Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Lepsze, w sensie wydajniejsze i tańsze to tak, ale czy żywotniejsze to wątpię.

Moja mała pompa w 1,5 miesiaca wykrecila ponad 700h pracy, czyli za sezon bedzie grubo ponad 2500h. Tylko co ja mam jej zrobić, jak w cieple dni kreci sie na niskich obrotach ale sie nie wyłącza. Teraz grzeje tylko na krzywej, wczesniej mialem krzywą i termostat wewnetrzny, ale denerwowało mnie jak akrat nagrzała dom do południa i sie wyłaczyła (a mam jeszce prad z paneli),a pozniej włączała sie na wieczór i grzała prawie całą noc. Wieć zrobiłem tak ,że na wieczór obnizalem tem o jeden stopień i wtedy jak nie było za zimno na zewnatrz to się przez noc nie włączała. Właczała sie rano (harmonogram podbijal o 1 stopien) ale podłoga była już mocno wystudzona i długo się nagrzewała, komfort był sredni. Nie wspomnę o tym, że pracowała z max mocą od rana i przy niskiej temperaturze i duzej wilgoci, robila defrosty co godzinę. Jak kręciła sie na sredniej mocy tych defrostów było dużo mniej. Dlatego teraz pracuje prawie cały czas (moze poza dniami jak jest powyzej 10 stopni). Nie wiem czy to dobrze czy żle w instrukcji nic o tym nie pisali, że nie mozę pracowac cały czas.

Czy lepiej? Dla sprężarki tak bo nie zarzyna wymiennika i się nie defrostuje co chwila. Jest jedno ale jak to jest pompa duzej mocy i nawet na minimum bierze z 1,5 kw na przykład, to może się okazać że lepeij jest jak ma jednak przerwy i chodzi z większym obciążeniem. Z tego co zauważyłem to klimy mają oszukane to minimum tak z 2,5 raza i to im większa moc tym przekłamanie większe i tu faktycznie mniejsze agregaty sa oszczędniejsze np mój ma minimum 100W ale jego minimum to ok 250 W i ok ale juze np 5,3 kw nie chodzi poniżej 800W a to dużo 576 kwh/30 dni.

Bo kontroler ( tak samo jak moduł) jest osobnym sterownikiem, w samej "płytce" pompy nie ma ani harmonogramów , ani liczników energii , To wszystko liczy , a takze włącza i wyłącza wg harmonogramu kontroler.

Płyta Panasonica pokazuje tylko aktualne zużycie w Watach ( a i tak niedokładnie).

No własnie, koncepcyjnie te harmonogramy maja żle zrobione, bo tak jak inne ustawienia(delta, krzywa, itp.) powinny być trzymane w "płycie głównej" pompy.

Czy lepiej? Dla sprężarki tak bo nie zarzyna wymiennika i się nie defrostuje co chwila. Jest jedno ale jak to jest pompa duzej mocy i nawet na minimum bierze z 1,5 kw na przykład, to może się okazać że lepeij jest jak ma jednak przerwy i chodzi z większym obciążeniem. Z tego co zauważyłem to klimy mają oszukane to minimum tak z 2,5 raza i to im większa moc tym przekłamanie większe i tu faktycznie mniejsze agregaty sa oszczędniejsze np mój ma minimum 100W ale jego minimum to ok 250 W i ok ale juze np 5,3 kw nie chodzi poniżej 800W a to dużo 576 kwh/30 dni.

Urządzenie ktore ma grzać nie chodzi na minimum:D

Lepsze, w sensie wydajniejsze i tańsze to tak, ale czy żywotniejsze to wątpię.

Moja mała pompa w 1,5 miesiaca wykrecila ponad 700h pracy, czyli za sezon bedzie grubo ponad 2500h.

