-voymar- 11.12.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Czyli ta 3 strefa chodzilaby na 1 krzywej z jedną ze stref. Ok. Dzieki bardzo za pomysl. Tylko dochodzi problem z opomiarowaniem- na te 2 mieszkania musze założyć ciepłomierze... ale to 3 strefe można by podpiąć przed ciepłomierzem tej z wynajętego mieszkania i powinno być ok chyba. Nie moja sprawa. Czy ty za najem dwóm osobą gdzie jedna chce mieć 21*C a druga 23*C chcesz czynsz pobierać rożny? Zależny od temp. w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) codix- jeszcze jedno . Załączam dezynfekcję termiczną ( Wł. ) zadaję datę i godz. temp. do jakiej ma zagrzać PC a dalej powinna dogrzać grzalka. I czy tą grzałkę należy włączyć? Tylko która to jest? Czy to --( grzalka wewnętrzna) bo pokojowa chyba nie.Choć zastanawiam się jak wlączę grzałkę wewnętrzną to czy czasem CWU nie będzie grzała samą grzałką? A może PC jak ma zadaną dezynfekcję to sama ją włączy? Czy PC musi być ustawiona na grzanie do 55*C aby uruchomiła się dezynfekcja? ,czy PC może grzać do 50*C a do tych 65*C dogrzeje grzałką. Namieszałem ale może zrozumiesz. Musisz miec we funkcjach wlaczona grzalkę wewnetrzna (czyli ta co jest w jednostce wewnetrznej) I ustawiasz czas wygrzewania i temperature tej dezynfekcji na np.65st,temperatury grzania cwu nie zmieniasz pompa automatycznie dogrzeje najpierw bez grzalek a potem zalaczy grzalke Edytowane 11 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Musisz miec we funkcjach wlaczona grzalkę wewnetrzna (czyli ta co jest w jednostce wewnetrznej) I ustawiasz czas wygrzewania i temperature tej dezynfekcji na np.65st,temperatury grzania cwu nie zmieniasz pompa automatycznie dogrzeje najpierw bez grzalek a potem zalaczy grzalke Czy to jest ta sama grzałka którą się wspomaga PC jak jej zezwolisz przy minusowych temp. na zewnątrz. Czy grzałki w zbiorniku CWU nie ma? Ja myślałem że w zbiorniku jest grzałka i to ona dogrzewa do 65* Bo grzalka ( pokojowa) to ta którą załączamy jak jest awaria PC . Tak? Czy jak wlączę czas wygrzewania CWU zbyt długi to nie będzie grzało ( CO )? czy nie ma to znaczenia , tu będzie grzało zbiornik ( grzałka ) a PC grzała CO Edytowane 11 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Czy to jest ta sama grzałka którą się wspomaga PC jak jej zezwolisz przy minusowych temp. na zewnątrz. Czy grzałki w zbiorniku CWU nie ma? Ja myślałem że w zbiorniku jest grzałka i to ona dogrzewa do 65* Bo grzalka ( pokojowa) to ta którą załączamy jak jest awaria PC . Tak? Czy jak wlączę czas wygrzewania CWU zbyt długi to nie będzie grzało ( CO )? czy nie ma to znaczenia , tu będzie grzało zbiornik ( grzałka ) a PC grzała CO Niektórzy maja dodatkowa grzalke w zbiorniku wtedy do zbiornika ida dwa kable jeden do termometru drugi do grzalki. Wiekszisc takiej grzalki nie ma i dezynfekcja jest przeprowadzana ta grzalka pomocnicza co wspomaga grzanie w niskich temperaturach i grzeje w czasie awarii oczywiscie wtedy nie grzeje c.o Ta jakas pokojowa to nie zaglebialem sie do czego ta funkcja sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A gdzie wogole wynalazłeś ta grzalke pokojowa ja u siebie w seri H nigdzie takiego czegos chyba nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.12.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na tym forum w temacie Panasonic Aquarea czytałem, że 1- fazowego Panasa można " podpiąć " : 1 - wsza faza - agregat zewnętrzny , 2 - ga faza - moduł wewnętrzny z grzałką C.O 3 – cia faza - grzałka zbiornika C.W.U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na tym forum w temacie Panasonic Aquarea czytałem, że 1- fazowego Panasa można " podpiąć " : 1 - wsza faza - agregat zewnętrzny , 2 - ga faza - moduł wewnętrzny z grzałką C.O 3 – cia faza - grzałka zbiornika C.W.U Niesłyszałem o taki polaczeniu bo agregat zewnetrzny jest zasilany z jednostki wewnetrznej Raczej 1faza jednostka wew bez grzalek wspomagajacych 2faza grzalki wspomagajace Ale moze i jakos mozna grzalka w zbiorniku tez by musiala byc jakos sterowana przez jednostkę wewnetrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) A gdzie wogole wynalazłeś ta grzalke pokojowa ja u siebie w seri H nigdzie takiego czegos chyba nie mam. Zaraz zobaczę to napiszę Mam USTAWIENIA FUNKCJI -harmonogram tygodniowy - -- II----II----II--- wakacyjny - ---II----II----II--- pracy cichej - grzałka pokojowa -grzałka zbiornika -dezynfekcja termiczna Tak to wygląda. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Zaraz zobaczę to napiszę Mam USTAWIENIA FUNKCJI -harmonogram tygodniowy - -- II----II----II--- wakacyjny - ---II----II----II--- pracy cichej - grzałka pokojowa -grzałka zbiornika -dezynfekcja termiczna Tak to wygląda. No ja mam jak Ty ale oprócz tej pokojowej Dobra juz to bedzie chodzic poprostu o wlaczenie tej grzalki wspogajacej ktora jest w jednostce wewnetrznej aby grzala na c.o Tez to mam tylko nie w tym miejscu do wlaczenia w tym menu obrazkowym i w menu instakatora jako "wymuszenie pracy grzalki"czy jakos tak. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No ja mam jak Ty ale oprócz tej pokojowej Dobra juz to bedzie chodzic poprostu o wlaczenie tej grzalki wspogajacej ktora jest w jednostce wewnetrznej aby grzala na c.o Tez to mam tylko nie w tym miejscu do wlaczenia w tym menu obrazkowym i w menu instakatora jako "wymuszenie pracy grzalki"czy jakos tak. w menu instalatora jako "wymuszenie pracy grzalki" czy jakos tak. ---To też ja mam w menu instalatora j To jak w końcu mam tą dezynfekcję włączyć 1) dezynfekcja --WŁ 2) ustawienie czasu itd. 3) Wł.--grzałki zbiornika? tak + wymuszenie ---- a co z tym wymuszeniem do czego to służy.? Kuźwa nie mam czasu stać i patrzeć jak to ma być--- ale tak chyba będzie trzeba więc cholera wie kiedy to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.12.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ten błąd jest tez scisle powiazany z czujnikiem przepływu. Podczas defrostu w Mode 2 nie powinno być żadnego przepływu ,a tu go wykrył. Ja wiem, co to za błąd i czemu wystąpił Przy odrobinie szczęścia serwis zjawił się na miejscu 4h od zgłoszenia usterki. Twoje wcześniejsze podejrzenia się sprawdziły - kabelek. Chociaż ja nic nie znalazłem. Narazie jest ok. Jak problem wróci, to wymienią czujnik, choć wszyscy jednogłośnie, włącznie z technikiem Panasonica na telefonie, twierdzą, że te czujniki nie padają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 w menu instalatora jako "wymuszenie pracy grzalki" czy jakos tak. ---To też ja mam w menu instalatora j To jak w końcu mam tą dezynfekcję włączyć 1) dezynfekcja --WŁ 2) ustawienie czasu itd. 3) Wł.--grzałki zbiornika? tak + wymuszenie ---- a co z tym wymuszeniem do czego to służy.? Kuźwa nie mam czasu stać i patrzeć jak to ma być--- ale tak chyba będzie trzeba więc cholera wie kiedy to zrobię. Ja juz nie pamietam zabardzo bo nie uzywam tej dezynfekcji Napewno 1.dezynfekcja wl 2.ustawienie dnia godziny temp czasu 3.co do grzalka zbiornika to niewiem czy to nie jest do tego jak ktos ma grzalke zamontowana w baniaku 4.wymuszenie grzalki to jest w sytuacjach awaryjnych albo jakbys mial zachcianke wlaczyc sobie i pogrzac grzalka zamiast pompą i nieraz montuje sie pompe w ciezkich warunkach gdy no.woda w obiegu ma z 5st to wtedy przed uruchomieniem pompy powinno sie rozgrzac wode grzalkami Ustaw pkt.1,2 i idz spac bedziesz widzial rano czy byla czy nie bo bedziesz mial wode w baniaku 65st Jak nie zagrzeje to jutro jeszcze pkt.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damickp11 12.12.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 WitamMam pytanie dla użytkowników gdyż dopiero co rozpoczynam korzystanie z tej pompy.Czy wyłączanie w harmonogramie pompę na noc np 23.00-4.00? Czy jest to opłacalne i jak wpływa na funkcjonowanie pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.12.