flisiu 05.01.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 tak tylko ze jesli wart. znamionowa jest podana to fajnie osiagac przynajmniej tyle aby pompa miala swoja wydajnosc. minimalna predkosc jesli zostania przekroczona to pewnie pompa stanie w bledzie sam jestem ciekaw czy da sie zmniejszyc ilosc defrostow jakos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenda2 05.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 przy mrozach , proponuję zrób próbę na Vp 3-5 i wtedy zobaczysz MOC-e , u mnie ok -10st miałem ok 10,5 max kW (kiedy dom był ustabilizowany na 45 st i podbiłem do 55 Lo) pzdr A do ilu Hz sie rozkręcił? Oczywiście masz racię taką moc osiągnie tylko przy jakim poborze mocy?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 np. przy -6/54st/63Hz , najwięcej ile widziałem to ok 80Hz jak była za zimna woda podczas defrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenda2 05.01.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A do ilu Hz sie rozkręcił? Oczywiście masz racię taką moc osiągnie tylko przy jakim poborze mocy?pzdr A przy tych parametrach ile Hz rozkręcił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 to jest moja pierwsza zima z PC , z tego co już zaobserwowałem -to rzeczywiście chodzi o to ,żeby się wszczelić w zapotrzebowanie domu na ciepło i zgrać to z najniższymi kosztami i najwyższym komfortem cieplnym.Koledzy -mi nie chodzi ,żeby osiągać rekordy mocy i jakieś tam cuda , chce mieć wygodnie i tanio -tak wszyscy mówią .Przy grzejnikach mam duże ograniczenia , mam taż zalety i staram się to max wykorzystać. To wszystko. PS PC sam sobie dobrałem wraz z instalacją, ryłem całą poprzednią zimę różne fora ,rozwiązania i sprzęty, miałem pietra ,że PC będzie za słaba-teraz widzę ,że w większe mrozy T-cap da radę. Zaglądam na inne fora z innymi producentami i widzę ,że naprawdę dobrze wybrałem (jakość/parametry-stała wydajność grzewcza/cena zakupu i części/wsparcie serwisowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 kenda,jeśli teraz masz -7 , to możesz wykonać próbę COP-u np. dla 40 lub 45 st . Wg katalogu dla -7/40 COP=2,29 i -7/45/ COP=2,21.Przed chwilą policzyłem średni COP od godz 15.00 do 21.00 , były stabilne warunki -3/43st CO , średnio wyszło COP=2,60 (2,63kW na 1h ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 jeszcze jedno dręczące pytanie , ile czasu Wam grzeje się woda CWU 300 ltr , u mnie jest w dwóch wariantach ze względu na moją przeróbkę : T cwu zadana 48 +2 st do wyłączenia funkcji , histereza 8 st od zadanej -standard 30-35 min (nawet przy - 8st)-zmostkowany czujnik Tcwu (dodatkowy termostat kontroluje temp min w 1/3 wysokości od góry zasobnika CWU) ok 60-70 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 To jak to jest w końcu lepiej z buforem czy bez??? (Mam w planach Panasonica 9kw) Jeżeli będzie podłogówka na obu piętrach to możesz mieć problem z uzyskaniem "znamionowego" przepływu czyli w konsekwencji mniejszy cop i moc oraz "w mrozy" niedogrzane pomieszczenie z oporami krytycznymi - przy pompie "wpiętej" bezpośrednio w instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 panowie, jest jeszcze pewne nieporozumienie-niektórzy mylą wartości znamionowe z minimalnymi. Na tabliczce jest nominał tj 1,5m3. kenda u mnie na systemie w ogóle nie występuje taktowanie , 37 st nie próbowałem- wartość min to 39 st. Taktowanie miałem tylko kiedy było jeszcze w miarę ciepło i Vp=1 (przepływ ok 1100l/min) Odnośnie prędkości pompy wodnej w PC, to dodam ,że na Vp=2 PC osiągała -1 st od zadanej . Po tych moich "eksperymentach" , nasuwa mi się prosty wniosek : w sterowaniu PC przydała by się oddzielna nastawa na prędkość dla CWU i CO (chodzi o różne opory np. dla CO mam 1600 l/h , a na CWU 1400l/h). Mam pytanie do Fachowców : jak to jest z tym defrostem -czy jeśli mogę parametrami zmniejszyć to zjawisko , to należy tak robić (słyszę "eksplozyjne" działanie zaworów w PC) .Czy to zmniejsza żywotność PC ? Nikt mi nie odpowiedział na pytanie jak się sprawują w T-capie zespolone zasobniki (jeden w drugim) CWU+ bufor (?)