Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

No skoro ktoś przestawia punkt biwalencji to znaczy ,że ma drugie źródło ciepła, które chce w temperaturze +5st włączyć , a pompę ciepła wyłączyć ( i program zakłada ,że to drugie źródło jest dobrze policzone i zaspokoi potrzeby na dom poniżej tej ustawionej temperatury) , więc czemu nie.

Tutaj np.kawałek wypowiedzi kierownika serwisu Alpha-InnoTec

"Już na etapie doboru pompy ciepła można popełnić pierwszy błąd – żywotność pompy ciepła to żywotność sprężarki, a ta jest zależna od godzin pracy. Jeżeli dobrana zostanie zbyt mała moc pompy ciepła, to sprężarka będzie pracować więcej godzin w ciągu doby i w rezultacie zużyje się szybciej. Prawidłowy dobór to 1800-2500 godzin pracy w skali roku i takie wytyczne daje większość producentów."

Tutaj jeszcze inny artykuł;

"Pompy ciepła

Żywotniość pompy ciepła, a czas pracy pompy ciepła

Żywotność pompy ciepła określa żywotność samej sprężarki, w większości przypadków to 100 000 godzin pracy i 50 000 startów.

Dalej wszystko zależy od doboru oraz instalacji.

PC średnio pracuje 2000-3000 godzin rocznie oraz optymalna ilość załączeń to 2500 razy.

Czyli, 100 000 godzin pracy / 3 000 godzin pracy rocznie = 33 lata, ale 50 000 startów / 2 500 razy rocznie = 20 lat – taką zakładamy żywotność przy prawidłowej instalacji.

Warto zwrócic uwagę , że gruntowe pompy ciepła mają bardziej stabilne warunki, a inwerterowe nie mają takiego mocnego rozruchu jak ON/OFF i takie pompy moga spokojnie pracować 30lat. W przypadku powietrznych pomp ciepła typu monobloc może być to okres 20-25 lat, a pomp ciepła typu split około 15 lat, gdzie przy tańszych technologiach pomp ciepła typu split nawet ten okres może się wynieść 10lat."

Edytowane przez codix

Warto zwrócic uwagę , że gruntowe pompy ciepła mają bardziej stabilne warunki, a inwerterowe nie mają takiego mocnego rozruchu jak ON/OFF i takie pompy moga spokojnie pracować 30lat. W przypadku powietrznych pomp ciepła typu monobloc może być to okres 20-25 lat, a pomp ciepła typu split około 15 lat, gdzie przy tańszych technologiach pomp ciepła typu split nawet ten okres może się wynieść 10lat."

Możesz dmuchać , chuchać , ale tak naprawdę to producent wiem ile pompa ma wytrzymać , a niestety wątpie aby jakiś producent produkował produkty które będą wytrzymywały dziesiątki lat.

Wystarczy zobaczyć jak konstrukcje pompy i jej "plastikowość" , która raczej nie jest gwarantem trwałości i długowieczności ..

Może się okazać że szybciej padną najnowsze pompy a ich starsi "bracia" nadal będą działały , bo poprzednio aż tak nie cięto kosztów produkcji i jakości użytych materiałów ..

Możesz dmuchać , chuchać , ale tak naprawdę to producent wiem ile pompa ma wytrzymać , a niestety wątpie aby jakiś producent produkował produkty które będą wytrzymywały dziesiątki lat.

Wystarczy zobaczyć jak konstrukcje pompy i jej "plastikowość" , która raczej nie jest gwarantem trwałości i długowieczności ..

Może się okazać że szybciej padną najnowsze pompy a ich starsi "bracia" nadal będą działały , bo poprzednio aż tak nie cięto kosztów produkcji i jakości użytych materiałów ..

Dlatego czas pokaże a gdybac sobie mozna.

Ale jak moja pompa pozwala mi grzac w domu utrzymujac wahania dobowe od 22,9do 23,3 kosztem 1700startów i 1600godzin pracy to sory ale nie bede jej zmuszal do pracy na najnizszych obrotach zeby byly wahania 23-23'1 kosztem 4000startow i 4000godzin pracy

...

Zgoda tylko że to wszystko kwestia pewnych kosztów i tego jak to się w czasie rozłoży wraz z kosztami eksploatacji w tym prądu. Kupując pc z montażem za 35 k i zużywając na to 15 k przez 10 lat (serwis +prąd itp) to razem 50k czyli 5k/rok to nie jest opłacalne i się nie spina zupełnie. taniej wyjdzie zwykły bojler +konwektory+split na parter wyjdzie= 1k+2k+3k +prąd na 10 lat 25k=31k. Mówiąc w skrócie inwestując taką kwotę robimy dobrze ale sprzedawcy PC i co gorsza musimy te piniadze wyłożyć na teraz już lub się skredytować a to nie wyjdzie 35k tylko koło 50 k i moze się okazać że nie zdążymy spłacić pc zanim nie padnie.

Sam niski rachunek za prąd to nie wszystko, zastanawiam się tylko skąd takie obawy o trwałość, Był wpis na FM , ale nie mogę go znaleźć że minimalna żywotność sprężarki inwerter owej to 100 000 h pracy, wychodzi 20 lat pod tym warunkiem to PC przy obecnych cenach by się opłacała.

Edytowane przez gawel

Nie wiem po co koledze te dane.... Masz jednostkę zewnętrzną jedowentylatorową , a tam sprężarka się zatrzymuje podczas defrostu , Niektórym cykl włącz-wyłącz zlicza jako +1 , innym +2 ( +1 włączenie i +1 wyłączenie , od czego to zależy nie wiadomo).

I tak , doszedłeś do słusznego wniosku , włączyć i się nie przejmować :)

Panasonic sdc j 9k przy każdym defroscie nalicza +2, przynajmniej u mnie. Co ciekawe w service Cloud "załączenia" sprężarki jest opisane jako "liczba zadań" w sterowniku pompy jest chyba wł/wył.

Witam. Czy wy też macie problem z podłączeniem smart cloud ?. Przy pierwszej instalacji męczyłem się z godzinę teraz rozłaczył mi się i znowu problem naciskam wps pomiga chwilę i się nie chce za cholere zapalić dioda link

Też się męczyłem z 30 minut, cały czas wywołało błąd, że adapter jest już przypisany do urządzenia i haslo się nie zgadza. Kilka razy wyłączyłem routera, ale nie pomagało. Dopiero przytrzymanie przycisku reset na adapterze pomogło. Instalator mówił mi żeby połączyć po kablu nie wifi bo jest niestabilne.

Tutaj jeszcze inny artykuł;

"Pompy ciepła

Żywotniość pompy ciepła, a czas pracy pompy ciepła

Żywotność pompy ciepła określa żywotność samej sprężarki, w większości przypadków to 100 000 godzin pracy i 50 000 startów.

Dalej wszystko zależy od doboru oraz instalacji.

PC średnio pracuje 2000-3000 godzin rocznie oraz optymalna ilość załączeń to 2500 razy.

Zaraz jeszcze wyjdzie, że jak ktoś ma tylko 1000 załączeń to mu pompa chodzi nieoptymalnie.

Mnie bardziej interesuje źródło tych dozwolonych 4 startów na godzinę?

Jakoś plastikowość rurek od instalacji wodnej z dziesiątkami połączeń pod wylewką Ci nie przeszkadzała. Okien też nie dałeś z aluminium. Ale w jedn. wewnętrznej gdzie wymienić to najłatwiej już tak.

No a tu jeszcze co do ślimaczenia pompy na najnizszych obrotach

[ATTACH=CONFIG]451023[/ATTACH]

Myślę że każda sprężarka ma inny wykres i jest dużo jeszcze innych zmiennych aby ustalić COP.

Na COP duży wpływ ma temperatura zasialnia , czym wyższa tym gorszy COP ..

Tutaj pamietam ktoś testował pracę Panasonica na najniższej mocy przy pracy stałej i wyszło że COP był bardzo wysoki ..

Myślę że każda sprężarka ma inny wykres i jest dużo jeszcze innych zmiennych aby ustalić COP.

Na COP duży wpływ ma temperatura zasialnia , czym wyższa tym gorszy COP ..

Tutaj pamietam ktoś testował pracę Panasonica na najniższej mocy przy pracy stałej i wyszło że COP był bardzo wysoki ..

Jak wezmiesz stale warunki czyli temp.zasilania,temp.zewnetrzna itp.to i tak nigdy na najnizszych obrotach nie bedzie miala najlepszego copu.

Jak ktos testowal to podaj zródlo i jak podal ze na najnizszych obrotach byly wysokie copy to jakie byly na srednich?tego juz zapomnial podać?

A wiem juz dlaczego nie podal na srednich bo nie mial jak zmusic pompy do pracy na wyzszych obrotach skoro juz byla zmodulowana na maksa w dół .

I takie to testy.Bo jak komus przy plus 15 na najnizszych wyszedl cop=6 to znaczy ze jest zajeb....dobrze na najnizszych i po co testowac więcej.

Edytowane przez codix

No i trzeba też jeszcze wiedzieć co to jest 100% obciążenia , czy to pompy czy samej sprężarki ( bo ta sama sprężarka potrafi być w pompie 9kW i 12kW , ta sama w 5kW i 7kW ,itp). Więc dla PC 12kW najlepszy COP może w cale nie być w 9kW ,bo dla PC 9kW to teoretycznie jest 100%. Edytowane przez MiG25

Panowie dajcie spokój z tym COPem , bo to nie ma sensu w przypadku kiedy chcemy żeby PC zużywała jak najmniej prądu. Z moich testów wynika że COP jest mniejszy przy pracy na najniższych obrotach rzędu 20Hz, ale co z tego jak PC bierze wtedy około 1kW prądu i w domu mam ciepło. Nie interesuje mnie wtedy COP tylko jak najmniejsze zużycie prądu w stosunku do zachowania komfortu termicznego w domu. Przeważnie się to dzieje w okresach przejściowych. Co innego jak na dworze zaczynają się temperatury ujemne, wtedy chcę mieć jak najwięcej ciepła z jak najmniejszym poborem prądu. Wtedy PC już nie będzie działać na najniższej modulacji, wiec automatycznie ten COP też powinien być lepszy. Oczywiście zakładam sytuacje że PC nie jest zbytnio przewymiarowana, bo taka pewnie będzie chodzić na 20hz i przy minus 10* ;)