plusfoto 15.12.2020 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 To jak usstawić harmonogram by CWU grzało ZAWSZE jak temp spanie poniżej delty (mimo iż będzie droga taryfa) a CO tylko wg harmonogramu w taniej taryfie? Wg tego co pisał: Np. 6.00 - CWU, 13.00 - CO+CWU, 15.00 - CWU, 22.00 CO + CWU i tak od poniedziałku do piątku. Sobotę i niedzielę możesz wyzerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.12.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 w sumie to było oczywiste Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 15.12.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wymuszenie grzania CWU nie ma nic wspólnego z wymuszeniem trybu intensywnego który tutaj sugerujesz. Natomiast uwaga do suspectt - sprawdź czy czasem nie masz ustawionego trybu cichego Nigdy tej opcji nie dotykalem, nie mam w menu podkreslonej wiec zakladam ze nie mam tego wlaczonego. Czy da sie go wlaczyc tylko dla CWU ? Czy to wymuszenie grzania mozna jakos wlaczyc na stale ? Tak ze jak mi delta CWU spadnie w trakcie harmonogramu to pomp zagrzeje ten zbiornik w 45min i zacznie grzac CO ? Narazie w okienku 13-15 pompa nie jest w stanie zagrzac wody z 42 do 47. Jaki masz przeplyw podczas grzania CWU? Jaka powierzchnia wezownicy (m2)? Wg producenta zbiornika 4,2m2 przeplywy na poziomie 12, 13. Nie daje mi spokoju to ze jak tylko wlaczy sie grzanie CWU pobor mocy spada do 1.2kW produkcja do 1.2kW a sprezarka 40-42Hz. Jak wlaczy sie grzanie CO to pobor mocy odrazu rosnie, produkcja rosnie, COP rosnie, sprezarka nabiera dodatkowych obrotow. Może ktoś sprawdzić te parametry u siebie podczas grzania CWU ? Pobór en. Produkcja en Sprężarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Mam też problem z wodą - że czasem jakoś jej brakuje... Idąc Twoim tropem - czy ustawiając max czas na 1,5h i w harmonogram TYLKO na CO (22-6 i 13-15 - mam 2 taryfy) PC będzie mi sprawdzała czy CWO ma zadaną temperaturę tylko w czasie pracy wg harmonogramu? Czy będzie to robiła 24h na dobę i grzanie CWU będzie się włączało również w drogiej taryfie? Jak 24h będzie sprawdzało to troche bez sensu bo na pewno zacznie grzać CWU zaraz po kąpieli domowników... Może lepiej wiec harmonogram ustawić tak by CWU grzało zawsze no od godz 17 - tyllko w tym przypadku trzebaby deltę zmniejszyć na no 4stopnie by PC nie przegapiła tej godziny (gdy temp zadana to 47 i akurat o godz 17 będzie 43 - czyli delta nie pozwoli uruchomić grzania. Druga rzecz to u siebie przełożyłem czujnik z 3,4 zbiornika na połowę - w połowie zbiornika pokazuje o 8-10st mniej wiec więcej jest ciepłej wody w zbiorniku. Harmonogram mam na CO więc CWU mimo braku harmonogramu pracuje w godz. gdy jest grzane CO ---nie włączy ci CWU jak harmonogram na CO jest STOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Max czas działania CWU 90 min. Czas działania dezynfekcji 10 min. Jak czas działania CWU ustawisz zbyt krótki to nie dobije Ci do 65 stopni. Czas dezynfekcji to czas w którym będzie utrzymywana zadana temp. dezynfekcji. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Jak masz ustawione tylko CO to nie oczekuj że będzie grzała CWU bez względu na to jakie tam czasy poustawiasz.. Fakt na panelu ( wyświetlaczu) musi być i słońce i kran i harmonogram --tak jak ja mam tylko CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) To jak usstawić harmonogram by CWU grzało ZAWSZE jak temp spanie poniżej delty (mimo iż będzie droga taryfa) a CO tylko wg harmonogramu w taniej taryfie? Wg tego co pisał: Tak zrób i będzie GIT -Tylko jak już pisalem na panelu śłońce i kran. CO -na harmonogram a CWU w samopas. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Nigdy tej opcji nie dotykalem, nie mam w menu podkreslonej wiec zakladam ze nie mam tego wlaczonego. Czy da sie go wlaczyc tylko dla CWU ? Czy to wymuszenie grzania mozna jakos wlaczyc na stale ? Tak ze jak mi delta CWU spadnie w trakcie harmonogramu to pomp zagrzeje ten zbiornik w 45min i zacznie grzac CO ? Narazie w okienku 13-15 pompa nie jest w stanie zagrzac wody z 42 do 47. Wg producenta zbiornika 4,2m2 przeplywy na poziomie 12, 13. Nie daje mi spokoju to ze jak tylko wlaczy sie grzanie CWU pobor mocy spada do 1.2kW produkcja do 1.2kW a sprezarka 40-42Hz. Jak wlaczy sie grzanie CO to pobor mocy odrazu rosnie, produkcja rosnie, COP rosnie, sprezarka nabiera dodatkowych obrotow. Może ktoś sprawdzić te parametry u siebie podczas grzania CWU ? Pobór en. Produkcja en Sprężarka A może zawór trójdrogowy ci się nie otwiera na max na CWU i pompa moduluje z mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.12.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Nigdy tej opcji nie dotykalem, nie mam w menu podkreslonej wiec zakladam ze nie mam tego wlaczonego. Czy da sie go wlaczyc tylko dla CWU ? Czy to wymuszenie grzania mozna jakos wlaczyc na stale ? Tak ze jak mi delta CWU spadnie w trakcie harmonogramu to pomp zagrzeje ten zbiornik w 45min i zacznie grzac CO ? Narazie w okienku 13-15 pompa nie jest w stanie zagrzac wody z 42 do 47. Wg producenta zbiornika 4,2m2 przeplywy na poziomie 12, 13. Nie daje mi spokoju to ze jak tylko wlaczy sie grzanie CWU pobor mocy spada do 1.2kW produkcja do 1.2kW a sprezarka 40-42Hz. Jak wlaczy sie grzanie CO to pobor mocy odrazu rosnie, produkcja rosnie, COP rosnie, sprezarka nabiera dodatkowych obrotow. Może ktoś sprawdzić te parametry u siebie podczas grzania CWU ? Pobór en. Produkcja en Sprężarka Dobrze sie zachowuje juz Ci chyba pisalem. Jak pompa przelaczy sie z co na cwu to sama se okresla na podstawie jaka jest różnica temperatur miedzy aktualna w baniaku a zadaną z jaka czestotliwoscia bedzie sobie pracowac. Jak roznica jest mala to grzeje np.na 35hz Jak wieksza to na wiekszej itd. Wiec jak u ciebie na c.o jedzie na np.70hz to normalne jeat ze sobie zjezdza z hz na nizsze przy grzaniu cwu. Normalne tez jest ze spada pobór energii. Nienormalne jest ze pokazuje Ci wtedy produkcje energi równa poborowi. Normalnie tak jak np.u mnie w czasie grzania jest np.35hz Produkowana 3,5kw Pobierana 1.2kw Do godziny i temperatura jest podbita z takich 38 na np.47 Jak jest wieksza roznica np.30st w baniaku a 47 nastawiona to bedzie powiedzmy 50hz Produkowana 7kw Pobierana 2kw I tez nagrzeje do godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 15.12.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Dziwne jest to że bierze 1.2 kW i daje 1.2 kW , pompa musi dać na niej dwa razy tyle. Chyba że coś jest zapowietrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 15.12.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Nigdy tej opcji nie dotykalem, nie mam w menu podkreslonej wiec zakladam ze nie mam tego wlaczonego. Czy da sie go wlaczyc tylko dla CWU ? Czy to wymuszenie grzania mozna jakos wlaczyc na stale ? Tak ze jak mi delta CWU spadnie w trakcie harmonogramu to pomp zagrzeje ten zbiornik w 45min i zacznie grzac CO ? Narazie w okienku 13-15 pompa nie jest w stanie zagrzac wody z 42 do 47. Wg producenta zbiornika 4,2m2 przeplywy na poziomie 12, 13. Nie daje mi spokoju to ze jak tylko wlaczy sie grzanie CWU pobor mocy spada do 1.2kW produkcja do 1.2kW a sprezarka 40-42Hz. Jak wlaczy sie grzanie CO to pobor mocy odrazu rosnie, produkcja rosnie, COP rosnie, sprezarka nabiera dodatkowych obrotow. Może ktoś sprawdzić te parametry u siebie podczas grzania CWU ? Pobór en. Produkcja en Sprężarka Sprawdź czy w opcjach nie masz przypadkiem dla CWU ustawionego pojemność CWU - zmienna. Powinno być standard bo inaczej PC ci nie dogrzeje w tak krótkim czasie. Ja dzisiaj zrobiłem test i jak zmieniłem na "zmienna" to w 2h okienku 13-15 nie nagrzał mi CWU i PC w tym czasie tylko 1.4KW pobierała. Jak ustawiłem "standard" to od razu na 3KW pobór wskoczył i woda zagrzana do 60st w 1h. Pytanie jeszcze czy masz na zasilaniu separator powietrza zamontowany ?? (np. Flamco Clean Vent ??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 15.12.