Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Też jest kwestia zapytanie co to znaczy szybkość wzrostu temperatury pomieszczenia bardzo mała/duża , ale potestujemy.

.

Uklad regulacji patrzy jak szybko rosnie lub spada temperatura w pomiesczczeniu i w zaleznosci od tego dobiera odchylke regulacji tak włąsnie dziala regulator PI https://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PI

Moja powinna miec 5kw co nie wiele by zmienilo w startach i czasie pracy bo widze jak tetaz ta pracuje.

Moze wtedy by miala wlasnie te 2200godzin.

Zreszta jak by byla trzy razy przewymiarowana to wlasnie miala by problem z taktowaniem.

Nikt sie nie lixytuje tylko obiektywnie powiedz jak Ci sie zdaje.

Jak Ty masz takie podejscie ze za 10lat sobie wymienisz to nie glos na forum swoich wydaje mi sie bo inni zakladaja z nadzieja ze im to ze 20lat pochodzi a jeszcze wezma przyklad z Ciebie i po calym roku beda mieli 4000 startów i 4000godzin

(a program doborowy firmy panasonic ostrzega wykrzyknikiem o przekroczeniu 2200godzin pracy na rok)chyba ze jestes kolejnym wyznawcą że niedouki z firmy panasonic są w błędzie.No to no coment.

Liczenie na to ze PC wytrzyma 20 lat jest mocno baaardzo optymistyczne. Za te 20 lat technologia będzie tak do przodu ze większość sama będzie chciała zmieniać swoje PC ze względu na koszta eksploatacji starych pompa oraz skok efektywności nowych (nowe czynniki), nie wspominając o cenie bo nie wierze w to ze ceny PC PW się utrzymają na obecnym poziomie. Pozostaje jeszcze kwestia tego czy nadal będziemy grzać domy "centralnie"...już teraz jest tendencja do tego żeby grzać "zadaniowo" czyli pełny HVAC bo to taniej wychodzi.

Liczenie na to ze PC wytrzyma 20 lat jest mocno baaardzo optymistyczne. Za te 20 lat technologia będzie tak do przodu ze większość sama będzie chciała zmieniać swoje PC ze względu na koszta eksploatacji starych pompa oraz skok efektywności nowych (nowe czynniki), nie wspominając o cenie bo nie wierze w to ze ceny PC PW się utrzymają na obecnym poziomie. Pozostaje jeszcze kwestia tego czy nadal będziemy grzać domy "centralnie"...już teraz jest tendencja do tego żeby grzać "zadaniowo" czyli pełny HVAC bo to taniej wychodzi.

Dokładnie, dodam tylko że centralne to miniona epoka kiedy rezygnowano z wielu palenisk w piecach i kominkach i używano wody jako nośnika ciepła z jednego paleniska do wielu pomieszczeń i to było rewolucyjne i miało jak najbardziej sens.

Jednak minęło prawie 200 lat i pewne rzeczy się zmieniły a przynajmniej powinny i robienie wodnych układów grzejnych i tłumaczenie że to niepodrabialny przez inne urządzenia komfort jest nieuzasadnione i głupie i może być traktowany jedynie jako marny argument na wywalenie pieniędzy na wodne co w nowym domu. Oczywiście rynek zawsze się dostosowuje do takich owczych pędów trochę je kreując . Ma być CO za kilkanaście tysięcy to dorzućmy pc za 35 k z montażem, To jest ukad grzejny który daje komfort jak wiele tańszych wariantów jednak jest po prostu stratą finansową w porównaniu z kosztami innych rozwiązań. Tłumaczenie że to kaprys to kolejny słaby argument na uzasadnienie braku ekonomicznego myślenia.

Ktoś kupuje PC za 35 k a ktoś futro nikt nie zmarznie , chociaż futro jest bardziej komfortowe i można używać go nago :)

Pamiętam jak kilkanaście lat temu mus have był kominek w domu i nie było żadnej dyskusji, owszem mam kominek i ja tylko że od 10 lat w nim nie palę już wcale.

Powody były 4

syf w salonie i tu nie ma żadnej dyskusji

ocieplenie klimatu

możliwość zmiany dostawcy prądu i nieopłacalność cen drewna

PV

Edytowane przez gawel

Uklad regulacji patrzy jak szybko rosnie lub spada temperatura w pomiesczczeniu i w zaleznosci od tego dobiera odchylke regulacji tak włąsnie dziala regulator PI https://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PI

Po przestawieniu na krzywe , wg krzywej temperatura docelowa powinna być równo 32 , a pompa ustaliła temperaturę docelową 33... Więc albo coś dodała , albo zaokrągla w górę :)

EDIT: Wcześniej odejmowanie też zauważyłem ( jak temperatura w strefie była taka jak ustawiona).