I dobrze. To ma grzać, czyli robić to do czego była zaprojektowana. Jest to tez urządzenie inwertorowe czyli ma się modulować w swoim projektowym zakresie mocy. Gdyby nie miało to pozytywnego wpływu na jej żywotność to by producenci zostali przy On-Off gdzie miałbyś duzo więcej stop-startów sprężarki. Gdybyś miał mocniejsza to by więcej odpoczywała ale każdy start-stop sprężarki jest dla niej obciążeniem chociażby ze względu na gospodarkę olejowa. Śmiem twierdzić ze twoja wytrzyma tyle ile 9KW u kogoś kto ma mniej roboczogodzin ale więcej stop-startów sprężarki. Niestety przekonamy się o tym dopiero pewnie za 10 lat :)

Witam wszystkich

jestem posiadaczem pierwszy rok Panasonic Aquarea T-Cap 12kW 3faz

chciałbym podłączyć termostat pokojowy Auraton 2030, który pozostał po ekogroszku

wiem że trzeba zmienić w ustawieniach na termostat zewnętrzny i podpiąć dwa kabelki, tylko mam dylemat gdzie

dołączę zdjęcia

typuję Exsternal Control 1, ale jest jeszcze Room Temp Zone 1

jeśli ktoś może udzielić pomocy to będę wdzięczny

na forum znalazłem podłączenie t-cap9Kw ale to chyba inna płyta

pozdrawiam

Screenshot_20201207-075727.jpgIMG_20201205_120417.jpg

Urządzenie ktore ma grzać nie chodzi na minimum:D

No własnie ze chodzi...bo rola tego urządzenia jest uzupełnianie strat energii cieplnej w budynku. Zimy mamy jakie mamy wiec większość czasu te straty sa minimalne wiec i na minimum PC chodzi. Ehh, czasami tęsknię za zimami z lat 80 i 90 tych...:)

No własnie ze chodzi...bo rola tego urządzenia jest uzupełnianie strat energii cieplnej w budynku. Zimy mamy jakie mamy wiec większość czasu te straty sa minimalne wiec i na minimum PC chodzi. Ehh, czasami tęsknię za zimami z lat 80 i 90 tych...:)

Tak z ciekawosci ile masz startów i godzin pracy na rok?

Witam wszystkich

jestem posiadaczem pierwszy rok Panasonic Aquarea T-Cap 12kW 3faz

chciałbym podłączyć termostat pokojowy Auraton 2030, który pozostał po ekogroszku

wiem że trzeba zmienić w ustawieniach na termostat zewnętrzny i podpiąć dwa kabelki, tylko mam dylemat gdzie

dołączę zdjęcia

typuję Exsternal Control 1, ale jest jeszcze Room Temp Zone 1

jeśli ktoś może udzielić pomocy to będę wdzięczny

na forum znalazłem podłączenie t-cap9Kw ale to chyba inna płyta

pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]450963[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]450964[/ATTACH]

Room Thermo 1 do złącza H- heat oraz L

Ustawiasz w menu instalatora / Strefa i czujnik / Termostat pokojowy / Zewnętrzny.

Włączasz pompę , przestawiasz na tryb grzania (może też być auto ,jeśli temperatury są ustawione tak ,żeby było grzanie) ,i po otrzymaniu sygnału z regulatora stycznik w nim się zamknie ,zwierając H z L i pompa włączy grzanie.

No i jak sadzisz która ma wieksze szanse na dluższy zywot Twoja z trybem ciaglego chodzenia i ma po miesiacu 720startów czy moja z przerwami która ma po calym roku 1700startów i 1600godzin pracy ??

No cóż, mam 2x większą chałupę niż ty w dodatku wolno stojącą i potrzebuje 3x więcej energii (15000KWh rok w rok - po 8 lat doświadczenia palenia ekogrochem). Gdybym przewymiarował swoja pompę 3 krotnie to tez bym miał takie imponujące wyniki...zamiast tego świadomie wybrałem taka moc (7KW seria J). Wystarczy spojrzeć na twoje zapotrzebowanie na energie...

"Od 22.07.2019 do 22.07.2020 co+cwu 1500kwh", (tyle to ja w dwa miesiące zużywam). Wybierając PC 7KW świadomie ja przewymiarowałeś i w ten sposób twoja PC sie mocno nudzi, stad takie wyniki. W twoim przypadku za większą moc PC dopłaciłeś niewiele ale jak ktoś ma przeskoczyć z 7KW na T-CAP 12KW 3f to już różnica w cenie boli.

