i według wyliczeń dla mojej strefy (lubuskie) do 20 godzin ta grzałka będzie potrzebna w ciągu roku.

Przy zapotrzebowaniu na ciepło 20tys. kWh i PC ze SCOP katalogowym dla umiarkowanego klimatu i 35°C wynoszącym 4.9, wychodzi, że PC powinna pobrać 20000 kWh / 4,9 = 4080 kWh prądu przez rok pracy. Na dzisiaj przez 1084 godziny przemiliła1055kWh (CO+CWU) prądu czyli średnio 0,97kWh prądu na 1 godzinę pracy.

Przy zalecanych 2500 godzin pracy PC na rok powinien być przeciętny pobór 1,6kWh na godzinę pracy PC.

Jak zatem ustawić pompę, żeby jak najbardziej się zbliżyć do zaleceń właściwej eksploatacji pompy w zakresie ilości startów oraz czasu pracy pompy czyli ok. 2500godzin.

O prąd się nie martwię ma własne PV. Trwałość PC jest moim celem.

A może po prostu pompę wyłączać na CO: np, 6godzin pracy 6 godzin przerwy.

Czy da się to zrobić harmonogramem ?

No i jak wymusić jej mocniejsze i dłuższe grzanie w tych 6 godzinach pracy ?

Edytowane przez Lubuszmen

@agb

"Chwila. Masz 136m2 i 800m3 kubatury? Czy 136m2 podłogówki, a do tego jeszcze kaloryfery na reszcie domu?"

Masz rację... podałem te liczby za projektem sprzed 20lat (powierzchnia użytkowa i kubatura całej bryły domu. Przeliczyłem skrupulatnie powierzchnie i mam: 166m2 podłogówki (68m2 parter +98,1m2 poddasze użytkowe).

Do tego na parterze w bryle domu ok. 25m2 garaż z jednym grzejnikiem o mocy grzewczej 2kW.

Kubatura części ogrzewanej domu to ok. 510m3.

Zapotrzebowanie na ciepło wynosi 7,6 kW dla strefy obliczeniowej - 18 °C

Maksymalna moc grzewcza dobranej pompy ciepła w T= -20 °C i W=35 °C, wynosi 8,4 kW

w tym 5,4kW pompa + 3kW grzałka i według wyliczeń dla mojej strefy (lubuskie) do 20 godzin ta grzałka będzie potrzebna w ciągu roku.

Przy zapotrzebowaniu na ciepło 20tys. kWh i PC ze SCOP dla umiarkowanego klimatu i 35stopni wynoszącym 4,9, wychodzi, że PC powinna pobrać 20000 kWh / 4,9 = 4080 kWh prądu przez rok pracy. Na dzisiaj przez 884 godziny przemiliła1055kWh (CO+CWU) prądu czyli średnio 1,2kWh na 1 godzinę pracy.

Przy zalecanych 2500 godzin pracy PC na rok powinien być przeciętny pobór 1,6kWh na godzinę pracy PC.

Jak zatem ustawić pompę, żeby się zbliżyć do zaleceń właściwej eksploatacji pompy w zakresie ilości startów oraz czasu pracy pompy czyli ok. 2500godzin.

A może po prostu pompę wyłączać na CO: np, 6godzin pracy 6 godzin przerwy.

Czy da się to zrobić harmonogramem ?

No i jak wymusić jej mocniejsze i dłuższe grzanie w tych 6 godzinach pracy ?

W zyciu nie osiągniesz scop 4,9 nie wiem kto Ci nagadal takich optymistycznych bzdur z tymi copami

Licz roczny scop z cwu na poziomie max 3,5

Jesli masz faktycznie tak duze zuzycie cwu czyli 6000kwh to jest 6000/365dni=16,5kwh dziennie to masz jakies 700litrów wody dziennie o ile zdoisz ja o 20st czyli zagrzejesz do 50 a bedzie ci wystarczala jeszcze o temp.30st

To 20x1,16x700=16,2 kwh

Dla mnie to kakis kosmos bo z tego z zimna to z 1000l przygotujesz.

Jak tak faktycznie jest to ta Twoja pompa jest dobrana tak na pierd.... styk ale nawet jak bys zmienil na wieksza to w czasie pracy i tak za duzo mniej nie bedzie .

Ile godzin lacznie Ci grzeje cwu na dobę,jestes w stanie zliczyc wszyatkie grzania jakies dogrzewania??

Przy zalecanych 2500 godzin pracy, PC na rok powinien być przeciętny pobór 1,6 kWh na godzinę pracy PC.

Jak zatem ustawić pompę, żeby jak najbardziej się zbliżyć do zaleceń właściwej eksploatacji pompy

w zakresie ilości startów oraz czasu pracy pompy czyli ok. 2500godzin.

- PC w zależności od temperatury zewnętrznej dobiera ;

.....- sobie odpowiednią moc z ustawionej krzywej grzewczej,

O prąd się nie martwię ma własne PV.

Trwałość PC jest moim celem.

Proponuje ewentualnie ;

....1/ podnieść krzywą o 2 - 3 stopnie ponieważ ;

..........a/ przy wzroście temperatury na zewnątrz > ok ; 3,0 C ,

..........b/ PC 9 kW/1f ma przy tych temperaturach - minimalna moc uzyskana

...............ok; 2,2 kW,

..........c/ a to może być powyżej mocy cieplnej budynku i w następstwie

...............taktowanie pompy,

....2/ podniesienie krzywej w tych temperaturach spowoduje;

........- szybsze nagrzanie domu,

.........- mniej godzin pracy pompy,

.........- mniejsza ilość startów,

....3/ na każdy poziom budynku warto zastosować osobny termostat;

...........- bo inaczej grzejesz górę a inaczej dół.

• Like 1

W zyciu nie osiągniesz scop 4,9 nie wiem kto Ci nagadal takich optymistycznych bzdur z tymi copami

Licz roczny scop z cwu na poziomie max 3,5

Jesli masz faktycznie tak duze zuzycie cwu czyli 6000kwh to jest 6000/365dni=16,5kwh dziennie to masz jakies 700litrów wody dziennie o ile zdoisz ja o 20st czyli zagrzejesz do 50 a bedzie ci wystarczala jeszcze o temp.30st

To 20x1,16x700=16,2 kwh

Dla mnie to kakis kosmos bo z tego z zimna to z 1000l przygotujesz.

Jak tak faktycznie jest to ta Twoja pompa jest dobrana tak na pierd.... styk ale nawet jak bys zmienil na wieksza to w czasie pracy i tak za duzo mniej nie bedzie .

Ile godzin lacznie Ci grzeje cwu na dobę,jestes w stanie zliczyc wszyatkie grzania jakies dogrzewania??

Na potrzeby CWU w listopadzie PC pobierała średnio 3,4kWh prądu na dobę. W październiku 2,74kWh, we wrześniu 2.5kWh. Rodzina 4 osobowa zużycie normatywne tj. 15m3 wody na miesiąc. Zakładając że na CWU idzie ok. 8m3 wychodzi 260litrów na dzień.

260l*42stopnie*1,16Wh = 12,5kWh na dzień tyle PC powinna wyprodukować ciepła na potrzeby CWU, ale jest też pompa obiegowa CWU czyli są straty.

SCOP wzięty z katalogu Panasonica :) :) :) (tak czułem, że to kit jest)

Podgrzewania CWU załącza się ostatnio średnio 5-6x na dobę.

To jest zapis pracy pompy w najzimniejszej dobie grudnia.

2.12.2020.JPG

Na potrzeby CWU w listopadzie PC pobierała średnio 3,4kWh prądu na dobę. W październiku 2,74kWh, we wrześniu 2.5kWh. Rodzina 4 osobowa zużycie normatywne tj. 15m3 wody na miesiąc. Zakładając że na CWU idzie ok. 8m3 wychodzi 260litrów na dzień.

260l*42stopnie*1,16Wh = 12,5kWh na dzień tyle PC powinna wyprodukować ciepła na potrzeby CWU, ale jest też pompa obiegowa CWU czyli są straty.

SCOP wzięty z katalogu Panasonica :) :) :) (tak czułem, że to kit jest)

Podgrzewania CWU załącza się ostatnio średnio 5-6x na dobę.

Caly klopot ze te zurzycia biezesz ze sterownika pompy a one nie mierza tego dobrze w jednostkach 3fazowych jeszcze ujdzie a w jednostkach 1f róznie 30% 50% u mnie 90% tyle pompa oszukuje oczywiscie na swoja korzysc(ja mam podlicznik na pompie pompa pokazuje 90% mniej niz faktycznie jest z tad tez takie piekne copy)

Pisales ze na gazie 6000kwh to przeciez na pompie nie spadło.

Pisales ze za listopad na cwu 101kwh jak oszukala z 50% to 150 a to 150x30dni=5 na dzien x cop3'5=17,5kwh energi wyprodukowanej to17,5x365=6400kwh i by sie zgadzalo.

A sprawdz ile masz za listopad energii wyprodukowanej na cwu (to w miare poprawnie pokazuje)

Nie chodzilo mi o ilosc grzan na dobe tylko laczny czas

Edytowane przez codix

Caly klopot ze te zurzycia biezesz ze sterownika pompy a one nie mierza tego dobrze w jednostkach 3fazowych jeszcze ujdzie a w jednostkach 1f róznie 30% 50% u mnie 90% tyle pompa oszukuje oczywiscie na swoja korzysc(ja mam podlicznik na pompie pompa pokazuje 90% mniej niz faktycznie jest z tad tez takie piekne copy)

Pisales ze na gazie 6000kwh to przeciez na pompie nie spadło.

Pisales ze za listopad na cwu 101kwh jak oszukala z 50% to 150 a to 150x30dni=5 na dzien x cop3'5=17,5kwh energi wyprodukowanej to17,5x365=6400kwh i by sie zgadzalo.

A sprawdz ile masz za listopad energii wyprodukowanej na cwu (to w miare poprawnie pokazuje)

Nie chodzilo mi o ilosc grzan na dobe tylko laczny czas

Nie wiem jak zmierzyć czas pracy PC na potrzeb CWU.

Zrobiłem zestawienie produkcji energii przez PC za 2 miechy z podziałem na CO i CWU

Prod.Energii.jpg

Nie wiem jak zmierzyć czas pracy PC na potrzeb CWU.

Zrobiłem zestawienie produkcji energii przez PC za 2 miechy z podziałem na CO i CWU

[ATTACH=CONFIG]450917[/ATTACH]

No to wychodzi ze gdzies 4100kwh rocznie na cwu wyprodukuje no to mniej niz gazem ale to moze byc bo pewnie piec gazowy na takim grzaniu cwu za sorawny nie jest i tez z ta kalorycznoscia gazu kancą.

Ale z wykresu ktory wczesniej zamiesciles wychodzi ze w danej godzinie gdzie grzeje cwu juz nie bardzo ma pobór na c.o z tego mozna wywnioskowac ze gdzies okolo 45min chodzi w tej godzinie na cwu a robi to cztery razy na dobe .

To gdzies 3godziny na dobe grzeje cwu to w roku juz Ci walnie z 1000 godzin dlatego nie zejdziesz z wszystkim do 2500godzin.

Np.u mnie i u dwóch moich sasiadów na cwu pompa chodzi ok.50min na dobę grzeje raz na dobę.(3osobowe rodziny baniaki 200l) jak ktos ma wieksza rodzine albo lubi sie chlapac to bierze 300l albo 400l i tez z godzine do 1,5 na dobę grzeją na cwu.

• Like 1

nie tylko. Jak otwożysz smarta czasem (gdzieś tydzień wcześniej) w lewym górnym rogu pojawia się znaczek ostrzeżenia. Po kliknięciu w niego odczytasz komunikat.

Dzięki. Daj znać na forum jak będzie takie powiadomienie. Maile przejrzałem i nic . Na aplikacji też nie rzuciło mi się w oczy.

Proponuje ewentualnie ;

....1/ podnieść krzywą o 2 - 3 stopnie ponieważ ;

..........a/ przy wzroście temperatury na zewnątrz > ok ; 3,0 C ,

..........b/ PC 9 kW/1f ma przy tych temperaturach - minimalna moc uzyskana

...............ok; 2,2 kW,

..........c/ a to może być powyżej mocy cieplnej budynku i w następstwie

...............taktowanie pompy,

....2/ podniesienie krzywej w tych temperaturach spowoduje;

........- szybsze nagrzanie domu,

.........- mniej godzin pracy pompy,

.........- mniejsza ilość startów,

....3/ na każdy poziom budynku warto zastosować osobny termostat;

...........- bo inaczej grzejesz górę a inaczej dół.

Wszystko Git. Z czym się nie mogę zgodzić w odniesieniu do mojej PC ----( z ilością startów) U mnie czy krzywa będzie niska czy wysoka liczba startów będzie taka sama, Tak jak pisałem kilkanaście dni temu.

Jaki masz baniak CWU (pojemność) oraz gdzie masz umieszczony czujnik temperatury CWU ??

PC All in One - 185 litrów. Czujnik - nie wiem chyba tam gdzie "fabryka dała" ale pamiętam, że coś mi mówił monter, że może mierzyć na dole czy na górze tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie to znaleźć.

@All

Zaczyna mi się układać w głowie o co kaman z ustawieniem pompy.

Pompę dobiera się na najtrudniejszy okres zimowy, wtedy kiedy pracuje ona na maksa, żeby ogrzać dom. W pozostałych okresach trzeba pompę zmusić do pracy z dużą wydajnością czyli z dużym przepływem z czasem dobranym do potrzeb domu. Osiąga się to dzięki zmniejszeniu delta T.