Edytowane przez MiG25

Po przestawieniu na krzywe , wg krzywej temperatura docelowa powinna być równo 32 , a pompa ustaliła temperaturę docelową 33... Więc albo coś dodała , albo zaokrągla w górę :)

EDIT: Wcześniej odejmowanie też zauważyłem ( jak temperatura w strefie była taka jak ustawiona).

Bo ta krzywa to nie krzywa a schodki. Mam krzywą -15/32 i 9/27. A działa to tak: powyżej 9 będzie 27, w zakresie 9 do 4 będzie 28, 4 do -1 29, -1 do -6 jest 30, od -6 do -10 jest 31 a gdy temperatura spadnie poniżej -10 jest 32. Po przekroczeniu temp. wynikającej z krzywej zaokrągla do pełnej w górę. Tak jak zauważyłeś jak z krzywej przekroczy 28 to ustawia 29, jak przekroczy 29 to ustawi 30 i.t.d.

Edytowane przez plusfoto

No jasne ,że schodki , jeszcze raz , z krzywej wychodzi 32 , a pompa podbiła do 33.

Jak temperatura termistora była zrównana z ustawioną na sterowniku to również było 30 , 31 ,32 i rosło wraz z czasem i wraz ze spadkiem temperatury termistora.

30 żeby wyszło to temperatura otoczenia musiała by wzrosnąć do 10 stopni , a dziś temperatury na zero/ minus.

Poczekam jeszcze cykl i wstawię logi.

Mam problem z rejestracją w "AQUAREA Service Cloud".

Mój instalator zarejestrował się jako użytkownik i nie przekazał mi hasła.

Wiec próbowałem samodzielnie ale coś nie bangla.

Poprawcie, co robię nie tak.

Zarejestrowałem się uzyskując Panasonic ID.

Wszedłem na https://aquarea-smart.panasonic.com/ i zalogowałem się.

Przytrzymałem środkowy przycisk na adapterze.

Wpisem ID i hasło i nic. Znaczy się błąd:

"Błędny identyfikator lub hasło urządzenia. Sprawdź, czy zarejestrowałeś prawidłowy identyfikator urządzenia, zapisany na adapterze, i prawidłowe hasło. Jeżeli zarejestrowałeś prawidłowy identyfikator i hasło, to sprawdź, czy adapter może podłączyć się do sieci. Jeżeli powyższe zalecenia nie doprowadzą do rozwiązania problemu, to zresetuj adapter i sprawdź ponownie.

(1005-1400)"

Adapter podłączony po kablu.

Witam,

mam ten sam problem. Probuje go rozwiazac od tygodnia i nic. Jak sobie z tym poradziles? Moglbys napisac na priva? [email protected]

dzięki

Marcin

Jeżeli użytkownik i/lub instalator przypisał do swojego konta urządzenie , to trzeba je przywrócić do ustawień domyślnych ,ale będąc pewnym ,że urządzenie jest podpięte do internetu , czyli najlepiej przez kabel LAN. Wtedy moduł przywróci w sobie ustawienia domyślne a także wyśle przez internet komendę do odłączenia modułu od konta/kont.(Uwaga , odłączycie w ten sposób instalatora od usługi! ).

A procedura to trzeba przytrzymać dwa skrajne przyciski (WPS i Check) na raz przez przynajmniej 10sekund.

Jeśli moduł nie będzie podłączony do internetu , to ustawienia domyślne zostaną przywrócone tylko w module ( np. skasowane hasło do wifi , usunięty harmonogram z modułu...) , a moduł podłączy się do konta , które było do niego przypisane ( też może być przydatne , jak coś się z modułem dzieje , a nie chcemy ,żeby się odłączyło od konta - upewnić się dwa razy , że moduł nie ma dostępu do internetu odłączając kabel LAN , a jeśli jest na WIFI to przełączyć na LAN - hasło do wifi i tak będzie skasowane).

Edytowane przez MiG25

@All

O co chodzi z tym licznikiem sprężarki "Ilość "wył-wł" ? Panas pisze że do 4 na godzinę dopuszcza.

Na forum czytam, że dla trwałości należy dążyć do jak najmniejszej ilości startów.

Rozumiem, że przy zalecanych rocznie 2200 do 2500 godzin pracy ilość 7tys wył.-wł. sprężarki (np. 3 / 1h) - jest dopuszczalne przez Panasa ?

Dalej co to znaczy "start sprężarki".... zauważyłem, że sprężarka pracując z pełną mocą nagle zwalania częstotliwość i przechodzi do defrostu

na liczniku przybywa 1, po defroście kiedy płynnie wracamy do grzania znowuż przybywa 1 na liczniku... i takich kilka cykli na 2-3godziny pracy pompy bywa kilka. Sprężarka praktycznie cały czas chodzi (ciągle się tam coś kotłuje w jednostce zewnętrznej) a na "liczniku wył-wł" potrafi przybyć 10-14 impulsów w 5 godzin pracy. Przy 3000h pracy w roku "licznik wył.-wł." pokaże mi 4-5tys. czyli spełniony będzie warunek 1 impuls na min. 15minut (nie więcej niż 4 na 1h).

Gdzie mogę na ten temat więcej doczytać, albo kto w skrócie objaśni mi to, bo po kilku dniach kombinowania skłaniam się do wniosku, że to cały techniczne rozkminianie, to wszystko o dupy kant jest do potłuczenia.

Pompę należy włączyć, ustawić temperaturę domu, CWU ... i mieć głęboko w dooopie dopóki ciepło w domu jest ;-)

Potwierdźcie mi, że doszedłem do dobrego wniosku :)

Edytowane przez Lubuszmen

@All

O co chodzi z tym licznikiem sprężarki "Ilość "wył-wł" ? Panas pisze że do 4 na godzinę dopuszcza.

Na forum czytam, że dla trwałości należy dążyć do jak najmniejszej ilości startów.

Rozumiem, że przy zalecanych rocznie 2200 do 2500 godzin pracy ilość 7tys wył.-wł. sprężarki (np. 3 / 1h) - jest dopuszczalne przez Panasa ?

Dalej co to znaczy "start sprężarki".... zauważyłem, że sprężarka pracując z pełną mocą nagle zwalania częstotliwość i przechodzi do defrostu

na liczniku przybywa 1, po defroście kiedy płynnie wracamy do grzania znowuż przybywa 1 na liczniku... i takich kilka cykli na 2-3godziny pracy pompy bywa kilka. Sprężarka praktycznie cały czas chodzi (nie ma tzw. zimnego startu) a na "liczniku wył-wł" potrafi przybyć 10-14 impulsów w 5 godzin pracy. Przy 3000h pracy w roku "licznik wył.-wł." pokaże mi 4-5tys. czyli spełniony będzie warunek 1 impuls na min. 15minut (nie więcej niż 4 na 1h).

Gdzie mogę na ten temat więcej doczytać, albo kto w skrócie objaśni mi to, bo po kilku dniach kombinowania skłaniam się do wniosku, że to cały techniczne rozkminianie, to wszystko o dupy kant jest do potłuczenia.

Pompę należy włączyć, ustawić temperaturę domu, CWU ... i mieć głęboko w dooopie dopóki ciepło w domu jest ;-)

Potwierdźcie mi, że doszedłem do dobrego wniosku :)

Jaka temp. zasilania? I jaką masz deltę?

Nie wiem po co koledze te dane.... Masz jednostkę zewnętrzną jedowentylatorową , a tam sprężarka się zatrzymuje podczas defrostu , Niektórym cykl włącz-wyłącz zlicza jako +1 , innym +2 ( +1 włączenie i +1 wyłączenie , od czego to zależy nie wiadomo).

I tak , doszedłeś do słusznego wniosku , włączyć i się nie przejmować :)

• Like 1

Nie wiem po co koledze te dane.... Masz jednostkę zewnętrzną jedowentylatorową , a tam sprężarka się zatrzymuje podczas defrostu , Niektórym cykl włącz-wyłącz zlicza jako +1 , innym +2 ( +1 włączenie i +1 wyłączenie , od czego to zależy nie wiadomo).

I tak , doszedłeś do słusznego wniosku , włączyć i się nie przejmować :)

Nie zlicza wylaczen.

Sprawdzalem podczas defrostu sdc7kw sprezarka 2x startuje a wiec 2x staje i do licznika jest doliczane tylko w momencie startu sprezarki nie stopu.

Fizycznie sie zatrzymuje i nastepuje brak poboru energi przez minute moze nie wszyscy to wylapuja bo obiegówka w tym czasie chodzi na maksa wiec niezle halasuje.

Tak samo podczas normalnej pracy jak wystartuje jest naliczany start na liczniku a jak stanie np.z termostatu czy harmonogramu czy przegrzania to stop nie jest zliczany.

Co do defrostów to tez sprawdzone defrostu nie przerwie termostat nie przerwie nacisniecie przycisku wylaczenia pompy ale przerywa go harmonogram.

Te 2200h jest w programie Panasonica do doboru pompy ciepła jako wartosc domyslna,ale w opcjach/konfiguracji ta wartosc mozna dowolnie zmieniać,zeby ostrzegal przy innej wartości, stąd te 2200h nie jest wartością, której się trzeba kurczowo trzymać.

Wiadomo ze kurczowo nie ale z jakiegos powodu wstawili taks opcje i domyslnie ja ustawili na 2200h.

To tak samo jak domyslnie jest ustawiony punkt biwalencji ktory nie pozwoli dobrac za malej pompy i wywala ze obliczenia sa niemozliwe z powodu za malej mocy pompy ale mozna sobie przestawic punkt biwalencji na +5st i pozwoli na dobranie pompy 3kw do chaty 500m2