-miałem propozycje od kilku instalatorów ,żeby tak zrobić , ale wydawało mi się to bez sensu bo bym musiał zgrywać temp CO i CWU (np. teraz mam 52 st na CWU po nagrzaniu ,a na CO 43-czyli CO by chłodziło CWU...) na razie nie ma możliwości wpływu na odszranianie poprzez parametry możliwe do zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Hey bobrow ty masz te to tak : -przepływ w PC 1950l/m -przepływ na pompie wtórnej do H=2,5m (do 45 st w CO mam max moc tej pompki tj 22W) , przepływ realny nie wiem -szacuję wstępnie na 1m3 (tak wychodzi z charakterystyki ) -dt w PC od 2 do 5 w zależności od mocy -dt systemu ok 5 dla t=45 st , ok 9 dla dt =55st -moc na ciepłomierzu po ustabilizowaniu temp np. dla -10 st /6,5-7kW /54Hz, dla -5st/ 5-6kW/38-42Hz , t CO=45 st Ogólnie myślałem ,żeby wymienić pompkę na większą bo przy wyższych temperaturach miałem za dużą dt -ale przy ostatnich mrozach 45 st daje radę ogrzać chałupę i dt=5 jest ok , dlatego już zostanę z tą wilo Odnośnie T-capa i bufora to widzę temat tylko i wyłącznie jako funkcja sprzęgła i powinien być nie za duży -chyba właśnie dlatego panas wprowadził 50 ltr buforek do sprzedaży (nie ukrywam pewnej satysfakcji , że sam wywnioskowałem o montażu takiego ustojstwa wcześniej od panasa ) hej Ten bufor nie nadaje się do pracy jako sprzęgło jest "pomyślany" do int. grzejnikowych na powrocie inst. Najmniejszy bufor jaki znalazłem mogący pracować jak sprzęgło ma 100l Firma Technibell (PC produkują) miała w ofercie bufory 35 i 70l ale wycofali się z pl jak P wykupił Sanyo (sanyo robiło dla T agr. inwerterowe podobnie jak atlantic - fujitsu) poza tym nawet ten 35l. był droższy od 100l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.01.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 jeszcze jedno dręczące pytanie , ile czasu Wam grzeje się woda CWU 300 ltr Dzisiaj przy -10st zasobnik 300l nagrzał się z 38 do 50st w 35min, latem zajęłoby to około 20min. Galmet Maxi podłączony bezpośrednio do pompy, bez żadnych przeróbek, grzany dwa razy na dobę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 05.01.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Jeżeli będzie podłogówka na obu piętrach to możesz mieć problem z uzyskaniem "znamionowego" przepływu czyli w konsekwencji mniejszy cop i moc oraz "w mrozy" niedogrzane pomieszczenie z oporami krytycznymi - przy pompie "wpiętej" bezpośrednio w instalację Sorka ale nie bardzo kumam, problem może być/będzie z buforem czy z PC podpiętą bezpośrednio pod instalację? Podłogówka 100% powierzchni będzie, bez kalafiorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Sorka ale nie bardzo kumam, problem może być/będzie z buforem czy z PC podpiętą bezpośrednio pod instalację? Podłogówka 100% powierzchni będzie, bez kalafiorów. po prostu pompa obiegowa zabudowana w pc nie będzie potrafiła przez taką instalację przepchnąć 1,5m3/h czynnika grzewczego czyli wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.01.