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Czy wyłączanie w harmonogramie pompę na noc np 23.00-4.00? Czy jest to opłacalne i jak wpływa na funkcjonowanie pompy? Należy dążyć aby pompa miała jak najmniej wyłączeń, W tym okresie obniż nieznacznie ; ... - ( ok; 0,5 do 1 C ) temperaturę wewnątrz budynku, .... - zejdź z krzywą grzewczą nieznacznie w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damickp11 12.12.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Należy dążyć aby pompa miała jak najmniej wyłączeń ? Może to mało fachowe pytanie ale jeżeli wyłączę ją raz pomiędzy tymi godzinami, to be dziej chyba mniej wyłączeń niż podczas normalnej pracy przez te 5-6h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raflan 12.12.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie.Pytanie do użytkowników pomp ciepła Panasonic Aquarea HP.Jak często macie defrost przy takich warunkach jak dzisiaj tj duża wilgotność powietrza i temperatury oscylujące w okolicy -2÷2 stC.U mnie w pompie 9kW seria J 1F jest to mniej więcej co godzinę i nabija przy tym 2 zał-wył na sterowniku pompy, co daje ok 50 zał-wył/dobę i 1500/mc na same defrosty.Czy to normalne w tych warunkach?Jak do tego mają się wyniki innych użytkowników którzy 1500 zał mają na rok-nie mają defrostów wcale?Bez defrostów pompa pracuje od 1 do kilku godzin bez przerwy.Mam instalację mieszaną: grzejniki płytowe ok 80% i podłogówki ok 20% na 2 wspólnych rozdzielaczach (po jednym na każde piętro, bez mieszaczy tylko zawory RTL na podłogówkach)Bufor równolegle 50l.Ogrzewana powierzchnia 130m2, ściany trójwarstwowe ocieplone 10-15cm,poddasze 25cm,podłogi7-8cm,okna dwuszyboweGrzeje teraz stałą 36st,zasilanie mam 37,powrót 33, Delta T 7,w domu 22-23st.Na krzywej (-15 45st,+12 35st) też defrosty były co ok 1h.Przeczytałem temat i niewiele mi to rozjaśniło a mam wrażenie że mam tylko większy mętlik w głowie. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Raflan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.12.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) damickp11 Pompa prawidłowo dobrana i wyregulowana ;- powinna pracować z długimi okresami pracy,- aby miała jak najmniej wyłączeń,- nawet kosztem spadku COP, Moja pompa wyłącza się średnio raz na 5 - 6 godzin; - mam grzejniki,- a więc wyższe temperatury zasilania niż na podłogówce. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raflan 12.12.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 damickp11 Pompa prawidłowo dobrana i wyregulowana ; - powinna pracować z długimi okresami pracy, - aby miała jak najmniej wyłączeń, - nawet kosztem spadku COP, Moja pompa wyłącza się średnio raz na 5 - 6 godzin Też tak miewam bez defrostów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.12.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Bez defrostów pompa pracuje od 1 do kilku godzin bez przerwy. Przeczytałem temat i niewiele mi to rozjaśniło a mam wrażenie że mam tylko większy mętlik w głowie. Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Zastanów się nad podwyższeniem temperatury zasilania i obserwuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raflan 12.12.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Zastanów się nad podwyższeniem temperatury zasilania i obserwuj Mam instalację mieszaną: grzejniki płytowe ok 80% i podłogówki ok 20% na 2 wspólnych rozdzielaczach (po jednym na każde piętro, bez mieszaczy tylko zawory RTL na podłogówkach)Bufor równolegle 50l. Grzeje teraz stałą 36st,zasilanie mam 37,powrót 33, Delta T 7,w domu 22-23st. Na krzywej (-15 45st,+12 35st) też defrosty były co ok 1h. Dlaczego defrosty są tak często przy duzej wilgotności i tem ok 0+-2st i podbijają tak bardzo licznik zał-wył Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Raflan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts