Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

to jest moja pierwsza zima z PC , z tego co już zaobserwowałem -to rzeczywiście chodzi o to ,żeby się wszczelić w zapotrzebowanie domu na ciepło i zgrać to z najniższymi kosztami i najwyższym komfortem cieplnym.

Koledzy -mi nie chodzi ,żeby osiągać rekordy mocy i jakieś tam cuda , chce mieć wygodnie i tanio -tak wszyscy mówią .Przy grzejnikach mam duże ograniczenia , mam taż zalety i staram się to max wykorzystać. To wszystko.

PS

PC sam sobie dobrałem wraz z instalacją, ryłem całą poprzednią zimę różne fora ,rozwiązania i sprzęty, miałem pietra ,że PC będzie za słaba-teraz widzę ,że w większe mrozy T-cap da radę. Zaglądam na inne fora z innymi producentami i widzę ,że naprawdę dobrze wybrałem (jakość/parametry-stała wydajność grzewcza/cena zakupu i części/wsparcie serwisowe)

kenda,

jeśli teraz masz -7 , to możesz wykonać próbę COP-u np. dla 40 lub 45 st . Wg katalogu dla -7/40 COP=2,29 i -7/45/ COP=2,21.

Przed chwilą policzyłem średni COP od godz 15.00 do 21.00 , były stabilne warunki -3/43st CO , średnio wyszło COP=2,60 (2,63kW na 1h )

jeszcze jedno dręczące pytanie ,

ile czasu Wam grzeje się woda CWU 300 ltr , u mnie jest w dwóch wariantach ze względu na moją przeróbkę :

T cwu zadana 48 +2 st do wyłączenia funkcji , histereza 8 st od zadanej

-standard 30-35 min (nawet przy - 8st)

-zmostkowany czujnik Tcwu (dodatkowy termostat kontroluje temp min w 1/3 wysokości od góry zasobnika CWU) ok 60-70 min

To jak to jest w końcu lepiej z buforem czy bez???

(Mam w planach Panasonica 9kw)

Jeżeli będzie podłogówka na obu piętrach to możesz mieć problem z uzyskaniem "znamionowego" przepływu czyli w konsekwencji mniejszy cop i moc oraz "w mrozy" niedogrzane pomieszczenie z oporami krytycznymi - przy pompie "wpiętej" bezpośrednio w instalację

panowie,

jest jeszcze pewne nieporozumienie-niektórzy mylą wartości znamionowe z minimalnymi. Na tabliczce jest nominał tj 1,5m3.

kenda

u mnie na systemie w ogóle nie występuje taktowanie , 37 st nie próbowałem- wartość min to 39 st.

Taktowanie miałem tylko kiedy było jeszcze w miarę ciepło i Vp=1 (przepływ ok 1100l/min)

Odnośnie prędkości pompy wodnej w PC, to dodam ,że na Vp=2 PC osiągała -1 st od zadanej .

Po tych moich "eksperymentach" , nasuwa mi się prosty wniosek : w sterowaniu PC przydała by się oddzielna nastawa na prędkość dla CWU i CO (chodzi o różne opory np. dla CO mam 1600 l/h , a na CWU 1400l/h).

Mam pytanie do Fachowców :

jak to jest z tym defrostem -czy jeśli mogę parametrami zmniejszyć to zjawisko , to należy tak robić (słyszę "eksplozyjne" działanie zaworów w PC) .Czy to zmniejsza żywotność PC ?

Nikt mi nie odpowiedział na pytanie jak się sprawują w T-capie zespolone zasobniki (jeden w drugim) CWU+ bufor (?)-miałem propozycje od kilku instalatorów ,żeby tak zrobić , ale wydawało mi się to bez sensu bo bym musiał zgrywać temp CO i CWU (np. teraz mam 52 st na CWU po nagrzaniu ,a na CO 43-czyli CO by chłodziło CWU...)

na razie

nie ma możliwości wpływu na odszranianie poprzez parametry możliwe do zmiany

Hey bobrow ty masz te

to tak :

-przepływ w PC 1950l/m

-przepływ na pompie wtórnej do H=2,5m (do 45 st w CO mam max moc tej pompki tj 22W) , przepływ realny nie wiem -szacuję wstępnie na 1m3 (tak wychodzi z charakterystyki )

-dt w PC od 2 do 5 w zależności od mocy

-dt systemu ok 5 dla t=45 st , ok 9 dla dt =55st

-moc na ciepłomierzu po ustabilizowaniu temp np. dla -10 st /6,5-7kW /54Hz, dla -5st/ 5-6kW/38-42Hz , t CO=45 st

Ogólnie myślałem ,żeby wymienić pompkę na większą bo przy wyższych temperaturach miałem za dużą dt -ale przy ostatnich mrozach 45 st daje radę ogrzać chałupę i dt=5 jest ok , dlatego już zostanę z tą wilo

Odnośnie T-capa i bufora to widzę temat tylko i wyłącznie jako funkcja sprzęgła i powinien być nie za duży -chyba właśnie dlatego panas wprowadził 50 ltr buforek do sprzedaży (nie ukrywam pewnej satysfakcji , że sam wywnioskowałem o montażu takiego ustojstwa wcześniej od panasa )

hej

Ten bufor nie nadaje się do pracy jako sprzęgło jest "pomyślany" do int. grzejnikowych na powrocie inst.