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 po prostu pompa obiegowa zabudowana w pc nie będzie potrafiła przez taką instalację przepchnąć 1,5m3/h czynnika grzewczego czyli wody Żeby wysnuć takie stwierdzenie trzeba to najpierw policzyć i/lub zmierzyć. Chyba , że z góry wiesz, że tak będzie. Tu na forum jest wiele Panasoników, które bez bufora pracują nawet w domach piętrowych z 300m2 podłogówki, mają podpięty ciepłomierz i wykazują się wysokim COP'em, także ja tam już nie wiem komu wierzyć Być może te nowe modele faktycznie są już wyposażane w tak cienką obiegówkę, że bez obiegu wtórnego nie ciągną? - w takim razie szkoda, ze tego bufora nie dają gratis skoro to niezbędny element instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Żeby wysnuć takie stwierdzenie trzeba to najpierw policzyć i/lub zmierzyć. Chyba , że z góry wiesz, że tak będzie. Tu na forum jest wiele Panasoników, które bez bufora pracują nawet w domach piętrowych z 300m2 podłogówki, mają podpięty ciepłomierz i wykazują się wysokim COP'em, także ja tam już nie wiem komu wierzyć Być może te nowe modele faktycznie są już wyposażane w tak cienką obiegówkę, że bez obiegu wtórnego nie ciągną? - w takim razie szkoda, ze tego bufora nie dają gratis skoro to niezbędny element instalacji... jak byś sobie porównał nawet wzrokowo swoja obiegówkę z nową to miałbyś mniej wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 mkm,mój buforek w moim układzie zakłóca Twoim zdaniem pracę systemu ? Jeśli mam potwierdzone pomiarami parametry katalogowe , to jak to interpretować ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 mkm, mój buforek w moim układzie zakłóca Twoim zdaniem pracę systemu ? Jeśli mam potwierdzone pomiarami parametry katalogowe , to jak to interpretować ? Pzdr ale skąd mam wiedzieć co masz i jak zainstalowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.01.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 po prostu pompa obiegowa zabudowana w pc nie będzie potrafiła przez taką instalację przepchnąć 1,5m3/h czynnika grzewczego czyli wody Dodaj dużymi literami BYĆ MOŻE Mi jakoś bez problemu na 3 biegu z 7 pcha ponad 1,8 wody a przecież pcha to do CO 6lub7 obiegów podłogowego i 14 obiegów ściennego na rurce 14mm, z tego 1 rozdzielacz jest na pietrze do samego ściennego (9 obiegów) na parterze jest rozdzielacz 5 obiegów ściennego oraz trzeci rozdzielacz 6-7 podłogówki z czego 2 obiegi idą na piętro. Rurki do rozdzielacza kładzione były pod gaz lub ekogroszek i przekrojem nie grzeszą. Wszystko śmiga jak należy. W tym roku nawet lepiej niż w pierwszym roku bo przepływy na pietrze (ścienne) udało mi sie zmniejszyć by nie przegrzewać piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dodaj dużymi literami BYĆ MOŻE Mi jakoś bez problemu na 3 biegu z 7 pcha ponad 1,8 wody a przecież pcha to do CO 6lub7 obiegów podłogowego i 14 obiegów ściennego na rurce 14mm, z tego 1 rozdzielacz jest na pietrze do samego ściennego (9 obiegów) na parterze jest rozdzielacz 5 obiegów ściennego oraz trzeci rozdzielacz 6-7 podłogówki z czego 2 obiegi idą na piętro. Rurki do rozdzielacza kładzione były pod gaz lub ekogroszek i przekrojem nie grzeszą. Wszystko śmiga jak należy. W tym roku nawet lepiej niż w pierwszym roku bo przepływy na pietrze (ścienne) udało mi sie zmniejszyć by nie przegrzewać piętra. masz jakiś pomiar tego przepływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.01.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Skoro przepływ ma wynosić 1,55m3/h (grzewcza 9kW, delta 5*C), to może ktoś w końcu poda dla tego przepływu:- opory skraplacza- obliczone opory planowanej podłogówki- wysokość tłoczenia tej "mniejszej" obiegówki, która obecnie jest montowana w tych modelach PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts