Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Skoro masz harmonogram na CWU + czas działania 2h to tu jest problem. Czas działania to tak dosłownie nie taki czas jaki większość ma na myśli. Poprawne rozumowanie tej myśli to---- ( jeżeli masz czas działania na 2h to oznacza co jaki czas PC sprawdza czy woda w zbiorniku ma odpowiednią temperaturę. To to jeszcze maly problem choć jest Jak do tego dolożysz harmonogram to problem się nasila znacznie .Efektem tego jest właśnie to co u ciebie. Najprościej by cieszyć się ciepłą wodą 24/doba --to ustaw temp. do jakiej zamierzasz grzać CWU czas działania na 1,30h ( ja mam 1,40h) i tyle. Bez żadnych harmonogramów deltę na CWU ustaw na 5--7

Na pewno nie to stanowi problem.

Ja mam ustawiony harmonogram grzania i czas grzania CO - 30 minut, a CWU - 2 godziny, gdyż mam zbiornik 500 litrowy i pompa nie ma najmniejszego problemu z zagrzaniem wody do zadanej temperatury.

Na pewno nie to stanowi problem.

Ja mam ustawiony harmonogram grzania i czas grzania CO - 30 minut, a CWU - 2 godziny, gdyż mam zbiornik 500 litrowy i pompa nie ma najmniejszego problemu z zagrzaniem wody do zadanej temperatury.

Tu nie chodzi o to że nie zagrzeje bo i 1000L zagrzeje. Mi chodziło o to że jak masz czas dzialania co 2h i harmonogram to może być tak że: np. poma sprawdzila stan wody o godz.17.00 a harmonogram był ustawiony na godz. 17.30---19.30 - jeżeli by o godz. 17 temp. wody mieściła się w zadanej delcie to wody by nie grzała. a kolejne sprawdzenie będzie o godz ( 17+ 2 =19 godz.) o 19 woda poniżej delty-- więc PC ma tylko 30min na grzanie CWU bo ją o 19.30 wyłączy harmonogram. Jeżeli by ten harmonogram nie był włączony to PC dogrzała by wodę w CWU i przeszła do grzania CO, lub się wyłączyla jak by CO nie wymagalo grzania. Taki układ CWU ( bez kagańca czasowego) sprawia że ja nie jestem uwiązany z CWU do określonych godz. Każdy robi pod siebie jak mu wygodnie i komfortowo. Skoro tobie jest tak super to ja to popieram Układ taki jak ja używam jest identyczny jak przy zwykłym bojlerze . Spada temp.w baniaku załącza grzanie. A że załącza 1 raz /dobę to co mam kombinować.

Edytowane przez -voymar-

Tu nie chodzi o to że nie zagrzeje bo i 1000L zagrzeje. Mi chodziło o to że jak masz czas dzialania co 2h i harmonogram to może być tak że: np. poma sprawdzila stan wody o godz.17.00 a harmonogram był ustawiony na godz. 17.30---19.30 - jeżeli by o godz. 17 temp. wody mieściła się w zadanej delcie to wody by nie grzała. a kolejne sprawdzenie będzie o godz ( 17+ 2 =19 godz.) o 19 woda poniżej delty-- więc PC ma tylko 30min na grzanie CWU bo ją o 19.30 wyłączy harmonogram. Jeżeli by ten harmonogram nie był włączony to PC dogrzała by wodę w CWU i przeszła do grzania CO, lub się wyłączyla jak by CO nie wymagalo grzania. Taki układ CWU ( bez kagańca czasowego) sprawia że ja nie jestem uwiązany z CWU do określonych godz. Każdy robi pod siebie jak mu wygodnie i komfortowo. Skoro tobie jest tak super to ja to popieram Układ taki jak ja używam jest identyczny jak przy zwykłym bojlerze . Spada temp.w baniaku załącza grzanie.

Absolutnie nie jest tak jak piszesz nie sprawdza cwu co jakis ustawiony czas tylko na bierząco zawsze kiedy spadnie poniżej ustawionej delty.

Jak nie wierzysz to sobie zagrzej np.do 47st ustaw czas na 2godziny delte na 4st i od momentu zagrzania cwu i wylaczenia sie pompy spuść se wode z baniaka w 1minute i tylko Ci spadnie piniżej delty zacznie grzac ponownie napewno nie bedzie czekac 2godzin.

Tak samo z harmonogramem ja mam ustawione 4godziny a harmonogram róznie i zawsze grzanie cwu włacza sie o tej o której karze harmonogram a nie w jakis cyklach 4godzinnych bo tak to co którys dzien bym nie mial cwu.

