Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

@Lubuszmen

Ja miałem pomiar temp CWU na dole zbiornika ale przerzuciłem czujnik na gore (nie mam All in one) i teraz grzanie CWU jest o wiele bardziej racjonalne (mniej KWh zużywam bo niby po co grzać wodę w całym zbiorniku od razu jak tylko zużyjesz jej do pierwszej kąpieli skoro u gory zbiornika masz jeszcze duzo cieplej wody, zwłaszcza ze każde grzanie CWU to brak grzania CO co przy układzie z grzejnikami jest wkurzające.). Mam delte t dla CWU ustawione na 10st.

Edytowane przez BikeBarian

Myślę że żaden producent pomp nie myślał że ktoś będzie te pompy "zmuszać" do pracy czasowej bo i po co ?

Raczej praca czasowa to "Polski wynalazek" ...

Przecież to pompy inwerterowe które modulują moc a często i samą deltę.

Przecież sprężarka w pompie puszczona samopas też po pewnym czasie się wyłączy jak zostanie przekroczona minimalna delta i właczy ponownie jak będzie odpowiednia różnica temperatur.

Więc jak pompa jest odpowiednio dobrana to po pewnym czasie sprężarka się wyłączy , wiec raczej wątpie aby przez cały sezon grzewczy sprężarka działała przez 24 godziny nonstop ..

Po to jest właśnie krzywa aby pompa nie działała bez sensu z wyższą temperaturą niż jest wymagana.

Tak się wszyscy kloca o ta ilość godzin pracy...nawet jak zrobisz 5tys godz w ciągu roku to i tak masz żywotność min 10 lat..a za 10 lat to PC PW będą tanie jak obecne klimatyzatory. Ciężko nawet będzie dostać cos na R32 bo wszyscy się przerzuca na R290. Nie oszukujmy się, jest boom na PC PW wiec i ceny są jakie są. Jak się to upowszechni jak klimatyzacja to za 10 lat monobloki będzie można za 5tys kupić.

Tak się wszyscy kloca o ta ilość godzin pracy...nawet jak zrobisz 5tys godz w ciągu roku to i tak masz żywotność min 10 lat..a za 10 lat to PC PW będą tanie jak obecne klimatyzatory. Ciężko nawet będzie dostać cos na R32 bo wszyscy się przerzuca na R290. Nie oszukujmy się, jest boom na PC PW wiec i ceny są jakie są. Jak się to upowszechni jak klimatyzacja to za 10 lat monobloki będzie można za 5tys kupić.

Zaufaj mi ze nigdy sie nie upowszechni i nie bedzie kosztowac tyle co klimatyzator .

Pompy sa juz obecne na rynku pare lat i jakos nie tanieja a wrecz przeciwnie wymysla sie coraz nowsze zmienia co nieco i caly czas coraz drozej.

Sam tego nie zamontujesz a zarobki instalatorów też bedą rosły.

Sory ale nie zabardzo mnie stać żeby co 10lat fundowac sobie ustrojstwo do ogrzewania za ponad 20tys.

Dlaczego nie zamontujesz sam. U mnie monoblok to dwie rury i 4 czy 5 przewodów elektrycznych. Jedyne co to gwarancja ewentualnie.

Zaraz sie zacznie po co split jak mozna mono ,ze mozna chińczyka albo klime z opcja grzania albo używkę itp.

Powiedz ile wyjdzie Cie na gotowo z baniakiem cwu i wszystkimi gadzetami do kotłowni rurkami kablami itp.samodzielny montaz monobloka 7kw panasonica bez upustów instalatorskich na 23%vatu itp. ??

Przywiezienie monobloka i ustawienie na fundamencie to jak by nie patrzeć też usługa montażu , i 8% Vat da się na to naliczyć...

No to ponawiam pytanie ile instalator wezmie za przywiezienie i za postawienie mono panasa 7kw na fundamencie z 8%vat łącznie razem z maszyną bo charytatywnie tego nie zrobi.

Proszę o kwotę

No weź nie przesadzaj , jak Cię to interesuje to sam sprawdź , tak samo dobrze to zrobisz jak ja i każdy inny. Będzie tańszy to ludzie będą brać monobloki , przecież to reguły rynku ,ale nie zakładaj od razu ,że monoblok będzie droższy ( może w tej chwili tak jest ,nie wiem ,,ale za miesiąc , dwa , pół roku już niekoniecznie) .

Dokładnie , jak budowałem dom 17 lat temu to nawet nie śmiałem myśleć o pc bo dom kosztował 182 tys a pc 70tys i to była gruntówka. Obecnie ta relacja spadłą podobnie jak i względem zarobków.

Według mnie to nie tylko kwestie o których wspomniałeś, ale również zmiana klimatu, zim nie ma wymagane jest tez chłodzenie w lecie. Ocieplenie spopularyzowało pc pw i nikt już w odwiertu się nie bawi bo jest to bez sensu, podobnie jak robienie wodnych podłogówek tez za kilka lat się nie będzie opłacało zmierzamy w kierunku klim , rekuperatory to też już przerost formy nad treścią bo nie ma takich różnic temperatur jak kiedyś.