Po 10 latch i tak planuje zmienić PC na inna z lepszym SCOP. Dla mnie najważniejsze jest teraz ze mam grzanie za darmo w połączeniu z PV na dachu. Za PC zapłaciłem po wszelkich dotacjach i ulgach 11k pln. Do tej pory płaciłem rocznie za grzanie wunglem 3k pln. W obecnej sytuacji po 4 latach inwestycja w PC mi się zwróci wiec licytowanie się ze mną komu dłużej PC wytrzyma nie ma sensu. U mnie ma wytrzymać 10 lat a potem wstawię jakiś monoblok po taniości. Koniec końcem wszystkie te urządzenia maja robić tylko jedno...tanio grzać chałupę.

Edytowane przez BikeBarian
  • Like 1

No cóż, mam 2x większą chałupę niż ty w dodatku wolno stojącą i potrzebuje 3x więcej energii (15000KWh rok w rok - po 8 lat doświadczenia palenia ekogrochem). Gdybym przewymiarował swoja pompę 3 krotnie to tez bym miał takie imponujące wyniki...zamiast tego świadomie wybrałem taka moc (7KW seria J). Wystarczy spojrzeć na twoje zapotrzebowanie na energie...

"Od 22.07.2019 do 22.07.2020 co+cwu 1500kwh", (tyle to ja w dwa miesiące zużywam). Wybierając PC 7KW świadomie ja przewymiarowałeś i w ten sposób twoja PC sie mocno nudzi, stad takie wyniki. W twoim przypadku za większą moc PC dopłaciłeś niewiele ale jak ktoś ma przeskoczyć z 7KW na T-CAP 12KW 3f to już różnica w cenie boli.

Po 10 latch i tak planuje zmienić PC na inna z lepszym SCOP. Dla mnie najważniejsze jest teraz ze mam grzanie za darmo w połączeniu z PV na dachu. Za PC zapłaciłem po wszelkich dotacjach i ulgach 11k pln. Do tej pory płaciłem rocznie za grzanie wunglem 3k pln. W obecnej sytuacji po 4 latach inwestycja w PC mi się zwróci wiec licytowanie się ze mną komu dłużej PC wytrzyma nie ma sensu. U mnie ma wytrzymać 10 lat a potem wstawię jakiś monoblok po taniości. Koniec końcem wszystkie te urządzenia maja robić tylko jedno...tanio grzać chałupę.

nic dodać nic ująć, szacun

No cóż, mam 2x większą chałupę niż ty w dodatku wolno stojącą i potrzebuje 3x więcej energii (15000KWh rok w rok - po 8 lat doświadczenia palenia ekogrochem). Gdybym przewymiarował swoja pompę 3 krotnie to tez bym miał takie imponujące wyniki...zamiast tego świadomie wybrałem taka moc (7KW seria J). Po 10 latch i tak planuje zmienić PC na inna z lepszym SCOP. Dla mnie najważniejsze jest teraz ze mam grzanie za darmo w połączeniu z PV na dachu. Za PC zapłaciłem po wszelkich dotacjach i ulgach 11k pln. Do tej pory płaciłem rocznie za grzanie wunglem 3k pln. W obecnej sytuacji po 4 latach inwestycja w PC mi się zwróci wiec licytowanie się ze mną komu dłużej PC wytrzyma nie ma sensu. U mnie ma wytrzymać 10 lat a potem wstawię jakiś monoblok po taniości. Koniec końcem wszystkie te urządzenia maja robić tylko jedno...tanio grzać chałupę.

Moja powinna miec 5kw co nie wiele by zmienilo w startach i czasie pracy bo widze jak tetaz ta pracuje.

Moze wtedy by miala wlasnie te 2200godzin.

Zreszta jak by byla trzy razy przewymiarowana to wlasnie miala by problem z taktowaniem.

Nikt sie nie lixytuje tylko obiektywnie powiedz jak Ci sie zdaje.

Jak Ty masz takie podejscie ze za 10lat sobie wymienisz to nie glos na forum swoich wydaje mi sie bo inni zakladaja z nadzieja ze im to ze 20lat pochodzi a jeszcze wezma przyklad z Ciebie i po calym roku beda mieli 4000 startów i 4000godzin

(a program doborowy firmy panasonic ostrzega wykrzyknikiem o przekroczeniu 2200godzin pracy na rok)chyba ze jestes kolejnym wyznawcą że niedouki z firmy panasonic są w błędzie.No to no coment.

Room Thermo 1 do złącza H- heat oraz L

Ustawiasz w menu instalatora / Strefa i czujnik / Termostat pokojowy / Zewnętrzny.

Włączasz pompę , przestawiasz na tryb grzania (może też być auto ,jeśli temperatury są ustawione tak ,żeby było grzanie) ,i po otrzymaniu sygnału z regulatora stycznik w nim się zamknie ,zwierając H z L i pompa włączy grzanie.

Dzięki, poszło:yes:

rzeczywiście opisane jak byk, pomroczność jasna

u mnie od 01.09 CO/CWU 1673 Kw 1243 starty 1002 godziny , temperatury dół 18-20st góra 21,5- 23st

chciałbym zmniejszyć godziny bo moduluje 19-21 hz

dodam stopkę wkrótce, dom 200m2 z lat 80 jakieś 470 m3

pozdrawiam

Była ostatnio dyskusja na temat przesunięcia automatycznego krzywej przy termostacie z jedn wewnetrznej. Chyba jednak J to ma, jeszcze nie testowałem ale wg insrukcji jest. Oto wycinek

"Istnieją 2 metody ustawiania temperatury zasilania wody.

Prosta: Bezpośrednie ustawienie temperatury zasilania wody (wartość stała)

Krzywa kompensacji: Ustawienie temperatury zasilania wody zależy od temperatury zewnętrznej otoczenia

W razie użycia termostatu pokojowego lub termistora pokojowego można ustawić krzywą kompensacji.

W takim przypadku krzywa kompensacji przesunięta jest zgodnie ze stanem termicznym WŁ./WYŁ..

• (Przykład) Jeśli szybkość wzrostu temperatury w pomieszczeniu jest;

bardzo mała  przesunięcie krzywej kompensacji w górę

bardzo duża  przesunięcie krzywej kompensacji w dół"

Była ostatnio dyskusja na temat przesunięcia automatycznego krzywej przy termostacie z jedn wewnetrznej. Chyba jednak J to ma, jeszcze nie testowałem ale wg insrukcji jest. Oto wycinek

"Istnieją 2 metody ustawiania temperatury zasilania wody.

Prosta: Bezpośrednie ustawienie temperatury zasilania wody (wartość stała)

Krzywa kompensacji: Ustawienie temperatury zasilania wody zależy od temperatury zewnętrznej otoczenia

W razie użycia termostatu pokojowego lub termistora pokojowego można ustawić krzywą kompensacji.

W takim przypadku krzywa kompensacji przesunięta jest zgodnie ze stanem termicznym WŁ./WYŁ..

• (Przykład) Jeśli szybkość wzrostu temperatury w pomieszczeniu jest;

bardzo mała  przesunięcie krzywej kompensacji w górę

bardzo duża  przesunięcie krzywej kompensacji w dół"

No w Jtce niby jest jakies automatyczne jakies PI ale nie wiem czy działa.

W seri H tez mialo niby byc tylko jest to inaczej nazwane i nie działa ale w tcapach jest też ten PI i podobno cos tam zmienia MIG25 cos tam testowal to

Tak ,testuję dwie strefy z termistorami pokojowymi, do tej pory testowałem to na prostych dla dwóch stref , dziwnym zbiegiem okoliczności godzinę temu w servisówce czytałem to po angielsku , to co @1igor1 zacytował po polsku , i zmieniłem na krzywe ( dosyć płaskie ,ale zobaczymy , czy cokolwiek się będzie przesuwać.

Też jest kwestia zapytanie co to znaczy szybkość wzrostu temperatury pomieszczenia bardzo mała/duża , ale potestujemy.

Na pewno temperatura docelowa leci w dół z docelowej ustawionej jako prosta 32 do 20 jak temperatura w pomieszczeniu wzrosnie do ustawionych , ale o dziwo nie wyłącza objegówki.