A w harmonogramie mam ustawiona tylko godzine na grzanie cwu raz na dobę.

sa dwa czasy, max czas CO i max czas CWU, i działa to w ten sposób: jak ustawimy max czas CO na 60 minut a max czas cwu na 120 minut to tak. jak zacznie grzać CWU to grzać go może maksymalnie 120 minut, po tym czasie nawet jak nie osiągnie temperatury przechodzi na CO. i CO będzie chodzić przez minimum kolejne 60 minut jeśli będzie potrzeba grzania CO i dopiero po tym czasie znów może się przełączyć na CWU nie wcześniej. ale gdyby nie było zapotrzebowania na CO to wtedy CWU zagrzeje nie czekając tych 60 minut.

Absolutnie nie jest tak jak piszesz nie sprawdza cwu co jakis ustawiony czas tylko na bierząco zawsze kiedy spadnie poniżej ustawionej delty.

Jak nie wierzysz to sobie zagrzej np.do 47st ustaw czas na 2godziny delte na 4st i od momentu zagrzania cwu i wylaczenia sie pompy spuść se wode z baniaka w 1minute i tylko Ci spadnie piniżej delty zacznie grzac ponownie napewno nie bedzie czekac 2godzin.

Tak samo z harmonogramem ja mam ustawione 4godziny a harmonogram róznie i zawsze grzanie cwu włacza sie o tej o której karze harmonogram a nie w jakis cyklach 4godzinnych bo tak to co którys dzien bym nie mial cwu.

A w harmonogramie mam ustawiona tylko godzine na grzanie cwu raz na dobę.

No wlaśnie wtedy kiedy karze harmonogram a ja tego nie chcę. To że spadnie o deltę i zaraz zagrzeje po 1min od wyczerpania wody to ja wiem, tak napisałem Ale jak delta będzie spełniona czyli woda ma mieć np. 45* a ma 43* deltę mamy ( 5) i tak -- w momencie kiedy harmonogram nakazuje grzanie , według harmonogramu to mamy tak woda ma mieć 45^ ma 43* delta 5 czyli normalnie nie grzeje. Tak? A u ciebie na harmonogramie jest: woda ma mieć 45* a ma 43* więc harmonogram dogrzeje wodę o 2*C? czy tak? Bo bez harmono.... by nie grzało---Czy to tak? Namieszałem ale może załapiesz.

sa dwa czasy, max czas CO i max czas CWU, i działa to w ten sposób: jak ustawimy max czas CO na 60 minut a max czas cwu na 120 minut to tak. jak zacznie grzać CWU to grzać go może maksymalnie 120 minut, po tym czasie nawet jak nie osiągnie temperatury przechodzi na CO. i CO będzie chodzić przez minimum kolejne 60 minut jeśli będzie potrzeba grzania CO i dopiero po tym czasie znów może się przełączyć na CWU nie wcześniej. ale gdyby nie było zapotrzebowania na CO to wtedy CWU zagrzeje nie czekając tych 60 minut.

Jedna uwaga - te ustawienia działają przy ustawieniu AUTO lub GRZANIE I ZBIORNIK.

No dokladnie jak same nazwy wskazuja sa to maksymalne czasy grzania.

Głównie ustawiane po to zeby nie zdarzyły sie przypadki ze z jakiegos powodu pompa nie moze dogrzac cwu bo np.ktos zostawil otwarty kran z ciepłą wtedy pompa by grzala 24na dobe tylko cwu a w domu zima .A tak pochodzi np.2godziny i przelaczy sie na c.o i podobnie w drugą stronę z c.o

No wlaśnie wtedy kiedy karze harmonogram a ja tego nie chcę. To że spadnie o deltę i zaraz zagrzeje po 1min od wyczerpania wody to ja wiem, tak napisałem Ale jak delta będzie spełniona czyli woda ma mieć np. 45* a ma 43* deltę mamy ( 5) i tak -- w momencie kiedy harmonogram nakazuje grzanie , według harmonogramu to mamy tak woda ma mieć 45^ ma 43* delta 5 czyli normalnie nie grzeje. Tak? A u ciebie na harmonogramie jest: woda ma mieć 45* a ma 43* więc harmonogram dogrzeje wodę o 2*C? czy tak? Bo bez harmono.... by nie grzało---Czy to tak? Namieszałem ale może załapiesz.

Nie no delta jest najwazniejsza jak nie spadnie o delte to nawet harmonogram nie włączy grzania.

Nie no delta jest najwazniejsza jak nie spadnie o delte to nawet harmonogram nie włączy grzania.

Oki. Teraz się zastanawiam odnośnie dezynfekcji i już wiem . Ustawilem grzanie PC do 50*C a od 50---65*C grzalka lecz czas dzialania 10min. i pewnie dlatego nie dogrzalo do 65*C--bo twierdzilem że to sprawdzanie temp. będzie co 10min. Upsss. Pewnie to byl bląd. Muszę się znów pobawić i dać max czas dzialania na 1,5h bo wychodzi że grzalka potrzebuje 3,5kWh na dogrzanie z 50 do 65*C a mam grzałę 3 kW. I pewnie będzie Git z dezynfekcją.

Oki. Teraz się zastanawiam odnośnie dezynfekcji i już wiem . Ustawilem grzanie PC do 50*C a od 50---65*C grzalka lecz czas dzialania 10min. i pewnie dlatego nie dogrzalo do 65*C--bo twierdzilem że to sprawdzanie temp. będzie co 10min. Upsss. Pewnie to byl bląd. Muszę się znów pobawić i dać max czas dzialania na 1,5h bo wychodzi że grzalka potrzebuje 3,5kWh na dogrzanie z 50 do 65*C a mam grzałę 3 kW. I pewnie będzie Git z dezynfekcją.

Jak nie masz harmonogramu a u Ciebie pewnie nie ma problemu z osiaganiem temperatur zadanych czy to na c.o czy na cwu to te czasy sa praktycznie zbedne w Twoim przypadku mozesz se je dac np.na 4godziny (w razie jakis awaryjnych sytuacji)

Ale normalnie to załózmy pompa wystartuje na grzanie c.o i po godzinie osiagnie zadana temperature to pomimo ze masz ustawiony czas 4godziny to jak w baniaku spadnie o delte to przelaczy i zagrzeje cwu nie zrobi tego jesli baniak dal by sygnal do grzania w tej pierwszej godzinie gdzie pompa jeszcze nie dobila do zadanej.A jak pompa nie bedzie mogla dobic do zadanej na c.o przez 4godziny to pomimo ze baniak juz chcial po godzinie to dopiero wlasnie po 4rech zostanie przelaczone na cwu

No i dlatego musisz zwiekszyc czas zeby mial czas na dogrzanie baniaka pompa potem jeszcze czas na dogrzanie grzałką i chyba jeszcze (tu nie jestem pewien) czas na utrzymanie w baniaku tej temperatury 65st ten czas dezynfekcji co ustawiasz(tyle czasu ma utrzymac w baniaku 65st)

A ze robi to za pomoca grzalki pomocniczej w jednostce wew.to nie moze sie wtedy przelaczyc na c.o

Edytowane przez codix

Temperature tez ta 50st nie potrzebnie zwiekszasz bo i tak jak dasz dezynfekcje to pompa sama ustali ta temperature mozesz miec ustawione np.44st a pompa i tak zagrzeje wode do ok.55st lub 57st to znaczy tyle da na zasilaniu a jaka Ci to zrobi temperature w baniaku to juz inna kwestia.

Ale dojedzie do 57st jesli na zewnatrz jest bodajrze ponad 5st a jak chlodniej to do 55st i potem zwieksza temp.zasilania juz grzalka.

Ale który czas ustawiłeś na 10 min.? max czas działania CWU czy czas działania dezynfekcji.

Temperature tez ta 50st nie potrzebnie zwiekszasz bo i tak jak dasz dezynfekcje to pompa sama ustali ta temperature mozesz miec ustawione np.44st a pompa i tak zagrzeje wode do ok.55st lub 57st to znaczy tyle da na zasilaniu a jaka Ci to zrobi temperature w baniaku to juz inna kwestia.

Ale dojedzie do 57st jesli na zewnatrz jest bodajrze ponad 5st a jak chlodniej to do 55st i potem zwieksza temp.zasilania juz grzalka.

Tak robi widziałem wczoraj jak grzalo CWU to dawala max 60*C i szybki zjazd na 59 -58*C aż dogrzała baniak.

Ale który czas ustawiłeś na 10 min.? max czas działania CWU czy czas działania dezynfekcji.

Kuźwa nie pamietam bo to 2 tyg,temu jak sprawdzę to dam znać ,ale na 99%czas działania CWU.A jak ma być prawidlowo? Kurde zgłupiałem już teraz .Nie wiem.

Edytowane przez -voymar-

Panowie, co oznacza opcja w Menu podręcznym - Wymuszenie Grzania C.W.U ?

Moja pompa ma problem żeby wygrzać w ciagu dwóch godzin zbiornik z powiedzmy 42 do 47 stopni. Pobiera 1.2kW produkuje 1.2kW i nie chce więcej.