Najmniejszy bufor jaki znalazłem mogący pracować jak sprzęgło ma 100l

Firma Technibell (PC produkują) miała w ofercie bufory 35 i 70l ale wycofali się z pl jak P wykupił Sanyo (sanyo robiło dla T agr. inwerterowe podobnie jak atlantic - fujitsu) poza tym nawet ten 35l. był droższy od 100l.

jeszcze jedno dręczące pytanie ,

ile czasu Wam grzeje się woda CWU 300 ltr

Dzisiaj przy -10st zasobnik 300l nagrzał się z 38 do 50st w 35min, latem zajęłoby to około 20min. Galmet Maxi podłączony bezpośrednio do pompy, bez żadnych przeróbek, grzany dwa razy na dobę. Pozdr

Jeżeli będzie podłogówka na obu piętrach to możesz mieć problem z uzyskaniem "znamionowego" przepływu czyli w konsekwencji mniejszy cop i moc oraz "w mrozy" niedogrzane pomieszczenie z oporami krytycznymi - przy pompie "wpiętej" bezpośrednio w instalację

Sorka ale nie bardzo kumam, problem może być/będzie z buforem czy z PC podpiętą bezpośrednio pod instalację? Podłogówka 100% powierzchni będzie, bez kalafiorów.

Sorka ale nie bardzo kumam, problem może być/będzie z buforem czy z PC podpiętą bezpośrednio pod instalację? Podłogówka 100% powierzchni będzie, bez kalafiorów.

po prostu pompa obiegowa zabudowana w pc nie będzie potrafiła przez taką instalację przepchnąć 1,5m3/h czynnika grzewczego czyli wody

po prostu pompa obiegowa zabudowana w pc nie będzie potrafiła przez taką instalację przepchnąć 1,5m3/h czynnika grzewczego czyli wody

Żeby wysnuć takie stwierdzenie trzeba to najpierw policzyć i/lub zmierzyć. Chyba , że z góry wiesz, że tak będzie. Tu na forum jest wiele Panasoników, które bez bufora pracują nawet w domach piętrowych z 300m2 podłogówki, mają podpięty ciepłomierz i wykazują się wysokim COP'em, także ja tam już nie wiem komu wierzyć;) Być może te nowe modele faktycznie są już wyposażane w tak cienką obiegówkę, że bez obiegu wtórnego nie ciągną? - w takim razie szkoda, ze tego bufora nie dają gratis skoro to niezbędny element instalacji...

Żeby wysnuć takie stwierdzenie trzeba to najpierw policzyć i/lub zmierzyć. Chyba , że z góry wiesz, że tak będzie. Tu na forum jest wiele Panasoników, które bez bufora pracują nawet w domach piętrowych z 300m2 podłogówki, mają podpięty ciepłomierz i wykazują się wysokim COP'em, także ja tam już nie wiem komu wierzyć;) Być może te nowe modele faktycznie są już wyposażane w tak cienką obiegówkę, że bez obiegu wtórnego nie ciągną? - w takim razie szkoda, ze tego bufora nie dają gratis skoro to niezbędny element instalacji...

jak byś sobie porównał nawet wzrokowo swoja obiegówkę z nową to miałbyś mniej wątpliwości

Dodaj dużymi literami BYĆ MOŻE

Mi jakoś bez problemu na 3 biegu z 7 pcha ponad 1,8 wody a przecież pcha to do CO 6lub7 obiegów podłogowego i 14 obiegów ściennego na rurce 14mm, z tego 1 rozdzielacz jest na pietrze do samego ściennego (9 obiegów) na parterze jest rozdzielacz 5 obiegów ściennego oraz trzeci rozdzielacz 6-7 podłogówki z czego 2 obiegi idą na piętro.

Rurki do rozdzielacza kładzione były pod gaz lub ekogroszek i przekrojem nie grzeszą.

Wszystko śmiga jak należy. W tym roku nawet lepiej niż w pierwszym roku bo przepływy na pietrze (ścienne) udało mi sie zmniejszyć by nie przegrzewać piętra.

Dodaj dużymi literami BYĆ MOŻE

Mi jakoś bez problemu na 3 biegu z 7 pcha ponad 1,8 wody a przecież pcha to do CO 6lub7 obiegów podłogowego i 14 obiegów ściennego na rurce 14mm, z tego 1 rozdzielacz jest na pietrze do samego ściennego (9 obiegów) na parterze jest rozdzielacz 5 obiegów ściennego oraz trzeci rozdzielacz 6-7 podłogówki z czego 2 obiegi idą na piętro.

Rurki do rozdzielacza kładzione były pod gaz lub ekogroszek i przekrojem nie grzeszą.

Wszystko śmiga jak należy. W tym roku nawet lepiej niż w pierwszym roku bo przepływy na pietrze (ścienne) udało mi sie zmniejszyć by nie przegrzewać piętra.

masz jakiś pomiar tego przepływu?