Potrzebuję 20000 tys. kWh przy 2700 godzinach pracy czyli pompa powinna przeciętni produkować 7,4kW ciepła. Mam 9kW która przy 2stopniach ma robić właśnie 7kW a przy -7st. robi 5.90kW. Zatem za dnia kiedy jest +4/7st trzeba pompę zmusić do maksymalnego wysiłku i napompować ciepłem wylewkę z produkcję ok. 8-9kW oraz w nocy kiedy jest zazwyczaj -2 / -7 PC robi 5,9kW ciepła. Średnia ma być powyżej 7kW.

100 dni pracy pompy zimą po 14godzin 7/5/7/5 (7h pracuje 5h nie pracuje wymuszam harmonogramem)

100dni pracy pompy po 8 godzin (5/8/3/8 )

165dni pracy po 3 godziny - tylko CWU

RAZEM 2700 godzin pracy

Wydłużyłem cykl pracy CO do 6 godzin.

Ograniczyłem cykl pracy zbiornika CWU do 1godziny + temp. ponownego grzania -12stopni (od nastawy +48st)

Na razie - nie wpływam harmonogramem na CWU.

I najważniejsze deltę ustawiłem na 4 stopnie żeby zwiększyć przepływy - nawet 29l dzisiaj widziałem, oraz podniosłem krzywą kompensacji o 3 stopnie.

...i obserwuję jak to będzie wpływać na temperaturę w domu.

Na razie wygląda na to, że poskromiłem taktowanie. Pompa jak się włączy to praktycznie na jednym restarcie hula kilka godzin.

Dopóki nie będzie mrozów gorszych od -7 spodziewam się, że wszystko będzie ok.

Jak mrozy będą silniejsze to harmonogramem wydłużę cykle stosownie do mrozów (+15dni po 8 godzin= 120h czyli 2820h/rok).

Ustawienie harmonogramu z komputera trwa 2minuty. Więc to nie problem.

Wydaje mi się, że dobrze kombinuję... ale jeśli wkroczyłem na jakąś niebezpieczną ścieżkę, z której jeszcze sobie sprawy nie zdaję - to liczę na wskazówki od doświadczonych i uprzejmych pompiarzy :)

Zjeżdzam z krzywymi grzewczymi do tego punktu aby mieć cały czas 22 stopnie na termostacie pokojowym i przez 24 h taką temperaturę mam. pompa chodzi ciągle pzez cały czas a jest to Panasonic 12 KW HT wysokotemperaturowa ( pozwalająca na max 65 stopni), dom na grzejnikach około 180 metrów mur 50 cm ocieplenie styropian 6 cm. Mam pytanie jak sądzicie czy mniej prądu zużyłaby wyłączając się co jakiś czas czy jednak chodząc ciągle? Jaki jest minimalny pobór prądu przy najniższej modulacji ? Edytowane przez mario123123

Zjeżdzam z krzywymi grzewczymi do tego punktu aby mieć cały czas 22 stopnie na termostacie pokojowym i przez 24 h taką temperaturę mam. pompa chodzi ciągle pzez cały czas a jest to Panasonic 12 KW HT wysokotemperaturowa max 65 stopni dom na grzejnikach około 180 metrów. Mam pytanie jak sądzicie czy mniej prądu zużyłaby wyłączając się co jakiś czas czy jednak chodząc ciągle? Jaki jest minimalny pobór prądu przy najniższej modulacji ?

Jak Ci nie przeszkadza takie cos to obnizaj dalej:

20201206_184531_resize_55.jpg

Znawcą nie jestem ale godzinami się nie przejmuję bo uważam że bardziej będzie jej szkodzić załączanie się niż ciągła praca. Chodzi mi o zużycie prądu do jakiego minimalnego zapotrzebowania na prąd może taka pompa zjechać? Czy bardziej opłacalne jest jej wyłączenie i później nagrzewanie wody i podniesienie temperatury o 0,5 stopnia bo spadnie z 22,5 stopnia do 21,5, czy jednak jej minimalna praca (modulacja) ? Edytowane przez mario123123

Znawcą nie jestem ale godzinami się nie przejmuję bo uważam że bardziej będzie jej szkodzić załączanie się niż ciągła praca. Chodzi mi o zużycie prądu do jakiego minimalnego zapotrzebowania na prąd może taka pompa zjechać? Czy bardziej opłacalne jest jej wyłączenie i później nagrzewanie wody i podniesienie temperatury o 0,5 stopnia bo spadnie z 22,5 stopnia do 21,5, czy jednak jej minimalna praca (modulacja) ?

Na majmniejszej modulacji oczywiscie bedzie miala najmniejszy pobór energii ale tez najmniejsza produkcje energii.Pompa ciepla nie ma najlepszych copów na najniższej modulacji.

A to jaki sposób wyjdzie taniej to kazdy ma inna chatę inny system c.o itd takze u jednego wyjdzie tak u innego inaczej.

U mnie pompa startuje po.np.10godzinach postoju i juz po 15min chodzi z maksymalnym dla danych warunków copem po 30min osiaga temperature zadana i zaczyna sie modulowac w dół w zaleznosci jakie sa temperatury zewnetrzne w roznych zakresach pracy ma moment gdzie jedzie z najlepszym copem.

U kogos innego po takiej przerwie bedzie inaczej.

Ps.Jak nie przejmujesz sie zaleceniami panasa co do godzin pracy to nie przejmuj sie tez startami bo panas zaleca do czterech startów na godzine pracy

Edytowane przez codix

Na majmniejszej modulacji oczywiscie bedzie miala najmniejszy pobór energii ale tez najmniejsza produkcje energii.Pompa ciepla nie ma najlepszych copów na najniższej modulacji.

A to jaki sposób wyjdzie taniej to kazdy ma inna chatę inny system c.o itd takze u jednego wyjdzie tak u innego inaczej.

U mnie pompa startuje po.np.10godzinach postoju i juz po 15min chodzi z maksymalnym dla danych warunków copem po 30min osiaga temperature zadana i zaczyna sie modulowac w dół w zaleznosci jakie sa temperatury zewnetrzne w roznych zakresach pracy ma moment gdzie jedzie z najlepszym copem.

U kogos innego po takiej przerwie bedzie inaczej.

Ps.Jak nie przejmujesz sie zaleceniami panasa co do godzin pracy to nie przejmuj sie tez startami bo panas zaleca do czterech startów na godzine pracy

Cyt. bo panas zaleca do czterech startów na godzine pracy--- Mi się wydawalo że dopuszcza do 4 startów. Już nie wiem.

Cyt. bo panas zaleca do czterech startów na godzine pracy--- Mi się wydawalo że dopuszcza do 4 startów. Już nie wiem.

A widzisz jakas różnice zaleca do 4 startówczyli maksymalnie 4 a najlepiej mniej

A dopuszcza do 4 czyli maksymalnie4 a najlepiej mniej bo ja nie.

Chyba ze chciałeś zabłysnąć tym wpisem to moge specjalnie dla Ciebie poprawic zaleca na dopuszcza .

@All

Pogłębiam wiedzę o PC i sterowaniu. Jakie są relacje priorytetowe pomiędzy:

sterownikiem sprzętowym wyciągniętym z PC i zamontowanym w salonie pracującym w funkcji termostatu.

a funkcjami sterowania dostępnymi z poziomu Smart Cloud po WiFi ? szczególnie chodzi mi o harmonogram pracy.

Ustawiłem harmonogram pracy Smart Cloudem żeby się o godzinie 16 wyłączyła, ale widzę, że PC nie chce wykonać tego polecenia. Dlaczego kto wie ?

Kolejne pytanie czy można harmonogramem wyłączyć grzanie CO i w przerwach CO żeby działało CWU ?

Kto wie czemu takie coś nie chce działać lub jakie są warunki brzegowe, żeby zadziałało jak na obrazku poniżej ? Miałem takie coś i na sterowniku sprzętowym LCD po 16 widziaełm, że mieliło mi dalej CO a powinno być wyłączone.

Harmonogram.JPG

Jak Ci nie przeszkadza takie cos to obnizaj dalej:

[ATTACH=CONFIG]450937[/ATTACH]

Myślę że żaden producent pomp nie myślał że ktoś będzie te pompy "zmuszać" do pracy czasowej bo i po co ?

Raczej praca czasowa to "Polski wynalazek" ...

Przecież to pompy inwerterowe które modulują moc a często i samą deltę.

Przecież sprężarka w pompie puszczona samopas też po pewnym czasie się wyłączy jak zostanie przekroczona minimalna delta i właczy ponownie jak będzie odpowiednia różnica temperatur.

Więc jak pompa jest odpowiednio dobrana to po pewnym czasie sprężarka się wyłączy , wiec raczej wątpie aby przez cały sezon grzewczy sprężarka działała przez 24 godziny nonstop ..

Po to jest właśnie krzywa aby pompa nie działała bez sensu z wyższą temperaturą niż jest wymagana.