Dzisiaj po kliknięciu w ta opcje woda została zagrzana w niecała godzina. Kiedy pompa pracuje na harmonogramie i ta opcja jest wylaczona to zagrzanie CWU to jest jakaś męka dla niej.

Przed uruchomieniem tej opcji:

pobieranie 1.2kW

produkcja 1.2kW

Sprężarka 40-42Hz

Po włączeniu:

pobieranie 2,4

produkcja 5,6

Sprężarka 72Hz

Wiec co to jest za opcja i czy powinna być włączona cały czas ?

Jaki masz przeplyw podczas grzania CWU? Jaka powierzchnia wezownicy (m2)?

Najprościej by cieszyć się ciepłą wodą 24/doba --to ustaw temp. do jakiej zamierzasz grzać CWU czas działania na 1,30h ( ja mam 1,40h) i tyle. Bez żadnych harmonogramów deltę na CWU ustaw na 5--7

Mam też problem z wodą - że czasem jakoś jej brakuje...

Idąc Twoim tropem - czy ustawiając max czas na 1,5h i w harmonogram TYLKO na CO (22-6 i 13-15 - mam 2 taryfy) PC będzie mi sprawdzała czy CWO ma zadaną temperaturę tylko w czasie pracy wg harmonogramu? Czy będzie to robiła 24h na dobę i grzanie CWU będzie się włączało również w drogiej taryfie?

Jak 24h będzie sprawdzało to troche bez sensu bo na pewno zacznie grzać CWU zaraz po kąpieli domowników...

Może lepiej wiec harmonogram ustawić tak by CWU grzało zawsze no od godz 17 - tyllko w tym przypadku trzebaby deltę zmniejszyć na no 4stopnie by PC nie przegapiła tej godziny :-) (gdy temp zadana to 47 i akurat o godz 17 będzie 43 - czyli delta nie pozwoli uruchomić grzania.

Druga rzecz to u siebie przełożyłem czujnik z 3,4 zbiornika na połowę - w połowie zbiornika pokazuje o 8-10st mniej wiec więcej jest ciepłej wody w zbiorniku.

Kuźwa nie pamietam bo to 2 tyg,temu jak sprawdzę to dam znać ,ale na 99%czas działania CWU.A jak ma być prawidlowo? Kurde zgłupiałem już teraz .Nie wiem.

Max czas działania CWU 90 min. Czas działania dezynfekcji 10 min. Jak czas działania CWU ustawisz zbyt krótki to nie dobije Ci do 65 stopni. Czas dezynfekcji to czas w którym będzie utrzymywana zadana temp. dezynfekcji.

Mam też problem z wodą - że czasem jakoś jej brakuje...

Idąc Twoim tropem - czy ustawiając max czas na 1,5h i w harmonogram TYLKO na CO (22-6 i 13-15 - mam 2 taryfy) PC będzie mi sprawdzała czy CWO ma zadaną temperaturę tylko w czasie pracy wg harmonogramu? Czy będzie to robiła 24h na dobę i grzanie CWU będzie się włączało również w drogiej taryfie?

Jak 24h będzie sprawdzało to troche bez sensu bo na pewno zacznie grzać CWU zaraz po kąpieli domowników...

Może lepiej wiec harmonogram ustawić tak by CWU grzało zawsze no od godz 17 - tyllko w tym przypadku trzebaby deltę zmniejszyć na no 4stopnie by PC nie przegapiła tej godziny :-) (gdy temp zadana to 47 i akurat o godz 17 będzie 43 - czyli delta nie pozwoli uruchomić grzania.

Druga rzecz to u siebie przełożyłem czujnik z 3,4 zbiornika na połowę - w połowie zbiornika pokazuje o 8-10st mniej wiec więcej jest ciepłej wody w zbiorniku.

Jak masz ustawione tylko CO to nie oczekuj że będzie grzała CWU bez względu na to jakie tam czasy poustawiasz..

Jak masz ustawione tylko CO to nie oczekuj że będzie grzała CWU bez względu na to jakie tam czasy poustawiasz..

To jak usstawić harmonogram by CWU grzało ZAWSZE jak temp spanie poniżej delty (mimo iż będzie droga taryfa) a CO tylko wg harmonogramu w taniej taryfie?

Wg tego co pisał:

Najprościej by cieszyć się ciepłą wodą 24/doba --to ustaw temp. do jakiej zamierzasz grzać CWU czas działania na 1,30h ( ja mam 1,40h) i tyle. Bez żadnych harmonogramów deltę na CWU ustaw na 5--7