No weź nie przesadzaj , jak Cię to interesuje to sam sprawdź , tak samo dobrze to zrobisz jak ja i każdy inny. Będzie tańszy to ludzie będą brać monobloki , przecież to reguły rynku ,ale nie zakładaj od razu ,że monoblok będzie droższy ( może w tej chwili tak jest ,nie wiem ,,ale za miesiąc , dwa , pół roku już niekoniecznie) .

No to ja Ci powiem bo wiem dokladnie tyle za ile dostaniesz britto z 23%vatem na allegro czy w innych hurtowniach czyli ok.16,5tys dolicz do tego zbiornik cwu,grupę bezpieczenstwa,zawór przełączający,rurki,kształtki,odpowietrzniki,kable itp i masz 20tys. Czyli dokladnie tyle ile wezmie instalator z kompletnym montazem bez Twojego udziału czy to za mono czy za splita.

Nie chodzilo w tej dyskusji o to czy mono czy split bedzie droższy tylko o to ze ktos stwierdził ze za 10lat bedzie to kosztowalo z wlasnym montażem nie jak teraz 20tys a 5tys,a tak napewno nie będzie.

To jak z telewizorami 10lat temu podstawowy lcd samsunga kosztowal 1500zl i jakos telewizory sie nie upowszechnily tak ze po 10latach kupisz podstawowy samsunga za 400zl.

Tak bedą kombinowac dokładac różne funkcje unowoczesniac żebys i tak musial dac te 1500zl.

Za 10lat taka pompa panasonika bedzie juz prawie l...robic a i tak bedzie kosztowac 16'5tys a te "proste"modele co teraz zaprzestana produkowac a niebedą ich sprzedawac po 3tys.

Witam wszystkich.

Stoję przed wyborem pompy A2W dla swojego domu. ok, 140 m2 powierzchni do ogrzania, dom parterowy, styropian pod posadzką 23cm, wylewki anhydrytowe 5-6cm, ściany beton kom. 24cm + 20 cm styropian grafit, ocieplenie sufitu 30-35cm celuloza, poddasze nieużytkowe.

Ze strony ciepło właściwe OZC wychodzi mi 4,8kW (bez CWU) i nie wiem czy lepiej 5kW czy 7kW splita gen J. Panasonica ?

100% podłogówka, dwa rozdzielacze po 8 obwodów. Jeden rozdzielacz do części dziennej (sterowanie jednym termostatem), drugi rozdzielacz do sypialni i łazienek (sterowanie strefowe, termostat w każdym pomieszczeniu). Do tego zbiornik CWU 200l lub 250l. Ze względu na to sterowanie strefowe w sypialniach i łazienkach zamierzam zastosować bufor 80-100l. Skłaniam się bardziej ku 7kW i temu że bufor odbierze ewentualny nadmiar ciepła.

Czy dobrze uważam ?

Czy dostępne są tabele doborowe dla pomp generacji J ? Nie mogę tego znaleźć Panasonic Proclub.

Podgrzewania CWU załącza się ostatnio średnio 5-6x na dobę.

A nie masz przypadkiem czujnika temperatury za nisko i jak ktoś ledwo upusci wody to zaraz spada temperatura?

Ja tak mam u siebie, dlatego grzeje raz, a pozniej wyłączam grzanie CWU bo wiem że i tak wystarczy do drugiego dnia.

No to ja Ci powiem bo wiem dokladnie tyle za ile dostaniesz britto z 23%vatem na allegro czy w innych hurtowniach czyli ok.16,5tys dolicz do tego zbiornik cwu,grupę bezpieczenstwa,zawór przełączający,rurki,kształtki,odpowietrzniki,kable itp i masz 20tys. Czyli dokladnie tyle ile wezmie instalator z kompletnym montazem bez Twojego udziału czy to za mono czy za splita.

Nie chodzilo w tej dyskusji o to czy mono czy split bedzie droższy tylko o to ze ktos stwierdził ze za 10lat bedzie to kosztowalo z wlasnym montażem nie jak teraz 20tys a 5tys,a tak napewno nie będzie.

To jak z telewizorami 10lat temu podstawowy lcd samsunga kosztowal 1500zl i jakos telewizory sie nie upowszechnily tak ze po 10latach kupisz podstawowy samsunga za 400zl.

Tak bedą kombinowac dokładac różne funkcje unowoczesniac żebys i tak musial dac te 1500zl.

Za 10lat taka pompa panasonika bedzie juz prawie l...robic a i tak bedzie kosztowac 16'5tys a te "proste"modele co teraz zaprzestana produkowac a niebedą ich sprzedawac po 3tys.

Ty się odnosisz do nowej instalacji. Ja pisałem o wymianie samej pompy. Nawet jak splita zamienisz na monobloka to i tak przeróbka jest niewielka. Poza tym jeśli podnosimy kwestie ilości roboczogodzin sprężarki to nawet jak będziemy mieli 2x większy roczny przebieg niż zalecany przez Panasa to jest już prawdopodobieństwo ze padnie z tego powodu sprężarka...a wymienić sprężarkę na nowa to nie jest wielka filozofia dla ogarniętego montera...za 10 lat te sprężarki będą i lepsze i tańsze.

Witam wszystkich.

Stoję przed wyborem pompy A2W dla swojego domu. ok, 140 m2 powierzchni do ogrzania, dom parterowy, styropian pod posadzką 23cm, wylewki anhydrytowe 5-6cm, ściany beton kom. 24cm + 20 cm styropian grafit, ocieplenie sufitu 30-35cm celuloza, poddasze nieużytkowe.

Ze strony ciepło właściwe OZC wychodzi mi 4,8kW (bez CWU) i nie wiem czy lepiej 5kW czy 7kW splita gen J. Panasonica ?

100% podłogówka, dwa rozdzielacze po 8 obwodów. Jeden rozdzielacz do części dziennej (sterowanie jednym termostatem), drugi rozdzielacz do sypialni i łazienek (sterowanie strefowe, termostat w każdym pomieszczeniu). Do tego zbiornik CWU 200l lub 250l. Ze względu na to sterowanie strefowe w sypialniach i łazienkach zamierzam zastosować bufor 80-100l. Skłaniam się bardziej ku 7kW i temu że bufor odbierze ewentualny nadmiar ciepła.

Czy dobrze uważam ?

Czy dostępne są tabele doborowe dla pomp generacji J ? Nie mogę tego znaleźć Panasonic Proclub.

Weź 7kw, a dlaczego?Szybciej CWU nagrzejesz, a i tak się dobrze ta pompa moduleje. Ja wziołem 5 i żałuje ze nie 7, zwłąszcza ze prawie w tej samej cenie są

140 m2 powierzchni do ogrzania, dom parterowy, styropian pod posadzką 23 cm,

wylewki anhydrytowe 5-6 cm, ściany beton kom. 24cm + 20 cm styropian grafit,

ocieplenie sufitu 30-35cm celuloza, poddasze nieużytkowe.

Ze wzgl; na cienkie wylewki i anhydrytowe- będziesz zmuszony grzać całodobowo

OZC wychodzi mi 4,8 kW (bez CWU)

- i nie wiem czy lepiej 5 kW czy 7 kW splita gen J. Panasonica ?

100% podłogówka, dwa rozdzielacze po 8 obwodów.

Do tego zbiornik CWU 200l lub 250l.

Ze względu na to sterowanie strefowe w sypialniach i łazienkach zamierzam zastosować

bufor 80-100 l.

Skłaniam się bardziej ku 7kW i temu że bufor odbierze ewentualny nadmiar ciepła.

Poczytaj perypetie kolegi ;

dmdaikin - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359527-Daikin-Altherma-3-8kw-TAKTOWANIE/page15

Ile osób ???

Edytowane przez Andrzej5101

Bo kontroler ( tak samo jak moduł) jest osobnym sterownikiem, w samej "płytce" pompy nie ma ani harmonogramów , ani liczników energii , To wszystko liczy , a takze włącza i wyłącza wg harmonogramu kontroler.

Płyta Panasonica pokazuje tylko aktualne zużycie w Watach ( a i tak niedokładnie).

...za 10 lat te sprężarki będą i lepsze i tańsze.

Lepsze, w sensie wydajniejsze i tańsze to tak, ale czy żywotniejsze to wątpię.

Moja mała pompa w 1,5 miesiaca wykrecila ponad 700h pracy, czyli za sezon bedzie grubo ponad 2500h. Tylko co ja mam jej zrobić, jak w cieple dni kreci sie na niskich obrotach ale sie nie wyłącza. Teraz grzeje tylko na krzywej, wczesniej mialem krzywą i termostat wewnetrzny, ale denerwowało mnie jak akrat nagrzała dom do południa i sie wyłaczyła (a mam jeszce prad z paneli),a pozniej włączała sie na wieczór i grzała prawie całą noc. Wieć zrobiłem tak ,że na wieczór obnizalem tem o jeden stopień i wtedy jak nie było za zimno na zewnatrz to się przez noc nie włączała. Właczała sie rano (harmonogram podbijal o 1 stopien) ale podłoga była już mocno wystudzona i długo się nagrzewała, komfort był sredni. Nie wspomnę o tym, że pracowała z max mocą od rana i przy niskiej temperaturze i duzej wilgoci, robila defrosty co godzinę. Jak kręciła sie na sredniej mocy tych defrostów było dużo mniej. Dlatego teraz pracuje prawie cały czas (moze poza dniami jak jest powyzej 10 stopni). Nie wiem czy to dobrze czy żle w instrukcji nic o tym nie pisali, że nie mozę pracowac cały czas.

Edytowane przez wilkxt