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Sprawdź czy w opcjach nie masz przypadkiem dla CWU ustawionego pojemność CWU - zmienna. Powinno być standard bo inaczej PC ci nie dogrzeje w tak krótkim czasie. Ja dzisiaj zrobiłem test i jak zmieniłem na "zmienna" to w 2h okienku 13-15 nie nagrzał mi CWU i PC w tym czasie tylko 1.4KW pobierała. Jak ustawiłem "standard" to od razu na 3KW pobór wskoczył i woda zagrzana do 60st w 1h. Pytanie jeszcze czy masz na zasilaniu separator powietrza zamontowany ?? (np. Flamco Clean Vent ??) Gdzie znajde ta opcje w serii H ? Tak, mam separator na poworcie Flamco Clean Smart. Separator powietrza i zanieczyszczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swq 15.12.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Gdzie znajde ta opcje w serii H ? Tak, mam separator na poworcie Flamco Clean Smart. Separator powietrza i zanieczyszczen. Wchodzisz na Aquarea Service Cloud->Konfiguracja->Instalotor->Ustawienia Systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 15.12.2020 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wchodzisz na Aquarea Service Cloud->Konfiguracja->Instalotor->Ustawienia Systemu [ATTACH=CONFIG]451183[/ATTACH] Jak sie dostac do Service Cloud ? Mam dodana swoja firma montujaca, mozna dodac siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.12.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wchodzisz na Aquarea Service Cloud->Konfiguracja->Instalotor->Ustawienia Systemu [ATTACH=CONFIG]451183[/ATTACH] Przeczytałeś dokładnie? To jest wersja H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 15.12.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Czyli w serii H tego nie ma ? Wiec gdzie szukać problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 15.12.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Czyli w serii H tego nie ma ? Wiec gdzie szukać problemu ? A wersja H nie ma przypadkiem zamiast "Zmienna" opcje "Smart" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.12.2020 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 W generacji J mamy ustawienie inteligentnego CWU w trzech miejscach. W menu użytkownika, ustaw funkcji:1.7 Tryb CWU (Ciepłej Wody Użytkowej)Ustawianie opcji Standard lubInteligentny w trybie C.W.U.• Tryb Standard charakteryzujesię krótszym czasemnagrzewania zbiornikaC.W.U. Natomiast w trybieInteligentnym nagrzewaniezbiornika trwa dłużej, jednakzużycie energii jest niższe. drugie w menu instalatora w ustawieniach funkcji Pojemność CWUSłuży do wybieraniazmiennej lub standardowejmocy grzewczej zbiornika.Zmienna moc grzecza ogrzewazbiornik w trybie szybkimi utrzymuje nastawionątemperaturę w trybie wydajnym.Podczas gdy standardowamoc ogrzewa wodę w zbiornikuz nominalną wydajnościągrzewczą. Trzecie w dodatkowym ukrytym menu instalatoraIntelig. CWU (nastawa parametru inteligentnego trybu CWU)a) Czas rozp.: Ponowne podgrzenie zbiornika od niższejtemperatury wzwyż WŁ.b) Czas zakoń.: Ponowne podgrzanie zbiornika od normalnejtemperatury wzwyż WŁ.c) Temp włącz.: Temperatura ponownego podgrzania zbiornikaw chwili uruchomienia inteligentnego trybu CWU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.12.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Czyli w serii H tego nie ma ? Wiec gdzie szukać problemu ? Jedyne co mi do głowy przychodzi to ewentualnie odpowietrzenie układu ale jeśli to robiłeś to nie mam pojęcia - pozostaje serwis. I jeszcze jedno - czy przypadkiem ktoś nie uaktywnił Ci połączenia biwalentnego? Jeśli tak to zadzwoń do instalatora i spytaj w jakim celu bo może miałeś w planach jakieś drugie źródło ciepła? Edytowane 16 Grudnia 2020 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.12.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) A wersja H nie ma przypadkiem zamiast "Zmienna" opcje "Smart" ?? A gdzie tego szukać? Edytowane 16 Grudnia 2020 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts